Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Huurhuis vs. koophuis: 3 redenen om te blijven huren

Een woning huren is geld weggooien, je kunt veel beter kopen. Dat is de overheersende gedachte in Nederland. Maar is dat eigenlijk wel waar? Er zijn ook genoeg redenen om (nog) geen huis te kopen.

We zetten de drie voornaamste redenen op een rij.

Redenen om een huis te huren in plaats van kopen

Natuurlijk bouw je een vermogen op met je eigen koophuis, maar het is een mythe dat een huis kopen altijd financieel verstandiger is. In deze situaties is het slimmer om te blijven huren.

1. Verkopers hebben alle macht

Huizen zijn al onder bod als ze op Funda komen, de huizenprijzen blijven maar stijgen en je hoort zelfs verhalen over mensen die met 100k overbieden. In andere woorden: de verkopers hebben momenteel alle macht op de huizenmarkt. Natuurlijk kan het zijn dat deze situatie de komende jaren alleen maar verergert, waardoor het verleidelijk is om uit angst meer geld uit te geven dan je eigenlijk zou willen. Maar is dat echt het slimst om te doen?

Misschien heb je namelijk wel het geld om 50.000 euro over te bieden, maar heb je daarna geen cent meer over. Wil je echt op een houtje bijten omdat je per se een koophuis wil? En wat gebeurt er bijvoorbeeld als je partner en jij uit elkaar gaan, nét op het moment dat de huizenmarkt instort?

“Van de jonge stellen die nu een huis kopen, gaan er veel uit elkaar, dat is gewoon statistiek”, zegt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen tegen het FD. “Je maakt echt geen ongevaarlijke keuze.” De Autoriteit Financiële Markten (AFM) trok al eerder aan de bel dat starters alles uit de kast trekken om een woning te bemachtigen.

2. Je hebt geen geld voor alle bijkomende kosten

Maar wat is het alternatief, vraag je jezelf misschien af. Huren is inmiddels ook heel duur en je betaalt tegenwoordig evenveel aan huur voor een klein appartement als je zou doen aan een hypotheek voor een eengezinswoning.

Maar mensen vergeten vaak dat een eigen huis veel meer kosten met zich meebrengt dan alleen de hypotheek. Sowieso zijn er al de eenmalige kosten die je moet betalen als je een huis koopt. Maar daarna moet je de onderhoudskosten van je huis ook nog kunnen ophoesten, terwijl je bij een huurhuis je huurbaas kunt bellen. Neem dit dus mee in je rekensom. Dan weet je pas of je echt een koophuis kunt veroorloven.

3. Kopen maakt je minder flexibel dan huren

Het kopen van een huis is een beslissing op de lange termijn. Als je niet zeker weet wat de komende jaren gaan brengen, omdat je bijvoorbeeld een carrièreswitch of een verhuizing naar een andere regio overweegt of omdat je relatie eigenlijk nog heel pril is, is dit waarschijnlijk niet het juiste moment voor jou.

Als je niet van plan bent om vijf jaar in een huis te gaan wonen, is huren waarschijnlijk een slimmere keuze, vertelt financieel adviseur Jeff McDermott aan Business Insider. Dat komt doordat er kosten verbonden zitten aan het kopen, inrichten en weer verkopen van een huis. Na ongeveer vijf jaar heb je deze kosten eruit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.