RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Eerste Huawei 4K-scherm in Nederland: de hoge prijs waard?

Beeld © Bright

Sinds deze week verkoopt Huawei een scherm op de Nederlandse markt: de Huawei MateView is een 28,2 inch scherm met een 4K+-resolutie. Wat heeft dit scherm te bieden en voor wie is het bedoeld?

Nadat het scherm vier maanden geleden al op de markt kwam in China en al een aantal maanden in Duitsland in de schappen ligt, is het nu ook officieel voor Nederlanders te koop. 

De Huawei MateView is een 28,2 inch scherm met beeldverhouding van 3:2. Dit is vrij ongewoon voor een beeldscherm. De normale beeldverhoudingen zijn 16:9 of, nog breder, 21:9. Met een resolutie van 3840 x 2560 px, een maximale helderheid van 500 nits, 60 hz verversing en 1,07 miljard kleuren is het een scherm met hoge specificaties. Wel is het allemaal net iets minder dan het Apple Pro Display XDR, maar die is dan ook 4800 euro duurder. Het design lijkt wel direct overgenomen van Apple, maar: liever goed gejat dan slecht bedacht.

Poorten

In het scherm zijn twee usb-c poorten ingebouwd, waarvan je er één nodig hebt voor de stroomvoorziening. Met het tweede usb-c poort kan je je andere apparaten opladen met 65 Watt, het scherm gebruiken als tweede scherm en bestanden overzetten. Verder zijn er twee usb-a poorten, een poort voor HDMI 2.0 en Mini Display 1.2 en een 3,5mm jack-ingang voor je bedrade koptelefoon of microfoon.

Draadloze projectie

Voor de Huawei-gebruikers bevat het scherm wat leuke extra’s. Als je je Huawei-telefoon op de voet van het scherm tikt, dan wordt je scherm via Wireless Projection gedupliceerd op de MateView. Ook kan je ervoor kiezen om een soort Windows-variant van je Huawei-telefoon te tonen op het scherm. Dit is te vergelijken met Samsung DeX en Motorola Ready For, met het verschil dat het volledig draadloos werkt bij Huawei.

Je telefoon verandert hierbij in een touchpad en bij het typen krijg je een toetsenbord op je smartphone, al is het ook mogelijk om een fysiek toetsenbord en muis aan te sluiten. 

Verder heeft het scherm een zogeheten smartbar. Dit is een zwarte drukgevoelige lijn aan de onderkant van het scherm, waarmee je vrij gemakkelijk door de settings heen gaat. Verder kan je het hele gehele scherm met de kracht van je pink omhoog en omlaag doen en laten kantelen.

Conclusie

In de twee weken dat ik het scherm in gebruik heb, bevalt het aardig. Ik heb zelf geen Huawei-smartphone, dus daarmee heb ik helaas vrij weinig aan de meeste features. In samenwerking met mijn MacBook Pro 16 inch maakt het scherm geen gebruik van de 3:2 beeldverhouding. Dat is wel vervelend, aangezien je dan aan de boven- en onderkant van het scherm zwarte balken ziet.

Lukt het je om daar doorheen te kijken, dan heb je een mooi 4K-scherm dat vrij weinig licht weerkaatst en ook nog een groot kleurbereik heeft voor een redelijke prijs. Als beeldbewerker is het echt een lekker scherm, al lijkt er wel wat vertraging in te zitten hoe de cursor reageert op het scherm.

Het is een aanrader voor Huawei-gebruikers die aan beeldbewerking doen en 699 euro over hebben voor een scherm. Heb je alleen een scherm nodig voor wat mails en documenten bewerken, dan kan je ook met een veel goedkoper scherm af. 

Quincy Marcé, stagiair bij Bright.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe Motorola-telefoon ook als desktopcomputer te gebruiken
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.