Ook T-Mobile deelt specificaties voor gebruik eigen modem

Ook T-Mobile heeft specificaties gepubliceerd voor het gebruik van een eigen modem op zijn netwerk. Het bedrijf deelt details en benodigde instellingen voor het gebruik van eigen modems, naast eigen mediaconverters en optical network terminals voor glasvezel.

Volgens T-Mobile zijn alle klanten van de provider vanaf donderdag 27 januari in staat om hun eigen modem te gebruiken, schrijft het bedrijf in een forumpost. T-Mobile schrijft dat gebruikers het modem zelf dienen in te stellen om verbinding te maken met het internet. Het bedrijf meldt dat sommige modems mogelijk een configuratie voor T-Mobile Internet hebben voorgeïnstalleerd. Voor andere gevallen deelt de provider instellingen die gebruikt dienen te worden.

Daarnaast kunnen gebruikers met een ptp-glasvezelverbinding ook een eigen mediaconverter gebruiken. Het bedrijf deelt ook details over het gebruik van een eigen optical network terminal. Zo'n eigen 'ont' moet wel bij T-Mobile geregistreerd worden. Het gebruik van een eigen ont wordt ook door de provider afgeraden, omdat het bedrijf bij het omwisselen 'enkele dagen nodig kan hebben' om de door T-Mobile geleverde optical network terminal weer te registreren.

Het bedrijf publiceert verder instellingen voor voip-telefonie en iptv voor tv-abonnementen. Voor dsl-verbindingen deelt het bedrijf daarnaast extra eisen aan het gebruikte modem, afhankelijk van de gebruikte techniek. Het bedrijf noemt de benodigde specificaties voor (vectored) vdsl2- en adsl2+-verbindingen in zijn forumbericht.

T-Mobile deelt deze informatie in het kader van de verplichte vrije modemkeuze, waar providers vanaf aanstaande vrijdag aan moeten voldoen. Daarmee moeten particulieren en bedrijven in staat zijn om een eigen modem aan te schaffen en te gebruiken. Providers zijn daarbij verplicht om specificaties te delen om met een eigen modem verbinding te maken met het netwerk van de aanbieder. Dat werd vorig jaar besloten door de Nederlandse markttoezichthouder ACM.

Eerder op woensdag zette ook Ziggo specificaties voor het gebruiken van een eigen modem op zijn netwerk online. KPN publiceerde die specificaties in 2020 al. Provider Delta heeft tegenover Tweakers bevestigd dat het zijn specificaties op donderdag publiceert.

T-Mobile eigen modemkeuze instellingen
Instellingen voor een eigen modem op het T-Mobile-netwerk. Bron: T-Mobile

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-01-2022 • 19:01

118 Linkedin Whatsapp

Submitter: ShadowLord

Reacties (118)

118
118
85
5
0
23
Wijzig sortering
quote: Redactie
KPN publiceerde die specificaties in 2020 al.
Dat is maar gedeeltelijk waar. Op de genoemde pagina staat:
quote: KPN
Bij GPON en XGSPON (10) Gigabit Passive Optical Network techniek, die wij sinds 2019 gebruiken, is de ONT een onmisbaar onderdeel van de verbinding. Deze kun je dus niet verwijderen.
Wat dus niet waar is gezien het feit dat je bij T-Mobile de ONT wel kan vervangen door een eigen exemplaar. KPN zal wel iets moeten inrichten om bijvoorbeeld een transceiver als deze:
https://www.fs.com/de-en/products/141198.html
te registreren op hun netwerk.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 26 januari 2022 20:04]

KPN lijkt ook zijn pagina geüpdatet te hebben.
https://servicetools.kpn.com/v2/#/voip-credentials
https://www.kpn.com/service/servicetools/vrije-ont-keuze.htm

Via hier krijg ik in ieder geval de mogelijkheid een eigen ONT te installeren.
Op jouw glasvezelaansluitpunt (FTU) kun je een eigen NT aansluiten.

Om je eigen ONT te kunnen gebruiken, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen.

1. Download in de volgende stap eerst de juiste ombouwinstructies van je glasvezelaansluitpunt (FTU). Geef ons daarna de gegevens van je eigen ONT door.

2. Wij bellen je om het activatiemoment van je ONT af te stemmen. Na activatie werkt alleen je eigen ONT en die van KPN niet meer.
De downloadknop voor de instructies werkt nu ook :)

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 27 januari 2022 15:24]

Een serieuze vraag. Maar waarom zou je je eigen ONT willen gebruiken als je ziet hoeveel gedoe hier aan vast hangt. De werking van zowat elke ONT is hetzelfde.

De enige reden is om eventueel de glas rechtstreeks op een geschikte modem aan te sluiten, maar een echte snelheidswinst haal je hier volgens mij ook niet echt mee.

Verder kan ik moeilijk begrijpen waarom dit zoveel tijd moet kosten. Ik ben geen expert op het gebied van netwerken, maar bij sommige MKB klanten wil ik nog wel eens een glasverbinding opleveren icm een Meraki MX modem (en een SPF module)
Echt ingewikkeld is dit niet, en dit werkt direct met de aangeleverde gegevens.
Ik hoef niks aan KPN door te geven hiervoor, werkt de lijn van een consument nou echt zo anders dan een zakelijke aansluiting, die kan ik mij namelijk nauwelijks voorstellen.
Het 'probleem' met de ONT is dat deze aangemeld moet worden op de OLT (de actieve apparatuur in de PoP). Dit is iets wat niet automatisch gebeurd, maar handmatig in de OLT aangepast moet worden aan de hand van de ID van de ONT. Dit gebeurd nu ook al bij de ONT's die KPN levert zodra je een aansluiting krijgt.

Je kan het vergelijken met de procedure die Ziggo hanteert. Daar moet je ook na het aansluiten van je eigen modem het MAC adres van dat modem doorgeven voordat deze geactiveerd wordt.
Het is ook logisch dat de procedure vergelijkbaar is, want qua techniek is (XGS/G)PON heel vergelijkbaar met coax; een gedeeld kanaal waar door middel van encryptie en ID's onderscheid wordt gemaakt tussen klanten.
Ik heb zelf T-Mobile thuis glasvezel van 1gbit via hun eigen netwerk, maar geen GPON (AON). Op dat netwerk is het wel mogelijk om de ONT te vervangen. Bij mij gaat de fiber in een SFP-module in de switch. Dit scheelt mij een extra kastje en een extra adapter. Het scheelt dus stroom, ruimte en ik heb een extra stopcontact vrij. Is het onoverkomelijk als ik de ONT had moeten gebruiken? Nee hoor, helemaal niet. Maar als ik 'm niet nodig heb, dan heeft dat zeker mijn voorkeur.

Ziet er overigens zo uit: https://gathering.tweaker...message/67266454#67266454 (De Genexis doet niks meer en is alleen een Fiber Termination Unit).

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 27 januari 2022 11:18]

In jouw geval is er dan ook geen sprake van een ONT, maar van een 'gewone' NT. Heel andere techniek.
ONT stond dacht ik voor Optical Network Terminal, neem aan dat iedereen met een fiber aansluiting die nodig heeft? Wat is (uit interesse) dan het verschil tussen een NT en ONT?

Dat de techniek bij AON en GPON anders is en dat daarvoor andere dingen nodig zijn, is inderdaad wel duidelijk :)

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 27 januari 2022 12:21]

Ik geef toe dat de termen inderdaad voor meerdere uitleg vatbaar zijn en door elkaar lopen, maar ik reflecteer gewoon even wat ik in internetprovider-/netwerkoperator-land de afgelopen jaren tegen kom.

En daarbij zie je in praktijk dat er op AON netwerken/apparatuur eigenlijk altijd over NT of "Mediaconverter" is gesproken, en dat men bij PON apparatuur (die zowel op PTP als PTMP netwerken gebruikt kan worden) van ONT's spreekt.

Waarbij de NT/Mediaconverter dus niet veel meer doet dan een directe dedicated (point to point) optische verbinding op de switch in de PoP op layer 2 niveau bridgen met een RJ45 aansluiting (hoewel de NT's vroeger in de tijd van Glashart Media vaak ook nog switching, routing en telefonie konden doen).

De ONT bij GPON/XGSPON geeft uiteindelijk ook weer gewoon een layer 2 verbinding, maar die moet z'n downstream en upstreamtijd delen met andere ONT's achter 1 OLT, dus op een door meerdere gebruikers gedeelde optische link.

[Reactie gewijzigd door eymey op 27 januari 2022 12:34]

Ok, thanks voor je feedback. Het is inderdaad ook logisch dat het op AON het vrij simpel is om eigen apparatuur te gebruiken: je krijgt binnen wat van jou is en er is alleen maar een vertaalslag naar electrische signalen nodig terwijl bij GPON je nog moet timen of 'filteren' om alleen jou spul eruit te halen. En wat ik ook zo hier en daar lees is dat het protocol tussen de ONT en OLT redelijk veel ruimte tot interpretatie biedt waardoor het ook niet zomaar gezegd is dat alle apparaten lekker samen werken.
Inderdaad (mar dat geldt wrs ook voor eigen DOCSIS apparatuur op 'de coax' ).

Ik voorzie dus nog wel grote problemen met storingen veroorzaakt door eigen apparatuur van consumenten.

Als het al niet komt door het net niet helemaal volgens de specs opereren, dan is het wel doordat je bijvoorbeeld heel makkelijk een PON segment plat kan leggen door er AON apparatuur op aan te sluiten.

Daar was laatst in het T-mobile glasvezel topic ook een hele 'rel' over. Want ook op netwerken die oorspronkelijk "Point to Point" zijn gelegd wordt steeds meer PON apparatuur ingezet (alleen vindt de optische splitsing dan dus al in de PoP plaatst). Dit is schijnbaar goedkoper dan een actieve optic per aansluiting. Maar T-mobile is op sommige plekken dus ook aan het uitbreiden met eigen apparatuur op PON en dus bezig klanten daar naartoe over te zetten. Maar zeker in het begin ging dit vaak erg ongecoördineerd en werde klanten die nog AON apparatuur online hebben omgezet naar PON (met alle gevolgen van dien voor bestaande aansluitingen op dat PON segment).

Ook het feit dat jij bv. nog een Genexis grondplaat/ftu hebt zegt dus niet altijd automatisch meer dat je dan AON spul kan aansluiten.
Klopt, bij mij ook meteen middels een SFP mijn Sophos SG330 in.. Werkt als de brandweer!
Hoe minder kastjes / kabels en tussenstukjes hoe beter.
Enige reden die ik me kan voorstellen is als je ontevreden bent over de ONT als in teveel storingen, óf als jouw ONT een model is met beperkte mogelijkheden en je geen 2 apparaten wilt hebben. Stukje energiegebruik, maargoed, als power-user ben je al snel zover dat dat niet veel boeit.

ONT's en sfp's zijn namelijk niet zo makkelijk uitwisselbaar en provisioning van deze apparatuur is niet zo makkelijk. Bij een ethernet of dsl-oplossing is dat wat makkelijker.
Waarschijnlijk gaat het bij jouw MKB klanten om een "AON" verbinding, waarbij de verbinding van de klant via een dedicated fiber tot in de PoP met een switch aldaar verbonden is. Daar is het inderdaad zo simpel als jij aangeeft.

Maar bij PON netwerken (GPON dan wel XGSPON) delen meerdere klantaansluitingen één fysieke vezel. En moet er coordinatie zijn tussen een OLT in de PoP en de ONT's bij de klanten. En dat moet dus ook goed geregistreerd zijn.
Ik dacht dat t-mobile dit altijd al ondersteunde (hoewel niet helemaal officieel). Ik heb al zo’n 4 jaar glasvezel met een eigen mediaconverter en router (nog uit de tijd dat de tmobile modemrouter slechts wifi N had).
Ik draai nu een jaar of 2 tmob thuis glas direct op een Unifi router. Nul media converter e.d. gewoon glas direct in de box en gaan.

Noot: geen tv of telefoon, enkel internet.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 26 januari 2022 20:18]

Op een AON verbinding kan dat probleemloos.

Op een GPON verbinding..... Door de tijdslotmultiplex moet de ONT "geregistreerd" worden, of beter gezegd, de ONT moet geconfigureerd worden voor het GPON segment waar ie op aangesloten is.
En het wordt helemaal leuk als consumenten straks gaan proberen om AON apparatuur op een GPON aansluiting aan te sluiten. Lekker storing veroorzaken voor iedereen op het GPON segment.
Dat had je vroeger met de telefoontoestellen die met het draaien een flink elektrisch signaal terug de leiding in duwde 8-)
Dat kon ook wel, maar je moest wel even zoeken hoe dat moest. Als je alleen internet hebt is het vrij makkelijk, vlan op 300 en dat was het eigenlijk. Voor voip en tv moest je volgens mij nog iets doen, maar die heb ik niet. Ik gebruik al bijna een jaar een eigen unifi usg. Als ik het artikel lees kan je ook het kastje waar de glasvezel in gaat vervangen door een eigen apparaat, maar dat wordt afgeraden. Ik zal dat ook niet doen, mij ging het erom dat ik mijn eigen router kon gebruiken ipv dat onding wat je erbij kreeg van t-mobile en dat kan. Heerlijk.

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 26 januari 2022 19:56]

Met het huidige TV platform heb je alleen VLAN300 nodig. Daar zou je geen andere trucs meer voor hoeven uit te halen bij T-mobile. Hier draait alles sinds vandaag op een Ubiquiti UDR met alleen VLAN 300 getagged op de WAN poort. Alles werkt, ook TV (weliswaar via AppleTV).
Is dat een nieuwe 'generatie' TV kastjes bij T-Mobile? Ik gebruik nu een kastje van c.a. 2 jaar oud. Hiervoor moet ik nog wel VLAN 640 'afsplitsen' voor televisie.
Je moet vragen om op "het nieuwe TV platform" aangesloten te worden, dat ging bij mij vrij moeizaam. Althans dat moest ik vorig jaar. Toen moest er ook nog een monteur langskomen en die heeft toen een andere router geinstalleerd. Geen idee waarom dat nodig was, maar goed. Hun oude router stond er al jaren niet meer tussen.

Maar sinds de switch was het gelijk zo dat VLAN640 niet meer nodig was. Zelfde TV kastjes trouwens. Heel oud ding (denk nu 2-3 jaar oud).

Sinds kort een UDM Pro SE er tussen gehangen en alles werkte in 1x zonder poespas. Nog nooit zo snel een router up en running gehad (binnen 5 minuten draaien). En op glas aangesloten. De SFP module van de oude router stiekem niet terug gestuurd (shhh niet vertellen).

[Reactie gewijzigd door Da_Teach op 26 januari 2022 21:59]

Oh dan had jij nog zo’n mooie draytek met sfp module. Ze hebben nu zyxel met mediaconverter.

Ik heb zelf een UDM pro met glas netwerk. Via FiberStore en custom 12 ader kabel gekocht en 2 losse lijnen als back up. Werkt heel chill.
Zelf gebruik ik geen tv kastje meer, heb een abonnement met tv maar zonder box.

Maar VLAN640 zou niet meer hoeven met het nieuwe platform. Als je nog zo’n ding uit de Vodafone tijd, allicht wel.
Ik heb inderdaad nog een doos uit het Vodafone tijdperk, wellicht eens tijd om die te vervangen dus :)
Ik had ook apparatuur uit de Vodafone tijd: Draytek modem en tv box met harddisk. Draytek is bij mij vervangen door Zyxel modem en een losse mediaconverter. Internet en tv gaat nu over alle poorten ipv 2 poorten internet en 2 voor tv stream. Dat is voor mij ideaal aangezien ik maar 1 kabel naar de slaapkamer had liggen en dan moest kiezen tussen internet of tv. Nu heb ik een goedkope switch op de slaapkamer en heb internet én tv boven. Er hoefde verder niets ingesteld te worden qua VLAN, enkel even de tv boxen van de stroom halen en opnieuw laten opstarten.

Volgens mij zit ik nog steeds op het oude interactieve tv platform. Gelukkig maar, aangezien ik alleen maar ellende lees over het nieuwe tv platform met streams die zwaar onder de maat zijn.
Hier al een tijd met een Fritz!Box out off the box. Op de eerste verdieping heb ik een managed switch ertussen gehangen om televisie en internet te splitsen. Werkt geweldig.
De fritz heeft er een profiel voor idd, dat is plug en play.
Ging dat ook zo makkelijk bij KPN, je moet op de controller en de USG een script plaatsen voordat het werkt zonder modem.
Ja ik zag altijd het voordeel van eigen modem/router, is dat nu nog zo? Ik heb er een snelle switch achtergehangen voor bekabeld netwerk en de T-Mobile wifi vervangen met eigen ap's. Maakt een ander modem dan nog veel uit?
Hier ook gewoon de Zyxel met (unmanaged) switches daarachter en een eigen WiFi netwerk (Deco M4 als accespoint ingesteld). Werkt prima en heb geen enkele twijfel of het Zyxel modem het routeren wel aankan.
Ja ik heb zelf managed switches, het omada systeem, inclusief een controller. Ik krijg dus ook meteen op mijn telefoon een melding als internet eruit ligt (of weer aangelsoten); dat had ik laatst met een kabelbreuk buiten ons huis :-)
Sommige gebruikers willen net dat tikje kleinere delay hebben om nog beter te kunnen fraggen ?
Bij T-mobile misschien niet, maar kpn knijpt bijvoorbeeld actief DSL verbindingen af. Via een eigen modem ontneem je kpn deels die dubieuze mogelijkheden. Ik heb nu via een Fritzbox een 40 procent snellere verbinding dan maximaal via een officieel kpn modem mogelijk was geweest. :*)
Voor mij was het nodig omdat ik via het bijgeleverde modem connectie problemen had met de vpn van mijn werk.
Verschillende instellingen geprobeerd voor zover ik rechten had dit aan te passen. Samen met onze netwerkspecialist.
Nadat ik in juni 2020 de spf poort uit de t-mobile router had getrokken en daarmee direct in de edgerouter glas heb aangesloten, kon ik wel een stabiele vpn verbinding opzetten.

Andere redenen zijn:
- omdat ik het leuk vindt om er mee te spelen.
- het cleaner is in de meterkast
- volledige controle over de instellingen van het modem
- sinds dien 1x een reboot moeten doen
- alles draait nu op een ups, zelfs bij stroomuitval kan ik nog glas blijven gebruiken ( getest meerdere malen, blijkbaar zit het internet kastje uit de wijk op een ander stroomnetwerk of heeft die ook een ups ). Oké technisch gezien zou het t-mobile modem ook op de ups kunnen, maar is wel weer meer stroom.
Uit het publiceren kan je niet opmaken of een provider eerder wel/misschien/niet al vrije keuze gaf. Het gaat er eerder om dat er binnenkort rechten zijn waarbij de providers kennelijk maar beter duidelijk kunnen zijn om de meest actuele specificaties bekend te maken. En dat is waarschijnlijk niet alleen voor de klanten, maar ook om zelf mogelijk minder problemen te hebben.

[Reactie gewijzigd door kodak op 26 januari 2022 19:20]

Ik had ergens gelezen over een richtlijn die ook voor anders dan dsl een vrije modem keuze per 1 feb 2022 oplegt ?
Het probleem met het plaatsen van je eigen router was altijd dat de provider niet de SIP gegevens wilde uitgeven.
Dus had je een All-in-one pakket, dan deed Internet (VLAN300) en DTV (VLAN640) het wel, maar telefoon kon je naar fluiten.

Nu krijg je de informatie er wel bij, dus kan je bijvoorbeeld je eigen PBX of een losse IP telefoon aansluiten.

PS: Men geeft geen support op dit soort installaties, heb je storing moet je de officele modem/router weer aansluiten voor je de helpdesk belt ( Wat ik niet meer dan normaal zou vinden )

[Reactie gewijzigd door Bart_Smith op 26 januari 2022 22:52]

Klopt, je kreeg geen SIP gegevens. Heb ik twee jaar geleden ook ondervonden toen ik de zyxel terug in de doos hebt gestopt en de fritZbox7590 aan het glasvezel kastje heb gehangen (nt1 toch?) Toen ik de klantenservice van T-Mobile erover belde kreeg ik als antwoord dat ik WinZip gewoon van internet kon downloaden 8)7 .

Toen maar qua telefonie over gestapt naar cheapconnect. Deed alles wat ik wilde.

Hoewel ik de klantenservice niet zo goed vind, moet ik toegeven dat ze goedkoop zijn. Ik heb 50 mbits glasvezel voor 25 euro per maand. Dat komt ook door het combineren van de mobiele abonnementen, maar dat is best goedkoop. Bij de andere aanbieders begint het vanaf 40 per maand. Dat is toch aanzienlijk meer...
Sorry 50 mbit voor 25/maand?

Ik heb een gigabit lijn voor dat geld.
Bij welke provider? En is dat glasvezel?
Ja. Gewoon bij t-mobile met unlimited korting.

Ik betaal €50/maand voor vast en mobiel onbeperkt bij elkaar.
Oké... Ik betaal 25 pm voor internet en 15 voor mobiel geloof ik...
Waar, 25 euro voor 1GB internet?
Je kon een tijd geleden dat afsluiten bij T-Mobile, dus ik vermoed daar.
Dankjewel, is nu weer 60 euro p/m. (maar 4 maanden 30 euro)
Nog steeds bij t-mobile overigens. Maar maak gebruik van korting actie vanwege mobiel abonnement.

25€/m voor vast 1Gb/s en 25€/m voor mobiel unlimited
Hier draait al enkele maanden een UniFi Dream Machine pro als router op m’n T-Mobile Glas lijn, super stabiel!
Het klinkt natuurlijk mooi dat je al langer een vrije keuze hebt, maar de vraag is of je voldoet aan de meest recente specificaties die de provider nu geeft. Anders kan het nu wel mooi werken, maar hoef je er niet zomaar op te rekenen dat het blijft werken.
Klopt, maar zo spannend zijn deze specificaties niet en ze zijn al langer bekend. Probleem is altijd geweest dat T-Mobile op hun eigen apparatuur zo maar een update qua instellingen door had kunnen voeren, waarna je met je eigen apparatuur zonder werkende verbinding zat. Nu ze dit vrij hebben gegeven, zullen ze ook moeten gaan communiceren als er ergens een instelling gewijzigd gaat worden. Dat geeft wel meer zekerheid.
Dat het nu werkt is niet hetzelfde als het voldoet aan de officiële specificaties. Je conclusie dat een provider eerst nieuwe specificaties bekend hoort te maken is daarom niet zomaar relevant voor het probleem: het gaat er om hoe streng ze zich aan die specificaties gaan houden en of je modem daar werkelijk aan voldoet.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om het niet te controleren, in de hoop dat het dus aan de specificaties voldoet, maar wat heb je daar aan als je provider straks iets configureerd wat aan de specificaties voldoet maar niet meer aan wat je modem aan kan? Daarbij denk ik dat het de eerste vraag gaat worden die je hoe dan ook zal willen weten als het wel mis gaat. Maar mijn modem deed het eerst wel lijkt dan niet meer voldoende als antwoord.
Je hebt gelijk, maar je doet het allemaal wat ingewikkeld overkomen. T-Mobile zou het VLAN nummer kunnen aanpassen, of van IPoE+DHCP kunnen overstappen op PPPoE. In het ergste geval allebei. Meer is er niet te doen op een glas lijntje. Niet heel spannend. Mocht dat gebeuren dan pak je je telefoon en kijk je even op het T-Mobile forum of hier op Tweakers. Met 5 minuten draait het dan wel weer.
Dit gaat niet alleen om glaslijnen en ook niet alleen om modems die prima overal op te configureren zijn. Het hele punt van die specificaties is juist dat je als klant op tijd kan controleren of het werkelijk voldoet, niet om er maar vanuit te gaan dat het vast wel mee zal vallen als er wat zal wijzigen. Wat is er dan handig aan om net te doen alsof je in de toekomst kan kijken alsof het wel zal meevallen?
Ze waren inderdaad al langer bekend op het forum van T-Mobile. Zo heb ik ook mijn eigen router ingezet met de daar gedeelde instellingen.
Klopt, maar zo spannend zijn deze specificaties niet en ze zijn al langer bekend. Probleem is altijd geweest dat T-Mobile op hun eigen apparatuur zo maar een update qua instellingen door had kunnen voeren, waarna je met je eigen apparatuur zonder werkende verbinding zat.
Onzin, ik ken zat mensen met eigen meuk op het T-Mobile netwerk. Zelf al enkele jaren klant bij T-Mobile en dus ook meegemaakt dat T-Mobile aankondigingen heeft gedaan rondom updates aan het netwerk, misschien zelfs dat ze nieuwe software updates hebben uitgerold voor hun eigen modems.

Vrijwel altijd weer was de boel hier (en bij bekenden) na de werkzaamheden gewoon up, die enkele keer dat dit niet het geval was waren er wel meer mensen met het zelfde probleem zelfs mensen die wel het modem van T-Mobile gebruikte. Maar ook bij KPN en XS4ALL kwamen deze problemen wel eens voor dus is T-Mobile hierin geen uitzondering.
Het klinkt natuurlijk mooi dat je al langer een vrije keuze hebt, maar de vraag is of je voldoet aan de meest recente specificaties die de provider nu geeft. Anders kan het nu wel mooi werken, maar hoef je er niet zomaar op te rekenen dat het blijft werken.
De specificaties die T-Mobile nu bekend maakt zijn exact dezelfde als het geen wat vorig jaar al bekend was gemaakt door één van de medewerkers. Daarmee voldoe je dus aan de meest recente specificaties. Dat zelfde geldt trouwens ook voor KPN, de specificaties die ze bekend maken zijn identiek aan die specificaties die ik 3 1/2 jaar geleden gebruikte. Het is echt niet zo dat ze ineens hele andere specificaties zijn gaan gebruiken omdat ze de boel moeten open stellen en dus moeten voldoen aan wet en regelgeving.
Natuurlijk, als je dezelfde specificaties toen al hebt gecontroleerd dan is er niets aan de hand. Maar was het punt niet. Dus of je modem nu al werkt en dat er eerder dezelfde specificaties duidelijk waren heeft niet zomaar de betekenis dat je modem voldoet aan die specificaties. Het wil minimaal betekenen dat het gelukkig werkt, maar niet zomaar dat het dus voldoet.
is dat met of zonder TV? Ik heb hier ook een unifi maar alleen vlan 300 voor internet maar kan geen 2 vlans op mn wan kwijt dus het is de keuze vlan 640 voor tv of vlan 300 voor internet.

Ik heb trucendozen gezien in vorm van switch ervoor met vlan 300 naar de dreammachine en een vlan640 naar de tv. maarja dan heb je een glasswitch en dan erachter je router op kabel.
Als je over gaat naar het nieuwe TV Platform is VLAN 300 genoeg 640 is dan niet meer nodig.

Ik heb T-Mobile Thuis incl. TV en excl. telefonie

[Reactie gewijzigd door The-Priest-NL op 26 januari 2022 22:10]

Goed om te horen. In mijn geval heeft het nooit goed gewerkt, is was altijd mijn DHCP lease kwijt na een reboot van de UDM Pro. Dus na een paar keer via de community een force release voor elkaar te hebben gekregen gaf ik het op en heb de Zyxel er maar weer tussen gehangen, met alle gevolgen van dien (slome ping, dubbel NAT).

Nu overgestapt op KPN, lijn geactiveerd met de Experia box, daarna ompluggen in de UDM Pro, simple config en gaan. Ik kijk niet meer om :)
Ligt het aan mij of stellen deze "instellingen" amper iets voor? Kan me moeilijk inbeelden dat die 2 of 3 waarden die er toe doen al niet lang bekend waren voor wie het interesseerde?
Ligt het aan mij of stellen deze "instellingen" amper iets voor? Kan me moeilijk inbeelden dat die 2 of 3 waarden die er toe doen al niet lang bekend waren voor wie het interesseerde?
Zelf al sinds maart 2019 klant bij T-Mobile en Ubiquiti meuk in gebruik, vorig jaar is door één van de medewerkers (moderators) een post op het forum geplaatst met instellingen voor eigen apparatuur. Toen betrof was het nog niet dat het officieel ondersteund werd. Deze informatie is nu gewoon public en officieel.

Dus ja, was al langer bekend.
En nu het officieel is kunnen ze dus ook niet zomaar iets veranderen waardoor je zelf moet gaan reverse engineeren, je hoeft hooguit de nieuwe settings op te zoeken. Dus dat is wel fijn :)
Zeker waren ze al bekend, heb het al bijna een jaar draaien. Je kiest wel even in de forums zoeken. Nu is het waar makkelijker te vinden.
Ik woon in het buitengebied en gebruik het 4G internetabonnement van TM ('4G voor Thuis Extra Snel'). Daar is -tot nu toe verplicht- een gare modem/router combi bij geleverd die ik graag zou vervangen.

Ergo: ik hoop dat ook 4G modems onder deze nieuwe regelgeving gaan vallen. Ben echter niet technisch genoeg om dit uit de vrijgegeven info af te leiden. Anyone?
Het lijkt mij ook dat deze onder de nieuwe beleidsregels vallen (IANAL) maar de specificaties die T-Mobile heeft gepubliceerd vermelden hier niets over. Ik zie alleen settings voor VDSL, ADSL en glas, en de settings voor VOIP en TV.
Denk dat de 4G-modems een redelijk normale setup hebben, zit er een simkaart in zo'n modem? En heb je daar geen login oid van?

Denk dat je ff de support moet contacten. Heb zelf niet zo'n aansluiting maar ben wel benieuwd hoe ze daarmee omgaan!
Zit idd een simkaart in. En support contacten... 🥲

Ik zal me wederom op het forum aldaar begeven, maar afwachten of ze daar reageren...
Op het T Mobile forum staat van niet
Mocht iemand dit toepassen op Unifi, hou ik me van harte aanbevolen voor een stappenplan of screenshots :D
Unifi is nogal breed :P

USG, USG Pro, UDM, etc. etc.

Kortom even beter specificeren maar dat kan misschien beter middels deze
@The-Priest-NL Sorry, je hebt gelijk :*) Ik zou graag de USG van Unifi gebruiken in combinatie met VDSL. Mijn kennis is echter te beperkt om dat op basis van de tabel van T-mobile te regelen.
@The-Priest-NL Sorry, je hebt gelijk :*) Ik zou graag de USG van Unifi gebruiken in combinatie met VDSL. Mijn kennis is echter te beperkt om dat op basis van de tabel van T-mobile te regelen.
USG is geen (V)DSL device dus kan je die niet als vervanger voor je T-Mobile modem inzetten. Deze zal je dan dus gewoon achter het modem van T-Mobile moeten zetten met double NAT als gevolg.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 27 januari 2022 10:01]

Oh, dat valt me tegen. Ik heb nu een USG + Unifi Switch + Unifi AP. Enig idee hoe ik dat alsnog zonder T-mobile modem kan gebruiken op (V)DSL?
Oh, dat valt me tegen. Ik heb nu een USG + Unifi Switch + Unifi AP. Enig idee hoe ik dat alsnog zonder T-mobile modem kan gebruiken op (V)DSL?
Voor zover mij bekend / ik mij kan herinneren, heeft Ubiquiti geen VDSL modems in haar portfolio dus het enige wat ik kan aanraden is... kijk even in de Pricewatch van Tweakers en zoek daar naar een VDSL geschikt modem die voldoet aan de specificaties die vermeld staan.
Tegenwoordig kan je een volledige VDSL modem kopen in SFP form factor :) Of dat goed samenwerkt met je unifi router zal je even moeten opzoeken.
Eindelijk de glasspriet direct de firewall (untangle en fortigate) in die redundant is ipv het huawei media convertertje.
Hoe ga je die enkele gras spriet redundant aanbieden op twee machines?
Die spriet niet, maar de voedingen in ieder geval wel.
Van cheapo hardware met enkele cheapo voeding naar enterprise hardware met dubbele goede voeding.
Ik vind dit soort gedoe rondom je eigen internetverbinding thuis echt een nerd/Tweakers ding. 99,99% van de klanten wil gewoon dat het internet werkt. Of de actieve apparatuur nou van Huawei is of van Pluto komt zal ze echt aan hun reet roesten.

Iedereen hier doet of de hemel nou open gaat met dit soort initiatieven en alsof de vrijheid van het internet in het geding is en weet ik niet veel wat er allemaal bij gehaald wordt, misschien zelfs wel discriminatie. Maar toepassingsgewijs boeit het echt niets. Je had internet en je krijgt internet. Tenzij je bedrijfje wil spelen achter je woonwijk glasvezel. Maar kan je dan niet beter in een datacenter gaan wonen?
Mogelijk dat voor wat jij thuis hebt draaien je het geen bal uit maakt.
Maar ík geef er wel om dat m'n digitale spul thuis veilig staat.
Mat IP camera's hoeven geen verbinding vanaf binnen naar buiten op te zetten zodat kwaadwillende naar binnen kunnen.

En met alles is het, hoe meer apparaten je nodig hebt voor iets, hoe meer kans op ellende.
Dus glasvezelspriet direct de firewall in, is altijd beter (en energiezuiniger) dan zo'n mediaconverter er tussen.
Ipv 1,5 watt 1 watt? Wat een bezuiniging... Jij hebt al zoveel extra apparatuur erachter staan dat het sowieso minder energiezuinig is. En zijn er echt kwaadwillenden geïnteresseerd in wat er staat bij jou? Kroonjuwelen liggen bij bedrijven, niet in woonwijken.

Goed dat je er veel vanaf weet en veel kan, petje af. Maar het is gewoon maar voor heel weinig gebruikers interessant en kan alleen maar meer verstoringen opleveren als mensen er mee gaan klooien. Tevens moet een hele servicedesk kennisintensiever worden gemaakt omdat een paar mensen dit willen. Ook weer een punt waarop het fout kan gaan.

Serviceproviders leveren een dienst en in principe beslissen zij hoe die dienst ingevuld wordt vanwege standaardisatie. Die standaardisatie zitten voordelen aan voor beide kanten getuige dat de massa die dienst koopt en uniform afneemt. Ik zou als serviceprovider er een kostenplaatje aan hangen voor degene die willen afwijken van de standaard. Want degene die iets anders wilt vraagt extra tijd en resources van de serviceprovider. Het is dan heel snel afgelopen met de meerwaarde van je eigen apparatuur. In de loop der tijd zal tevens ook die apparatuur end of life zijn en vervangen moeten worden, niets is voor de eeuwigheid. Het is maar de vraag of je daar zo lang mee bezig wilt zijn en dus eigenlijk fijn dat een serviceprovider door standaardisatie en de dienst in stand houden in die lange termijn kan voorzien.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 26 januari 2022 22:56]

Je zou je verbazen hoeveel klanten een eigen accesspoint hebben omdat de provider WiFi router waardeloos is, mensen hebben dat liever in 1 apparaat.

Providers hebben dit zelf om zeep geholpen door de apparaten teveel dicht te timmeren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 januari 2022 08:44]

Dat is zeker zo, maar dan koopt men gewoon een nest wifi ofzo met extra ap en zet die achter de provider router. Dat werkt ook, maar is netwerktechniscg geen mooie oplossing. Men gaat alleen niet die provider apparatuur uitwisselen voor iets anders, dat doen alleen een paar boys hier. Dus daarom is het ook al vreemd dat dit voor een paar knutselaars mogelijk gemaakt moet worden.

Als je dat zo leuk vind, moet je gaan werken in de infra. Geloof me, na een tijdje wil je thuis gewoon dat het werkt en geen gehannes hebben. Dat doe je namelijk al de hele dag op je werk.
Ik heb een eigen router hier, en ik snap wat je bedoelt maar gehannes?
Nee ik heb er geen omkijken na.

In mijn situatie heb ik het gedaan omdat de provider modem niks toevoegde want ik kon er niks mee en de WiFi was slecht, anders had het van mij ook niet gehoeven.

Ik hoef geen 2e kastje wat niks doet en een extra stopcontact bezet houdt.
Als providers zoals vroeger gewoon weer een kaal Ethernet (Bridge) modem aanbieden als optie was er niks aan de hand geweest, de extra opties waren simpelweg niet uit te schakelen bij de meeste providers.

(Doordat maar een paar mensen de router vervangen is er dus niks aan de hand voor de provider dus waarom zo krampachtig vasthouden door de PPOE gegevens niet vrij te geven bijvoorbeeld...)
Ze hebben het zichzelf aangedaan.

Ik heb vroeger ook Tele2 gehad, gingen ze midden op de dag een firmware update uitvoeren, lekker is dat...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 januari 2022 09:11]

Heb genoeg NAS'jes gezien die vrolijk open stonden naar de buitenwereld met foto's of textbestandjes van de creditcard er op, om maar een voorbeeld te geven.

Trouwens geeft in dit geval T-Mobile ook geen ondersteuning als jij je eigen hardware gebruikt. In geval van problemen zullen hun jou altijd vragen om de door hun geleverde hardware aan te sluiten. Hiervoor hoeft de "hele" servicedesk niet kennisintensiever te worden gemaakt.

Daarnaast heb ik meer vertrouwen in mijn eigen hardware dan in de goederen die ik van ISP geleverd krijg, die in grote oplagen voor zo goedkoop mogelijk zijn geproduceerd.
Je mist denk ik de reden waarom de EU dit gedaan heeft.

Het gebruik van je eigen apparatuur is één van de redenen. Als gebruiker moet je het recht hebben om zelf te beslissen welke apparaten je gebruikt zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn. Ook het gebruiken van specifieke hardware zorgt ervoor dat je het modem niet kunt gebruiken bij een andere provider als je over wilt stappen. Dit zorgt voor e-waste en wellicht concurrentie vervalsing omdat je dan weer allerlei zaken moet instellen om je thuis netwerk weer goed te krijgen dus dan maar niet overstapt.

Ook is het concurrentie vervalsing omdat modem producenten hun modems niet kunnen verkopen aan klanten omdat deze niet gebruikt kan worden zonder de instellingen. Dit zorgt er weer voor dat er geen innovatie is omdat niemand die spullen koopt. En wellicht heeft jouw eigen modem betere veiligheidsmaatregelen dan het modem wat je van de provider krijgt.

Het is met eigen modems niet mogelijk om bepaalde zaken te gaan blokkeren/throttling wat de net-neutraliteit verbetert. Overigens vraag ik mij hierbij af of dat ook niet verder in het netwerk kan…

Het gaat dus om meer zaken dan alleen een tweaker die perse zijn eigen modem wil gebruiken.
In de praktijk zal het echter waarschijnlijk wel alleen een tweaker zijn die hier blij van wordt
Dat zou je verbazen want veel mensen willen geen meerdere kastjes en extra rommel / energieverbruik als de WiFi van de provider alweer slecht werkt.

Ik kom regelmatig bij digitbeten en steeds meer schaffen zelf een WiFi accesspoint erbij aan en zetten hem op de plek waar de router ook staat.

Inmiddels zijn internet verbindingen zo gigantisch snel dat veel toepassingen sowieso weinig hinder van elkaar hebben, als vroeger iemand ging downloaden was een simpel website laden al super langzaam, dat is allemaal verleden tijd.

Net-neutraliteit gaat niet over blokkeren/throttling, Net-neutraliteit is dat alle verkeer gelijk behandeld wordt ofwel er niet mee rommelen zoals QOS toepassen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 januari 2022 08:42]

Tijd voor een paar reviews wat de beste opties zijn mbt performance en/of stroomverbruik. Volgens mij moet het niet moeilijk zijn om het standaard modem te outperformen
Ik gok dat het best lastig is om met vergelijkbaar stroomverbruik beter te presteren (en wat is dan precies beter presteren?). Of om gelijkwaardig te presteren met een lager stroomverbruik. En zodra kosten mee moeten spelen...

Je kan uiteraard wel wat winst bereiken door een klein routertje te kopen dat geen wifi-ondersteuning biedt zoals een Ubiquiti EdgeRouter X of MikroTik hEX en evt nog de SFP-variant daar van. Maar de krachtigere modellen van die merken kosten al gauw flink meer en hebben ook geen heel laag verbruik meer.

En hetzelfde zal gelden voor zelfbouw; ook daar zijn wel wat opties maar echt makkelijk zal het niet zijn om binnen hetzelfde budget in geld en stroom veel beter te presteren.

[Reactie gewijzigd door ACM op 26 januari 2022 21:56]

Ik denk dat het grootste voordeel van vrije modemkeuze ook zit in het feit dat je nu zelf mag kiezen wat zwaarder weegt: kosten, stroomverbruik, performance, functionaliteit of een mooie mix naar keuze. Waarbij de low-cost optie over het algemeen al door de providers prima wordt ingevuld.
Hier al ruim anderhalf jaar een Draytek glasvezel modem als vervanging van de tmobile modem er tussen zitten. Fiber kabel tussen nt kastje van KPN rechtstreekt op het modem en gaan :) Wel even moeten zoeken en puzzelen naar de juiste instellingen, maar aan de praat gekregen inclusief IPTV. Dus het kan al langer, al geeft tmobile er dan geen support op. Maar he, daar is evt GoT voor :)
Doen ze nu nog steeds niet gok ik (zou ook raar zijn op zich).
Betekend dit dat ik nu mijn Google Nest WiFi direct op de media converter kan aansluiten? Of is dat nog steeds niet ondersteund
Nee, dat gaat niet werken. Maar daarvoor moet je niet bij T-Mobile zijn, maar bij Google die nog steeds geen vlans ondersteunt op hun nest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee