Door Sim Kranenburg

LG A1-oledtelevisie Review

De goedkoopste oled ooit

21-09-2021 • 09:00

220 Linkedin Whatsapp

LG A1

Samengevat

De A1 is LG's instapmodel-oledtelevisie. Hij biedt veel waar voor z'n geld vanwege de erg goede beeldeigenschappen en het welbekende hoge contrast van oled. De inputlag is laag en dus is het een prima game-tv. De A1 heeft echter geen HDMI 2.1, waardoor de maximale framerate op 60fps blijft steken. Ook is er geen ondersteuning voor variabele framerates. Daarnaast is het geluid niet indrukwekkend. Wel biedt dit model een zeer goede prijs-prestatieverhouding, waardoor het voor velen zeker een aanrader is.

Pluspunten

  • Zeer goed contrast
  • Goede kijkhoeken
  • Lage inputlag

Minpunten

  • Geen HDMI 2.1
  • Geluidskwaliteit niet bijzonder
  • Geen Atmos en DTS
  • Lage piekhelderheid in hdr
Tweakers zegt: Great value

De oledtelevisies uit de C-serie van LG zijn al jaren bovenaan te vinden in het lijstje meest bekeken tv's in onze Pricewatch. Dat is niet gek, want deze modellen hebben over het algemeen een zeer goede beeldkwaliteit, bieden een prima geluidskwaliteit en hebben een strak design. Hoewel de prijzen van oledtelevisies jaar op jaar een daling laten zien, is de C-serie nog steeds geen goedkope tv. Om oled voor een groter publiek bereikbaar te maken, heeft LG de A1 geïntroduceerd. Dit is het oled-instapmodel dat gebruikmaakt van hetzelfde beeldpaneel als z'n grote broer, waardoor de beeldkwaliteit zeer vergelijkbaar is.

Om de kosten te drukken, heeft LG wel moeten besparen op de rest van de televisie en dat zien we terug in de specificaties. Zo kan de A1 maximaal 60fps weergeven en is er geen ondersteuning voor variabele framerates. Er is dan ook geen HDMI 2.1 aanwezig aangezien HDMI 2.0 toereikend is om 4k-beelden met 60fps weer te geven. Fanatieke gamers zullen om deze reden waarschijnlijk een voorkeur hebben voor de C1, al is het natuurlijk helemaal geen straf om te spelen op een 4k-oled met 60fps en hdr. Net als de duurdere modellen draait de A1 op webOS en ook krijg je dezelfde Magic Remote meegeleverd, voorzien van een handig scrollwieltje, bewegingsdetectie en een microfoon.

LG A1

De A1 wordt geleverd in de schermmaten 48, 55, 65 en 77 inch. De kleinste maat was op het moment van schrijven verkrijgbaar vanaf zo'n 750 euro. De 55"-versie, het model dat wij hebben getest, was voor dezelfde prijs beschikbaar. Het 65"-model moest 1150 euro opbrengen en de 77"-maat kostte zo'n 2500 euro.

Uiterlijk

Doordat de A1 van hetzelfde scherm gebruikmaakt als de C1, zijn de gelijkenissen groot. Rond het scherm zit exact dezelfde metalen, zwart afgewerkte rand. Midden onder het scherm is dezelfde uitstulping te zien waarin de omgevingslichtsensor, infraroodontvanger en powerled zijn ondergebracht. Bij muurmontage valt er dan ook geen enkel verschil te zien tussen de A1 en de duurdere C1.

LG A1
LG A1LG A1

Het enige zichtbare verschil, aan de voorkant, zit hem in de voeten. De C1 staat op een brede centrale voet en de A1 heeft twee pootjes aan beide zijden van het scherm. Die zijn gemaakt van plastic. Hoewel ze wat goedkoper zijn om te maken, hebben ze nog altijd een nette uitstraling doordat ze met geborsteld metaal zijn afgewerkt. Het grootste nadeel van de losse pootjes is dat het lastig is om de kabels netjes uit het zicht weg te werken.

PootjesPootjesPootjes

Aansluitingen

Net als bij de andere televisies van LG zit het netsnoer van de A1 vast en bovendien is het slechts anderhalve meter lang. Dat kan erg onhandig zijn als je de tv aan de muur wilt bevestigen. Bij muurmontage zijn ook de aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd, lastig te bereiken. Vooral de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die ook dienst kan doen als analoge audio-uitgang, zit op een onhandige plaats. Je kunt ook gebruikmaken van een bluetoothkoptelefoon, maar bij het gamen is een bedrade koptelefoon te prefereren, omdat die geen lag heeft.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Verder zitten achterop de aansluitingen voor satelliet, kabel, netwerk en een Toslink-digitale audio-uitgang. Ook zit een van de drie HDMI 2.0-aansluitingen achterop. Dit is de enige die voorzien is van een (enhanced) audio return channel. Aan de zijkant zit het slot voor een CI+-module, de twee overige HDMI 2.0-aansluitingen en twee USB-aansluitingen.

WebOS, afstandsbediening en beeldeigenschappen

De A1 draait op exact hetzelfde besturingssysteem als de duurdere C1. Ook krijg je precies dezelfde afstandsbediening meegeleverd. Hiervoor verwijzen we je dus naar de review van de C1. Omdat gebruik is gemaakt van een identiek beeldpaneel, zijn ook de beeldeigenschappen gelijk. Zoals altijd bij oledtelevisies zijn de beeldeigenschappen erg goed. Hierover lees je meer op deze pagina.

Gameprestaties

Zoals gezegd beschikt de A1 niet over HDMI 2.1-ingangen en dus bedraagt de maximale framerate 60fps. Evenmin is er ondersteuning voor variabele framerates. De duurdere C1 beschikt wel over HDMI 2.1 en is dus een betere keuze voor fanatieke gamers. Dat neemt niet weg dat de A1 alsnog een zeer prettige televisie is om op te gamen, want er is ondersteuning voor hdr en bovendien is de inputlag erg laag, met zo'n 10ms in zowel 1080p60 als 2160p60. Ook is chroma-subsampling volledig uit te schakelen door op de instellingenknop te drukken en te navigeren naar Alle instellingen > Algemeen > Apparaten > HDMI-instellingen > HDMI Deep Colour. Daar kun je voor 'optie 4K' kiezen en krijg je de volledige kleurresolutie te zien.

Energiegebruik

Per 1 maart van dit jaar zijn er nieuwe energielabels voor televisies en andere huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en stofzuigers. Om de fabrikanten aan te moedigen om almaar zuinigere apparaten te ontwerpen, zijn de regels flink aangescherpt. EnergielabelDit heeft tot gevolg dat zo goed als alle televisies dit jaar energielabel G dragen. Daarmee is de letter op het energielabel, op dit moment, een minder handig hulpmiddel om een energiezuinige televisie uit te kiezen. Als het goed is, komt daar in de toekomst verandering in, als het verbruik van televisies verder wordt teruggedrongen. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Ook de LG A1 draagt dus energielabel G, maar ondanks de rode kleur op het label verbruikt dit model niet veel meer dan andere televisies met dezelfde beeldmaat. Ons 55"-testmodel verbruikt in de standaardmodus zo'n 128W gemiddeld, waarbij het scherm ongeveer 226cd/m² aan helderheid produceert. Als we het scherm afstellen op 250cd/m², stijgt het verbruik naar 141W. Bij 120cd/m², een helderheid die 's avonds bij weinig omgevingslicht nog een goed beeld oplevert, daalt het gemiddeld opgenomen vermogen naar 84W. Als je de A1 in de bioscoopmodus zet, de stand waarbij je de beste beeldkwaliteit te zien krijgt, loopt het verbruik op naar gemiddeld 114W, waarbij het scherm een helderheid van 185cd/m² heeft. De A1 is voorzien van een omgevingslichtsensor, waarmee je de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kunt laten aanpassen. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

LG heeft duidelijk bezuinigd op het geluid van de A1. Waar de C1 een opgegeven totaalvermogen van 40W heeft, moet de A1 het doen met 20W verdeeld over twee luidsprekers. Deze zitten in de onderkant van de behuizing en stralen het geluid naar beneden uit. Bij de C1 zorgt de brede voet ervoor dat het geluid naar voren, dus richting je oren, wordt weerkaatst. Doordat de A1 is voorzien van losse pootjes, wordt het geluid dus via het meubel waarop de tv is geplaatst, omhoog gekaatst om vervolgens via een aantal reflecties bij je oren aan te komen.

Luidspreker

Het gevolg hiervan is dat het stereobeeld beduidend minder mooi is en bovendien zijn stemmen hierdoor wat minder duidelijk te verstaan. Het lagere vermogen uit zich in een niet al te hoog maximaal volume en bovendien is de laagweergave mager. Bij het luisteren naar muziek, films en series maakt het luidsprekersysteem niet veel indruk. Het is goed genoeg voor normaal televisiekijken, maar voor wat meer beleving kun je beter kiezen voor de duurdere C1 of een extern audiosysteem.

LG heeft twee jaar geleden besloten om licentiekosten te besparen en liet de ondersteuning voor DTS-geluid vervallen. Samsung en Panasonic waren al eerder gestopt met DTS-geluid. Daarnaast ontbreekt op dit instapmodel de ondersteuning voor Dolby Atmos-geluid. Dat is wat ons betreft geen groot gemis, want Dolby Atmos komt pas echt goed tot z'n recht bij een audiosysteem met veel separate kanalen. Op televisies met slechts twee kanalen voegt het naar ons idee niet veel toe.

Beeldverwerking

De A1 is voorzien van LG's α7 Gen 4 AI-processor. Dat is een stapje onder de α9-processor die in de C9 terug te vinden is. Deze verwerkt de beelden met maximaal 60fps en dat betekent dat je, ten opzichte van de duurdere modellen, het zonder black frame insertion moet doen. De functie, door LG 'OLED Motion' genoemd, levert een scherpere weergave van beweging op door tussen de bestaande beelden kortstondig zwart weer te geven. Hierdoor ontstaat er minder bewegingsonscherpte op je netvlies. Helaas levert dit een duidelijk donkerder beeld op. Bovendien zie je het duidelijk knipperen, waardoor weinig mensen deze feature zullen missen.

Verder zijn alle gebruikelijke snufjes aanwezig waarmee het beeld 'verbeterd' kan worden, zoals ruisonderdrukkers, contrastverbeteraars en verscherpingsalgoritmen. Zoals altijd raden we aan om al deze 'beeldverbeteraars' uit te schakelen, omdat ze naast de bedoelde veranderingen ook negatieve invloed op het beeld hebben en het beeld er bovendien anders uit laten zien dan het bedoeld is.

Metingen

Het contrast hoeven we bij oledtelevisies niet te meten, want door de perfecte zwartweergave komt dit altijd uit op ∞:1, oftewel oneindig groot. Om dit enorme contrast in z'n volle glorie te kunnen zien, is het overigens wel nodig om in een donkere kamer te kijken; anders doen reflecties in beeld afbreuk aan de zwartweergave. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in Calman hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

SDR-metingenSDR-metingen

De preset met de beste kleurweergave is Bioscoop. We zien bij de grijstintenmeting dat de gemiddelde afwijking uitkomt op een ΔΕ2000 van 3, waardoor de afwijkingen met het blote oog net zichtbaar beginnen te worden. De wat verzadigdere kleuren meten we aan de hand van de kleuren van de ColorChecker-kaart, die sinds jaar en dag in de fotografie wordt gebruikt om de kleurweergave te controleren. We zien een keurige gemiddelde ΔΕ2000 van 2,2, waardoor de afwijkingen met je eigen ogen eigenlijk niet zichtbaar zijn.

Hdr

Wat hdr-formaten betreft is er ondersteuning voor Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma en HDR10. Er is dus geen ondersteuning voor HDR10+, een uitbreiding van HDR10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dat is natuurlijk jammer, maar geen onoverkomelijk probleem, aangezien alle HDR10+-content ook prima zonder de dynamische metadata kan worden weergegeven. LG probeert hiervoor te compenseren door HDR10 Pro toe te voegen, een feature die het effect van dynamische metadata moet nabootsen. Wij hadden natuurlijk liever gewoon ondersteuning van HDR10+ gezien.

Ook bij het weergeven van hdr-beelden levert de preset Bioscoop de beste resultaten op. Helaas valt bij de A1 de piekhelderheid bij hdr-weergave een beetje tegen.

Piekhelderheid

Bij een volledig wit scherm word slechts een helderheid van 112cd/m² gehaald. Gek genoeg haalt de A1 bij het weergeven van sdr-beelden een hogere piekhelderheid bij een honderd procent wit scherm. Als er een kleiner wit vlak op een zwarte achtergrond wordt weergegeven, is een hogere piekhelderheid mogelijk van 458cd/m²; nog altijd flink minder dan alle andere oledtelevisies. In de stand Dynamisch maten we pieken tot 657cd/m², maar doordat het beeld in die stand veel te blauw wordt weergegeven, vinden we dat geen verbetering.

LG maakt voor de A1 gebruik van hetzelfde beeldpaneel als voor de duurdere C1, die een stuk helderder beeld produceert. We hebben dan ook het idee dat de lagere helderheid van de A1 puur een softwarematige beperking is. Zeker ook omdat een volledig wit scherm bij sdr-weergave helderder kan zijn. Hiermee wordt de A1 duidelijk onder de C1 gepositioneerd en bovendien levert het een lager hdr-verbruik op het energielabel op. Het is overigens ook goed mogelijk dat er door de helderheidsbeperking een lichtere en dus goedkopere voeding kon worden gebruikt. In een volledig donkere kamer ziet hdr er op de A1 nog altijd erg mooi uit, beter dan bij verreweg de meeste lcd-tv's, maar bij wat meer omgevingslicht weet de hdr-weergave toch duidelijk minder indruk te maken.

HDR grayscale

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

De roll-off die LG bij de A1 toepast, is goed te zien op de grafiek rechtsonder, waarbij er een ronde 'knie' bij het kantelpunt is te zien. Ook zie je het kantelpunt goed terug in de middelste grafiek. Desondanks liggen de gemeten kleurafwijkingen gemiddeld onder een ΔΕICtCp van 2, waardoor ze met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Hierdoor hebben de kleurafwijkingen een zeer nette gemiddelde ΔΕICtCp van 1,2. Door de schaal van de grafiek lijken de afwijkingen overigens een stuk groter dan ze in werkelijkheid zijn. LG stelt de A1's dus zeer nauwkeurig af in de fabriek.

Conclusie

De LG A1 is de goedkoopste oledtelevisie van dit moment en dat feit alleen al maakt hem interessant. Je levert zeker wat in ten opzichte van duurdere modellen zoals de C1, maar de punten waarop is bezuinigd, zijn naar ons idee goed gekozen. Hierdoor is deze tv voor een grote groep mensen interessant. De bediening doet niet onder voor die van de andere oledmodellen van LG. De tv draait op hetzelfde besturingssysteem, webOS, en je krijgt dezelfde prettige Magic Remote meegeleverd.

De beeldkwaliteit is, zoals je van een oled-tv mag verwachten, erg goed en bovendien is de tv netjes afgesteld in de fabriek. Wel is bezuinigd op de beeldverwerking. Dat betekent er geen HDMI 2.1 beschikbaar is en dat de framerate is beperkt tot maximaal 60fps. De fanatiekste gamers zullen de vookeur hebben voor de C1, omdat deze tv maximaal 120fps kan weergeven en wel variabele framerates ondersteunt. Toch is het prettig gamen op de A1 vanwege de erg lage inputlag en de ondersteuning voor hdr.

Wat geluid betreft is de A1 geen uitblinker, maar voor normaal televisiekijken volstaat het audiosysteem. Bovendien is het uiteraard altijd mogelijk om een soundbar of AV-receiver aan te sluiten. Wel is het jammer dat er geen ondersteuning voor DTS-geluid is. Ook ontbreekt Dolby Atmos-geluid, maar dat voegt op de meeste televisies met slechts twee kanalen niet veel toe.

De hdr-weergave is dankzij de perfecte zwartweergave en het hoge contrast schitterend. Wel is de piekhelderheid lager dan bij andere oledtelevisies. Het is dus zaak in een relatief donkere kamer naar hdr te kijken, anders is het beeld wat minder indrukwekkend. De A1 biedt duidelijk minder dan andere oledtelevisies, maar daar is de prijs dan ook naar. Wij denken dat LG de juiste compromissen heeft gemaakt om dit model betaalbaarder te maken, waardoor we het alsnog veel waar voor z'n geld vinden bieden.

Reacties (220)

220
215
154
8
0
45
Wijzig sortering
Wat ik mis is toelichting over het detail net boven zwart. Dit is een van de zaken die de merken van elkaar differentieert.
Ook hier zie je op 5% dat het gamma naar 1,7 loopt. Dit is bizar slecht. Überhaupt het gamma van 2,0 voor bios stand is al raar aangezien daar 2,2-2,35/2,4 voor word aangehouden.
Met een gamma van 1,7 op 5% kan je net zo goed een led tv kopen. 0 IRE is dan wel zwart maar alles erboven ziet er niet uit omdat het veel te helder is.

Edit. Hier een site om een idee te krijgen wat een verkeerd gamma doet met het beeld.
https://color.viewsonic.c...ent/Accurate-Gamma_4.html

Hoe dit niet opgemerkt word verbaast me. Dit alles doet me vermoeden dat de reviewer niet eens naar content kijkt of de tv echt goed analyseert. Alleen even calman workflow erdoor draaien en klaar. Wat duidelijk is is dat een kalibratie van dit display een must is.

Edit. Dan word er ook doodleuk dit opgeschreven.
"De beeldkwaliteit is, zoals je van een oled-tv mag verwachten, erg goed en bovendien is de tv netjes afgesteld in de fabriek."

Nee dat is ie dus duidelijk niet. Te zien al aan de metingen. Vermoed ook dat de target 2,0 is geweest tijdens meten. Wat vreemd is. Enige reden die ik kan bedenken is om de errors lager te doen lijken.

Edit. Zie dat toch een target van 2,2 is aangehouden. Desondanks zal detail net boven zwart veel te helder zijn. Voor oled word vaak 2,4 aangehouden. Of ja eigenlijk bt1886 maar dat komt bij een oled neer op een gamma van 2,4.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 22 september 2021 09:50]

Daarbij word er te simpel gezegd “zelfde os” maar in praktijk voelt de a1 tergend traag vergeleken met de c1 of hoger. Voor de metingen ben ik het met je eens. Door alleen te zeggen dat “oled = oneindig:1, dus goed contrast” zou je in principe met diezelfde redenering een tv met 100 nits peak kunnen hebben “met een perfect contrast”. Alleen heeft deze tv dus totaal geen impact met echte content vergeleken met de hogere series of andere oled merken, het komt er gewoonweg niet vanaf.
Wat ik ook niet begrijp over het "oneindig contrast": het display zelf is toch niet perfect zwart? Volgens mij is het nog altijd geen vantablack.... Dus contrast wordt nog altijd bepaald door omgevingslicht en de kleur van het display.

Dat een calibrate tool dat niet kan meten is natuurlijk wat anders dan dat een display oneindig contrast heeft.
Jawel zwart is zwart. Want de cellen staan uit. Maar omdat dat dus 0 nits is krijg je een oneindige contrast meting. Ze zouden beter vanaf 0,0005 nits moeten meten of iets dergelijks.
Maar de cel is dus niet zwart, daar zit toch een klein beetje kleur in.
Niet als ie uit staat. Dan is het gewoon zwart. Totaal gebrek aan licht. Je meet ook met de sensor tegen het display aan.
Klopt. Maar je oog zit niet tegen het display. Dus als het achterpaneel grijzig is, en niet puur zwart (waar Vantablack het dichtste bij komt) heb je dat oneindige contrast dus enkel in een volledig verduisterde ruimte O-)
Er is altijd strooilicht van geagiteerde pixels via de substraat laag en vooral de kunststof laminaat/glaslaag.

Dus het is een puur theoretische drogredenatie, die in de praktijk nul {uit} en generlei waarde heeft.

Zie opmerking over 100 nits.
Maar dan is het met kijken alleen zwart als de gehele tv uit staat, of je moet de rest van de (volledig verduisterde) kamer in vantablack smeren zodat het licht uit de andere pixels niet op de tv terug reflecteert. Niet echt een realistisch kijk scenario...

De pixels reflecteren toch echt wel wat licht, ook als ie uit staat, en zijn niet volledig zwart.
Ik heb net in de pricewatch gekeken
Het 77 inch A model kost € 2498,-
Het 77 inch CX model kost € 2499,-
Voor letterlijk 1 euro meer heb je de full versie, niet echt een moeilijke keus lijkt me zo.
de 77 inch A zag ik op iBood voorbij komen voor 1800
https://www.ibood.com/nl/...4k-oled-smart-tv-77a16la/
dat scheelt een stuk meer, de pricewatch is duidelijk niet meer wat het ooit was
iBood zijn eendags aanbiedingen, niet geheel eerlijk en niet te doen in de pricewatch.
Het lijkt me sterk dat dat na kalibratie ook zo is. Zeker voor sdr.
Onder een review van een Ilyama Ultrawide op hardware.info zei de reviewer ook dat hij in de test inderdaad niet naar het paneel had gekeken. Zal hier ook wel het geval zijn... Ik snap oprecht niet hoe je op zo'n manier een monitor kan testen
https://nl.hardware.info/...ed-eagle-review-va-of-ips
Wat ik een beetje mis in deze review is de vergelijking met andere tv's in hetzelfde prijssegment. Dat hij niet zo goed is als duurdere OLED-modellen wil ik wel aannemen, maar hoe zit het met LCD's van €750?
Idd, mis de vergelijking met de duurdere broertjes, waarschijnlijk zal het wel alleen om het ontbreken van HDMI 2.1 gaan. De panelen zullen wel hetzelfde zijn. Maar was leuk geweest als tweakers dat testte.....denk dat LG het niet fijn zou vinden.......
Ik betwijfel of de panelen hetzelfde zijn.

Heb laatst de A1 en C1 bekeken en vond de A1 echt matig. Leek meer op een LCD.
Heb je dat in een fysieke winkel gezien? Zo ja, welke?

Ik heb de 48C1 in het echt kunnen bekijken en het beeld is geweldig! Zulke pootjes als die voor de A1 vind ik echt niet kunnen, dat is namelijk enorm instabiel en je hoeft er zachtjes te tikken en de tv wiebelt. Mijn ouders hun LCD led tv van LG hebben dat issue, precies die poten voor de A1.
Gewoon MediaMarkt. C1 is geweldig inderdaad.
Bij zaken als de MediaMarkt is bekend dat de lagere modellen bewust slechter afgesteld worden om de duurdere er flink uit te laten springen en dus te verkopen (meer omzet/marge).
Ik heb precies die poten onder mijn nanocell in de slaapkamer, op een gammel antiek ladekastje...
Geen probleem van een wiebelende tv als ik tegen het kastje beuk.
In de woonkamer de 65C16LA staan en die is wél instabiel ondanks die 'o-zo-mooie' centrale voet.
De metingen in deze review doen dat bevestigen. Tv in de review is zeer slecht afgesteld.
Je had ook kunnen lezen. Deze goedkope OLED haalt met hetzelfde paneel als de duurdere broertjes een lagere piekhelderheid.
Maar er zijn parameters meer dan piekhelderheid.......zwartwaarden, kleurweergave....die bepalen de kijkervaring.
Uiteraard, maar het is een OLED. Die heeft per definitie perfecte zwartwaardes en hele goede kleurweergave door de techniek die gebruikt wordt. Daarnaast aan kleurweergave valt nog behoorlijk te tweaken. Dat geldt niet voor maximale piekhelderheid, dus ik begrijp de scope van de review van tweakers wel.

Interessanter om te kijken hoe deze tv zich verhoudt tot gelijkgeprijsde LCD tv's. Of eigenlijk ook niet, want praktisch elke LCD in deze prijs is geen high-end LCD en legt het af tegen deze OLED.
Oled heeft alleen perfecte zwartweergave als je absoluut zwart weergeeft.
Het is heel ingewikkeld.
Heb laatst de 55jzw1004 gekocht voor €2000 en als ik dan vergelijk met welk andere 55" dan ook, is het erg verschillend.
Ik heb nu 2x CI+ en kan dus 2 kanalen opnemen (elk ander merk kan dat niet).
Maar bij de Panasonic kan je geen herinnering instellen dat ie om 20:00u bijv. automatisch naar NOS journaal overschakelt (wat wel kan bij Samsung).
etc. etc.

Dan krijgen we waarschijnlijk alleen een "beste voor games" en "beste voor films" vergelijk i.p.v. een grondig onderzoek om te bepalen welke TV bij wie past.

Dat ik 2 CI+ modules wil en geen gruwelijke Ziggo mediabox (in welke vorm dan ook) zal hier op Tweakers (en daarbuiten) geen waarde hebben.
Hoe is de inputlag van je JZW1004? En ondersteunt het 1440/120 out of the box? Ik had namelijk interesse in de 48JZW1004 maar heb me later bedacht.
Ik merk niks van inputlag.
1440/120 weet ik niet, lijkt mij sterk omdat de 4k/120 een passthrough is.

Je vraag is natuurlijk ook interessant bij het reviewen van televisies (en zo nog wel meer).
Vandaar dat ik de reviews op T.net zo niks zeggend vind.
Ja idd. LG bijvoorbeeld ondersteunt 1440/120 en 1440p/60 native, dus hoef je niks te forceren in GPU driver. Maar bij Sony moet je dat forceren maar dat werkt niet vaak feilloos.

En helemaal mee eens wat betreft je laatste zin.
Denk dat deze oled uiteindelijk zo’n 550-650 euro gaat kosten. De adviesprijs is vaak alleen bij de introductie even de norm. Dus een vergelijk op basis van adviesprijzen of tegen marktprijzen?
Kan me nog herinneren dat op een van de laatste HCC dagen in de jaarbeurs (vorige eeuw) de eerste LCD TV kwam 40.000 gulden voor ik dacht 38"...

Ik werk al jaren met een 55" 4K LG LCD als fototafel, gamen gaat niet, maar fotobewerken/selecteren als overzichts monitor voor 576 € was het veel goedkoper dan een groot PC scherm.

TV gedeelte is ouderwets ruk, maar dat boeit niet, daar hebben we samsung en Zignooo voor.
Jammer dat 4k 120Hz niet kan hiermee, anders was het een no brainer voor mn ps5. Voor niet-gamers wel een prima optie.
Ik snap dit soort reacties niet. Er zijn toch genoeg tv's die dat hebben? Daar betaal je meer voor, maar ja... voor niks gaat de zon op.

Als deze tv wel 120 Hz had gehad, dan hadden ze ook HDMI 2.1 moeten integreren en vermoedelijk een aantal andere features die ermee hand in hand gaan. Wat krijg je dan? Precies... een C1.

En heel eerlijk: een C1 met alleen slechtere speakers, iets lagere helderheid en een goedkopere voet voor €50-100 adviesprijs minder, gaat bijna niemand kopen. Deze A1 is gewoon een 'budget' OLED. Het doet alles goed wat het goed moet doen: de basis. Maar heeft ook niks extra's of bijzonders. Als je daar genoeg aan hebt, kies je voor de A1, zo niet dan ga je voor een C1. Zo simpel is het.

Ga dan alsjeblieft niet zo armoedig "jammer dat 4K 120Hz niet kan hiermee" roepen, want dan snap je de doelgroep van deze tv niet.
Even los van dat je gelijk hebt... ik denk dat het ontbreken van 120Hz vooral een softwarematige handicap is, omdat de Alpha7 prima in staat is om 120Hz en HDMI 2.1 te doen (bijvoorbeeld de B1 heeft het). LG gebruikt geen losse chips voor HDMI, de HDMI-poorten gaan direct de B1 in. Wellicht kunnen ze nu de kloksnelheid iets lager zetten en dat soort downgrades, maar het kostprijsverschil tussen wel/geen 120Hz zal bij LG laag liggen.

(En de B1 zou zijn wat je krijgt als je 120Hz zou toevoegen, de C1 heeft immers de Alpha9-processor.)
Is dit niet ook iets qua licentiekosten? Zijn die voor HDMI 2.0 en HDMI 2.1 niet verschillend waardoor LG hier kosten op kan besparen?
Dat sluit ik zeker niet uit, de HDMI-functie maakt weliswaar onderdeel uit van de processor, maar LG koopt het als "blok" van een ander bedrijf, net zoals je bijvoorbeeld processorkernen bij ARM kan kopen om in je eigen chip te integreren. Afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt, zou het best kunnen zijn dat LG meer afdraagt als de chip in HDMI 2.1-mode draait, maar dat hoeft niet, het zou ook zo maar kunnen dat LG een vast bedrag betaald heeft en er dus helemaal geen variabele kosten zijn

Hoe dan ook, omdat het dezelfde processor is, zal het verschil niet heel groot zijn en daarom lijkt het me meer een softwarematige handicap dan het verlagen van de productiekosten van het apparaat. Dat LG met handicaps werkt is heel logisch: Ze hebben dit jaar dankzij hun nieuwe fabriek meer panelen dan ooit, de kunst is die allemaal verkocht te krijgen. Dat betekent dat er een goedkope OLED nodig was, maar die te aantrekkelijk maken zou de B1 en C1 ondermijnen. Normaal zorgt concurrentie ervoor dat dit soort handicaps snel uit producten verdwijnen, maar ja, LG heeft op OLED-gebied nog altijd niet veel concurrentie.
Ik sluit me volledig aan bij Moody.
Ik ga verder niet trollen :)
Voor casual games dus ook een prima optie, niet iedereen heeft behoefte aan 120Hz (voor een meerprijs).
Ik zie de meeste spellen op de nieuwe console een keuze bieden tussen 4k/60fps of 1440p/1080p op 120hz met beperkte graphics. Zelf vind ik 120fps wel mooi, maar ik zie mij toch vaak de 4k/60fps variant kiezen omdat dan de totale ervaring beter is. Mogelijk is deze TV dan helemaal geen gekke optie.
Dan spelen wij andere spellen. 120hz kom ik echt nooit tegen. De grote AAA titels (m.u.v. enkele multiplayer shooters uiteraard en wat indies) laten je eerder kiezen tussen 4K/30 met RT of dynamic 4K/60. Dus.. 120hz hebben de meeste mensen die geen multiplayer games spelen niet nodig. Natuurlijk is het wel toekomstbestendiger.
Het grootste gemis is dat er geen ondersteuning is voor VRR.
Dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd geldt dat eigenlijk alleen voor de mensen die er een PC op aansluiten. Xbox mag dan wel VRR ondersteunen, maar elke fatsoenlijke console game ondersteunt een stabiele 30 of 60 fps. En dan heb je weer niets aan VRR.

En zelfs voor de PC is er nog steeds een significant deel (10xx series...) die niets met VRR kunnen. Bovendien zijn er meer dan genoeg mensen die nauwelijks het verschil ziet tussen 20 en 30 fps (of zich er niet aan storen).

Voor heel veel mensen is de A-serie een prachtige OLED instapper.
Er zijn genoeg titels op de markt waarbij de constante 30 of 60 fps niet 100% van de tijd gehaald wordt (als je het niet geloofd kan je o.a. de Digital Foundry analyses bekijken). VRR vangt dat allemaal netjes op. Ik merk met de Series X op mijn 2017 OLED regelmatig dat de framerate even hikt of kortstondig instort.

Maar inderdaad geen deal breaker voor de meeste mensen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 21 september 2021 12:37]

Maakt dit veel uit op consoles? Die lopen toch vrijwel altijd locked 30 of 60 met hier en daar drops?
De drops worden nog steeds opgevangen door VRR, plus er zijn games waarbij die target zeer regelmatig niet wordt gehaald.
Precies dit. Dus geschikt voor niet gamer, casual gamer en single player games.

Eigenlijk dus voor iedereen behalve de multiplayer liefhebbers. Of zij die alle optie open willen houden voor de toekomst.

Mijn ervaring is echter dat je een TV voor nu moet kopen en niet veel meer moet betalen voor zaken die je nu nog niet gebruikt of die nog op de markt moeten komen. De praktijk wijst dan vaak uit, dat die zaken helemaal niet komen, of dat jouw earlly model alweer hopeloos achterhaald is, op het moment dat het dan eindelijk beschikbaar komt, of binnen je bestedingsruimte haalbaar is. (Zie bijv de early HDR modellen die nu veel te donker zijn, 8K tv's waar nog steeds geen content voor is etc).

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 21 september 2021 12:29]

Kijk hier maar eens op: alle 24p films (ook blu rays) en veel Mediaboxen hebben door die 60hz Stutter/Judder. https://www.rtings.com/tv/tests/motion/24p
Als je puur op 60Hz draait, inderdaad.
De meeste TVs, en spelers, ondersteunen ook het afspelen op 23,97Hz. Daar treed dat probleem niet op. Sommige ondersteunen zelfs +/- 50Hz, 2x de 23,97Hz van Blu-ray voor gegenereerde frames voor soepeler beeld.

Deze LG A1 staat zelfs in de lijst van jouw link, hier is te zien dat zodra de output op 24p staat (24,97Hz) dit probleem niet op treed.
Er staat daar bij de A1 een "yes" voor 24P. Welliswaar niet voor 24p dat eerst geconverteerd is naar 60i of 60p, maar dat is een kwestie van je Blurayspeler goed instellen.
Ik heb mijn xbox series X eraan hangen. Ik kom van een oude LG led tv af van 7 jaar oud. Alleen al de zwartwaardes en niet de waas over je scherm heen is een enorme verademing. Tuurlijk was een C1 beter geweest, maar die had me ook minimaal 450 euro meer gekost. Deze tv kunnen oppikken voor E650,-.

Nog geen moment spijt van gehad.
Niet te vergeten dat de meerprijs de prijs van de console in kwestie ook nog is...
Voor het geld van z'n fancy 120hz scherm heb je ook een A met een PS5 ipv alleen de C...
Men klassiek geval van voor een dubbeltje op de eerste rang 8)7
Ik had dezelfde gedachte. Binnenkort wil ik een PS5 aanschaffen en uiteraard een geschikte tv. Ik heb helaas (als student) geen €1.000+ voor een tv en vraag me dus af of 60Hz vs 120 Hz voor de casual gamer (zowel offline singleplayer als online multiplayer shooters) een groot verschil maakt. Ongetwijfeld zal ik het verschil wel merken, maar of het de extra euros waard zijn..
Het is allemaal net iets vloeiender, ik heb op mijn C1 wel eens naar de verschillen gekeken en het valt pas op als je veel snelle bewegingen maakt en je er specifiek naar kijkt ;) Ik denk dat voor de meeste mensen 4K 60Hz een prima oplossing is.
Ik heb een LG CX met een Xbox series X. Omdat mijn receiver geen HDMI 2.1 ondersteunt speelt is maximale refreshrate 60Hz (kan hem wel direct aansluiten, maar dat is ook weer onhandig). Werkt prima. Volgens mij trekt die Xbox ook helemaal niet veel spellen bij 4K/120 en ik kan me niet voorstellen dat het heel anders is voor de PS5.
Ik heb een scherm met VRR en 120hz. Speel zelf derhalve noodgedwongen op 1440p. Persoonlijk verkies ik vloeiend spelen boven grafische pracht. Ik speel spellen dan ook vaker met lage settings indien mogelijk. Maar eerlijk: het komt allemaal niet zo nauw. Bespaar liever een paar euro’s ipv altijd voor ‘het beste’ gaan!
Ik denk dat er ook zat 'wel gamers' blij zullen zijn met deze TV, niet iedereen heeft 1000+ liggen voor een TV. Als 120Hz dan het enige is waar je op moet inleveren dan lijkt me dat een mooie koop voor elke gamer met een iets krapper budget.
Het is een 60hz scherm :+
Tja, maar als 120hz had gekund dan was de televisie natuurlijk ook duurder geweest en werd het weer de vraag hoe erg die 'no-brainer' was geweest ;)
Wanneer/in welke games haalt je PS5 120 FPS dan? 60hz lijkt me prima voor console gaming. Ook competitief, want de tickrate zal echt niet hoger liggen op online...

Maar goed, ik zie de C1 nu voor 950 euro staan dus 200 euro erbij voor die refresh rate is zeker te overwegen...

Op dit prijspunt begint OLED me wel te kriebelen moet ik zeggen... ook als monitor, maar dan moet de beelddiagonaal echt nog een inch of 20 kleiner worden. Doe maar 1440p, LG, dat is voldoende ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 september 2021 10:54]

4k 120hz ga je spelen op ultra low settings, ben benieuwd hoe je dat vindt op je grote TV
Ik heb eerder dit jaar voor mijn ps5 de C1 gekocht. Kost net wat meer maar de 4K 120Hz speelt wel heel mooi en fijn. :)
Het frustrerende aan HDR is, dat je bij Netflix geen optie krijgt het uit te zetten. Heb je een vroege OLED TV met HDR, dan kijk jee naar zeer donker materiaal. Mijn display (55EG920V) heb ik nu 5 jaar.
Helemaal met je eens, hier heb ik ook last van met een oudere LG-tv met ips-paneel die HDR-ondersteuning biedt wat in de praktijk hopeloos donker en grauw is. De enige workaround die ik heb gevonden is inloggen op je Netflix vanaf een desktop en bij instellingen voor het betreffende account de maximale kwaliteit één standje omlaag zetten - dan gaat HDR ook uit. Helaas kijk je dan ook niet meer naar 4K maar gewoon 1080p, toch is dat voor mij persoonlijk minder erg dan het luisteren naar een mysterieus audiospel met een nagenoeg zwart scherm voor je neus.

[Reactie gewijzigd door Jan1337 op 21 september 2021 09:59]

Ik heb hetzelfde probleem, maar opgelost door altijd Netflix te kijken via mijn Xbox of PlayStation, waarin ik de HDR functie in de instellingen van de console zelf uitgeschakeld heb.
Is dat een HDR dingetje? Ik had bijvoorbeeld dat de ondertiteling gewoon grijzig was en niet echt wit.

Vond ik zeer vervelend. Bij ingebakken ondertiteling van een USB stick bijvoorbeeld had ik gewoon wit.
Dat kan prima een bewuste keuze zijn van de fabrikant; bij plasma's en ook oleds wil bij veel gebruik van ondertiteling de "strook" waar de letters altijd komen wel eens inbranden. Je ziet bij een volledig wit scherm dan duidelijk twee balken die minder helder zijn. Bij grijze ondertiteling zal dit minder snel gebeuren dan bij witte ondertiteling.
Als je in je tv dan de brightness in die HDR modus dan een beetje opkrikt? Ja jammer van de zwartwaarden.. maarja..
Het is de leeftijd, de benodigde brightness is gewoon niet beschikbaar. Hij staat al voor gewoon TV kijken op (bijna) maximaal.

[Reactie gewijzigd door TNJ op 22 september 2021 11:05]

Naja met de "Brightness" til je donkere kleuren van het beeld wat omhoog. Deze zijn dan niet meer diep zwart (maar gaan richting grijs), maar als je het beeld te donker vind, is dit misschien een oplossing.
Hdr is in 90% van het beeld donkerder dan de sdr variant, dit komt omdat de sdr standen van tv's anders (feller) zijn afgesteld dan hdr standen. Hoe gek dit ook mag klinken.
Hoe zit het met advertenties in het menu van deze televisie? Zitten deze erin verwerkt of is hij daar vrij van?

Overigens vind ik het slecht dat Tweakers een vaste voedingskabel niet als minpunt noemt bij de scorekaart van de review. Als je een kabelbreuk krijgt of je stekker is krom kun je je hele televisie weggooien of de garantie ondermijnen. Dit soort ontwerpkeuzes zijn drakonisch voor de levensbestendigheid en dus de duurzaamheid van producten en zouden wat mij betreft hard afgekeurd moeten worden.
Ik heb even wat foto's bekeken, de A1 heeft het bekende kepje. Dat betekent dat het snoer eenvoudig door je eigen snoer te vervangen is. Op de plaats waar het snoer de TV in gaat zit een klepje, dat je met 1 schoef kunt losmaken. Daarna kun je het bestaande snoer weghalen. Dat snoer heeft op het eerste gezicht een wat aparte stekker maar na nadere bestudering blijkt het gewoon een omhulsel voor standaard kabelschoentjes. Voor het nieuwe snoer knijp je op een kabel dan ook een paar kabelschoentjes. Snoer bevestigen, klepje erop en klaar is Kees.

Zie hier voor de procedure met foto's:

https://www.avforums.com/...r-lg-power-cable.2045939/
Leuke mogelijkheid... maar meestal wil je dat meteen doen bij het opstellen en dan doet een vervangen kabel wel heel "interessante" dingen voor je garantie. Wat als je na een weekje een probleem vind? Ik zou zelf eerder geneigd zijn een zo min mogelijk opvallende verlangkabel te gebruiken en pas na een tijdje een dergelijke operatie door te voeren...
Je kunt de originele kabel zo terugplaatsen, dus er zijn geen gevolgen voor de garantie. Ook als dat niet zo zou zijn, dan zou het geen gevolgen mogen hebben, hooguit kan gevraagd worden dat je bewijst dat je eigen wijziging het apparaat niet beschadigd heeft, maar dat is bij een netsnoer vrij makkelijk. Hoe dan ook, omdat je het origineel terug kunt plaatsen vermijdt dat in ieder geval discussies.
Als je voor een kromme stekker een televisie weg gooit, gooi hem dan mijn kant op. :) Dat is in 5 minuten en voor 2 euro gefixt.
Dat doe ik zelf ook, maar mijn buurman of Jan met de pet kan daar heel anders over nadenken.
Het is ook nog eens gewoon niet praktisch dat je vast zit aan de lengte waarvan LG heeft bedacht dat het wel genoeg moet zijn.
Inderdaad zeer veel waar voor je geld, wel jammer dat het geen HDMI 2.1 heeft, dat had toch mooi geweest. 55 inch is ook een leuk formaat. Denk dat dit een zeer veel verkochte TV gaat worden. Nu is OLED voor de ‘gewone man’ betaalbaar. :)
HDMI 2.1 voegt bij deze tv weinig toe aangezien het een 60hz paneel is ;)
Dat dacht ik ook. Alleen eARC zou wel fijn zijn. Dat ondersteunt deze TV ook niet. Sommige HDMI 2.0 poorten kunnen het, maar deze als ik de specs bekijk volgens mij niet. Met HDMI 2.1 is eARC standaard. ARC laat slechts Dolby 5.1 toe. Voor 7.1 of Atmos heb je eARC nodig.

edit: Ik heb niet naar de foto's gekeken, maar doorgeklikt naar de pricewatch en daar naar de specs gekeken. Daar zag ik eARC niet genoemd.

[Reactie gewijzigd door feuniks op 21 september 2021 12:04]

Met HDMI 2.1 is eARC standaard
Hiermee kom je weer bij het aloude "Als elke kat zwart is, is niet elk zwart dier een kat". Zo ook hier.

Mijn Sony 55XF9005 uit 2018 is qua specs bijna 1:1 deze LG A1, behalve dan dat dit een OLED is en die van mij LCD. Hoe dan ook, ik heb enkel HDMI 2.0 poorten (4x) en 2 daarvan worden door Sony aangemerkt als "full range" wat in dit geval betekent 4K 60fps met HDR op 10-bit 4:4:4 én eARC. De andere 2 kunnen OF 4K 60 fps zonder HDR aan OF 1080p 60 fps met HDR.

eARC is inderdaad bij HDMI 2.1 een eis, maar kan en werd ook bij HDMI 2.0 televisies van de afgelopen jaren (zeker in de hogere mid-range tot high-end klasse) toegepast, zoals ook mijn Sony dus en nu deze LG.

Ik gebruik nu de (e)ARC poort voor het geluid naar mijn receiver (die nog ouder is en nog geen Dolby Atmos en dergelijke ondersteunt), want een andere poort ondersteunt geen (e)ARC, daardoor heb ik moeten kiezen of ik mijn Apple TV 4K of XSX op de enige overgebleven volwaardige HDMI 2.0 poort wou aansluiten, dat is de Apple TV 4K geworden, die nu op 4K 60 fps 10-bit 4:4:4 draait en met HDR overweg kan, de XSX draait op 4K 60 fps zonder HDR. Ik mis dus eigenlijk alleen HDR op de XSX, wat ik weer terugkrijg als ik mijn receiver een upgrade geef.
wat in dit geval betekent 4K 60fps met HDR op 10-bit 4:4:4
Dat gaat volgens mij niet lukken met HDMI 2.0.. je zult of 8bit of 4:2:2 moeten nemen om binnen de 18Gbps max bandwidth te blijven.
Al die opties bij elkaar zitten net boven de 20Gbps
https://www.murideo.com/cody.html
Dan heb ik wellicht een niet-officiële HDMI 2.1 poort of eentje die er tussenin zit, want zowel de handleiding als Rtings geven aan dat 4K 60 fps 4:4:4 mogelijk is en zo staat mijn Apple TV ook geforceerd, mét HDR. Dolby Vision werkt dan gewoon. En ik zie ook duidelijk verschil tussen 4:4:4 en 4:2:0, want als ik hem wissel met de Xbox die op een mindere HDMI poort zit, dan komt de ATV niet verder dan 4:2:0 zonder HDR.
Zover ben ik er helaas ook niet in thuis.. liep toevallig tegen in wat topics over het onderwerp toen ik paar maanden terug zelf voor een nieuwe TV ben gaan shoppen.
Mijn TVtje heeft 1x HDMI 2.1 en 3 x HDMI 2.0 zodoende beetje lopen zoeken naar de verschillen.
Huh? Als je op de foto's kijkt staat zeer expliciet dat de HDMI poort eARC ondersteunt, of zie ik dat over het hoofd?
En daarnaast staat het ook gewoon in de tekst van het artikel benoemd dat er een eARC poort op zit.

Volgens mij doen de meeste (high-end) TV’s tegenwoordig wel eARC. Mijn oled TV van twee jaar oud heeft geen HDMI 2.1, maar ondersteunt wel gewoon eARC.
Volgens de handleiding wordt eARC wel ondersteund... waar heb je de specs bekeken?
Nee:
Dit is het oled-instapmodel dat gebruikmaakt van hetzelfde beeldpaneel als z'n grote broer, waardoor de beeldkwaliteit zeer vergelijkbaar is.
Alle beperkingen van deze TV, los van de processor, lijken voornamelijk kunstmatig te zijn.
Ja en nee.
De processor is natuurlijk een dingetje want een ouder type. Niet in staat om post processing op 120Hz te doen, dus dan mist die optie en wellicht ook andere aan de processor gerelateerde opties. Geen HDMI 2.1 is ook hardwarematig.
Het is gewoon een goedkoper model met op sommige plekken oudere componenten. Als je een snellere processor zou toevoegen en HDMI 2.1 en een wat luxere behuizing, dan heb je dus een C1.
Het paneel is het zelfde als de C1, de beeldverwerking is maximaal 60 hz.
Vraagje. Ik heb nu nog een inmiddels ruim 10 jaar oude 58" Samsung Plasma TV aan de muur hangen waar ik wat beeldkwaliteit betreft nog altijd heel erg tevreden over ben. Hoe verhoudt dit zich tot deze Oled TV? Qua stroomverbruik gaat het sowieso de helft schelen (verbruik nu ergens rond de 450 Watt), maar aan de andere kant is m'n huidige TV nog niet versleten. Geluidskwaliteit van TV is hier niet belangrijk, want ik heb het geluid altijd over m'n 5.1 set.
Hoe het zich tot deze TV verhoudt kan ik je niet vertellen helaas, maar ik heb een paar maanden geleden mijn acht jaar oude laatste generatie Panasonic plasma vervangen voor een 48” CX. Mijn voornaamste drijfveren waren het feit dat ik redelijk wat burn-in had op m'n plasma en HDR.

Net als jij was ook ik verder niet ontevreden over de beeldkwaliteit van m'n plasma en dat was ook terecht, want de OLED is wat dat betreft echt niet zo'n hele grote sprong voorwaarts. Mijn gevoel zegt dus dat je als je geen specifieke redenen hebt om te willen vernieuwen je waarschijnlijk niet zo heel veel profijt hebt van deze entry-level OLED.
Wat met HDR ? Dat lijkt me toch echt wel een significante sprong ?
Ik heb zelf nog een 42" plasma uit 2007. Speelt nog perfect en nul burn-in. Is zelfs niet eens FullHD en voor film content is dat best ok (gamen is een ander verhaal). De kleuren zijn ook zeer aangenaam om naar te kijken, maar in onze woonkamer word ik wel nog altijd vaak weggeblazen door HDR op onze 3 jaar oude 65" Sony LCD.
Zeker, met HDR is het een ander verhaal, dat is fantastisch bij bronmateriaal dat daar goed gebruik van maakt en zou ik nu ook niet meer willen missen.
Ik heb mijn plasma uit 2007 vorig jaar vervangen door een QLED van Samsung, wereld van verschil. Mijn Plasma (Pansonic) was vrij flets geworden en de helderheid kon ook niet meer hoger. Als deze LG er toen was geweest had ik die gekocht, maar de CX (of C9?) was toen 1300 euro, 400 euro meer dan de Samsung.
We zijn ook van een highend plasma naar de cx gegaan, het beeld is wat helderder en iets beter, maar de stap is vrij klein qua beeldkwaliteit. Voornaamste reden voor ons was de stap in grootte van 42 naar 48 en 4k, maar 4k heeft minder effect dan ik had gedacht, vaak zie ik het niet eens of denk 4k te zien maar dan is het toch fullhd. Hangt hier aan nvidiashield, de plasma hing daar ook aan dus qua interface is er voor ons niks veranderd. Wel snel een soundbar aangesloten, want geluid van de cx is echt belabberd, en als van de a series het nog slechter is ...
Als je gevoelig bent voor stutter, dan zou ik het niet doen. Zeker als je nog tevreden bent met je plasma. Ik heb hier ook nog een 10 jaar oude 60" plasma en m'n broer heeft een gekalibreerde 2 jaar oude Panasonic Oled. Ik vind het verschil in beeldkwaliteit echt wel meevallen.
Jammer dat dit model niet zo geschikt is om aan de muur te hangen. Ik heb het bij een vriend gezien dat alle kabels die aan de achterkant uitsteken helemaal gaar waren omdat ze geklemd zaten tussen de televisie en de muur. Vorige generatie was dacht ik de GX serie het meest geschikt om aan de muur te worden opgehangen. Is dat weer zo?
Haakse kabels kopen of een haaks koppelstuk gebruiken, meestal lukt het dan wel. :)

Mooiste is natuurlijk een geul uit de muur frezen en weer netjes dicht maken. ;)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 21 september 2021 14:14]

Helaas zie ik alleen maar HDMI1.4 haakse koppelstukken, het gaat dus niet met alle kabels.
Anoniem: 1657372
@Sebazzz21 september 2021 10:25
Zeg het als ik het fout heb, maar is het niet zo dat HDMI 1.4 kabels (mits ook echt 1.4) ook prima de bandbreedte van 2.0 aankunnen?
Je zou het zeggen - een beetje je hetzelfde als met UTP. Er zit geen chip in de kabel die zegt dat het een bepaalde kabelversie is. Echter, haakse koppelstukken kunnen misschien wel iets doen wat niet helemaal kosher volgens de standaard is.
ik gebruik purelink voor mijn kabels en die hebben dit soort dingen gewoon in hun gamma.
https://www.purelink.de/e...h-ethernet-channel?c=2303
Dat zou hier inderdaad een goede oplossing wezen (haakse kabels). Nooit zo bij stil gestaan dat die optie er is. Bedankt voor de suggestie!
Ik vrees dat je frezen bedoelt (sorry, kon 't niet laten)
Wat stond er dan? Gutsen? Beitelen? :+
Gebruik al jaren de goedkoopste muurbeugels van Vogel's en ALLES zit erbij wat je nodig bent, kwaliteit pluggen van Fischer, afstandsbusjes, boutjes en ringen in vele verschillende maten. Nooit geen problemen met klemmende kabels en dergelijke.
Dan moet je dus wel die breakoutbox + kabel fatsoenlijk kunnen wegwerken. Dat word namelijk nog wel eens over het hoofd gezien.
Gister was hij bij Expert voor €719,20 - €150 cashback = €569,20 :)
ze hebben zo te zien snel de prijs naar 899 gedaan, zodat prijs na cashback 749 is...
Het was een dagaanbieding afgelopen maandag dus dat was wel de verwachting
Dat was de 48" versie. Heb 'm besteld, wordt morgen gebracht :)
In de samenvatting wordt het ontbreken van DTS en Atmos genoemd als nadeel, maar ook dat het geluid niet heel bijzonder is. Als het geluid dan toch al niet heel bijzonder is, zou het dan niet wat raar zijn als er wel DTS of Atmos support was? Het gaat om een budget model, die ook nog eens een andere consument bedient dan modellen die wel DTS en Atmos support hebben. Bij dit model is het dus eerder in lijn der verwachting dan echt een gemis, me dunkt.

Dit is nog even los van of je sowieso goed DTS of Atmos geluid kan verwachten uit de speakers van een TV zelf. Ik denk zelf van niet, dus mocht je wel DTS of Atmos willen, zul je sowieso aan externe apparatuur moeten en heeft over het algemeen zelfs een soundbar beter geluid dan een TV.

EDIT:
Vervolgens zie ik ook het volgende in de review zelf staan:
Dat is wat ons betreft geen groot gemis, want Dolby Atmos komt pas echt goed tot z'n recht bij een audiosysteem met veel separate kanalen. Op televisies met slechts twee kanalen voegt het naar ons idee niet veel toe.
@Sim Als het dan toch geen gemis is, want DTS komt goed tot z'n recht op een los audiosysteem, hoe kan het dan wel een nadeel zijn dat het mist? :?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 september 2021 09:41]

Ik kan er naast zitten, maar dan kan je dus toch ook geen dts of atmos doorsturen naar dedicated speakers?
De audio stream kan dan gewoon 'blind' doorgestuurd worden. DTS en/of Atmos zijn wat dat betreft echt wel een beetje voor degenen die wat meer / beter geluid willen en de audiofielen, die hebben meestal wel externe apparatuur ervoor, zoals bijvoorbeeld een receiver waaraan hun speakerset aangesloten is. Dan handelt de receiver alle audio af. Bij de meeste soundbars zit ook een kleine receiver meestal ingebouwd.Gevolg is dat de audio stream dan gewoon doorgespeeld kan worden en de receiver of de soundbar het maar uit mag zoeken. ;)
Er was laatst hier een plus artikel dat anders beweerde. Geluid terugsturen via eArc is niet blind, maar moet de TV ondersteunen was de conclusie dacht ik. Bij die TV's moet je dus je signaal via de receiver naar je TV laten gaan en anders krijg je niet de 'pure' audio stream bij je receiver.. Hoe dat met deze zit weet ik dan niet..
Plus artikelen zie ik gelukkig niet, en daarin wil nog wel eens een foutje staan, zou het wat vreemd vinden als een TV ondersteuning ervoor moet hebben om het met passthrough door te kunnen sturen.
  • dts kan NIET doorgestuurd worden, ook niet bij gebruik van een extern apparaat (shield->tv->receiver bijvoorbeeld)
  • atmos kan wel (zoveel vanuit de tv zelf als via een extern apparaat), mits het de gecomprimeerde variant is die door bijvoorbeeld streamingdiensten wordt gebruikt
  • voor truehd atmos is niet genoeg bandbreedte (als je dit wil gebruiken, zul je een receiver moeten gebruiken)
Er zijn zat hdmi2.0 modellen met earc. Deze tv heeft ook earc.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 21 september 2021 13:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee