'Apple werkt aan iPhone-functie om depressie te herkennen bij gebruikers'

Volgens The Wall Street Journal werkt Apple aan een functie voor iPhone waarmee ze cognitieve stoornissen en depressies kunnen herkennen bij gebruikers. De functionaliteit zou momenteel getest worden om een nauwkeurig algoritme te ontwikkelen.

De documenten die zijn ingezien door The Wall Street Journal wijzen op de ontwikkeling van de nieuwe functie. De techgigant zou hiervoor samenwerken met onderzoekers van de universiteit van Los Angeles en de Amerikaanse farmaceut Biogen. Op basis van mobiliteit, slaappatronen en typgedrag wil Apple straks kunnen herkennen als iemand mogelijk depressieve gevoelens ervaart of last heeft van een cognitieve stoornis. De bedrijven wilden niet reageren op vragen van The Wall Street Journal.

Het is volgens de gelekte informatie niet de bedoeling dat de functie de diagnose van een arts of expert vervangt. Wel kan via de gezondheidsfuncties van Apple een signaal worden afgegeven aan een gebruiker als deze last lijkt te hebben van een cognitieve stoornis of depressieve gevoelens. De functie zou sinds 2020 getest worden bij 3000 proefpersonen.

Apple richt zich de afgelopen jaren steeds meer op functionaliteit die gebruikers helpt om hun gezondheid te monitoren. Bij de aankondiging van iOS 15 introduceerde Apple een functie waarmee het besturingssysteem een gebruiker kan waarschuwen als deze niet stabiel loopt en een verhoogd risico loopt om te vallen. Ook kan met toestemming van de gebruiker data over zijn gezondheid worden gedeeld met een naaste.

Door Robert Zomers

Redacteur

21-09-2021 • 20:57

251 Linkedin Whatsapp

Reacties (251)

251
224
97
9
0
90
Wijzig sortering
Zoiets zou gewoon verboden moeten worden.
Het is voor een arts of psychiater al ontzettend moeilijk om een correcte diagnose te stellen: neerslachtigheid, depressie (tientallen soorten), wat minder goed in je vel voelen, veranderingen door voeding, situatie, ....
Maar een goedkoop of gratis app-je zal het wel oplossen en de juiste conclusie trekken.
Laten we ons leven nu leiden door app-jes en een gsm?
Wordt het niet hoog tijd dat we terug ons menselijk leven in handen nemen en ons wat minder laten leiden door stukjes software die maar 1 doel hebben: data verzamelen.

edit: wegens taalfoutjes

[Reactie gewijzigd door af_bert op 21 september 2021 22:50]

In veel gevallen is de weg naar een depressie al ingezet ver voordat iemand in contact komt met een arts of psychiater. ik ben het met je eens dat een deskundige een betere conclusie kan trekken dan een app, maar als iemand niet bij die deskundige aan het bureau zit heb je daar niks aan.

Een melding van je telefoon hoeft ook niet zo zwart/wit te zijn. Een melding als: ''u hebt nu een depressie, klik op ok om door te gaan" lijkt me niet wenselijk of helpend, maar iets in de trend van "we merken dat u zeer weinig slaapt en niet buiten de deur komt, misschien kunt u hier eens met een deskundige over spreken" kan in sommige gevallen een hoop ellende voorkomen.
Het probleem is dat je dan je vertrouwen meer en meer afgeeft aan een computer. De computer zal wel zien als het niet goed gaat met me. Dus dan ga je zelf als mens minder en minder leren naar jezelf en je lichaam luisteren. Het is een vals gevoel van veiligheid en erg gevaarlijk (vind ik).

Ander voorbeeld: tegenwoordig kan niemand meer de weg vinden want de gps kan het. Je geraakt je voeling met de ruimte voor een stuk kwijt. Binnenkort verlies je naast voeling met ruimte je dus ook voeling met je eigen psychologische gezondheid kwijt.

Op het eerste zicht klinkt het allemaal interessant en nuttig...
Ik weet niet of dit wel zo is. Door de zekerheid van gps als back-up ga ik sneller nieuwe locaties in buiten het oude vertrouwde. Apps voor je beweging en hart slag en slaap tracken motiveren mij om gezonder te leven, je ziet gewoon dat iets niet optimaal is en kan er wat aan doen. Laat een depressie meter maar komen, liefst ook een die mijn voedingsstoffen in het bloed meet ooit. Het vervangt allemaal niet de dokter, en dat claimed het ook niet, maar het kan je levensstijl wel verbeteren.
Je benoemt dat mensen zo niet meer gewend zijn maar hun eigen lichaam (en geest) te luisteren. Op zich ben ik het daar wel mee eens. Echter, het verneukeratieve van een depressie is nou precies dat: zelfverwaarlozing. Een depressie is een zwart gat waar je langzaam maar zeker inrolt, van nature al erg moeilijk om zelf te herkennen. Het lijkt me bij uitstek een aandoening waarbij vroege herkenning van patronen enorm veel leed kan schelen.
Moeilijker word het als je bijvoorbeeld een master hebt te halen of een phd.
Dan zit je waarschijnlijk echt niet te wachten op bemoeienis, dat kan je niet hebben, dan nog liever (tijdelijk) roofbouw op je eigen lichaam, dan bijvoorbeeld familie teleurstellen. Zelfs als je daar dan vervolgens langdurig van moet herstellen.
Het moet jouw keuze zijn om geholpen te worden, niet die van een werkgever, vakgroep of universiteit, laat staan van een techbedrijf.
Dat er posters opgehangen worden dat er hulp mogelijk is en waar je die kan vinden, is natuurlijk wel heel goed.
2 dingen:
1) Waarom alleen bij een master of phd? Zijn genoeg mensen die hun stinkende best moeten doen voor VO, MBO, HBO of een kortlopende cursus.. Waarschijnlijk niet je bedoeling, maar er zit wel een elitair bijsmaakje aan deze opmerking.

2) Uiteraard mag niet niet de bedoeling zijn dat een techbedrijf dat voor je gaat bepalen, maar dit doen ze nu toch ook niet met hoeveel stappen je MOET zetten? Alleen wat aan te raden is en wat je al gedaan hebt. Op het moment dat een app zou zeggen, "Hé, let op, het lijkt erop dat je beginnende depressie-verschijnselen begint te vertonen" is het aan jezelf om dat te negeren of wat mee te doen.

Dat jij liever "tijdelijk" (ik herken dat.. het is echter nooit tijdelijk...) een roofbouw op je eigen lichaam doet , de prioriteiten van je familie boven die van jou zet en de "problemen" liever negeert, zegt best best veel over je (absoluut niet per se negatief trouwens!). Maar dan moet je zo'n functionaliteit vooral niet gebruiken :)

Persoonlijk vind ik het wel een interessante ontwikkeling. Lichamelijk functies als hartslag en suikerspiegel monitoren is 1 ding, maar hoe ze dit willen gaan implementeren zie ik totaal niet voor me. Daarvoor is gedrag te relatief vaag. Maarja ooit dacht we ook dat real-time gezichtsherkenning herkenning niet mogelijk was.
En dat is nou precies het probleem. Bedrijven verkennen trends en doen aannames op groeps (jouw 'elite') en populatieniveau. En dat zegt nou precies niks over een individu. Alsook correlaties niks met causaties te maken hebben.

1) Mijn vriendin deed mbo en deed daar inderdaad haar stinkende best voor. Ze werkt in de ouderenzorg.
2) Als jij je data wil delen moet jij dat weten, maar je weet half niet wat je allemaal weggeeft en aan wie. Hell, je looptempo alleen zegt waarschijnlijk al iets over je lichaamsbouw, stemming.
3) Bij mij is het wel tijdelijk gebleken, maar je moet er wel zelf wat aan willen doen, wanneer dat kan, als je dat kan. Naar het buitenland gaan (weg uit de problematische omgeving), zwemmen, pianospelen en een paar Mindler sessies doen wonderen. Een techbedrijf als Apple is geen medische autoriteit en zal dat nooit zijn en heeft hier gewoon absoluut niks in te zoeken, het is een moreel glijdende schaal naar surveillance, zeker in landen die wat minder democratisch georiënteerd zijn. Wantrouwen boven vertrouwen. En rare systemen maken weer dat mensen zich raar / anders gaan gedragen, het is een cirkel naar beneden. Ik kan me er echt boos over maken en dat is zeldzaam bij me, het gaat verdorie over mensen. Er is geen enkele menselijke waarde om depressies te gaan herkennen, zelfs als het al 100% accuraat zou zijn, enkel economische. Ga er gewoon eens over praten met elkaar, als de degene met de depressie daar open voor staat, daar zit waarde.Socializeer de verliezen, liberaliseer de winsten. *rand off*
Het probleem is dat dit suggereert dat die app weet wat gezond leven is. En je daardoor een vals gevoel van vertrouwen geeft. 10.000 stappen gezet? Goed bezig. 9000 stappen? Aaai, had wat meer gemogen. 60 gr eiwitten op vandaag? Ik zou toch maar wat meer kwark tot je nemen.

Je lichaam is geen computer waar zoveel stappen + zoveel slaap + zoveel voedingsstoffen = gezond. Je lichaam is een complex levend organisme waar we nog maar weinig van weten. En je zeker niet kunt gieten in getallen. Een "tekort" aan eiwitten hoeft namelijk niet altijd een probleem te zijn. Je lichaam kan dat prima ondervangen. En de één heeft een hogere hartslag in rust dan de ander.

Maar als jouw smartwatch/app stats laat zien met aanbevelingen, dan loop je het risico daar verkeerde conclusies aan af te leiden. Zoals een collega op werk: ik ga vanavond nog ff een rondje lopen, want volgens mijn stappenteller heb ik mijn aantal stappen nog niet gehaald voor vandaag.

Die situatie wil je toch niet, dat je gaat vertrouwen op een device die jou verteld of je goed bezig bent?
Maar de vraag is of alles maar altijd optimaal moet zijn? Iets kan al heel snel weer een obsessie worden en daardoor juist de andere kant op werken. Constant monitoren van je gezondheid creëert ook al snel een gevoel van angst. Oh jee vannacht was m'n hartslag 2 slagen sneller dan gemiddeld. Zou er iets aan de hand zijn?

En met de GPS ook, het is uiteraard super makkelijk maar verdwalen schijnt ook goed voor je te zijn.

Er moet voorzichtig mee om worden gegaan. En om je nu door je telefoon een depressie aan te laten praten vind ik geen stap maar een brug te ver. De volgende stap is dat je direct de juiste medicijnen krijgt aangeboden en met één klik kunt bestellen.

Wat een eng bedrijf begint dat Apple te worden.
inderdaad. Zo'n app kan dan een melding geven aan je werkgever zodat die je tijdelijk kan ontlasten of op een minder uitdagend project zetten. Als dat er niet is kunnen ze misschien zorgen dat je ergens anders iets kunt doen wat minder inspannend is.

Functie elders zeg maar.
Waarom zou je zo’n app in vredesnaam met je werkgever willen laten communiceren? Trouwens, werkgever zelf zal dat waarschijnlijk niet eens willen, omdat het als werkgever niet de bedoeling is zulke data te verzamelen.
Ik vind het persoonlijk wel fijn dat de werkgever wat dingen over me weet. Nu heb ik wel een makkelijke werkgever (of tenminste me directe leidinggevende) die heel erg rekening houdt met bepaalde dingen. Ik ben zelf meestal een nachtmens (zie maar de tijd) en hier wordt rekening mee gehouden. Ik mag dus om 2 uur beginnen. Ze weten ook van mijn angsten en sociale problemen. Hierdoor kijken mensen niet raar op als ik moeite heb om de contact te zoeken of als ik juist ern gesloten houding heb. Ik vind het ook lastig om mensen te storen, vooral als ik weet dat ze meestal druk zijn. Dus kwam ze met de oefening dat ik haar even moest storen als ik op kantoor was. Het heeft me wel iets geholpen.

Ook bijvoorbeeld als ik langdurig iets nieuws moest doen en ik er een paar slapeloze nachten van had was het geen probleem dat ik een dag thuis bleef. Aan de andere kant weten ze ook dat ik buiten mijn normale werkdagen/werktijden kom als dit nodig is. Het is ook wel eens gebeurt dat het me echt even te veel werd en ik gewoon 2 weken doorbetaald thuis kon blijven (niet dat ik hier veel verdien vanwege me uitkering dus ze missen het niet echt), wel met dat ze me konden bellen of mailen bij problemen.

Dus ja ik ben wel blij dat ze het daar van mij weten. Als ze het niet zouden weten denk ik dat ik het niet lang volgehouden zou hebben. Of dat men misschien wel raar tegen me zouden kijken vanwege me problemen en dat ik me dan dus extra als een freak zou voelen bij de "normale" mensen. Deze gegevens via een telefoon doorsturen zou wel iets te ver gaan.
Deze gegevens via een telefoon doorsturen zou wel iets te ver gaan.
Daar ging het mij voornamelijk om. :) Als jij een werkgever informeert over bijvoorbeeld een invaliditeit of speciale benodigdheden, is er over 't algemeen geen enkel probleem en dat vind ik een heel andere situatie dan a.) je werkgever constant je gezondheidsdata laten inkijken en b.) dat die werkgever dit dan gaat gebruiken om je te ontslaan. (Wat indoubt leek te suggeren met "functie elders".) En je werkgever en collega's informeren over problemen kan inderdaad heel fijn zijn lijkt me. Want als men niet weet dat je een of meerdere problemen hebt: dan kunnen ze natuurlijk ook niets voor je doen en is er enkel onderling onbegrip of als het opeens fout gaat weet niemand wat ze in vredesnaam moeten doen. Anderzijds loop je het risico bij tijdelijke contracten dat ze je eruit trappen met een of ander ruk excuus, maar dan is het good riddance en op zoek naar een minder bekrompen werkgever. :P

Anyway, volautomatisch allerlei trends en data delen met een werkgever, imho moet je dat zelf al niet willen - maar each to their own, maar voor een werkgever is dat denk ik ook alleen maar vervelend (aldanniet op het moment dat de AP opeens op de stoep staat.). Want medische data (vereist speciale opslag en handling), want gevoelig, want ze mogen er natuurlijk helemaal niet zomaar iets mee doen of mee laten wegen bij beslissingen (maarja, als 't in je hoofd zit), etc. etc. Het lijkt me stug dat, in Nederland tenminste, er écht werkgevers zijn die daar om staan te springen; op misschien defensie na. ;)
Ik ben zelf meestal een nachtmens (zie maar de tijd) en hier wordt rekening mee gehouden.
Same here, moet nog slapen. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 september 2021 05:49]

Anyway, volautomatisch allerlei trends en data delen met een werkgever, imho moet je dat zelf al niet willen
Niet alleen zou je het niet moeten willen, als werkgever mag je al niet eens medische informatie over je werknemers bewaren. Bij ons was er een speciale coulance regeling voor mensen met migraine. Sympathiek, maar mag nu niet meer, want medische info.
Same here, moet nog slapen. ;)
Pff, ben er al een klein uur uit :)
Dat jij een top werkgever hebt wilt niet zeggen dat anderen dat ook hebben. Het spijt me om je uit je bubbel te halen echter hebben ruim 80% een baan die de vaste lasten betaald en de overige 20% hebben een baan die ze echt leuk vinden. (Ongeveer) de grote meerderheid heeft een baan omdat ze dat moeten zodat ze hun vaste lasten kunnen betalen, hun hypotheek, voor hun gezin kunnen zorgen enz.....
Ik zeg ook niet dat iedereen zo een werkgever heeft. Aan de andere kant heeft ook niet iedereen mijn problemen en hoeven ze geen speciale regelingen te hebben. Ik geef alleen aan waarom het voor mij goed werkt dat de werkgever het weet. En ik verwacht dat voor genoeg andere mensen met problemen ook wel redelijk acceptabele werkgevers hebben. De meeste mensen met zulke problemen komen aan het werk via UWV hulp of via een jobcoach. Als werkgever neem je dus niet zomaar zo iemand in dienst zonder de gevolgen ervan te weten. Dit zijn ook meestal banen waar het vaak minder erg is als er onverwachts wat gebeurt zoals dat het je te veel wordt. Uiteindelijk heeft niemand er wat aan als iemand zo overspannen of gestrest wordt dat je weer ontslag neemt en thuis komt te zitten.
U beschrijft jou problematieken, deze gaan vaak samen met heel erg veel stress *en het bespreekbaar maken is erg lastig en daar komt heel erg veel schaamte en andere bijkomende problemen bij*, maar u schrijft het dood leuk op een website.
Al eens bij stilgestaan dat Daoka misschien een deel van die problemen "overwonnen" heeft waardoor die er nu wel over kan spreken? Los van het feit dat die dit anoniem doet, en dat voor veel mensen iets neerschrijven vaak makkelijker is dan rechtstreeks tegen een ander persoon te vertellen?

Grappig ook hoe u op basis van een reactie kan bepalen of iemand een angststoornis heeft of niet. Angststoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten en dit kan voor iedereen anders zijn.

Dit soort idiote commentaar kan net resulteren in een terugval voor de persoon die je aanvalt. Dus misschien eens 5 seconden nadenken de volgende keer?
Opmerkelijk dat u, om drie uur in de nacht van een bericht schrijft, want als u een angst stoornis heeft, dan bent u hier helemaal niet tot instaat.
En dat maak jij uit?
Er zijn zat mensen met problemen die ze tegen niemand vertellen of alleen tegen hun ouders.
En dus ook mensen die het liever wél bespreken (hoe moeilijk dit ook is, ooit komen ze over deze streep). Omdat dit bij 'zat' mensen, wél helpt! Meerdere meningen maken verschil, dit gaat niet als je alleen maar de meningen hoort van mensen die alleen het beste met je voor hebben.

Laat mensen a.u.b. in hun waarde. Het internet is altijd nog het internet, iets heel anders dan persoonlijk oog-in-oog met iemand het erover te hebben.

Reageer bijna nooit, maar dit keer..

[Reactie gewijzigd door ZiXXiV op 22 september 2021 16:09]

Opmerkelijk dat u, om drie uur in de nacht van een bericht schrijft, want als u een angst stoornis heeft, dan bent u hier helemaal niet tot instaat.
Waarom zou ik als ik angst stoornis heb niet in de nacht kunnen leven? Ik zie hier het verband niet echt. Sterker nog voor bepaalde zaken voelt de nacht juist beter omdat de nacht vaak rustig is en voorspelbaar is. Meestal om 10 uur verwacht de meeste mensen geen berichten meer, geen telefoontjes, geen bezoek. Dus het is gewoon een rustige voorspelbare tijd.
U beschrijft dat je makkelijk werk doet, dat is dus niet voor iedereen het geval, zullen we anders van de burgerking, vakkenvullen, stenen sjouwen een sociale werkplaats van maken,
Ik zeg toch ook niet dat alle werkzaamheden makkelijk zijn. Sterker nog in mijn geval denk ik dat bijvoorbeeld vakkenvullen en burgerking juist ook niet goed zou zijn. Als vakkenvuller werk je meestal in een winkel waar het best druk zal zijn. Als ik zie hoe vaak mensen langs vakkenvullers lopen en dingen vragen denk ik niet dat ik het lang zou volhouden. Ik kan dus niet goed tegen drukte en heb problemen met mensen die ik niet goed ken waar ik contact mee krijg. Ik verwacht dat er best wel een hoge werkdruk is als je bij de burgerking alles snel moet doen. Dus nee dus lijken me echt geen goede plekken voor bepaalde mensen. Als zullen er best mensen zijn die problemen hebben hier juist goed zullen doen. Bijvoorbeeld mensen met adhd.
U beschrijft jou problematieken, deze gaan vaak samen met heel erg veel stress en het bespreekbaar maken is erg lastig en daar komt heel erg veel schaamte en andere bijkomende problemen bij, maar u schrijft het dood leuk op een website.
Ik heb gewoon als vaker over mijn problemen gesproken (in het echte leven en digitaal) dus dit is niet nieuw voor mij. Digitaal heeft voor mij gewoon veel voordelen. Ik zie jouw niet en jij ziet mij niet. Dus ik heb niet het gevoel dat ik beoordeeld wordt op hoe ik eruit zie. Ik kan rustig over mijn woorden nadenken zonder dat iemand op antwoord wacht. Schrijf ik een zin 3 keer over hoef ik niet bang te zijn dat je me hierom dom vind want je hebt het niet gezien. Heb ik een blokkade in me hoofd leg ik me telefoon even weg om begin op een andere stuk te schrijven.

Ook heb ik trouwens ondervonden dat opnbaring voordelen kan hebben. Vroeger als ik dat ik mee moest naar verjaardagen dacht me moeder van hij wil gewoon niet, hij zit liever achter zijn computer spelletjes te spelen. En daar zat ik dan in de drukte. De rest van had ik altijd een beetje het gevoel van dat ze me raar vonden omdat ik niet echt gezellig mee deed. Tot iemand ineens zei tegen me moeder zei van "hebben jullie wel eens gedacht dat hij misschien (blijkbaar is het moeilijk om op internet te zeggen waar je last van heb dus vul ik dit niet in ;)) heeft. Nadat dit dus bekend was vielen er voor veel mensen in me omgeving een hoop puzzelstukjes op hun plek en konden ze me beter accepteren.

En dat mensen van me problematiek afweten betekent inderdaad niet dat ik ineens alles met iedereen deel in me offline leven. Me problemen op het werk weten de meeste mensen dus niet. Hierbij zouden dus wel weer angst gedachten komen die me zouden tegenhouden.
Inderdaad en dit mag van wetgeving niet eens. Medisch geheim enz...
Perfect dan kan je werkgever, dankzij het berichtje, voordat het medisch vastgesteld is al je ontslagdossier opmaken... Heel performant en kostenbesparend voor zowel het bedrijf als de medische staatskas! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 22 september 2021 08:48]

En ik loop met volle zekerheid zonder gps backup door een onbekende stad en buiten het oude en vertrouwde. Heerlijk verdwalen en je komt toch altijd wel waar je zijn moet. Even van te voren op de kaart kijken waar je ongeveer moet zijn. Misschien is het voor jou dus al te laat ;)

Gelukkig wordt niemand gedwongen om zoiets te gebruiken, maar ik ben bang dat dit soort dingen op de lange termijn niet goed zijn voor de mens. We leren onszelf om slaaf te worden van onze technologie. Het Wall-E scenario. De gps is nog tot daar aan toe, maar je eigen gezondheid gaat mij persoonlijk wel een stap te ver.
iets met andere mensen, verdwalen, angstoornissen en werkende oplossingen zoals GPS :Y)
Ik ben het met je eens. Zoals er in 'the Social dilemma' ook wordt gesproken over 'het kraken van het menselijk brein' is dit een begin daarvan.

Het lijkt en klinkt allemaal zo mooi. Maar we geven straks wel echt alles over aan computers. Als je dan ook nog eens bedenkt dat veel van dit soort functies gebruikt en ingezet worden om er zelf beter van te worden (door middel van advertenties), dan geeft het mij geen goede hoop.

Dit soort mensen krijgen dan straks gewoon advertenties met 'koop dit of dit middeltje, en je komt van je depressie af'.
Dat is nu eenmaal het gegeven van het tijdperk waar we in zitten. Stoppen we met het schrijven van emails en gaan we weer naar pen en papier omdat we het schrijven met pen verleren? En wat met de mensen die vandaag naar veel meer locaties gaan net omdat de GPS bestaat, en ga zo maar door. Ja, er gaan misschien mensen zijn die verkeerd omgaan met deze nieuwe app functie, maar er gaan ook mensen zijn die geholpen worden.
Tja, dat is nou eenmaal de relatie tussen mens en technologie. Toen boeken kwamen klaagden mensen ook al dat mensen te weinig zouden onthouden. Toen kaarten kwamen vroegen ze zich af of mensen zich nog wel via de sterren of golfbewegingen konden navigeren. Belangrijk is dat er een graceful backup is (zoals wegbewijzering, survivalboeken, of iets interactiefs zoals scouting).
ik ben het met je eens dat een deskundige een betere conclusie kan trekken dan een app,
En dat is wel zeer discutabel. Een mens - hoe deskundig deze ook is - heeft altijd verschillende biassen en beperkte vermogens om uit te putten. Een computer daarentegen kan op basis van objectieve metingen gegevens vergelijken met gigantische databases. Die kan in secondes meer informatie tegen elkaar afwegen dan een mens in een leven zou kunnen lezen, laat staan onthouden.

Misschien is het appje op dit moment nog niet zo slim, maar dat wordt deze wel. De eerste routeplanners waren ook een drama, nu rijden ontzettend veel mensen blind het pijltje achterna. Op diagnostisch vlak vertrouw ik een computer (uiteindelijk) meer dan een mens met al zijn gebreken. Nu nog die mens beteugelen om goed met die info om te gaan.

Een willekeurige gerelateerde bron.
Databases hebben altijd hidden biases, je spreekt je argument nu tegen.
Het voordeel van wat Apple doet is dat depressie een lange aanloop heeft en dat mensen nu zelf eerder kunnen ingrijpen wanneer het niet goed dreigt te gaan. Dat zal niet voor iedereen werken maar voor veel mensen wel. En Apple gaat je echt niet zomaar dwingen om hier iets mee te doen. Dit is gewoon in het verlengde van hun preventieve healthcare strategie. Zorgverzekeraars staan te springen om dit soort middelen want onze zorg zoals nu is niet te houden. Daar ga je de eerste echte barsten al van zien in 2030 maar 2040 zal echt het einde betekenen van het sociale vangnet als we niet iets drastisch veranderen aan onze gezondheid.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 23 september 2021 10:24]

er zijn mensen die (bijv. wegens een medische aandoening) met heel weinig slaap aan kunnen zonder dat dit verder al te veel problemen veroorzaakt. Ok misschien gaan ze op hun 40e dood maar Apple hoeft niet te neuzen in het gedrag van mensen.
Dan krijgt zo iemand regelmatig meldingen over te weinig slaap terwijl dat 'by design' is en de persoon dit dus al weet.
In veel gevallen is de weg naar een depressie al ingezet ver voordat iemand in contact komt met een arts of psychiater. ik ben het met je eens dat een deskundige een betere conclusie kan trekken dan een app, maar als iemand niet bij die deskundige aan het bureau zit heb je daar niks aan.
Andersom is de psychologie een gebied dat op het randje van de wetenschap fungeert. Een stap verder, en je zit in het gevaarlijke gebied van pseudowetenschap.
maar iets in de trend van "we merken dat u zeer weinig slaapt en niet buiten de deur komt, misschien kunt u hier eens met een deskundige over spreken" kan in sommige gevallen een hoop ellende voorkomen.
Of zo'n melding is juist de start van een neerwaartse spiraal ('mijn smartphone concludeert dat er iets mis met mij is, dus er zal wel wat mis met mij zijn').

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 september 2021 22:36]

Of zo'n melding is juist de start van een neerwaartse spiraal ('mijn smartphone concludeert dat er iets mis met mij is, dus er zal wel wat mis met mij zijn').
Als een melding op je telefoon al voldoende is om je in een neerwaartse spiraal te doen belanden dan denk ik dat het sowieso al niet al te best met je gaat. Dan zal een negatieve opmerking van een collega of familielid waarschijnlijk hetzelfde effect hebben.

En iets of iemand zal toch een signaal moeten geven dat het geestelijk de verkeerde kant op gaat. De eerste stap van het oplossen van een probleem is erkennen dat er een probleem is.
Stel je bent gevoelig voor commentaar en je telefoon zegt ""Ik merk dat je depri bent , je chat zo weing , gaat het wel goed"" . ik denk dat je mensen dan nog meer in de put praat als een mobiel ziet dat je depri bent. Als het zover komt dan zou iemand dat ook nog gaan denken dat er iets niet goed met hem/haar is, ondanks dat er niks aan de hand is.

Mensen worden al verdrietig als mensen al niet een hartje of duimpje krijgen ,laat staan dat iemand niet reageerd op hun bericht. Laat staan dat er een internet storing is dan gaan ze op tilt en dan krijg je koud stukje metaal met electronica die dit even gaat bevestigen dat je zielig bent ofzo.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 21 september 2021 23:12]

Het menselijk gedrag is wat men zich altijd al afvroeg. Met de komst van internet, social media en telefoons is daar heel wat data over verzameld. Inderdaad wat je zegt, het zou verboden moeten worden want al die data vergaring waar ik tegenwoordig over lees geven me steeds meer en meer een afkeer tegen technologie, terwijl ik echt gek ben op tech.

Het liefst doe ik mijn telefoon de prullenbak in en rij ik in een oude Volvo of Ford met een blauw kenteken.
Apple ziet natuurlijk ook het grote toenemende aantal mensen met "mental health issues". Covid heeft daar ook een flinke boost aan gegeven. Na hun Apple Fitness+ willen ze misschien nu iets lanceren als "Apple Mental+" ? Een soort maandelijks betalende formule waarbij je online een psycholoog of psychiater spreekt? Of een abonnement dat je tips geeft om je beter te voelen? Denk aan een combinatie van sport, sociaal contact, buitenlucht, gezond eten,...
Eh ja, en dan meteen een bliep op je scherm met de dichtstbijzijnde apotheek en een automatisch voorgeschreven recept voor Apple iFeelGreat antidepressiva :+

Je kunt een mens ook heel gemakkelijk van alles aanpraten tegenwoordig. Mensen komen al jaren bij de huisarts met problemen die zij zichzelf hebben aangepraat door symptomen te googlen als ze een keertje keelpijn hebben of zo :/
Je weet van het bestaan af van AI bij het herkennen van ziektebeelden neem ik aan? Het grote voordeel van zulke extreem vroegtijdige diagnostiek is dat artsen preventieve maatregelen kunnen nemen en veel gerichter kunnen behandelen.

Kortom de diagnose wordt niet gesteld door de APP maar het signaleren wel. Daarmee doet het onnoemelijk veel meer goed dan kwaad. En nu gaat het over depressies, maar er zijn genoeg andere relevante toepassingen te bedenken. We kennen natuurlijk al de EGR toepassing, maar komop hoe kun je hier nou tegen zijn. Zorg wordt persoonlijker, beter betrouwbaarder en goedkoper.
Laten we ons leven nu leiden door app-jes en een gsm?
Volgens mij is dat bij een hoop mensen allang al zo. Die zitten de hele dag achter dat ding, en kopen bewust duurdere modellen zodat ze meer ruimte hebben om verkapte reclame in appvorm van bedrijven op hun toestel te zetten. Die koppelen hun hele leven aan zo'n apparaatje, en besturen zelfs hun huis niet meer met knopjes maar met een app die een hoop extra tijd kost om te gebruiken (gsm pakken, app openen, app navigeren), via servers van commerciële bedrijven, zodat ze het licht niet meer aan kunnen zetten als ze hun telefoon niet kunnen vinden, of hun internet of de dienst er uit ligt. Die laten zich in de gaten houden door diezelfde bedrijven, zodat ze "suggesties" (nog meer verkapte reclame) kunnen krijgen om nog meer geld uit te geven aan het mobiele ecosysteem. Die kunnen niet meer inloggen op services zonder dat ding, onder het mom van "veiligheid" (2fa is niet zo handig als het lijkt), en betalen lijkt ook die kant op te gaan. Nee hoor, een hoop mensen zitten al zo vast aan dat kleine apparaatje dat zo'n functie als deze er prima in past. Ik denk dat er een directe verhouding zit tussen gsm-gebruik en depressie. Als ik de hele dag naar zo'n scherm zat te staren zou ik daar ook een depressie van krijgen, en als ik teveel nadenk over hoe de toekomst er over 10 jaar uit zal zien krijg ik er daar spontaan een van.
Zei hij vanachter een PC die natuurlijk in al je argumenten exact hetzelfde doet als je gsm.
Kan het niet meer met je eens zijn. We maken ons veel te veel afhankelijk van procedures en apparaatjes. Deze laatste zijn vooral zo lek als het maar kan en kunnen sterk onderhevig zijn aan misbruik door derden.
We hebben met het menselijk brein de apparaatjes ontwikkeld, laten we nou ook op dat brein vertrouwen dat die het beste weet wat goed voor ons is.
Automatiseren mag wel een keer wat minder..
Ik ben het helemaal met je eens dat het gek is dat we ons laten leiden door onze telefoons. Echter, die telefoon hebben we 24/7 bij ons. Een gesprek met een arts/psychiater is een momentopname. Die zal veel cruciale info missen in het gesprek van 30min dat hij of zij heeft met de cliënt. Een telefoon kan wat dat betreft conclusies trekken uit een aanzienlijk grotere hoeveelheid informatie.
Ik verwacht dat je gewoon een waarschuwing/pop-up zal krijgen, als je hier opt-in voor hebt, ' track my mood' o.i.d. die voorstelt dat je misschien eens met een psycholoog moet praten als het iets constateert voor een langere periode, niet als vervanging
Waarop baseer jij je je dat dit niet zal/kan werken? Vooroordelen zijn altijd een slechte raadgever.
Jaren geleden achtte ook niemand het mogelijk dat aan de hand van analyse van foto’s van gezichten van mensen bepaalde vormen van autisme gedetecteerd zou kunnen worden die artsen heel moeilijk kunnen diagnostiseren. Ondertussen is bewezen dat deze machine learning algoritmes betere diagnosis maken dan artsen (bron: Eos magazine)
Ik geloof wel dat AI (uiteindelijk) beter een diagnose kan stellen dan een psychiater. Een psychiater moet het doen met zijn/haar relatief beperkte kennis en leervermogen en de antwoorden welke hij/zij uit de patiënt weten te krijgen. De kracht van AI is dat het kan blijven leren en een vele malen grotere real-time dataset (wereldwijd) tot zijn beschikking heeft. De psychiater gaat het uiteindelijk afleggen tegenover een app die jou 24:7 monitort.
Sorry deze comment had ik niet gezien voor mijn reactie, maar inderdaad, laat AI de herkenning doen en een arts de diagnose bevestigen. Ik weet zeker dat de patient daarvan uiteindelijk beter wordt, pun intended.
Ik denk dat je helemaal gelijk heb,
Het zou alleen jammer zijn als de data gebruikt wordt voor profilering van de user en financieel gewin het doel gaat zijn. (denk aan Reclame of Verzekeringen of andere apps die content wil verkopen op basis van gemoedtoestand) Google is een flink stuk actiever in profilering voor reclames, maar ook Facebook heeft in het verleden al geëxperimenteerd met beïnvloeding van iemands gemoedstoestand, dan kan dit soort informatie ook fijn zijn voor het bedrijf.
Vraag me af hoe ze dat gaan doen. Patronen van gebruik? Tekstherkenning? In het een zit natuurlijk meer privacy concerns dan de ander.
Facebook kan het al sinds 2017, en het verhandeld die informatie:
Facebook showed advertisers how it has the capacity to identify when teenagers feel “insecure”, “worthless” and “need a confidence boost”, according to a leaked documents based on research quietly conducted by the social network.

The internal report produced by Facebook executives, and obtained by the Australian, states that the company can monitor posts and photos in real time to determine when young people feel “stressed”, “defeated”, “overwhelmed”, “anxious”, “nervous”, “stupid”, “silly”, “useless” and a “failure”.
https://www.theguardian.c...ising-data-insecure-teens

Dat Apple deze techniek nu ook op zijn telefoons gaat inzetten, is een beetje twijfelachtig. Apple heeft er nog steeds belang bij om hun gebruikers aankopen te laten doen op hun platform, aangezien het gewoon een bedrijf is. Mogelijk dat ze de techniek alleen maar voor nobele doelen inzetten, maar daar zul je ze wel voor op hun blauwe ogen moeten geloven.
Dat fb geneuzel is gebaseerd op welke simpele status updates er worden geplaatst samen met zon leuk emoticoontje... Google weet er meer van gezien je waarschijnlijk zoekt op symptomen en ervaringen en welke forums je doorklikt... teveel macht bij te maar enkele bedrijven. Welkom globalisering.
Zo'n Facebook volgpixel komt ook aardig wat van je te weten, dat hoeft echt niet via Google te gaan.
FB trackt ook al lang alles wat je doet online, niet alleen op hun site
Teveel pron kijken? Of juist te weinig? :+

Slechte grapjes terzijde, om dit te herkennen heb je wel een pak aan informatie nodig. Bovendien is het beter als je zelf naar een desbetreffende deskundige gaat aangezien je dan ook direct op maat hulp kan krijgen.

VS kennende zullen ze je pillen voorschrijven die het alleen maar erger maakt. Want ja universele zorg is communisme dus laat iedereen maar zich kapot betalen of juist kapot blijven omdat ze het niet kunnen betalen...
Ik ken in mijn omgeving een aantal mensen die dankzij medicatie een normaal leven hebben, de opmerking dat je van medicatie alleen maar slechter wordt slaat kant nog wal. Mogelijk dat zo’n seintje iemand de push kan geven hulp te zoeken, ik weet het niet. Zolang de data lokaal blijft kan het mooi zijn, maar ook veel haken en ogen.
Medicatie kunnen wel degelijk tijdelijk jouw situatie verslechteren.
SSRI’s bijvoorbeeld hebben volgens bepaalde studies dit effect gehad.
Zie: https://en.m.wikipedia.or...ressants_and_suicide_risk
Een ja nee spel, niet het risico waard IMO.
Ga dus niet enkel uit van “jouw omgeving” want deze is te beperkt, maar dit geldt wat mij betreft voor ieder onderwerp.
Natuurlijk kan dat.

Dat is de reden waarom je zo iets, na zorgvuldig de pro’s en contra’s met de behandelaars besproken te hebben, onder goede begeleiding neemt. Als je dan in de categorie valt waar het niet helpt of een negatief effect heeft dan stop je of neem je een ander medicijn.

Een statement zoals het jouwe is schadelijk voor de acceptatie van mensen die dankzij medicatie een goed leven hebben, waar ik er een aantal goed van ken. Het stigma is al groot genoeg zonder er op Wikipedia gebaseerde algemeenheden tegen aan te gooien.
Ik doelde zeker niet op stigmatiseren van, sorry als dat zo over kwam.
Ik denk dat we uiteindelijk hetzelfde bedoelen, absoluut er mee eens dat met zorgvuldigheid medicatie kan helpen.
Ik reageerde enkel op de mogelijkheid dat het ook het tegenovergestelde kan doen.
Dat is zeker waar! thanks for de verduidelijking!
https://www.trouw.nl/zorg...e-diagnose-niet~b1a1d3e2/


Met 32 pillen per dag kan je nooit een normaal leven lijden. Als je kijkt hoe makkelijk je vandaag de dag zware medicatie kan krijgen is dit een grote no go. Wat als je met een bericht van je smartphone naar je huisarts kan gaan en SSRI medicatie kan krijgen? Daar gaat de wereld echt niet beter van worden.
Bovendien is het beter als je zelf naar een desbetreffende deskundige gaat aangezien je dan ook direct op maat hulp kan krijgen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, het punt is dat je je eigen dode hoek bent. Anderen zien eerder dat je in een depressie zit dan je dat zelf ziet. Als een functie zoals dit goed wordt ontwikkeld kan het juist mensen helpen om eerder naar een huisarts te gaan om deze hulp op maat te krijgen.

Er is (zoals @overhyped ook al zegt) niets mis met anti-depressiva zolang ze maar in overleg met een huisarts en/of psycholoog worden gegeven. Dat ze in de US dit weggeven als snoepjes wil niet zeggen dat dat hier in Nederland zo is.
Ik kan je zeggen dat mijn oud e huisarts ze weggaf als snoepjes. Begon met 5 mg(zonder echte diagnose) en eindigde met 30 MG
escitalopram. En medicatie wordt veel te makkelijk uitgegeven. Terwijl je vaak(niet altijd) veel meer kan bereiken met intensieve behandeling. Maar dat teveel geld in een keer. Een pilletje is zo lekker makkelijk.
Inderdaad, ik had een een lange tijd depressie en ben er na een lange tijd uit gegaan zonder enige medicatie. Ze stelde ook voor om medicatie te nemen en dit heb ik geweigerd en daarbij vertelt dat dit het probleem niet aanpakt en alleen symptoombestrijding is.
Hartstikke goed dat het jou gelukt is er zonder medicatie uit te komen, maar anderen kunnen er wel degelijk baat bij hebben als symptomen (tijdelijk) met medicatie weggenomen of verminderd worden.

Ik denk dat dit waanzinnig ingewikkeld is en dat zo’n app van Apple net als medicatie goed of kwaad kan doen: goed als het zorgvuldig gebruikt wordt in combinatie met een zorgverlener, slecht als er onzorgvuldig mee om wordt gegaan.
Vaak is medicatie een soort van symptoombestrijding. Er kan medicatie gegeven worden, echter dit moet niet het enige zijn wat er gedaan wordt. Er is een probleem en vaak heeft het meerdere factoren waaronder men een depressie heeft en/of burnout.
Helemaal mee eens, ik denk alleen dat medicijnen voor sommige mensen wel behulpzaam kunnen zijn bij het vinden van een oplossing, niet dat ze een oplossing op zich zijn.
Op basis van mobiliteit, slaappatronen en typgedrag wil Apple straks kunnen herkennen als iemand mogelijk depressieve gevoelens ervaart of last heeft van een cognitieve stoornis.
Misschien gebruik van apps ivm wat basisinformatie. Bijv: Ben je vrouw in een bepaalde leeftijdscategorie en zit je veel op instagram? Extreem veel hogere kans op depressie.
Maar een hogere kans is niet herkennen van iets.
Anyway het staat gewoon in het artikel:
Op basis van mobiliteit, slaappatronen en typgedrag wil Apple straks kunnen herkennen als iemand mogelijk depressieve gevoelens ervaart of last heeft van een cognitieve stoornis.
Als je in een depressie zit is volgens mij het laatste wat je wil wel dat je telefoon aangeeft dat het hiervan weet, en je er aan gaat herinneren 8)7
Is dat zo? Mentale problemen worden vaak niet opgelost zonder interventies.
Ik heb pas na bijna 40 jaar regelmatig last te hebben gehad van depressies hulp gezocht. Ik was al die tijd bewust van die depressies, en het eerste wat ik zou hebben gedaan als een app er over zou beginnen was die app deinstalleren of iets dergelijks. Aangezien ik al die tijd ook op dezelfde manier leefde zou het zowieso moeilijk zijn voor een app om het verschil te zien tussen een introvert persoon of een depressief persoon. Voor mensen die anders altijd uitgaan en zo en opeens veranderen zou het misschien nut kunnen hebben, alleen zijn er erg veel situaties waar dingen kunnen veranderen waarbij je niet wilt dat een app gaat zeuren. Als je net je partner bent verloren zullen de meeste mensen niet zin hebben om te gaan feesten, maar ook niet zin hebben in zo'n app. Als je net geopereerd bent en een tijd niet veel mag ook niet. Of, om een vrij extreem voorbeeld te geven, als je in een land als Syrie zit en een burgeroorlog breekt uit dan is het ook logisch dat je levenspatroon sterk verandert.

De telefoon mag niet zomaar de informatie naar andere mensen sturen, dus de weinigen waar het misschien nuttig bij kan zijn zou zijn voor ouders om te kijken hoe het met hun kind gaat. Maar als je daar een app voor nodig hebt dan gaat er ook iets mis, zeker als je die app blindelings vertrouwt.
Door mensen ja. Niet door een telefoon die zegt dat je mogelijk een depressie hebt.
Hoe weet je dat zo stellig? Naar mijn weten is dit nog niet onderzocht. Als jij wel info hebt zie ik het graag :)

Maar, volgens mij zijn er wel al heeeeeel veel onderzoeken geweest die apps op de telefoon gebruiken als interventie. Ongetwijfeld met wisselend succes.

Eerste Google resultaat (alhoewel ik niet zeker meer weet of Frontiers In nou zo goed is):
https://www.frontiersin.o...389/fpsyg.2016.01112/full
Zo zal er wel meer zijn...
Deze technologie is vooral bedoeld om te voorkomen dat mensen wegzakken in een depressie. Dat gaat echt niet bij iedereen werken, maar bij sommigen kan het net even een trigger zijn om wat bewuster met zelfzorg bezig te zijn.
Bewustwording is de eerste stap naar genezing / voorkoming. Als dit je bewust maakt voordat je al te diep in de put zit, kan dat al interessant zijn.
De hele wereld is gek behalve ik is niet zomaar een statement. Het komt best vaak voor dat mensen (licht) systematisch depressief zijn, maar dit zelf niet als dusdanig herkennen. Als er een psycholoog aan te pas komt die vragen gaat stellen die je aan ‘t denken zetten is dat vaak een eye-opener, terwijl wat je deed/voelde eerst normaal kon lijken. Als je hier op tekenen een waarschuwing voor kan krijgen, kan je misschien erger voorkomen door tijdig hulp te zoeken. En misschien is er niets aan de hand, ook toppie.
Klein probleem daarbij is dat er al gigantische wachtlijsten zijn in de geestelijke gezondheidszorg (en niet alleen in Nederland, wereldwijd). Ik heb half 2019 hulp gezocht bij langdurige depressies, en na een paar keer door te zijn verwezen kan ik met wat geluk over 2 maanden al beginnen aan verder onderzoek met mogelijke behandeling. Als iedereen met lichte klachten direct door de app naar de psycholoog of psychiater wordt 'gestuurd' krijg je dat de wachtlijsten nog verder zullen toenemen en dat de mensen die dringend hulp nodig hebben ook nog langer zullen moeten wachten, wat levens in gevaar zal brengen.
Ja, misschien zal het ook voor sommige mensen die hulp nodig hebben dat extra zetje kunnen zijn, maar ik weet van mezelf dat ik zo'n app gewoon uit zou hebben gezet de eerste keer dat die een melding zou geven.
Als je in een depressie zit is volgens mij het laatste wat je wil wel dat je telefoon aangeeft dat het hiervan weet, en je er aan gaat herinneren
Depressie is een ziekte. Er zijn behandelmethodes al ben ik er niet zeker van of er geneeswijzen zijn. Hoe dan ook, de meeste mensen met een behandelbare ziekte zouden waarschijnlijk graag willen weten dat ze aan die ziekte lijden zodat ze er iets aan kunnen doen, al is het alleen maar de symptomen verlichten.

Een statement als: "Het laatste dat mensen met kanker willen is dat ze er op gewezen worden." komt op mij net zo vreemd over als aannemen dat mensen met een depressie graag in het duister tasten.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 21 september 2021 21:28]

Dat weet je niet altijd. Het kan zijn dat je kalmpjes afglijd in een depressie en het niet opmerkt.
Of het kan simpelweg zijn dat je niet weet wat je hebt en of je iets hebt. Of de situatie is zo chronisch dat je nooit iets anders hebt geweten (toxische thuissituaties bv).
[citation needed] (zowel mijn als jouw post)
Wow, van je reinste onzin gesproken ...
*nevermind

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1617016 op 22 september 2021 16:33]

Het is niet omdat JIJ het doorhebt dat je in een depressie zit/zat dat ANDEREN dit ook beseffen. Ik kan hier zelf over meespreken, vandaar. :)
fair enough, ik denk dat de gemiddelde depressionist het wel aanvoelt, maar ik beken dat ik daar geen cijfers over kan vinden, dus misschien heb ik het wel mis.

sorry voor mijn felle reactie, al vond ik die van jou ook wat zwart/wit. ik ga maar even een tijdje van internet af :/
Al zou het 1 leven redden, is een goed streven toch?
Zeker waar, het enige waar ik mij zorgen om maak is privacy. Er zijn bijvoorbeeld in de US werkgevers die medewerkers een horloge gaven om in de gaten te houden of ze wel *gezond* waren. Als het is om ze te helpen beter te voelen is dat een goed streven, echter is misbruik erop vrij hoog; medewerker X slaapt slecht, toch maar afscheid van nemen.

In de US kan meer, wij hebben hier gelukkig de AVG en zijn ook wel gevoelig voor privacy, daardoor begrijp ik wel dat mensen huiverig zijn. Echter zijn de reacties ook wel weer overtrokken, je kunt die health-apps allemaal uitschakelen of kiezen wat je wilt delen. Ik zou mij meer druk maken over virusscanners die je zoekgeschiedenis bekijken, Windows 10, data lekken (dus niet overal hetzelfde wachtwoord), etc. dan deze optionele functies.
In de VS kan in steeds meer staten ook steeds minder van dat soort fratsen gelukkig.
Wij merken dat u teveel op de smartphone zit. Shutting down for 2 hours ...
Enjoy your walk !
Die functie is er in principe allang binnen iOS. Schermtijd. Je moet het wel zelf configureren, maar dan zegt ie uiteindelijk inderdaad dat je tijd op is en je de rest van de dag bepaalde apps niet meer kan benaderen. Erg handig om kinderen te behoeden voor een social media verslaving bijvoorbeeld.
Ja tot het u zit teveel op uw smartphone u bent depressief. Hier heeft u war SSRI medicatie iedere dag even netjes nemen en dan komt het goed. Want die kant gaan we op. En. Dat is niet de kant op die we moeten gaan.
Hopelijk niet ... Ik haat SSRI's: kotsneigingen, "always-on" kater, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, kapot gescheurde kussens, zweetsessies, koud -en warmtegolven, emotionele instabiliteit, etc .... En dat had ik zowel met Escitalopram als Sertraline.

Het punt dat ik echter wou maken is dat ik de smartphone en het Internet zie als 2 ontwikkelingen waarbij overgebruik, en daar hebben we allemaal wel wat last van, leiden tot sociale vereenzaming en dus ook mentale aandoeningen.

Een SMS, twitter-reply, forum post, chat bericht is niet hetzelfde als echt menselijk contact ookal bestempelen we het als "sociale media". Een term die lijkt uitgevonden te zijn door marketeers en "de volwassenen" destijds, mensen die nieuw en extatisch waren over de online web-based communicatiediensten. Mensen die wel de verslavingsproblematiek zagen bij hun kinderen ivm online games maar blind waren of wilden zijn voor hun eigen keuzes en gebruik.

En een telefoon die zichzelf uitschakelt wegens "overgebruik" dat zou ik graag willen zien. Want dat
zou impliceren dat ze toch een beetje weten waar het schoentje wringt. En niet iets fout willen rechtzetten met iets anders fout: een permanente applicatie die arts/psycholoog/psychiater denkt te kunnen vervangen.

Ik vraag mij af hoeveel hypochonders WebMD al heeft gecreeerd.
Ik weet ook als geen ander dat het troep is. Maar een telefoon die zelf uitgaat wil ik ook niet. Want ik wil ten aller tijden bereikbaar zijn voor mijn zoon. En daarom heb ik ook die notificaties voor 90% uit staan. Of wat dacht je van een werk telefoon. En de mensen die willen kunnen notificaties al minderen.
Daar heb je inderdaad een punt. Ook bij mij is de telefoon voornamelijk een "dan kan familie mij in noodgevallen contacteren" type apparaat. En Ik ben zelf aan het twijfelen om zo een oude stijl Nokia te kopen want buiten een muziekspeler, ebook lezer en misschien een stappenteller heb ik eigenlijk geen nood of wens voor extra apps.
En tot zover reikt de zogenaamde privacy van Apple. Ben me al aan het los koppelen voordat het te laat is.
En tot zover reikt jouw vermogen om uit te zoeken welke gezondheidsdata Apple van je verzameld, en hoe zij dit verwerken?
En tot zover reikt jouw vermogen om uit te zoeken welke gezondheidsdata Apple van je verzameld, en hoe zij dit verwerken?
Waarom moet een smartphone-bouwer uberhaupt gezondheidsdata hebben? De vraag 'welke data' en 'hoe gaan ze er mee om' is in mijn ogen niet relevant. Ik koop in elk geval geen telefoon die gezondheidsdata van mij gaat verzamelen. Nog los van het feit dat ik regelmatig dingen opzoek voor mijn vriendin. Een hoop dingen hebben geen betrekking op mezelf.

Ik heb zelf overigens een slechte periode gehad en mijn vriendin ook. In mijn geval zou een melding met een boodschap 'we denken dat je hulp nodig hebt' niet werken. Als een telefoon dat zou melden, dan voelt het voor mij echt als een bevestiging dat ik heb gefaald. Gelukkig is inmiddels alles al jaren goed. En zelfs met die ervaring zou ik geen telefoon willen hebben die dat soort gegevens van mij bijhoud.
“Waarom moet een smartphone-bouwer uberhaupt gezondheidsdata hebben?”

Omdat het verrekte handig is en legio zaken inzichtelijk kan maken, sommige aandoeningen vroegtijdig kan detecteren, etc. Daarnaast heeft de bouwer de data niet, die data blijft bij Apple op je telefoon staan of als je daar voor kiest: end-to-end encrypted in iCloud.

“Ik koop in elk geval geen telefoon die gezondheidsdata van mij gaat verzamelen”

Niemand die je verplicht de functies aan te zetten of te gebruiken. :) Miljoenen mensen willen het juist wél. Zo ik ook. Mijn telefoon houdt al m’n gezondheidsdata bij. Beweging, sporten/fitness, hartslag (incl ECG’s, conditie, herstel na work-out, etc.), saturatie, slaappatroon en type, ademhalingsfrequentie tijdens slaap (mede op basis van sensor, maar nu ook via horloge), gewicht, bloeddruk, data afkomstig uit medische sensoren, symptomen van ziektes, medicatie inname en noem het maar op.

Het is super handig en ik ben er extreem blij mee, omdat het mij al op meerdere manieren bijzonder goed heeft geholpen. De fitness functies alleen al zijn erg fijn om de data te analyseren, maar de medische functies ook. Maar als jij het niet wil is dat geen reden om de functie dan niet in te bouwen, jij hoeft helemaal niet akkoord te gaan met de verzameling en verwerking van die data en hoeft dus geen opt-in te geven. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 september 2021 01:51]

Ze kunnen er toch een losse app van maken? Wie hem wil hebben installeert hem en anders niet.
Ik lees in het artikel dat deze functies geïntegreerd worden in het apparaat. Dan lijkt het mij dat het niet alleen een losse app is maar ook een aantal core-functies die je misschien niet kunt uitschakelen. Als je het uit kunt schakelen dan is het Ok. Als dat niet kan dan zou het voor mij niet acceptabel zijn.
Als ik die app zou hebben. Zouden die sensors allemaal tilt slagen (systolic bloedruk > 140, ondergewicht, te weinig bewegen cfr mank been, te lage saturatie, te weinig slaap, hartarythmia, ...) en dat helpt mijn depressies maar vooral mijn onderliggende angsstoornis voor geen reet vooruit !!! In tegendeel zelf. Nu kan ik zien hoe ver ik achter lig en proberen om betere nummers te scoren. Wat wellicht obsessief zal worden. Net zoals met de hometrainer waar Ik vaak in de winter interne nummers/records probeer te verbeteren ipv dat Ik mijn slecht been degelijk houd en verzwakking en verdere atrofie afhoud. Met pijnscheuten, krampen en extra slaapgebrek tot gevolg.

Ik snap dat we allemaal anders zijn. Maar wees gewaar dat je geen slaaf wordt van je "Virtual Health Coach".

PS: Een stappenteller gebruik(te) ik wel. Want dan wist ik wanneer ik mij in de gevarenzone begaf (>=6000 stappen/dag). En wanneer ik dus best zou matigen en mijn been extra kon controleren en eventueel preventief masseren.
Als je van jezelf weet dat het voor jou averechts werkt, lijkt het me inderdaad een goed plan om het niet te gebruiken. :)
Hoe perkt dit jouw privacy in?
Omdat je nu zelfs nog niet kan gaan (of niet gaan) waar je wil, typen hoe je wil of slapen wanneer je wil zonder dat je gsm dat allemaal bijhoudt en er analyses over maakt. Het stoort mij al dat er (in Android) meldingen komen als Het lijkt erop dat u deze notificaties steeds wegswiped, disablen?. Een OS moet dat niet bijhouden en analyseren, ik zal dat zelf wel uitschakelen als dat nodig is.
En dan? Ik gebruik al wat jaartjes Android maar ik durf nou niet te zeggen dat ik meer privacy heb in het Google ecosysteem.
Android custom ROM's. Er zijn meerdere goede opties, zoals GrapheneOS en CalyxOS die zeer privacy-respecterend zijn, en toch een volwaardige en schone android ervaring bieden. Installeren is vandaag de dag een fluitje van een cent.

Android =/= Google android

[Reactie gewijzigd door saren op 21 september 2021 22:20]

Als hij heeft heeft over loskoppelen en hij is al bezig slaat dat misschien niet specifiek op het OS maar waarschijnlijk rand-diensten en/of producten?

Want het OS is gewoon 1 of 0 daar gaat geen tijd overheen.

Maar ipv bijv. Apple music naar spotify, ipv iCloud naar iets van een andere provider of zelfhosted. Als ik zie hoe verwikkeld mensen altijd raken in het Apple ecosysteem ben ik altijd blij dat ik er ver weg blijf.

Ik ben ook overtuigd dat je makkelijker Android kan gebruiken zonder Google diensten dan een iPhone zonder Apple diensten, want andere mogen beter integreren in Android dan in iOS.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 september 2021 09:10]

Gevaarlijk. Dit kan er ook voor zorgen dat je een depressie wordt aangepraat en je er zelf van overtuigd raakt en daardoor juist depressief wordt, terwijl je dat helemaal niet bent. Psychose van de mens is ingewikkeld en je brein is sterker dan men vaak aanneemt. Jezelf ziek 'denken' waardoor je daadwerkelijk fysieke klachten manifesteert is absoluut mogelijk. Ook jezelf beter 'denken' is mogelijk.

Een depressie is iets anders dan in een dip of 'funk' zitten. Het laatste wat je wil is dat je in een dip zit en denkt dat je in een depressie zit, waardoor je daardoor juist depressief raakt. Helder nadenken is dan al te laat. Algoritmes vind ik persoonlijk gevaarlijk op dit gebied en ik hoop dat Apple (en elk ander niet medische organisatie) verboden wordt hier in te mengen. En dat zeg ik als tech fanaat.
Ik denk niet dat de telefoon letterlijk gaat zeggen dat je depressief bent, mede omdat het dat nooit definitief kan vaststellen. Het zal eerder een bijzonder zweverig bericht zijn dat je misschien eens naar je slaappatroon moet gaan kijken bijvoorbeeld.
Ik vind het een goed initiatief van Apple. Grappig dat iedereen roept dat het gelijk een issue is met privacy. Weten jullie al hoe ze het gaan implementeren? Volgens mij niet. Dus je kan er niets over zeggen.

Helaas heb ik het gevoel dat het hier steeds meer op Twitter begint te lijken. Allemaal reacties van mensen die harde feiten roepen alsof ze bij Apple aan het werk zijn.

Naja ik lees maar niet meer de reacties want ga me er teveel aan ergeren. En dat is jammer want ik zie af en toe ook hele goede reacties.
En meteen denkt iedereen te weten hoe het gaat lopen, want ze hebben opeens overal verstand van! Is het nou zo moeilijk een keer positief te zijn? Stelletje zeikerds :/
Als je soms de reacties ziet na elke keynote van apple kan deze functie het best gebruikt worden 10 minuten nadat de keynote is opgehouden ;)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee