Gerucht: Fairphone komt mogelijk met draadloze oortjes

In twee webwinkels zijn vermeldingen verschenen van Fairphone True Wireless Stereo Earbuds. Dit wijst mogelijk op nieuwe draadloze oortjes van de Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone.

Zowel bij de winkel Central Point als bij Redcorp is een vermelding verschenen van Fairphone earbuds. Specificaties of afbeeldingen ontbreken nog op de websites. Daarnaast staat er ook niet bij wanneer ze leverbaar worden. Wel hebben de earbuds al een EAN-code en gaan ze volgens Central Point 93 euro kosten.

Eerder verschenen er ook al details en renders van een mogelijk nieuwe Fairphone online. De Fairphone 4 zou beschikken over een 6,3"-scherm en een 48-megapixelcamera. Volgens de geruchten gaat de telefoon tussen de 600 en 700 euro kosten, afhankelijk van of je de telefoon met 128GB of met 256GB koopt.

Fairphone bracht zijn eerste smartphone in 2014. Het bedrijf streeft naar een zo duurzaam mogelijke telefoon. Daarnaast moeten gebruikers van de Fairphone zoveel mogelijk onderdelen zelf kunnen vervangen aan de smartphone. Het laatste model is de Fairphone 3+ uit 2020.

Fairphone earbuds

Door Robert Zomers

Redacteur

21-09-2021 • 20:06

71 Linkedin Whatsapp

Submitter: Munchie

Reacties (71)

71
70
43
6
0
25
Wijzig sortering
30 September is er een online live evenement waarin nieuwe producten worden aangekondigd. Waarschijnlijk zullen dat de oordopjes en telefoon zijn.
Dit lijkt mij best een aparte zet voor Fairphone? Kan me niet voorstellen dat draadloze oordopjes duurzaam zijn. Helemaal als ik nu verhalen hoor van Apple oordopjes die al wel op zijn.
met vervangbare batterijen ben je al een heel eind. Dat moet technisch echt wel mogelijk zijn.
En dat zou ook zeker nuttig zijn. Mijn observatie is dat toen ik mijn WF-1000XM3 draadloze oortjes (dus niet bepaald goedkope dingetjes) 1 jaar had, de batterij nog maar half zo lang mee ging als in het begin (van 7 uur naar 4 uur met dezelfde instellingen). Weet niet of andere mensen diezelfde ervaring hebben met dit soort draadloze oortjes, maar kan me inderdaad wel indenken dat het constant ontladen en direct weer bijladen tot 100% in de charging cases niet bepaald goed is voor het behouden van de capaciteit.
Bij de Sony’s zijn de batterijen heel makkelijk te repareren :) !
https://www.dejibattery.c...0xm3-headset-battery.html

Vast nog betere bronnen te vinden. Dit was voor mij de reden om voor de Sony’s te kiezen ipv de Apple’s.
Oh well, jammer genoeg waren ze niet waterbestendig en hebben ze de val in het rioolputje op straat niet overleefd 🥲
Ik zie dat graag ook weer terug komen bij telefoons. Of iig het verbieden van softwarematige lockout bij batterij vervanging zoals bij Apple.
Hoezo lockout ?
Je kan prima bij Apple de accu laten vervangen en er is dan niks aan de hand.
Je hebt gewoon een optie die niet extreem veel duurder als elders.
Je kan dus gewoon je accu vervangen en alles is weer dan prima in orde, en ja dat moet dan via Apple en dat is minder makkelijk als vroeger maar niet het einde van de wereld.
Een moderne auto accepteert ook niet zomaar electronische vervangings onderdelen. Moeten ook door de dealer aangemeld worden om te werken of een specialist moet dat voor je doen.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 september 2021 01:01]

En vind je dat niet heel erg raar?

The right to repair beweging krijgt steeds meer momentum. En terecht.
Right to repair is een heel eenzijdig argument waarbij volledig voorbij gegaan wordt aan alle voordelen van integratie en locks.
Door onderdeel vervanging te autoriseren is mijn autoradio niks waar en is de jatkans een stuk kleiner dan bij merken die daar niet aan doen. Hetzelfde geldt voor iPhones sinds iCloud lock een ding is (en dat is nog opt-in ook, niet eens verplicht)

Door integratie hebben wel nu kleinere computers (die we telefoons noemen); vroeger kon je de L2 cache module van een Pentium processor wisselen, ik hoor nu niemand klagen dat dat niet gaat met de iPhone. Maar als een toestel nog iets kleiner gemaakt kan worden door de batterij onderdeel te laten zijn van het apparaat is dat een probleem.
(het echte probleem is dat reparatie daardoor specialistischer en daardoor duurder wordt en mensen graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten - right to cheap repair zeg maar)

Ik begrijp right to repair wel vanuit het perspectief van boeren die hun John Deere tractor niet kunnen gebruiken door DRM locks en de oogst zien verdrogen op het land. Dat is ook oplosbaar door wettelijke eisen te stellen aan fabrikanten (bijvoorbeeld hoe lang ze over een reparatie mogen doen en eventueel verhalen van gevolgschade door dit soort grappen). De eenzijdige focus op het recht om zelf reparaties te doen die de fabrikant eigenlijk niet wil maakt het lastiger een goede discussie over die andere mogelijkheden te hebben.
Een cache module is een component, geen apparaat. Een PC is een open platform waarbij de consument naar hartelust componenten kan/mag vervangen zonder het recht op garantie te verliezen. Wanneer alles ter reparatie naar een fabrikant moet, wordt er verschrikkelijk veel weggegooid; het is vaak duurder iets (en masse) te repareren dan het te vervangen en juist voor de consument is het dan prettig dat hij/zij het zelf kan doen.

En de Fairphone is niet alleen maar omwille van het recht om te repareren, ze gebruiken ook zoveel mogelijk duurzame materialen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.
De enige echte fairphone is een 2e hands toestel.
Dat is pas duurzaam en weet je zeker dat het milieu niet extra belast wordt en niemand voor je aan de slag moet.
Als je kijkt naar de geschiedenis van de Fairphone dan valt dat duurzaam wel tegen met nu al 3 generaties in niet een hele lange periode.
Er zijn toestellen die dezelfde periode bijna mee gaan (met een accu wissel) en nog steeds updates krijgen of tenminste nog prima bruikbaar zijn.
Waarom zou het ontwikkelen van een nieuwe telefoon niet duurzaam zijn? Moet ze dan de oude blijven produceren?
De bedoeling was dat je modules kon wisselen, vervangen en upgraden.
Kijk eens naar de geschiedenis van hun en de hoeveelheid toestellen.
Wat is er nu duurzaam aan ?
Ah bedoel je dat. Een beetje zoals de Framework laptops, waarbij je in de toekomst het hele moederbord kunt vervangen.

Ze hebben dat trouwens wel een beetje gedaan, bij de Fairphone 3+, waarbij de camera kon worden geüpdatet e.d. Maar je hebt zeker een punt, en ik hoop dat ze met de Fairphone 4 verder kunnen doorvoeren. Ik zou ervoor tekenen als we tien jaar met de Fairphone 4 (in de vorm van de 4+, 4++, 4+++ o.i.d.) vooruit kunnen.

Maar met een mobiel lijkt me dit in ieder geval wel een uitdaging om voor het hele moederbord te doen. Want hoe ga je om met nieuwe technologieën zoals we gehad hebben met USB-C, 5G en WiFi6 waar misschien nieuwe antennes en behuizingen voor nodig zijn. Upgraden wordt dan al snel ingewikkeld.

Bovendien is een x86-platform volledig open, terwijl ARM-platformen meer een soort lappendeken zijn in ontelbare combinaties van hardwarecomponenten. Wil je dat allemaal laten werken met slechts één kernel/"vendor implementation" bij Android dan moeten er wel veel combinaties ondersteund worden. Niet onmogelijk, maar het lijkt me wel moeilijk. Het is helaas geen kwestie van hoe het bij je PC gaat: even een nieuw moederbord+CPU in je PC steken.

En ze moeten het wel ver doorvoeren: je wilt componenten als scherm, behuizing, camera's speakers, antennes het liefst zo lang mogelijk gebruiken. Als je het moederbord elke vijf jaar vervangt en twintig jaar met de rest doet (of iets minder, naarmate de levensduur van de componenten of je upgradewensen), dan pas heeft het zin. Als je bij een upgrade zo'n beetje alles moet vervangen kun je net zo goed een nieuwe telefoon kopen.

Bijv. als de Fairphone 4+ uitkomt, en je moet dan meerdere componenten ineens vernieuwen en kunt dan alle oude componenten weggooien; dat zou zonde zijn.
Als je kijkt naar de 3+ (de voorganger) dan zag je een stokoude soc (qualcomm 632) waarvan je weet dat het de bottleneck wordt mbt futureproofing maar ook updates.
Onbegrijpelijk dat ze daar exact 2 jaar geleden mee kwamen terwijl toen een SD 855 al bijna een jaar oud was en aardig gezakt in prijs en VEEL meer potentie had.
Nu 2 jaar later is er alweer een nieuw model en kan je dus verder upgrade van je 3/3+ gerust gaan vergeten.
Ze verkopen hem nog steeds en durven er 439 euro voor te vragen !

Maar kijkende naar de history dan zie je nu 5 modellen waarvan 1x een + versie was (de 3+) en dat in bijna 8 jaar tijd !!! (Eerste Fairphone kwam in De 2013).
Dat betekent gewoon gemiddeld iedere 2 jaar een nieuwe generatie en daar is niks duurzaams aan.
Ik vind jouw argumenten echt nergens op slaan. Door reparaties te gatekeepen kunnen fabrikanten nog meer macht uitoefenen op de consument. Ze kunnen de prijzen zelf bepalen en de hele supply chain afdammen waardoor alle vorm van concurrentie, en verplichte innovatie op onderdlelen weg is.
Even een gek scenario die dan reëel wordt: Straks is de iPhone 35 uit, die kost je 5000 euro en voor een nieuwe batterij, die na 2 jaar of 500 laadcycli per definitie uit garantie is mag je 1000 euro + installatie betalen. Je kunt geen kant meer op, want als je de batterij uit een andere bron haalt dan doet de telefoon niks meer en kun je hem weggooien. Dat heb je namelijk geaccepteerd toen je de EULA en TOS niet las.
Je noemt nu een paar absurde bedragen om je statement kracht bij te zetten, maar Apple is - ondanks dat ze een premium meerprijs vragen - ook afhankelijk van de portemonnee van de klanten. Als niemand het meer kan betalen drogen de verkopen snel op.
En als Apple dingen echt zo slecht zijn dat je maar 2 jaar van een batterij kan genieten is het ook snel afgelopen. Daarnaast is het 2 jaar garantie, maar Nederlands recht kent ook nog het conformiteits-beginsel.

En als ik akkoord ga met die voorwaarden en reparatieprijs wat is daar mis mee? Niet iedereen wil per se de goedkoopste reparatie of producten hebben.
Right to repair gaat helemaal niet over het kunnen vervangen van L2 cache. Het gaat ook niet over een software matige lock die je kan gebruiken tegen diefstal. Het gaat ook niet over apparaten die geavanceerder worden en daardoor lastiger zijn om te repareren. Dus je eenzijdige argument gaat volledig voorbij aan waar right to repair voor staat.

Right to repair, de naam zegt het al, gaat over het recht om iets te repareren. Niet dat het makkelijk of goedkoop moet zijn. Een batterij onderdeel van een apparaat laten zijn is niet het probleem, wat wel een probleem is is dat als je de batterij toch weet te vervangen dat dan de software herkent dat de batterij is vervangen en daarom de telefoon niet meer laat werken. Of als een fabrikant een specifieke condensator of weerstand op een pcb heeft geplaatst die door een specialist goed vervangen kan worden maar het specifieke onderdeel kan niet los worden gekocht. Niet van de fabrikant maar ook niet van de producent omdat dat contractueel is afgesproken.

In tegenstelling tot jouw voorbeelden zijn deze voorbeelden wel uit de werkelijkheid gehaald. Het gaat over het actief tegenwerken van de repareerbaarheid van onderdelen of apparaten zonder enige toevoeging aan het apparaat.
De eenzijdige focus op het recht om zelf reparaties te doen die de fabrikant eigenlijk niet wil maakt het lastiger een goede discussie over die andere mogelijkheden te hebben.
De reparaties die de fabrikant niet wil die je aan je eigen apparaat doet gaan de fabrikant niets aan. Een goede discussie hebben is niet mogelijk als je fabrikanten de macht wil geven om producten tot ver na de verkoop wil laten controleren.
Ok, het is jouw apparaat en jij bepaalt welke onderdelen er in gaan. Jouw recht.
Maar in geval van een apparaat waar software op draait die continu bijgewerkt wordt (zoals bij iedere telefoon, maar ook 'slimme' producten, auto's etc.) betekent dat dat je apparaat niet meer conform de ontwerpen van de fabrikant is. Effectief niet ondersteund dus want er wordt niet getest met jouw 'alternatieve' onderdelen. Ook zijn bepaalde garanties qua levensduur of security niet meer te geven en betekent het dat je bij tweedehands aankopen hoogstwaarschijnlijk teveel betaalt voor een niet ondersteund product.
Vanuit de fabrikant begrijp ik volledig dat wanneer er verwacht wordt dat gedurende de hele levensduur updates en garanties worden gegeven dit geen wenselijke situatie is. Daarom ben ik meer voorstander van meer kwaliteit en garanties (desnoods tegen een hogere prijs) dan dat reparaties ten koste van alles gefaciliteerd moeten worden.

Het is jammer dat bepaalde defecten hierdoor niet kunnen worden gefixed, maar tenzij je een ondersteunde reparatie garandeert is de waarde van zo'n reparatie twijfelachtig. Bovendien heb ik heftig twijfels of het aantal apparaten wat door een simpel onderdeel vervanging 'gered' kan worden eigenlijk wel statistisch significant is. Gaan er miljoenen iPhones door de shredder omdat er een condensator stuk is?
Op elk apparaat draait tegenwoordig software. Je geeft als voorbeeld een auto als een slim apparaat terwijl we daar al jaren de ruiten, schokbrekers en remmen vervangen voor aftermarket onderdelen zonder enige problemen. Dit gaat over producenten die ervoor zorgen dat je radio niet meer werkt omdat je de ruit hebt laten vervangen. Dan is het, zoals je al heel slim opmerkte, niet meer comfort de ontwerpen van de fabrikant, dus dan mag deze gewoon je radio laten stoppen met werken. Want dat is niet getest met die alternatieve ruit, dus niet veilig en de levensduur kan niet meer gegarandeerd worden. Dat is vergelijkbaar met het onklaar maken van een telefoon omdat er een ander scherm of een andere batterij in zit. Bij Samsung telefoons is het zelfs zo erg dat als je het scherm van de ene telefoon op de andere telefoon zet dat de vingerafdrukscanner niet meer werkt. Ook niet als je ze gezamenlijk vervangt. Scherm kapot is telefoon in de shredder.

De 'alternatieve' onderdelen zijn in de autoindustrie in veel gevallen gewoon de originele onderdelen. Deze worden door de fabrikant beschikbaar gemaakt of mogen door de fabrikant van de onderdelen gewoon worden verkocht aan andere bedrijven. Dit is iets waar Apple maar ook ander producenten zich hard tegen verzetten. Wanneer een onderdeel doorbrand op het moederbord kan je geen vervangend onderdeel krijgen. Niet omdat het een technologisch complex product is maar omdat het niet door de fabrikant mag worden verkocht aan reparatiebedrijven. Een vervangend onderdeel werkt niet omdat dit met software wordt geblokkeerd.

Mijn telefoon gaat over 2 jaar rechtstreeks de prullenbak in, de accu is nu al niet best meer maar dit slijtage onderdeel kan ik niet vervangen of laten vervangen voor minder dan de prijs van een nieuw apparaat. Mijn vorige telefoon is de shredder in omdat het scherm kapot is gegaan. Mijn oordopjes kunnen een heen en terugreis met de trein niet meer aan dus ik ben al op zoek naar nieuwe. Als het mogelijk is om de batterijen te vervangen scheelt dat een berg met afval.

Right to Repair gaat over actieve tegenwerking van bedrijven die specifiek gericht is op het onrepareerbaar maken van apparaten. Het gaat niet over de technologische keuzes die worden gemaakt om het product te verbeteren.
Je voorbeeld van de vingerafdruk scanner is gevolg van de keuze om gemorrel met veiligheidskritische onderdelen te voorkomen. Lijkt me niet wenselijk dat je zomaar een andere scanner kan inbouwen die de telefoon unlocked.

Een "doorgebrand onderdeel" op de printplaat kan net zo goed een geheugenmodule zijn of een ander complex onderdeel. Soms is het te vervangen, maar er kan net zo goed gevolgschade zijn met als resultaat dat er eigenlijk geen garantie op zo'n reparatie is te geven. In dat geval is het jammer dat iets afgeschreven wordt, maar je geeft geen antwoord op mijn vraag 'hoe vaak komt dat nou voor'? De afvalberg is makkelijker te verkleinen door slechte kwaliteit te weren dan af te dwingen dat er onderdelen vervangen kunnen worden. (oja, en mensen moeten leren dat hun telefoon niet gemaakt is om op straat te laten stuiteren...)
Het is niet veiligheidskritisch als je de telefoon voor de verandering van scherm kan unlocken en in repair mode kan zetten ofzo. Je bent problemen bij de antireparatie trucs aan het bedenken en de andere voorbeelden negeer je.

Ik had het niet over een geheugenmodule of een ander complex onderdeel. Zie bovenstaande reactie. Het maakt niet uit of er garantie op een apparaat blijft zitten of dat een reparatie niet altijd zal lukken.

Kom jij maar met het bewijs dat het bijna niets uitmaakt dat apparaten zo worden ontworpen dat ze door de shredder moeten. Ik ben er tegen om apparaten zo te maken, jij vindt het zelfs kwaliteit als apparaten zo worden gemaakt.
Begrijp me nou niet verkeerd: ik ben helemaal voor het repareren van apparaten mits dat resulteert in een 100% werkend apparaat met dezelfde garanties die je eerder ook had.

Wat ik alleen niet begrijp is die eenzijdige focus op repareerbaarheid terwijl er andere manieren zijn om misschien nog veel duurzamer te zijn. Koop liever een keer wat goeds dan iets wat continu stuk is en gerepareerd moet worden ;)
Icloud lock is na mijn mening in basis al fout.

Het zou mogelijk moeten zijn voor verkopers om telefoons die retour zijn gekomen te ontgrendelen, dat is nu niet het geval waardoor veel nagenoeg nieuwe toestellen in de shredder verdwijnen door Icloud lock.

Een (bijvoorbeeld) BOL zou bij retour van het toestel gewoon moeten kunnen checken of het het zelfde toestel is als verstuurd is en dit vrij moeten kunnen geven zonder te veel gedoe.
> Je kan dus gewoon je accu vervangen en alles is weer dan prima in orde, en ja dat moet dan via Apple en dat is minder makkelijk als vroeger maar niet het einde van de wereld.

Ja, of je koopt een fairphone en vervang je je batterij gewoon zelf
Ja dat kan ... Je kan ook een oude Samsung S5 kopen en de accu wisselen in 3 seconden.
Een moderne auto accepteert ook niet zomaar electronische vervangings onderdelen. Moeten ook door de dealer aangemeld worden om te werken of een specialist moet dat voor je doen.
Indien daar geen duidelijke reden voor was (veiligheid / certificering zodat zo'n wagen / potentieel moordwapen de weg op mag) zou dat ook onzin zijn.

Daarbij, "... of een specialist moet dat voor je doen." , dat kan dus bij Apple niet.
Een autoradio aanmelden heeft niet met veiligheid te maken.
Hetzelfde geld voor het vervangen van een buitenspiegel die wordt vastgebout maar niet electrisch werkt zonder de confirmatie.

Apple heeft een gesloten systeem terwijl er bij een auto daar niet altijd sprake van is omdat vervangings onderdelen vaak van diverse fabrikanten komen.
Dus voor dezelfde accu kan je een half dozijn accu's hebben die wel dezelfde specs hebben maar andere fabrikanten.
De accu's werken dan wel gewoon maar ze moeten wel aangemeld worden teneinde goed te kunnen werken (complexe laadprogrammas).
Apple heeft de mogelijkheid om dit dicht te houden en maken daar gebruik van.
met vervangbare batterijen ben je al een heel eind. Dat moet technisch echt wel mogelijk zijn.
Vervangbare batterijen zijn niet duurzaam, volledig recyclebare batterijen of nog beter oplaadbare batterijen zijn een stuk duurzamer. Fairphone is een aardig concept, maar electronica is per definitie niet eco-friendly. Het beste is je oude oordopjes nog wat jaren langer gebruiken ipv nieuwe Fairphone dopjes kopen.
Het vervangen van batterijen is denk ik op de hele device wel duurzamer. Mijn zus gebruikt nog steeds mijn oude oneplus one, twee keer de batterijen vervangen en dat ding werkt nog prima. Het apparaat kan nog prima meegaan voor de meeste applicaties. whatsapp, youtube, Firefox draaien nog perfect. Na vervangen van de batterij wel op de juiste locatie de oude afleveren natuurlijk.
Alsof deze batterijen niet oplaadbaar zijn? 8)7 Al deze batterijen zijn natuurlijk oplaadbaar. En tuurlijk is het duurzamer zoals gezegd als batterijen vervangen kunnen worden. Hetzelfde bij FFs telefoons, je kan deze zaken vervangen in die telefoons, dat maakt het duurzaam vergeleken met zo goed als alle andere telefoons.
Het beste is je oude oordopjes nog wat jaren langer gebruiken ipv nieuwe Fairphone dopjes kopen.
Dat is nu wel net het probleem dat benoemd wordt. Je oude elektronica lang gebruiken wordt steeds meer onmogelijk gemaakt, doordat batterijen tegenwoordig steeds moeilijker vervangbaar zijn. Dat terwijl ze nog steeds net zo snel (soms lijkt het wel sneller) slijten.

Dus na een jaar of 3, misschien 4, heb je oortjes/telefoon/laptop/smartwatch etc waar je niks meer mee kan, want de batterij is versleten en niet vervangbaar.
Zoals Fairphone zelf zegt : "The most sustainable phone is the one you already own"
https://www.fairphone.com...-the-one-you-already-own/
en dat geldt natuurlijk ook voor randapparatuur

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 22 september 2021 07:03]

Vervangbare oplaadbare batterijen gaat het hier natuurlijk over.
Je hebt liever een apparaat dat je weg moet gooien als de accu op is? Vervangbare batterijen moeten echt weet terugkomen. Dan maar een millimeter dikker apparaat, maar dat heb ik vroeger geregeld gegaan met laptops en telefoons. Zeker als ze achter een klepje zaten.
Oplaadbaar én vervangbaar natuurlijk. De batterij is vaak het eerste dat sterk degradeert aan een stuk elektronica, dus het eenvoudig kunnen vervangen van de batterij zorgt er dan toch voor dat niet het hele ding is afgeschreven?
> Vervangbare batterijen zijn niet duurzaam

Stuk duurzamer dan een vastgeplakte batterij waardoor je net zo goed je hele telefoon kan vervangen op het moment dat je batterij het niet meer doet

Weet je wat pas duurzaam is? Geen telefoon kopen. Dat is ongeveer dezelfde logica.

[Reactie gewijzigd door jaapzb op 22 september 2021 17:32]

Juist dat, inderdaad. Killer feature hoor, ook voor koptelefoons en eigenlijk alle draadloze meuk.
Met koptelefoons valt 't wel mee. Heb nu twee jaar mijn WH-1000XM3's die ik super intens en niet lief behandel en die accu is nog steeds top.
Ik heb 'm ook. Mijn AKG studioding met vervangbare draad heb ik 15 jaar. Qua drivers moet dat prima gaan. Maar de batterij?
Ja nee 15 jaar gaat 'm worden niet vrees ik.
Ik heb ze inderdaad ook, fantastische oordoppen!!. Volgens ifixit kun je de CR batterijen wel vervangen in de dopjes zelf, dus dat is nog wel het overwegen waard mocht de batterij duur echt achteruit gaan.
Ik had het hier over de koptelefoon wel, niet de oortjes. Maar wel interessant dat ze te vervangen zijn, ga eens kijken of dat voor de koptelefoon ook is.

Edit: dat kan! Top van Sony

[Reactie gewijzigd door DamirB op 21 september 2021 23:56]

Dat is meestal groot gemis , batterijen stuk en je kan hele koptelefoon weg donderen. Geld ook voor mijn B&W koptelefoon....
Of een batterijmanagement a la Tesla, waarmee de batterij net zo lang mee gaat als de oortjes. Technisch is dat volgens mij prima mogelijk (batterij niet helemaal vol laden en leeg laten lopen), maar fabrikanten willen natuurlijk adverteren met een zo lang mogelijke gebruiksduur.
Fairphone gebruikt ook zo veel mogelijk eerlijk verkregen materialen, het hoeft dus niet per se vervangbare onderdelen te hebben.
Fairphone gebruikt ook zo veel mogelijk eerlijk verkregen materialen, het hoeft dus niet per se vervangbare onderdelen te hebben.
Met de nadruk op ook. Het lang meegaan van producten (denk aan de FairPhone 2 die onlangs een upgrade naar Android 9 kreeg, dus de support effort van deze kleine partij is er) en repareerbaarheid/upgradebaarheid (daarom was de FairPhone 2 best lomp) waren ook altijd belangrijke punten.
Heb je ook de klachten gelezen? Veel mensen zijn niet tevreden met de kwaliteit van de updates. Sommigen houden het daarom niet lang uit met een Fairphone. Best jammer.
De kwaliteit van de updates? Heb je daar meer informatie over?
Slechts 2 topics (er zijn er meer). Eentje over de laatste update. En de andere over algemene ervaringen. Lees beide threads maar.

* https://forum.fairphone.c...e-3-a-0129-20210805/75522
* https://forum.fairphone.c...ith-your-fp3-or-fp3/65592

En dan ook nog de consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/smartphone/fairphone-3

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 september 2021 08:10]

Die post van de consumentenbond is outdated. Ik heb een fairphone 3+ en loop rond met android 10 en beveiligingsupdate van 5 augustus 2021.
Dat is een momentopname. Wanneer is de volgende update? Waarschijnlijk pas over 3-6 maanden. Hopelijk eerder, want er zijn veel klachten over die update.

Android 12 komt trouwens straks uit. Nou snap ik wel dat de security updates belangrijker zijn. Maar Android 11 heeft veel optimalisaties voor batterij en RAM management. Voor een telefoon waar je lang meet hoort te doen is Android 11 echt een must, vooral voor een device met 4GB RAM.
15% is ontevreden of zeer ontevreden met de updates op basis van die poll...
79% is tevreden of zeer tevreden met de updates...
de rest is neutraal... Maar een poll van 197 stemmen is niet erg veel :)
Ja klopt, maar ik lees meer de reacties, daaruit concludeer ik eigenlijk dat er een sterke fan boy/girl community is die door deze problemen heen kijkt. Dat zie je overigens ook bij andere telefoons. Bij de Pixel community is dat bijvoorbeeld ook niet anders voor een groot deel. Althans, ik zou een telefoon met die problemen die daar opgenoemd worden geen hoog cijfer geven.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 22 september 2021 14:05]

Onlangs een upgrade naar Android 9? Android 12 is zo goed als klaar. Vind het wel een stretch om dat een goede effort te noemen. Je loopt bijna drie jaar achter
Ja, van een Samsung zou ik dat inderdaad ook niet pikken. Dus hier komt een verhaal om waarom "het niet erg is dat wereldverbeteraars incompetent zijn, het gaat om de intentie".

Besef hier wel dat de drivers van een telefoon uit 2015 niet compatible zijn met hogere Android versies, dus dat hier veel werk in zat. Fabrikanten zaten niet te wachten om drivers van obsolete producten te updaten voor één miniscule fabrikant. Ook waren er geen andere telefoons uit dat tijdperk waarvan deze drivers overgenomen konden worden, immers: niet meer gesupport. Gelukkig wel een open source community die dingen op weg hielp, maar kennelijk niet fool-proof genoeg om makkelijk voor de massa uit te rollen (een collega had bijna een brick, toen hij probeerde zijn telefoon te updaten, gelukkig werkte poging 2 wel).

Edit: linkje over deze Android update 5 jaar na release

[Reactie gewijzigd door Nystran op 21 september 2021 23:16]

Dan zullen ze ze wel duurzaam gemaakt hebben, met vervangbare batterijen of iets dergelijks. Klinkt interessant in ieder geval, ik ben benieuwd
Als ik zie hoe snel die met draad een draad breuk krijgen is een niet vervangbare accu al beter. Als je die dan ook vervangbaar maakt kan het best duurzaam zijn.
Prima voor de fans van draadloos hoor, ik hoop alleen niet dat dit betekent dat er geen aux-ingang in de Fairphone 4 gaat zitten.
Ik neem aan dat je uitgang bedoeld ;) Hoop dat ze weer FM aansluiten... Dat mis ik echt op mijn FP3...
Interessante zijstap van FairPhone. Je zou bijna denken dat ze ook een uitstapje zouden kunnen maken naar laptops. Misschien de krachten bundelen met Framework. Het lijken me twee bedrijven die elkaar mooi kunnen aanvullen vanuit hun standpunten.
Fairphone zit al jaren in mijn vizier, maar zolang ze niets gaan doen aan een deftig camera aanbod, blijft het een idee voor mij. Ik ben best bereid om meer te betalen voor deftige hardware mogelijkheden, maar die zijn er niet. Dat er nu oortjes komen, lijkt me vrij overbodig.
Nog een andere (Nederlandse) speler heeft specifiek voor geluid al een duurzaam concept:
Gerrard Street
Met een free-repairs forever programma willen zij ook de afvalberg verminderen.
Helemaal waar .... Maar dat mag je hier niet zeggen.
De markt is verzadigd.
Ze moeten back to basic blijven en de audiojack blijven voeren en dan kan je nog 200 jaar bedrade oortjes gebruiken die in iedere huishouden nog ruim te vinden zijn.
Hebben geen accu's en de bedrading is te solderen en te vervangen als het stuk zou gaan.
Ook beter voor het milieu omdat je veel minder stroom verbruikt.
Ik heb er echt nooit iets over uitgezocht, maar verbruik je eigenlijk wel zoveel minder stroom? Die draadloze dingen gaan volgens mij vaak wel richting de 12 uur of meer batterijduur. Dan lijken ze me best zuinig, en normaal halen die bedrade oortjes volgens mij datzelfde beetje stroom toch gewoon uit de batterij van je telefoon? De bluetooth connectie zal dan misschien wat extra kosten maar volgens mij is dat verwaarloosbaar. En wat betreft het vervangen van die bedrading, dat is wel interessant bij hele dure oortjes maar de meeste mensen vervangen de boel denk ik.

Dat gezegd hebbende ben ik zelf sowieso van de audiojack in het algemeen, dus dit is verder geen pleiting voor draadloze dingen. Gewoon wat nachtgedachten ;)
Draadloze oortjes gaan als je mazzel hebt 5 a 6 uur mee in de praktijk, en dan moeten ze nieuw zijn en dat geld niet voor alle merken.
Apple airpods gaan met moeite 4 uur mee.
Je laad al die oortjes wel snel bij in hun casing en daar zit vaak wel capaciteit in voor 2 a 4 recharges doorgaans.
Gemiddeld zie je dat je een 15 a 24 uur kan doen met een setup en dus een 100% geladen casing en oortjes. Tussendoor dus wel een paar keer bijladen.

Die moet en dus wel laden en dat kost gewoon stroom. Niet veel maar veel meer beduidend meer als bij bedraad.
En ja, de BT zender verbruikt ook terwijl je dat bedraad niet hebt.
Bedraad verbruik hangt af van het volume maar het is echt minimaal en niet te vergelijken.
En nogmaals, een bedraad exemplaar kan je echt extreem lang gebruiken terwijl wireless toch degradeerd qua accu en je die moet vervangen of er wordt vaak een compleet nieuwe set gekocht.

Fairtrade bewandeld dit pad voor de centen, nergens anders voor.
Zo lang je die bedrade oortjes op je bureau laat liggen wel, maar als je ze veel in je jas of tas meeneemt durf ik de stelling wel aan dat de draadbreuk er eerder is dan de platte accu.

Maar als je zegt dat bedraad verbruik minimaal is en niet te vergelijken, kun je dat ook onderbouwen met getallen? Hoeveel vermogen verbruikt bluetooth bijvoorbeeld tov weerstendsverlies over een draadje. En hoeveel zuiniger is de DAC in oortjes tov de telefoon? En wat is de totale optelsom?
Makkelijk gezegd als je niet noemt wat bijna niemand voor betekenis heeft en je zooi ook niet wil onderbouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee