Zakelijke Teams-gebruikers kunnen voortaan ook chatten met gratis gebruikers

Zakelijke gebruikers van Microsoft Teams kunnen voortaan chatten en videobellen met andere gebruikers van buiten hun organisatie. Dat kan ook met gebruikers die een persoonlijk account gebruiken.

De functie is vanaf donderdag beschikbaar, zegt Microsoft. Het wordt in Teams mogelijk voor gebruikers met een betaald abonnement, bijvoorbeeld binnen een organisatie, om een gesprek te starten met gebruikers van buiten die organisatie. Voorheen was het alleen mogelijk om een gesprek te starten met gebruikers binnen de eigen organisatie of andere gebruikers met een betaald abonnement. Nu komen daar ook Teams-gebruikers bij met een persoonlijk account waar ze niet voor betalen.

Gebruikers kunnen anderen uitnodigen via hun e-mailadres of telefoonnummer. Dat kunnen zowel de betalende als de gratis gebruikers doen. Gratis gebruikers kunnen ook worden toegevoegd aan groepsgesprekken. Beheerders van zakelijke abonnementen hebben de mogelijkheid die optie per gebruiker te blokkeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat buitenstaanders de directeur van een organisatie uitnodigen voor een gesprek.

Teams chat

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-01-2022 • 09:11

49 Linkedin Whatsapp

Reacties (49)

49
48
25
1
0
16
Wijzig sortering
Hoe gaat dit in werking met scammers en phishing? Met e-mails is dit al een probleem, laat staan met chats met mensen buiten je organisatie. Zeker bij een grote organisatie waar duizenden mensen werken.
net even getest.. als zakelijke gebruiker krijg je een melding, als iemand van extern je een berichtje stuurt:
*** (External) wants to chat with you!
Messages from unknown or unexpected people could be spam or phishing attempts. To be safe, preview their messages first.
Het bericht kun je previewen, blokkeren of accepteren
Op facebook kan je ook previewen, blokkeren of accepteren. Maar ik krijg er dagelijks tientallen. Als het zo doorgaat ga ik gewoon mijn account sluiten omdat ik zoveel spam binnen krijg.

Als dit met teams ook zo gaat worden dan gaat mijn werkgever zeker ook stoppen met teams. Ze kijken nu al naar alle spam mail die alsnog binnenkomt, waar ze geen oplossing voor kunnen vinden.
Niet iedereen is zo populair als jij ;)
Het heeft daar niks mee te maken, het is allemaal spam die automatisch wordt verstuurd.
Ik heb serieus nog nooit een spam bericht gehad op Facebook, dit is überhaupt de eerste keer dat ik er van hoor. Volgens mij doe je dan toch echt iets verkeerd als je er "dagelijks tientallen" van krijgt.
Berichten krijg ik ook niet, wel vriendverzoeken van nep accounts. Dit verschilt per week, soms erg veel soms een weekje geen.
Dat heeft daar hoogstwaarschijnlijk wel mee te maken. Je moet opletten waar je allemaal je e-mail adres aan het afgeven bent.

Maak desnoods temporary mail adressen.
Heb het ook getest. Werkt precies zoals je omschrijft. Prima te doen dus.

Overigens kunnen admins de functionaliteit uitzetten.

[Reactie gewijzigd door b4rtw op 27 januari 2022 10:05]

Microsoft kenende zal het systeembeheerders ook wel de mogelijkheid geven om dit uit te schakelen met een AD policy.
Staat in artikel dat je het in kan stellen. Het moet wel werkbaar zijn, wij gebruiken (nog) geen office 365 / teams en lopen regelmatig vast met bedrijven die weer een policy hebben waar geen andere programma's gebruikt mogen worden, ik ben dus wel blij hier mee.
policy hebben waar geen andere programma's gebruikt mogen worden.
Is dit nog een groot issue? Nagenoeg elke video app heeft ook een webclient dacht ik?
Zonder iets van een attest van bijvoorbeeld Zoom privacy settings zijn andere platformen bij ons niet welkom. Kan toch niet de bedoeling zijn dat je als werknemer opeens met Zoom video recordings in de VS opgeslagen staat voor altijd, daar mag je bij je werkgever toch een beetje vanuit gaan, dat wat eerder in een spreekkamer bleef, nu ook toch minimaal binnen de EU/GDPR wordt afgehandeld. Veel platformen zijn goed in te stellen, maar je moet het wel ook doen natuurlijk, daarnaast, op gratis accounts is dat zelden mogelijk.
Waarschijnlijk dan een AAD instelling, of iets in de trant van conditional access.

AD is legacy en heeft niet echt betrekking op cloud diensten als Teams. (Bron: Ben zelf 3 jaar Intune architect geweest al was Teams weer net buiten mijn scope)

Bij ons staat het inderdaad dicht voor onbekenden. Alleen bedrijven waar we strict mee samenwerken en die een verklaring ondertekenen kunnen we op teams bereiken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 januari 2022 15:16]

Ja, ik schaar Azure AD ook onder AD maar is inderdaad niet echt hetzelfde. Ik ben zelf meer de telecom kant opgegaan als de grote overstap naar Azure gebeurd is, daarom dat ik nog vaak legacy denk.
Grappig, ik ben zelf precies de andere kant opgegaan. Ik deed office telefonie en callcenters (CTI integratie) maar ik zag de bureautelefoon steeds meer een dinosaurus worden. Bij ons op het werk is alle bureautelefonie nu weg, gemigreerd naar Teams. Behalve in de callcenters (special purpose). Zie je nog veel telecom bij jullie dan?

Uiteindelijk mobiel beheer gaan doen (MDM) en vanuit daar weer doorgerold naar security.
Ik werk aan mobile data bij een provider, dus denk wel dat daar nog toekomst in is ;)
Als een bedrijf dat niet wilt, dan is dit hun goed recht. Mijn zege hebben ze.

Gelukkig hoeft een bedrijf niet te bepalen met wie jij wel of niet communiceert, want wie heeft tegenwoordig niet een eigen smartphone?
Ik zeg niet dat het hun goed recht is, integendeel het is juist omdat rechtenbeheer bij Microsoft producten zo makkelijk is, dat ze zo populair zijn voor Entreprises
't was altijd al mogelijk om te communiceren met gebruikers buiten je organisatie, maar dat ging dan alleen naar gebruikers met een zakelijk account. Daar kon je dan organisaties eventueel white- of blacklisten, of dit helemaal uitschakelen

Dit betreft een nieuwe optie waarmee je ook kunt communiceren met gebruikers met een niet-zakelijk account. Bij de globale instellingen van Teams kun je instellen of dit sowieso mag, en je kunt instellen of die externe gebruikers contact kunnen opnemen met gebruikers binnen jouw organisatie.

https://docs.microsoft.co...mc_id=TeamsAdminCenterCSH

[Reactie gewijzigd door Poltergeist op 27 januari 2022 09:43]

Daar heeft microsoft tools voor in de o.a. de licentie Microsoft Defender voor Office 365 P1 en P2
Met Safe Links protection en Safe Attachments kan hier een hoop mee voorkomen worden.
Aan de andere kant is de prijs van Teams natuurlijk niet zo hoog dat ze de scammers afschrikken. Een Microsoft Teams Essentials licentie is 3,40 euro per maand.

Ook zit er natuurlijk veel verschil tussen emails (tekst) en video bellen (persoon echt zien). Een email kan natuurlijk naar miljarden mensen tegelijk gestuurd worden. Een video gesprek is toch vaak kleinere groepen (vooral bij onbekende partijen) en kost veel meer tijd om iemand over te halen en is toch minder privé voor de scammers. Al zijn normale telefoon scam gesprekken natuurlijk ook 1 op 1. Maar ze moeten hun gezicht laten zien, een masker dragen zal niet lukken. Dan heb je ook nog de kans dat mensen een screenshot kunnen maken van je gezicht en dat doorgeeft aan de politie. Veel zal er niet echt mee gebeuren maar toch zijn ze wel bekend bij de politie dan.
Externen uitnodigen was via de Teams-desktop app (iig die op Windows) toch al tijden gewoon mogelijk? Het enige wat naar mijn weten niet kan is om van de mobiele app gebruik te maken als als gebruiker van buiten een organisatie.
Volgens mij zag je die mensen dan als 'gast' die je moest toelaten. Zo ging dat toch met klanten waar ik niet intern op de Teams stond.
Klopt, dan is er nog een verschil tussen gast in meetings ('anonieme' deelnemers via een web client) en gast accounts in de teams collaboratie zelf (die krijgen een gast account in de Office 365 tenant) met beperkte functionaliteit.

Waar het hier over gaat is federatie, oftewel 1:1 chat en bel gesprekken. Dit kon ook al - tussen de betalende accounts - maar nu dus ook de gratis/prive versie. Net als 'vroeger' tussen Skype en Skype for Business om een voorbeeld te noemen.
Die 'teams met een persoonlijk account' variant is op zichzelf al redelijk nieuw, dat was toch nieuws met het uitrollen van Windows 11.

Omdat Teams een alles-in-een product is, is het soms wat lastig uitleggen, als ook dat veel organisaties veel van de functionaliteit bewust uitzetten.
Er is een groot verschil wanneer een Office 365 tenant is aangemaakt. Volgens mij stonden eerdere tenants standaard op slot (dan krijg je die gast accounts) en hebben ze dit al lange tijden standaard open gezet. Zoals in het artikel staat was dit enkel mogelijk van Office 365 naar Office 365 tenant.
Ja, maar dat was via een invite link die de persoon vervolgens actief moest volgen. Volgens mij is het verschil dat je nu gewoon een willekeurig emailadres direct kunt benaderen.
Nee, het was al eerder mogelijk. Ik communiceer al zeker twee jaar met klanten direct via teams chat zonder dat we daar ooit iets voor in hebben gesteld.
Ik denk dat dit maar eerst preventief uitgaat bij onze organisatie. Eerst onderzoeken hoe het exact werkt qua wie wat mag.

Mogen gratis accounts zakelijke accounts uitnodigen / benaderen? - voorkeur niet
Blijven gratis accounts deel van een gesprek na ophangen (zoals Teams nu ook al doet)? - voorkeur niet
etc.
Dat was tijd zeg, niks zo gek als een communicatiesysteem dat niet wil communiceren, zeker niet als het wordt gepresenteerd als de totaal oplossing voor je communicatie.

Welke versie/build van Teams moet je hier precies voor hebben?
In verband met Covid gebruikt een vrijwilligers organisatie het als contactmiddel. Voor mij werkt het op zich goed. Lijkt het best te werken voor een statische groep mensen bij één organisatie.

Ik heb het idee dat voor incidenteel contact, of contact met sterk wisselende groepen personen, WA handiger is. Dat heeft toch vrijwel elke Nederlander op zijn smartphone en iedereen weet hoe WA werkt.
Teams werkt intussen erg goed (dankzij COVID), en voelt qua beveiliging veel beter dan bijvoorbeeld Zoom. Volledige integratie met Office 365 maakt het ook ideaal voor zakelijke omgevingen om snel documenten te delen, ook live binnen chats.
Gewoon nieuwsgierig: wat zou je anders willen gebruiken?
voelt qua beveiliging veel beter
wat wil dat zeggen, het voelt beter? is het ook beter?
Ik ken de broncode niet, dus ik moet het doen op basis van berichtgeving. En volgens mij zijn er bij MSFT nog geen grote breaches geweest zoals bij Zoom.
Probleem met berichtgeving is dat die beperkt is tot wat je leest en dus erg subjectief.

https://www.techradar.com...w-serious-security-issues
Zakelijk zou ik liever voor Webex gaan bijvoorbeeld, maar wel met de kanttekening dat ik niet in windows omgevingen werk. Dus integratie met office en windows, dat boeit niet.
Maar teams, het komt allemaal wat MSN achtig over, de app is op de Mac een beetje nukkig en op chrome os is dat niet veel beter. Maar 4 camera's in beeld enzo, voelt wat spartaans.

Snap dat de kantoortijgers die de hele dag in word en excel werken het allemaal prima zullen vinden, maar dat is dus niet overal de manier van werken (gelukkig!)
Het aantal camera's lijkt van je hardware (acceleratie) af te hangen, hier geregeld 9 of meer op een desktop.
En ook het aantal deelnemers aan de meeting :+
De teams desktop applicatie die ik op Windows 10 gebruik zit toch nog vol problemen. Zo is de chat functie soms vreselijk traag of werkt ze gewoon niet. De applicatie crasht soms. Screensharing van text werkt niet goed wanneer bij beperkte bandbreedte (zoom doet dit beter. Etc..
Als ik kan kiezen gebruik ik ook altijd Zoom.
Wij gebruiken teams op het werk. Zoveel problemen heb ik daar niet mee, het doet wat het moet doen: ik kan chatten en bellen met collega's. Ook de verbinding is in mijn ervaring zo goed als altijd stabiel.
Teams doet idd wat het moet doen maar het blijft aanvoelen als een traag/log product.

Daarnaast zijn er dusdanig veel integraties omdat het zonodig ook een collaboration tool moet zijn waardoor het vaak meer als een samenraapsel van o365 apps voelt die allemaal beter werken door ze buiten teams aan te roepen. De app heeft potentie, maar voelt al jaren als iets wat maar 80% klaar is.
omdat het zonodig ook een collaboration tool moet zijn
Uhm, dat is nu ook juist ook de bedoeling van Teams. Ik moet er niet aan denken om telkens tussen verschillende applicaties te moeten wisselen om dit te kunnen.
Klopt, maar de voorganger(s) waren juist erg eenvoudig, snel zonder de uitgebreide functionaliteit die met teams is gekomen.
Het mag zeker wat sneller en logischer, maar voor het inplannen van overleggen binnen een grote organisatie werkt het prachtig.
Plannen? dat werkt nooit, want ik ben altijd de uitnodiging kwijt als ik hem accepteer, doe je dat niet dan gaan ze zeuren dat je niet accepteert. Nou is de windows laptop bij mij ook iets wat op mijn bureau in de weg staat om mail te lezen en een sporadische chat te doen, way of working... ;)
Heb toch het idee dat dat vooral een issue is tussen jouw toetsenbord en bureaustoel. 🙈
Zou heel goed kunnen. 🤣
Ik snap de interface van Microsoft producten gewoon nooit. Logica ontbreekt aan alle kanten. Geef mij maar een Mac of Linux. Dat doet het gewoon 👍
Snelheid is toch ook iets wat onderhevig is aan de infrastructuur? Bij een bedrijf die Teams goed heeft ingericht (QOS bijv.) dan werkt het prima. (is mijn ervaring, your mileage may vary)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee