Indiase regering wil ontwikkeling van lokaal mobiel besturingssysteem stimuleren

De Indiase regering denkt na over een beleid dat de ontwikkeling van een eigen mobiel besturingssysteem moet stimuleren. Volgens de Indiase minister van IT heeft de markt baat bij een derde speler als alternatief voor Android en iOS.

Rajeev Chandrasekhar, de Indiase minister van IT, vertelde tijdens een nieuwe beleidsverklaring dat zijn ministerie in gesprek is met verschillende partijen om na te gaan hoe het beleid de ontwikkeling van een eigen Indiaas besturingssysteem kan stimuleren en volgens The Register kijkt het ministerie dan vooral in de richting van start-ups en academici om deze klus te klaren.

Chandrasekhar stelt dat als er veel potentieel blijkt te zijn, zijn ministerie 'heel wat interesse' zal tonen om gunstig beleid op poten te stellen en op die manier mee wil helpen aan de ontwikkeling van een Indiaas alternatief voor iOS en Android.

India is niet het eerste land dat nadenkt over een eigen besturingssysteem. China doet al langer mee op dit front, met de ontwikkeling van Kylin. Dat is een Ubuntu-variant die in samenwerking met de Chinese overheid werd ontwikkeld en dient als referentieplatform voor een 'officieel OS'. De Russische overheid heeft ook een eigen besturingsysteem, genaamd Astra Linux. Dit OS wordt voornamelijk gebruikt in militaire Russische departementen.

Door Jay Stout

Redacteur

27-01-2022 • 19:28

44 Linkedin Whatsapp

Reacties (44)

44
41
20
2
0
17
Wijzig sortering
Ik vind een mobiel OS wel iets anders dan een desktop OS zoals die genoemd worden uit China en Rusland. Niet helemaal een goede vergelijking.
Volgensmij gebruikt de Russische overheid Sailfish
On topic: Hoewel niet direct gesteund/gesponsord door hun overheid, er zijn al meerdere (desktop) OSsen van Indische, Chinese of Russischeoorsprong. Doe maar een advanced search op DistroWatch.com en kies een land van oorsprong.
Off topic: Zal dit neigen naar nationalistische lockin? Waarbij de overheid een 'voorkeur' heeft voor een OS, zodat iedereen in dat land deze moet gebruiken?
Ik weet niet of het onder lock-in valt, maar ik snap de neiging naar een eigen OS wel. Momenteel is iedereen eigenlijk afhankelijk van Microsoft, Apple of Google. Een eigen Linux-distro is leuk, maar tot nu toe is er nog geen algemeen geslaagd project geweest om dat een realiteit te maken.

De Indiase samenleving is ook veel meer telefoongericht dan de onze, onder andere omdat telefoons en de goedkope toegang tot 4G voor veel mensen daar de eerste ervaring met de digitale samenleving was. Computer bestaan nog steeds natuurlijk, maar het aandeel smartphonegebruikers dat nooit een computer of laptop gehad heeft is veel hoger dan hier. Ik denk ook men daarom ook specifiek een eigen mobiel besturingssysteem willen hebben.

De beste kanshebbers voor een eigen OS zouden denk ik forks van KaiOS, wat weer een verre fork is van Firefox OS is, Android, of Fuchsia zijn. Ik vermoed dat tenzij Google snel naar Fuchsia overstapt, Android hier het beste alternatief is; dit helpt bijvoorbeeld ook om de levendige IT-industrie globaal aantrekkelijk te houden, omdat appmakers voor de interne markt waarschijnlijk ook wereldwijd aan de slag kunnen.

Wij in Nederland hebben lange tijd een lock-in op Windows gehad vanwege overheidsapplets en -programma's; als men in India een eigen systeem opzet, verwacht ik dat je ongeveer hetzelfde krijgt. Niet per se afgedwongen, maar als je het anders doet, moet je wel je eigen oplossingen zoeken.
Helaas worden Nederlandse overheidsapps nog steeds alleen gemaakt en verspreid voor en door Apple en Google. Voor de meeste Nederlanders is het onbegonnen werk om een ander OS te gebruiken. Zelfs een Google-vrije Android ondersteunt de Nederlandse overheid niet, hoewel het niet heel veel moeite zou kosten buiten andere distributie en programmeurs die niet alles van Google overnemen.
Of ze kunnen bijdragen aan een reeds bestaand project, zoals Ubuntu Touch.
Eigenlijk zou de EU op dit project moeten storten om een onafhankelijk en veilig alternatief voor Europeanen te creëren. De derde wereldmacht (na de VS en China) kan het zich niet veroorloven afhankelijk te zijn en haar data bloot te stellen aan anderen in deze tijd waar informatie van levensbelang is.
ik denk dat dit soort initiatieven een goede tegenhanger zijn van de almachtige techreuzen. India heeft absoluut de technische knowhow, of kan die ontwikkelen, om dit te doen. En Indiers zijn bovenal pro-Indie, dus dat helpt natuurlijk ook mee.
Als ik de technische projecten van de Indiase overheid bekijk, huiver ik voor het Indiase volk als ze met dit soort dingen naar buiten komen.

Net als Europa zou het voor India een goede zaak zijn om een eigen, onafhankelijk, lokaal-geproduceerd ecosysteem tot hun beschikking te hebben. Echter is Aadhaar (hun Digid) zo geplaagd met zulke erge kwetsbaarheden en zulk slecht leiderschap dat ik vrees voor wat hun eigen OS zou moeten worden. Het systeem is door politici letterlijk onhackbaar genoemd en dat bleek lang niet zo het geval te zijn.

Verder zijn overheidsstandaarden zo laks dat Corona-trackingsystemen van (minstens) één gebied nog slechter beveiligd waren dan de onze (ja echt, het is mogelijk!). De manier waarop de Indiase overheid steeds meer staatsinzicht en steeds minder privacy door de wetgeving probeert te drukken, staat me ook niet bepaald aan in combinatie met een nationaal besturingssysteem.

Ik hoop van harte dat een techreus in India met haar eigen Android (of KaiOS) komt om de Amerikaanse, Chinese, Russische en Europese invloeden tegen te kunnen gaan in hun samenleving. Echter zou je daar het liefste zo min mogelijk overheidsbemoeienis in zien, zodat het betrouwbaar en veilig kan gebeuren.

Het Chinese besturingssysteem dat wordt aangehaald is iets anders, dat is vooral voor gebruik door de Chinese overheid zelf en daarmee anders van aard dan een mobiel besturingssysteem dat voor iedereen is. Ik denk niet dat we naar een toekomst willen waar elke economische grootmacht hun eigen Red Star OS heeft.
In het artikel staat dat er gekeken wordt naar startups en academici. Dus dan lijkt het er niet op dat ze als overheid ermee aan de slag willen gaan, maar misschien het willen stimuleren door het beschikbaar stellen van subsidies en overige infrastructuur...
Dit soort, wellicht grappig bedoelde, gedachtes zorgt er uiteindelijk wel voor dat wij links en rechts worden ingehaald door landen als India. Ons misplaatste superioriteitsgevoel is onze valkuil. Hetzelfde deden we ook met Japan, Korea en China. En kijk waar die nu staan.
Volgens mij bedoelen ze Aurora Os wat de russen gebruiken. Een SailfishOS variant voor Rusland wat wordt beheerd door OMP.
Zoals ik het lees wil men gewoon een homegrown OS van Indiase bodem.

Maar als het argument is dat ze een derde speler op de markt willen, dan kun je je afvragen waarom ze niet één van de goede bestaande alternatieven nemen en daaraan helpen door te ontwikkelen en dit te pushen in India.

Maar misschien dat er voor India specifieke wensen zijn? Bijv een OS dat ook aan een monitor gekoppeld kan worden en meteen een volwaardig desktopOS is?

[Reactie gewijzigd door XavierRoemer op 28 januari 2022 20:18]

Met een miljard inwoners in India is er wel een potentiële markt.
Bollydroid :+

Maargoed, mooi dat ze dit doen. Niks mis met variatie. Benieuwd waar ze mee komen, alhoewel ik het zelf 99,9999999999% zeker niet zal gebruiken is het toch interessant.
India is een gigantische afzetmarkt waarbij er ongelofelijk veel telefoons over de toonbank gaan. De goedkopere Nokia toestellen met Kai OS zie je erg veel daar. Het zou mooi zijn als India een samenwerking aan gaat met Nokia waarbij ze Kai Os als basis zouden nemen.
Beter een samenwerking met een echte Linux oplossing zoals b.v. purism en dan mikken op conversie tussen laptop/PC en mobiel. Op die manier slaan ze twee vliegen in een klap:
  • gratis en onbeperkt
  • niet gebonden aan leverancier
Volgens mij is de Indiase overheid best nationalistisch en komt dit idee daar uit voort. Ze weigeren dat daar ook allerlei andere andere fabrikanten het land in te mogen komen ondanks ondanks dat het bijvoorbeeld een groot voordeel zou zijn voor zaken als milieu. Ik denk persoonlijk dat de doelstelling hier juist is
  • Zwaar gesubsidieerd en sterk gecontroleerd.
  • Volledig onder de controle van India
Ik hoop het uiteraard niet.
India's minister of state for Electronics and IT Rajeev Chandrasekhar has revealed the nation's government intends to develop a policy that will encourage development of an "indigenous mobile operating system".
onthult,
dat men van plan is,
om te ontwikkelen,
een beleid,
om aan te moedigen.
om te ontwikkelen,
een vaag mobiel OS van eigen bodem,
[te eniger tijd,
nader te bepalen]

Als daar niet de ijzeren vastberadenheid van de Indiase regering uit spreekt...

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 januari 2022 03:04]

Sterker nog, KaiOS is groter dan iOS in India, verbaast me dat ze ze het over "een derde" hebben naast Android en iOS. Die is er namelijk al.
KaiOS is voor een dumb phone en is verziekt door Google, voor de smartphone kan je dan net zo goed Android nemen. Maar ik denk niet dat India zich geheel aan de VS gaat ophangen. Ik denk dat het derde OS toch echt deze wordt. Het heeft het voordeel dat het een open source systeem is (waar ook geen Android meer in zit), wat voor landen als India toch een stuk veiliger is.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 januari 2022 07:35]

Ik heb vorig jaar de keuze gemaakt om een Sony Ericsson telefoon te gebruiken in plaats van een Nokia met KaiOS, puur omdat ik met KaiOS nog steeds aan Google en Facebook zou zitten. Op de markt voor dumbphones zitten mensen die van privacy houden(naast of boven alle andere soorten gebruikers.)

Google heeft bijna heel die markt zo verkloot, naar mijn mening...
HarmonyOS wordt ontwikkeld door de Chinese overheid.
Gezien de onderlinge verhoudingen tussen India en China lijkt dit mij niet een voor de hand liggend gevolg ;) De twee landen zijn in oorlog!
KaiOS is voor relatief eenvoudige feature phones. Je kan dat zomaar niet als platform gebruiken om een modern OS te bouwen.

De vraag is of India daar nu moet met bezig zijn. Er zijn zoveel betere services die ze kunnen ontwikkelen en tegelijk hun GDP te spijzen door het wereldwijd te verkopen.

Ze zouden bijv beter gewoon focussen op een alternatief voor de closed source Google services die bovenop Android draaien.

Of focussen op alle andere Servives zoals alternatieven voor Teams, meetup etc. Er zijn veel opties die een veel grotere meerwaarde hebben dan he zoveelste lokale OS dat al verouderd is nog voor het uitkomt.

India is idd een mega afzetmarkt maar het blijft een arm land. Het GDP per capita stijgt heel traag doordat ze blijven vastzitten aan die oude industrieën. Terwijl we hier talent tekort hebben zit daar talent op blote voeten afval te sorteren op opgesloten in dat kaste systeem.
Hoezo Google? KaiOS is ontwikkeld op basis van Firefox OS. De huidige ontwikkelaar is TCL (Chinees bedrijf).
Google heeft wel een flinke investering gedaan, maar zit naar mijn weten inderdaad geen Google spul achter.
Google zit ander behoorlijk geïntegreerd in het OS samen met FB. Het is er echt op gericht om de “nieuwe” markt naar deze platformen te halen. Google is de standaard zoekmachine, Google voice zit erin, voor nieuws wordt je richting een FB feed gestuurd meen ik. Hoe dan ook, voor mij was het genoeg reden om het af te serveren.

Gezien de -1 reacties raad ik iedereen aan om het boek Je hebt wel iets te verbergen te lezen. Dit gaat over de datahonger van overheden en bedrijven. Noem mij maar een aluhoedje. Als je eenmaal met iets als Pi-hole al doorkrijgt wat voor een netwerkverkeer er richting al die partijen gaat wordt je al wat bewuster.

Het is zeer verstandig on als consument bewust te zijn van deze datahonger en de gevolgen hiervan.
Je hebt zeker gelijk dat wanneer Google ingebakken zit in een OS men zich zorgen kan maken over de privacy. Uiteindelijk is het ook een Chinese OS, dus voor privacy moet je zeker en vast geen KaiOS gebruiken.

Maar je initiële reactie doet vermoeden dat jij denkt dat Google achter Kaios zit. Dan ga ja natuurlijk een -1 krijgen.
Tja, ontwikkelaars die liever geld van Google zien dan verder ontwikkelen aan waar ze ooit mee begonnen zijn.
Indische kan toch niet meer, het is Indiase.
Plus Indische verwijst meer naar Indonesië.
"Indisch" om naar India te verwijzen is in het Belgisch Nederlands nog redelijk gebruikelijk, aangezien de Belgen nooit echt een band met Indonesië hebben gehad en het Indisch Schiereiland de oorsprong van de naam is. Ik zie dat de auteur van het artikel in Gent heeft gestudeerd, dus ik denk dat daarom voor de Belgische verwijzing is gekozen.

Stom genoeg is het eigenlijk natuurlijk juist andersom, Nederlands-Indië (en daarmee ook Indonesië) heeft zijn naam gekregen van wat we nu India noemen. "India" is een Engels leenwoord dat in feite gewoon "Indië" betekent.

Ik zou ook niet zeggen dat het niet meer kan, aannemende dat je naar India verwijst. Het is niet alsof naar "de Oost" wordt verwezen o.i.d., en het "Indië" van vroeger bestaat ook al lang niet meer, dus in de tegenwoordige tijd is er niet echt verwarring mogelijk. Het lijkt me toch overduidelijk dat er niet één of andere gouverneur-generaal uit de dood is herrezen en tot een digitale revolutie oproept.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 27 januari 2022 22:23]

Maar wie zijn dan de Indianen?
De enige mensen die volgens mij nog Indiaan worden genoemd zijn de "native Americans" zoals ze in het Engels heten.
Nou werd ik er een beetje gek van want al heel erg lang getwijfeld en nooit opgezocht, nu dus wel:
Overigens is een inwoner van India nog altijd een Indiër, omdat de vorm Indiaër nooit is aangeslagen. Een vrouw uit India is wel een Indiase.
Niet dat dit iets zal gaan oplossen want nog steeds blijft iedereen twijfelen en ik ook want ookal weet je hoe het wel moet, als vervolgens niemand het gebruikt... 8)7
Het wordt echt tijd dat er een oplossing wordt gevonden voor dat Columbus probleem :+
Anoniem: 1733082
@GertMenkel28 januari 2022 04:56
'Indisch' is het bijvoeglijk naamwoord van 'Indië' en niet 'India'. Dat is een klein maar belangrijk verschil. Zowel India als Indië zijn westerse namen. In het Hindi heet India namelijk Bharat Gaṇaraja. Zowel de Engelsen als de Nederlanders gebruiken beide termen, waarbij East Indies oftewel Oost-Indië grofweg staat voor Oost-Azië en West Indies oftewel West-Indië over de kolonies in de nieuwe wereld gaat. India gaat specifiek over het gelijknamige land.

België heeft in beide gebieden geen koloniaal verleden dus ik kan me goed voorstellen waarom de term 'Indisch' daar taalkundig anders toegepast wordt maar m.i. kun je dit soort taalverwarring beter voorkomen. "Indiase regering" wordt door alle Nederlandstaligen begrepen.
De oude Grieken noemden het Indiaas schiereiland al India ( Ἰνδία naar ouder Grieks Ἰνδός, naar Perzisch hindūš, naar Sanskriet sindhu, naar proto-Indo-Iraans *síndʰuš betekende "rivier"), dat hebben Nederland en Europa niet bedacht, maar is simpelweg overgenomen van de Perzen. Die naam wordt in Europese talen nu eenmaal gebruikt. Een stel domme ontdekkingsreizigers op zoek naar "meer India" hebben besloten ook het "Oost-Indië" naar India te vernoemen maar dat is hetzelfde als Engeland West-Nederland te noemen, dat slaat eigenlijk helemaal nergens op.

De Hongaren noemen zichzelf ook de Magjar maar dat betekent niet dat "Hongarije" per se fout is.

Indisch verwijst in Belgisch Nederlands naar beide, aldus Vlaanderen.be en onzetaal.nl en taaladvies.net. Zou het over een geschiedkundig onderwerp gaan, of over de onafhankelijkheid van Indonesië, dan zou ik inderdaad zeggen dat het woord verwarrend zou zijn als er India mee wordt bedoeld.

Op een techsite die het over recent nieuws heeft, zal niemand meer denken aan Indonesië als je Indisch zegt, tenzij je tachtig jaar of meer achtergebleven bent in de tijd dan.
Anoniem: 1733082
@GertMenkel28 januari 2022 12:58
Op een techsite die het over recent nieuws heeft, zal niemand meer denken aan Indonesië als je Indisch zegt
Ik denk zo ongeveer elke Nederlander en daar gaat het om. Wij zeggen thuis dat we Indisch gaan eten en dan bedoelen we daar Indonesisch mee. Dus geen curry maar nasi goreng en gado gado. Dat zit diep verweven in de Nederlandse cultuur.

Leuk dat oud Grieks maar het gaat mij natuurlijk om de moderne(re) tijd. Zelfs de Grieken spreken geen oud Grieks meer. Daarbij is er niks doms aan 'Indie'. Indonesie bestaat pas sinds 1945. Daarvoor bestond die term nog niet, zeker niet in de 17e eeuw.
Ik denk van niet. En bij mij thuis zeggen we Indonesisch. Wat doe je eraan.
Daarbij is er niks doms aan 'Indie'. Indonesie bestaat pas sinds 1945. Daarvoor bestond die term nog niet, zeker niet in de 17e eeuw.
Nee, dat is juist het domme eraan, in plaats van een passende naam te bedenken hebben wij Europeanen de naam voor India overgenomen. Het grootste deel van Oost-Indië ligt tenslotte dichter bij Australië en China dan bij India. Oost-Indië heeft niks te maken met de Indus-rivier waar India (en het originele Indië) naar vernoemd zijn.

Dat de Grieken geen oud-Grieks spreken is nogal wiedes, het gaat om de etymologie van het woord.
Anoniem: 1733082
@GertMenkel28 januari 2022 16:55
Het gegeven dat jij het dom vindt, wat ik overigens een nogal rare kwalificatie vind, neemt niet weg dat 'Indie' nu eenmaal een lang gevestigde term is. Taal zit vol met onlogische woorden en daar kun je prima lang etymologisch of gewoon semantisch over bezig blijven maar dat is allemaal niet relevant. Het gaat erom dat een woord historisch tot een bepaalde betekenis is gekomen. Blijkbaar heeft 'Indisch' een ambigu gebruik onder Nederlandstaligen en daarmee is het dus een bron van misverstand. Bovendien wordt 'Indiase' zelfs genoemd in het artikel dus het heeft gewoon de voorkeur om dit gewoon zo te blijven gebruiken. Om de simpele reden dus dat er dan maar 1 betekenis kan zijn. Daar hoef je geen geschiedenis- of taalles voor te geven.
De fragmentatie van het internet in machtsblokken lijkt hiermee weer verder op gang te gaan komen. Een fysieke opdeling van het internet is dan mogelijk niet meer nodig voor de broodnodige bescherming van de belangen van een machtsblok.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee