Health

Slapeloosheid? 5 wetenschappelijk bewezen tips voor een betere nachtrust

tips tegen slapeloosheid

Een goede nachtrust is minstens zo belangrijk als lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet. Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat slecht slapen direct negatief effect heeft op je hersenfuncties en trainingsprestaties. Als je gezond wilt blijven is een goede nachtrust één van de belangrijkste dingen.

Wetenschappelijk bewezen tips tegen slapeloosheid

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen om verschillende redenen last gekregen van slapeloosheid. Precies om die redenen zijn wij op onderzoek uitgegaan naar de beste tips die je kunnen helpen om slapeloosheid tegen te gaan, zodat jij weer zorgeloos kan slapen in de nacht. Dit zijn de 5 beste tips die ervoor kunnen zorgen dat je weer heerlijk slaapt.

1. Verminder de blootstelling aan ‘blauw licht’

Blootstelling aan zonlicht heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Als je echter blootgesteld wordt aan een soortgelijk licht in de avond of nacht, heeft dit het tegenovergestelde effect. En laat je smartphone, laptop en/of televisie nou net dit soort licht uitstoten.

Als je in de avond teveel tijd doorbrengt achter schermen, denken je hersenen nog steeds dat het dag is. Het resultaat hiervan is slecht slapen en/of slapeloosheid. Er zijn echter een aantal methodes die je kunnen helpen om de blootstelling aan dit ‘blauwe licht’ te verminderen. Een blauw-licht bril is hier een goed voorbeeld van. Ook kan je ervoor kiezen om twee uur voordat je gaat slapen geen televisie meer te kijken.

slapeloosheid-Verminder-de-blootstelling-aan-blauw-licht

2. Zorg voor je biologische klok

Een onregelmatig slaappatroon kan op de lange termijn voor slapeloosheid zorgen. Studies hebben aangetoond dat mensen die onregelmatig sliepen en in het weekend later naar bed gingen, ook vaker last hadden van slapeloosheid. Heb je dus moeite met slapen? Probeer er dan een gewoonte van te maken om op dezelfde tijden wakker te worden en naar bed te gaan.

slapeloosheid-Zorg-voor-je-biologische-klok

3. Verminder je alcoholconsumptie

Normaal gesproken houden wij niet zo van open deuren intrappen, maar deze tip moesten we wel behandelen. Over de jaren heen hebben talloze studies en onderzoeken aangetoond dat het drinken van alcohol niet alleen snurken veroorzaakt (wat vervelend is voor je partner), maar dat het ook je slaappatroon in de war brengt. Laat dus wat vaker dat biertje staan, en niet alleen om die bierbuik te voorkomen.

slapeloosheid-Verminder-je-alcoholconsumptie

4. Regelmatig sporten (maar niet in de avond)

Hoewel deze tip verschilt per persoon, is het geen geheim dat intensief sporten je adrenaline-niveau verhoogt, wat er op zijn beurt voor kan zorgen dat je in de nacht wakker ligt. Aan de andere kant is regelmatig sporten een van de meest bewezen wetenschappelijke manieren om je slaappatroon en je gezondheid te verbeteren (wanneer er nog daglicht is). Kom dus van de bank af en ga gewoon bewegen, ook al is het thuis.

slapeloosheid-Regelmatig-sporten-maar-niet-in-de-avond

5. Zoek hulp

Heb je nou slaapklachten die zo ernstig zijn dat het je dagelijkse leven beïnvloed? Ben je overdag eigenlijk altijd slaperig, maar klaarwakker in de nacht? Of heb je misschien last van ernstig snurken, zelfs als je voldoende slaap hebt gehad? Zorg er altijd voor dat je bereidt bent om hulp te zoeken bij problemen, en ga naar je huisarts.

Gezond leven om slapeloosheid te voorkomen

Veel mensen beseffen zich nog te weinig hoe belangrijk een goede nachtrust voor onze gezondheid is. Wij begrijpen als geen ander dat iedereen wel eens een slapeloze nacht heeft. Als je echter te vaak moeite hebt om in slaap te komen, kan je altijd overwegen om één van de bovenstaande tips toe te passen. Want vergeet niet – je bent niet alleen.