Afbeelding

Plan voor zonnepark: stroom voor 1700 huizen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een Utrechtse ontwikkelaar wil op de voormalige vuilstort ‘De Hooge Lindt’ aan de Heerlesebaan een zonnepark realiseren. SolarEnergyWorks heeft de locatie van 6,9 hectare in bezit en heeft al milieu- en ruimtescans en uitgebreid ecologisch onderzoek uitgevoerd. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad zijn nu aan zet om een oordeel te vellen over de plannen.

“Locatie ‘De Hooge Lindt’ is bijzonder geschikt om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen zonder dat omwonenden daar last van hebben, en zelfs kunnen meeprofiteren van de ontwikkeling”, stelt de ontwikkelaar. “Daarnaast biedt de ontwikkeling een buitenkans om de ontstane natuur op de voormalige stortplaats een duurzame toekomst te geven en te versterken. Op dit moment profiteert de omgeving niet van de voormalige vuilstort. Met dit project gaat daar verandering in komen.”

Ecologische Waarde

De ontwikkelaar ziet grote kansen voor het terrein. Zo kan de open ruimte tussen en onder de zonnepanelen worden ingericht als bloem- en kruidenrijke weide. Net als de randen van het zonnepark. “Ook kunnen er takkenrillen, broeihopen, insectenhotels en nestkastjes geplaatst worden.” Ook het behoud van de bestaande waterlopen is volgens de ontwikkelaar goed voor de biodiversiteit in flora en fauna. “Het afbakenen van het terrein met een meidoornhaag is de ideale biotoop voor broedende zangvogels. Kortom, een zonnepark kan de biodiversiteit in het gebied verhogen. De plek kan dienen als leefgebied voor verschillende diersoorten en kan daarbij een ‘stepping stone’ of verbinding zijn tussen natuurgebieden.”

Zonnepanelen op dak

Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar het is nog maar de vraag of de gemeente medewerking gaat verlenen aan het plan. De gemeente heeft namelijk als uitgangspunt dat er vooral zonnepanelen op daken geplaatst moeten worden. “Dat betekent niet dat alle daken eerst vol moeten liggen om pas aan grondgebonden zonneparken toe te komen. Voor Bergen op Zoom is al vastgesteld dat zon op dak niet voldoende is om energieneutraal te worden”, stelde de gemeente eerder.

Pilots

De gemeente heeft eerder besloten medewerking te verlenen aan twee pilotprojecten, waaronder het zonnepark Dassenberg in Lepelstraat. Dit project heeft een oppervlakte van circa 6,3 hectare. Daarnaast heeft de gemeente aangegeven mee te willen werken aan de bouw van zonnepark Zuidgeest. De zonnepanelen komen op de voormalige vuilstort en leveren voldoende stroom voor 1200 huishoudens. Als alles meezit wordt het park in 2023 aangelegd. Maar, daarna hield de gemeente vooral de boot af bij nieuwe projecten. Er wordt immers nog gewerkt aan een beleidskader voor zon- en windenergie en er is nog geen datum bekend waarop deze naar de raad gaat.

Ontwerp

Toch laat SolarEnergyWorks zich daardoor niet tegenhouden. Het bedrijf heeft intussen contact gelegd met directe aan- en omwonenden om samen met hen een breed gedragen en goed ingepast project te ontwikkelen. De lokale Stichting Energietransitie Bergen op Zoom is eveneens betrokken bij de ontwikkeling, en adviseert omwonenden op het gebied van lokale betrokkenheid en participatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief