5 feministische series om in het weekend te bingen

Lifestyle Rachelle Weiler 18 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Dat we sinds een paar jaar niet meer zonder goede series kunnen, moge duidelijk zijn. Gelukkig worden er steeds meer interessante en creatieve formats gemaakt. Zo ook fijne series meteen feministisch randje

Wat zijn we Netflix, Hulu, HBO en Videoland dan ook dankbaar voor al deze fijne content. Maar wat zijn nou goede series als je eens behoefte hebt aan een goede dosis Girl Power? Wij selecteerden onze favoriete feministische series van nu en de afgelopen jaren!

Feministische series

Hier worden wij in ieder geval blij van

GIRLS

Als wij denken aan feministen, denken wij aan de bedenker van de hitserie GIRLS; Lena Dunham.

Centraal in de serie staat Hannah Horvath, een New Yorkse journaliste in wording die haar talenten en carrière kansen heel erg serieus neemt. De serie begint met een klassieke interventie, waarin haar ouders haar mededelen dat ze haar niet meer financieel zullen sponsoren. De schok is groot. De serie volgt haar zoektocht naar een manier om iets van haar leven te maken. Vriendinnen Shoshanna, Marnie en Jessa komen ook ruimschoots aan bod.

Verwacht veel huisfeestjes in Brooklyn, drank en drugs, maar ook literaire diepgang, absurde hipsterhypes, financiële struggles, heel veel ongemakkelijke seksscenes en body positivity.

De serie is in de afgelopen jaren beloond met meerdere Golden Globes en wordt door critici omschreven als een feministische en véél realistischere variant op Sex and the City.

Glow

Glanzende pakjes, worstelwedstrijden en jaren ’80 muziek, wat wil je nog meer? Deze hitserie werd in 2017 gelanceerd op Netflix en lijkt een groot succes te zijn. De serie speelt zich af in de jaren ’80, waarin een overenthousiaste actrice in wording op zoek is naar werk. Bij gebrek aan beter doet ze mee aan een TV programma waarin vrouwen die show-worstelen centraal staan.

De serie komt op momenten juist vrouwonvriendelijk over, maar dat geeft juist een goed beeld van de tijdsgeest in de jaren ’80. Vrouwen werden geacht om hun carrière aan de wilgen te hangen zodra zij kinderen kregen. De vrouwen in deze serie kiezen het tegenovergestelde en storten zich op een ‘mannenbaan’ in een bij uitstek vrouwonvriendelijke omgeving. De dames groeien echter uit tot mondige types, die zich niet langer willen laten leiden door mannen en nemen naarmate de serie voortduurt steeds meer de touwtjes in handen.

De serie staat bol van ongemakkelijke, hilarische en gekke momenten, met heerlijke muziek, kostuums en dito energie. Ideaal als je zoekt naar een iets luchtigere feministische serie.

Handmaid’s Tale

Deze absolute hitserie, gebaseerd op het dystopische boek van Margaret Atwood, kwam in 2017 op Hulu en zette daarmee deze streamingdienst direct op de kaart. De serie speelt zich af in Gilead, een fictieve stad in Amerika, waar na een militaire coupe een extreem religieuze beweging aan de macht is gekomen. De wereld dealt met toenemende onvruchtbaarheid van vrouwen, waardoor de vruchtbare vrouwen als slaven worden verkocht aan invloedrijke gezinnen, om kinderen te baren.

De vrouwen worden stelselmatig onderdrukt, mishandeld en verkracht. Niet erg feministisch, maar de serie laat op een prachtige manier zien hoe de gevangen vrouwen proberen op te staan en te rebelleren tegen het bewind. Hoofdrolspeelster Elizabeth Olsen won meerdere prijzen voor haar vertolking van de rol van June Osbourne.

Broad City

Als wij denken aan feministische series, denken wij aan Broad City. Deze moderne comedyserie wordt uitgezonden op Comedy Central en de twee vriendinnen en schrijfsters Ilana Glazer and Abbi Jacobson spelen zelf de hoofdrol. De serie draait om de vriendschap tussen deze twee vrouwen, die in New York leven in het door hun gehekelde ‘post-Trump-tijdperk.’

De serie is politiek kritisch, hilarisch en herkenbaar. Het leukste aan de serie is dat het belang van goede vriendschappen wordt onderstreept, en de vrouwen absoluut geen blad voor de mond nemen. Ze gedragen zich op een onvoorspelbare, vrije en feministische manier en belanden in allerlei hilarische situaties. Het feit dat een van de twee vrouwen zelfs naar een sekstherapeut gaat omdat ze geen orgasme meer heeft gehad sinds Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen, is nu al een klassieker.

Game of Thrones

Slagvelden, onderdrukking, verkrachting en mishandeling; feminisme is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan de hitserie Game of Thrones. Toch vinden wij deze hitshow thuishoren in het rijtje feministische series.

Waar de hoofdrolspeelsters in de eerste seizoenen nog vakkundig onder de duim werden gehouden door hun vaders, partners en andere mannen door wie ze gevangen werden gehouden, is dat nu wel anders. The future is female, en dat blijkt ook wel uit de seizoenen van Game of Thrones. De verhaallijnen lijken nu volledig in handen te zijn van hoofdrolspeelsters als Denaerys Targaryen, Cersei Lannister Sansa Stark en Yara Greyjoy. De mannen volgen nu bevelen op van deze powervrouwen, in plaats van andersom. De serie lijkt subtiel mee te veranderen op de moderne feministische golf die de #metoo-beweging mede in gang heeft gezet.

Dus kijk jij graag naar sterke vrouwen met idealen, ambitie en een gezond gevoel van rechtvaardigheid? Dan is het nog niet te laat om vandaag nog met deze serie te beginnen. Zeg die afspraken in de komende weekenden maar af…

10 spannende thriller series op Netflix om te kijken als je kids al op bed liggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen