Samsung haalt recordomzet en investeerde ruim 32 miljard euro in chipproductie

Samsung heeft, mede door de groeiende vraag naar smartphones, tv's en chips, een recordomzet geboekt. Het bedrijf haalde in 2021 een winst van omgerekend 29,6 miljard euro. De fabrikant investeerde afgelopen jaar ook flink in zijn chipdivisie.

Zowel de jaar- als de kwartaalomzet van Samsung verbreekt eerdere records van het bedrijf. De totale jaaromzet is in 2021 bedraagt ruim 207 miljard euro en is daarmee met 24 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, zo meldt de fabrikant. De operationele winst bedroeg omgerekend bijna 57 miljard euro over heel 2021. Het bedrijf schrijft de groei onder meer toe aan de toegenomen verkopen van high-end telefoons, waaronder foldables, naast televisies en huishoudelijke apparaten.

Ook de chipdivisie van het bedrijf boekte een winsttoename van 52 procent ten opzichte van 2020. De totale winst van die bedrijfstak bedroeg in 2021 ongeveer 6,2 miljard euro, ondanks problemen in de toeleveringsketen. Samsung schrijft dat de vraag naar geheugen- en nandproducten vorig jaar 'goed' was en verwacht dat dat komend jaar doorzet, onder andere vanwege de vraag naar geheugen voor servers. In zijn vooruitblik voor 2022 noemt Samsung ook massaproductie van zijn eerste procedé met gaa-transistors.

Tegelijkertijd investeerde de fabrikant omgerekend ongeveer 32,4 miljard euro in zijn Foundry-divisie voor halfgeleiderproductie. Het bedrijf breidde afgelopen jaar onder andere zijn productiecapaciteit voor euv-nodes uit, meldt Samsung in een teleconferentie met aandeelhouders. Euv-machines worden onder andere ingezet voor 15nm-dram en Samsungs zesde generatie v-nand, aldus het bedrijf.

Verder verwacht Samsung komend jaar zijn marktaandeel in de mobiele markt uit te breiden, ondanks de aanhoudende chiptekorten, die volgens het bedrijf ook in 2022 nog een rol zullen spelen. Het bedrijf spreekt over nieuwe flagshiptelefoons, tablets en wearables, naar lager gepositioneerde 5G-apparaten. Op 9 februari houdt het bedrijf een Unpacked-evenement, waar de komende Galaxy S22-serie wordt verwacht.

De schermdivisie van Samsung deed het volgens de fabrikant goed met mobiele panelen, maar leed wederom verlies bij de productie van 'grote panelen'. Dat komt volgens de fabrikant door een afname in lcd's en de initiële kosten bij de productie van qd-oled. Samsung verwacht een groei in 2022, deels omdat het vouwbare panelen gaat verkopen aan meer fabrikanten. Het verlies bij de productie van grote panelen moet 'deels gemitigeerd' worden met de massaproductie van qd-schermen en de introductie van monitoren met quantumdotpaneel.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-01-2022 • 12:00

25 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (25)

25
25
12
2
0
10
Wijzig sortering
Is dit nettowinst? Waar gaat deze winst dan heen? Hebben ze investeerders die dan winstuitkering krijgen - of hoe moet ik dat zien bij Samsung?
Hier staat dat allemaal mooi uitgelegd :Y)
https://images.samsung.co.../2020_Business_Report.pdf

[Reactie gewijzigd door OxWax op 27 januari 2022 12:19]

Er zijn meerdere manieren om de aandeelhouders te laten profiteren.

Indien een bedrijf publiek niet verhandelbaar is.
  • Je kan dividend uitkeren
  • Je kan niks doen en geld stroomt in retained earnings van de Balans en het vermogen neemt toe
Indien een bedrijf publiek verhandelbaar is.
  • Je kan dividend uitkeren
  • Je kan aandelen terugkopen zodat het de aandelenprijs opstuwt
  • Je kan niks doen en geld stroomt in retained earnings van de Balans en het vermogen neemt toe
Doorgaans zullen bedrijven hun ROE willen optimaliseren en geen winsten achterhouden omdat het vermogen stijgt maar de komende jaarwinst misschien niet en dat doet de ROE dalen. ROE=Net Income = (Op - Tax - Impairments) /Equity (Bezittingen - Verplichtingen = OCI + Retained Earnings + Issued Capital) en dat maakt het een poor performer.

Meestal zal de voorkeur zijn om te upstreamen om de ROE to optimaliseren en dit is bedrijfstakafhankelijk. Die van Samsung is 13 %. Not too shabby

https://www.macroaxis.com.../BC94.L--Return-On-Equity

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 27 januari 2022 12:44]

Niet netto, zie ook:

https://nl.wikipedia.org/wiki/EBITDA

uiteindelijk zullen ze een deel als dividend uitkeren en een groot deel opnieuw investeren, anders gaat het toch maar naar de fiscus....
anders gaat het toch maar naar de fiscus....
Dat is niet de hoofdreden om er iets mee te doen. De belangrijkste reden is dat geld op de bank niet / nooit genoeg rendeert. Het geld moet je gebruiken om verder mee te ondernemen. Aandeelhouders vinden het meestal ook helemaal niet leuk als er teveel cash in een bedrijf zit.
Nou... De aandeelhouders van Apple zijn er anders heel blij mee. Het verschil is of je als bedrijf jezelf ontwikkeld of gewoon kennis koopt, zoals Apple en, in mindere mate, Google. In het laatste geval heb je een goed gevulde oorlogskas nodig.

Kwestie van strategie.
Ze hebben sowieso aandeelhouders; wat effectief investeerders zijn. Een winstuitkering aan aandeelhouders is een mogelijkheid, dat heet dividend. Hoewel soms bedrijven ook aandelen terugkopen en op die manier "winst uitkeren" (de aandelen die overblijven stijgen dan in waarde). Of Samsung zoiets doet? Geen idee.

Er zijn sowieso meerdere definities van 'winst', sommigen zijn voor eventuele belastingen (dus die zouden er dan nog af moeten). Sowieso wordt vaak een winst 'voor investeringen en afschrijvingen' genoemd... En het kan ook gebruikt worden om reserveringen op te bouwen. Dus hoeveel geld er voor een eventueel dividend over blijft?

Op de gelinkte site spreken ze van 'operating profit' wat blijkbaar nog voor eventuele belastingen (en investeringen, etc) is.

[Reactie gewijzigd door ACM op 27 januari 2022 12:21]

Offtopic.
Het zijn geen investeerders het zijn beleggers (en aandeelhouder) want zij kunnen o.a. op elk moment (of op zeer korte termijn) toe- en uittreden door hun aandelen via een effectenbeurs te verhandelen. Idem, een investment fund is een beleggingsfonds. In vrijwel alle gevallen zijn belegger en beleggingsfonds de juiste termen.
Ik snap het overigens wel, hoor. Het vertaalt lekker makkelijk. Nog hardnekkiger is patent in plaats van octrooi.
Vanuit het perspectief van de belegger zijn aandelen wel degelijk een vorm van investeren ;)

Maar het is idd wat anders dan iemand of een organisatie die voor lange termijn een flinke klap geld beschikbaar stelt. Dat heet hier vziw durfkapitaal?
de aandeelhouders delen inderdaad mee in de winst, dat heet dividend, en is met 4% voor samsung niet verkeerd.
Vind het onderstaande wel een grappige uitleg... Dit gaat volgens mij vooral over het stukje Samsung Electronics en daar is het bijzonder hoe het Samsung moederbedrijf de controle heeft ingericht :P
CROWN JEWEL
The family is expected to focus on maintaining control of the conglomerate's crown jewel Samsung Electronics Co Ltd 005930.KS, but family members' combined direct stake ownership is only at 5.8%.

Their outsized control is made possible through their shareholding in Samsung Life Insurance 032830.KS, which holds 8.5% of the flagship chipmaker, and Samsung C&T Corp 028260.KS, which owns 5%.

The majority of the late chairman’s assets were a 4.18% stake in Samsung Electronics, worth about 15 trillion won ($13.3 billion), which the family is expected to try to inherit entirely.

Heir apparent Jay Y. Lee’s direct stake in Samsung Electronics is just 0.7% but he exercises control primarily through his 17.3% stake in Samsung C&T, which in turn is the second-largest shareholder of Samsung Life Insurance - a major shareholder of Samsung Electronics.
Bron: https://www.reuters.com/a...nce-factbox-idUSKBN27C0MZ
Volgens een recent artikel op (ik dacht Sammobile) heeft Samsung zo'n 120 milljard dollar aan reserves.
Volgens Moody's was Samsung eind 2021 na China Bank het bedrijf met de grootste cash reserve in Azie.

Dat moet ook wel als je ziet hoe giga veel Samsung jaarlijks in R&D stopt en bouw van fabrieken en onderzoekslabs en overnames. Er gaat al meer dan 2 jaar het gerucht dat Samsung ARM wil gaan overnemen maar ook NXP staat op hun shoppinglist.
https://www.sammobile.com...samsung-huge-opportunity/

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 27 januari 2022 14:50]

Er gaat al meer dan 2 jaar het gerucht dat Samsung ARM wil gaan overnemen maar ook NXP staat op hun shoppinglist.
Hoop niet dat het lukt ARM over te nemen! Gezien concurrent en leverancier zijn niet het ideaalbeeld is in de markt.

Aan de andere kant laat Samsung al decennia lang zien dat ze dat prima kunnen (ze leveren heel veel aan concurrenten zonder echte issues). Waar ik bij Nvidia het gevoel kreeg het te willen juist om anderen een hak te zetten.

Mooiste is (denk ik) als ARM zelfstandig blijft!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 januari 2022 14:27]

Mooiste is (denk ik) als ARM zelfstandig blijft!
Ze hoeven niet per se zelfstandig te blijven, het mooiste zou zijn als ze onderdeel zijn van een groter geheel (i.v.m. kapitaal) dat niet direct concurreert met de bedrijven die producten op basis van ARM maken. Daarom was het goed dat het van Softbank was. Die concurreert niet de SOC developers. Zo'n soort eigenaar zou het beste zijn voor ARM. Als het bij een ander soort bedrijf komt dan kan je allerlei dingen nog wel regelen in contracten maar er komt een keer ruzie.
Dat is inderdaad wat ik hoop, het is prima zoals het nu is alleen lijkt softbank daar anders over te denken die gaan (logisch) voor het geld, daarom hebben ze het toen ook gekocht.
Ik heb daar een dubbel gevoel over. Aan de ene kant is het voor Samsung denk goed dat ze in vinger in de pap hebben bij ARM aan de andere kant is het voor de markt in z'n totaal beter als ARM onafhankelijk blijft. Denk ook niet dat het ooit gaat lukken omdat er genoeg tegenstemmers zullen zijn net als bij Nvidia.

Het is naast de tech wel een behoorlijke extra bron van inkomsten door alle licenties die ARM heeft uitstaan waaronder Apple.
Om maar een lichtpuntje te vinden in de huidige crisis: er is in elk geval veel geld beschikbaar voor investeringen in de chipproductie, dus hopelijk profiteren we daarvan als de prijzen weer normaler worden.
Nog los van de prijzen is het toch wel duidelijk geworden dat met een tekort aan grondstoffen en productie er noodzaak is voor alternatieven. Ik hoop inderdaad weer op een stuk innovatie na de focus op evolutie de afgelopen jaren. Ik ben niet heel erg onder de indruk van hun Eynox processoren, maar misschien ben ik daar te hard op gezien ze nog relatief nieuw zijn in die markt.
In SK munt zijn de bedragen nög indrukwekkender

For the full year, Samsung's net profit rose 51% to 39.9 trillion won, while revenue grew by 18% to 279.6 trillion won
Ja en als je t in Zimbabwaanse dollars omrekent past het waarschijnlijk niet eens op je scherm, dat verandert echter niks aan de waarde...
Dan gebruik je gewoon getallen 2,8 x 10^23
Het gaat niet om de absolute bedragen in welke valuta dan ook, maar vergelijken met hun artsrivalen, LG, Intel, TMSC, etc.... En dan uitgesplitst in de markten waar ze actief zijn, dus semiconductors, schermen, smartphones, etc.... Volgens mij zit Samsung zelfs in de scheepvaart......die omzet interesseert me echt geen lor.
Misschien toch tijd dat er eens een "New Won" komt zodat de bedragen wat leesbaarder worden.
1 biljard is toch net zo leesbaar als 1 miljoen, zolang je het niet uit hoeft te schrijven in ieder geval.

Ik zie liever ons geld x100 en dat we centen afschaffen, die heb je dan niet meer nodig en worden daarom in dat soort landen dan ook niet gebruikt. Op dat vlak is het daar juist leesbaarder, een brood kost bij wijze van dan 1500 won en hier 1.50 euro net zo veel leestekens voor het getal nodig.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 januari 2022 17:38]

1500 won en hier 1.50
Uhhhh 1,5*100= 1500

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee