Razer brengt nieuwe Raptor 27 uit met 165Hz-paneel en THX-certificering

Razer brengt een nieuwe versie uit van de Raptor 27. De nieuwe gamemonitor krijgt een verversingssnelheid van 165Hz en een responstijd van 1ms. Ook is het volgens Razer de eerste monitor met een THX-certificering.

De nieuwe versie van de Raptor 27 heeft net zoals het eerdere model een ips-paneel van 27" met een qhd-resolutie van 2560x1440 pixels. Het ontwerp van de monitor is ook hetzelfde gebleven. Het apparaat heeft een aluminium basis met matzwarte afwerking en een stoffen achterkant, met een ingebouwde kabelgoot.

Wat wel nieuw is, is de verversingssnelheid. Die was op het eerdere model nog 144Hz, maar Razer heeft deze opgehoogd naar 165Hz. De responstijd is met 1ms wel gelijk gebleven. De monitor heeft ook een certificering gekregen voor de THX-standaard. Nieuw is ook dat de monitor kan worden opgehangen met een VESA-mount van 100x100mm of 75x75mm. Dat kan met een adapter die los kan worden gekocht voor honderd euro.

De monitor heeft ondersteuning voor zowel AMD's FreeSync Premium als voor Nvidia's G-Sync. Het scherm kan maximaal 95 procent van het DCI-P3-kleurenspectrum weergeven en heeft een DisplayHDR 400-certificaat.

Razer brengt de Raptor 27 vanaf het derde kwartaal uit voor duizend euro. Dat is ook wanneer de VESA-mount te koop is.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-06-2021 • 11:10

48 Linkedin Whatsapp

Reacties (48)

48
46
12
3
0
30
Wijzig sortering
Leuk dat er in de titel, inleiding en het artikel zelf wordt gesproken over de THX certificering en dat het de eerste monitor is met deze certificering maar dit dan nergens wordt toegelicht.

Maar het is een audio standaard certificering. Volgens Wikipedia:
THX Ltd. is an American company founded in 1983 by George Lucas and headquartered in San Francisco, California. It develops the "THX" high fidelity audio/visual reproduction standards for movie theaters, screening rooms, home theaters, computer speakers, gaming consoles, car audio systems, and video games. THX Ltd. is a subsidiary of Razer Inc..
Eigenlijk gewoon bagger dat Tweakers niet even toelicht dat Razer deze certificering dus aanzichzelf geeft.
Ze doen niet enkel audio.
https://www.thx.com/thx-certification-on-video

Alleen hebben ze op een bepaald moment een light versie uitgebracht voor consumenten spullen. Dat stond niet echt garant voor kwaliteit.

@secretqwerty10 Volgens het linkje: "the new Razer Raptor is now faster than ever with up to 165Hz refresh rate and new THX® Certified visual clarity"

Ook als je naar de tech specs op de product page kijkt lijkt deze monitor geen speakers te hebben.

[Reactie gewijzigd door bbc op 15 juni 2021 14:20]

Dan nog is het onbekend of het om de audio of videostandaard gaat. Ik vermeen de videostandaard maar daar moeten Tweakers en THX wel duidelijker in zijn, met name eigenlijk wel THX.
Dat is voor mij niet perse iets shadies. Ze zullen daardoor juist de kwaliteit van certificering hoog houden. Je wil met die certificering namelijk niet zowel je product als certificatie devalueren.

Neemt niet weg dat die informatie weldegelijk belangrijk is en vermeld dient te worden.

[Reactie gewijzigd door j005t op 15 juni 2021 11:24]

Als het een niet heel bekende certificering is en het eerste product van een categorie welke de certificering krijgt is van je moeder bedrijf vind ik dat zeker wel shady.
Ook gezien monitor luidsprekers bijna altijd ruk zijn.
Thx certificering is er voor geluid maar ook voor beeld, daar gaat het over bij deze monitor.
Razer en een certificering niet verkwanselen?

Razer is voor mij juist het merk wat vooral marketing fluff is.
Wat dat betreft is THX hen dus op het lijf geschreven. Logitech wist er met z'n speakers ook altijd mee te pronken, maar binnen de hifi en de multikanaals versterkers ben ik het logo in geen jaren tegengekomen.
Met je eens, maar je moet je helemaal niks aantrekken van een THX certificaat. Dat zegt echt helemaal niks over de kwaliteit van een product. Veel Logitech speakers hebben ook een THX certificaat. Dat zijn nou niet echt kwalitatief hoogstaande speakers. Leuk voor de marketing, meer niet.
In je eigen citaat staat toch echt dit: "THX" high fidelity audio/visual reproduction standards
Kijk, daar hebben we wat aan! Ik wist helemaal niets van wat THX inhield voor monitors. THX kwam me wel bekend voor voor oa dac/amps en koptelefoons.

En het scherm en het stand is iets wat ik zoek! Echter al die rgb-meuk en omdat het een Razer is met die absurde bedragen, ben ik er direct op afgeknapt. Ik denk dat ik toch maar wacht voor de LG 42" oled tv om het voor pc gaming en movies te gebruiken.
Ik vind dit dan toch echt het meestzeggend:
THX Ltd. is a subsidiary of Razer Inc..
THX en Dolby zijn beide nonsense, DTS is prima voor bioscoopgeluid maar weggedrukt door marketing machine van Dolby.

Het is een naampje wat een product aantrekkelijker moet maken, lekker negeren scheelt een hoop ergernis.
Absurde prijs voor zo'n matige specs.
Die grootte/IPS/refreshrate/gsync combinatie zijn al verkrijgbaar, betaal je hier dan zo veel meer voor die belabberde HDR implementatie en THX certificering of zie ik iets over het hoofd?
Vooralsnog, ik heb een LG 27GL850 met HDR400, niet gecertificeerd. Nu heb ik 34GN850 wel met een certificaat. Vooralsnog, maar 400 en nits is 390.

Off-topic:
Ga we naar Reddit, zal je een (soms terecht, maar geregelde stotende) copy-paste comment krijgen en dat HDR400 geen HDR is. Vooralsnog zie ik degelijk verschil in contrast, ja geen FALD, maar alsnog beter. (Naast het feit dat HDR bagger werkt in Windows 10/AMD/fullscreen en daar vaak vraag over gaat op Reddit)

Waarom ik daarover begin, zeker laat beter HDR met FALD zien, maar snap niet waarom 1000 als standaard gebruikt moet worden op een scherm die veel kort van je vandaan staat. Ook gezien meerdere de helderheid standaard lager zetten/te fel is.
Om in te haken op je “waarom” vraag. Ik denk dat je vermoed dat die 1000 nits gaat om continuos full-screen brightness. Het gaat echter om peak brightness. Full screen brightness op een DisplayHDR1000 scherm hoeft maar 600 nits sustained te zijn, en dat is in een kamer met daglicht een prima felheid.

DisplayHDR 400 gaat ook om peak brightness, de fullscreen brightness daarvan hoeft maar 320 nits te zijn. Een gemiddelde normale monitor zit ook tussen de 300-400 nits peak brightness. DisplayHDR 400 is dus inderdaad ‘fop’ HDR: je wint daarbij niets over een normale monitor, behalve misschien 40-50 extra nits peak brightness en een meer kleuren. Deze spec is totaal onvoldoende om de dynamic range van HDR te vertonen; waarschijnlijk krijg je nog steeds een redelijk fel beeld, maar dat komt dan omdat er door Windows settings/in-game settings en de luminance curve van je monitor er een heel scala aan correcties wordt uitgevoerd. Als je zo’n monitor het oorspronkelijk signaal zou laten vertonen, dan zou het zo beeld zo dim zijn dat je niet normaal meer kan spelen.

Kortom, het klopt inderdaad helemaal dat DisplayHDR 1000 de minimum is voor een echte HDR ervaring op een monitor.

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 15 juni 2021 13:07]

Oh, dat maakt me stuk duidelijker, bedankt voor je heldere uitleg.
Dit is omdat het gaat om het contrast verschil. Ik denk dat mede hierdoor de HDR instelling op Windows zo slecht is en vaak alles donkerder maakt en er een bijna wazige laag overheen gooit. Alleen maar zodat die 400 nits met HDR400 feller lijkt.

Als Windows nou gewoon HDR400 zou gebruiken en niet alles er raar uit zou laten zien zou er veel minder problemen zijn.

Als je een monitor hebt met 400 nits zal je hem bijna nooit op 100% brightness zetten omdat het veel te fel is zo dichtbij zoals je zelf al zegt, maar de implementatie is gewoon slecht en erg onhandig in gebruik.
Ik maak gebruik van HDR in enkele spellen en zie wel een verbetering, maar geen wow effect als bij een tv, wat logisch is.

Alsnog heb ik het idee dat de communicatie over dat HDR-signaal slecht gaat, contrast, helderheid en temperatuur is slecht.

Wat ik vaak fout zie gaan is dat HDR in Windows 10 grauwer (wazige laag) wordt. Helaas is niet altijd duidelijk waardoor, (OS, AMD kaart of drivers?), maar door kleurtemperatuurbeheer te gebruiken is het is beter, daarnaast de game via borderless of Windowed the zetten.

Daarnaast kijken games ook zelf niet aan certificering/basis te houden en werkt HDR ook wel elke game anders.
Maar dat is het nou juist, dit gaat fout, dat gaat fout, je moet het zo doen, je moet zus doen.

Het zou gewoon een aan/uit knop moeten zijn in Windows en dan zou al het andere het moeten herkennen zonder dat we van alles moeten proberen om iets werkend te krijgen. Vandaar dat beide Windows EN drivers hier nog werk in moeten steken.

Al dit soort problemen helpt niet met het populairder te maken en dan gaat het nog niet eens om hoe fel de belichting is.

Het huidige probleem is wanneer de helderheid hoger gemaakt wordt, dit weer andere problemen veroorzaakt. De meeste schermen zijn opgedeeld in te weinig delen en krijg je dus een halo/soort waas om alles wat fel is. Bijvoorbeeld met ondertiteling zie je een gloed.
Inderdaad, als ik kijk hoeveel energie en tijd dit kost om het voor 80% werkend te krijgen, kan je het beter uitlaten.
Ik heb een HDR1000 display met FALD en het is een veeeeeeel betere ervaring dan mijn andere HDR400 monitor zonder local dimming, en veel beter dan mijn TV die een paar dimming zones heeft.

Games die er goed gebruik van maken zijn prachtig. De piek helderheid voegt echt wat toe in scenes waar dit relevant is, bijv met zon of felle flitsen.

Doom Eternal is hierbij een goed voorbeeld. Ik heb een hoop mooie en dure schermen in handen gehad maar zo’n HDR1000 display is echt een andere klasse.

Het kost natuurlijk wel wat… De Acer Concept-D die ik heb (CP7 ofzoiets) kostte me 1600 euro. Veel betere deal dan deze Razer IMO.

HDR400 is mooi en voegt echt iets toe, maar HDR1000 doet daar een duidelijk zichtbaar stapje bovenop. HDR400/HDR10 geven HDR wel een slechte naam naar mijn mening. Het is wel echt een verschil.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 15 juni 2021 14:31]

Ik doelde meer op dat een zich HDR400 noemt, maar lagere specificatie heeft tegenover een HDR400-certificeerd scherm. Alsnog geloof ik meteen dat 1000 + FALD een betere het een ervaring biedt.

Zeker, ik merk wel degelijk verschil en ben eens dat HDR400 leuk is, maar HDR1000 beter is. Als vergelijk met een OLED vs mijn scherm zal mijn voorkeur ook sneller de OLED zijn. Alsnog heb zelf ook maar een fake HDR-tv, merendeels dat weinig tv gebruik, dus zal eerder voor een HDR monitor gaan, zodra de prijzen acceptabeler zijn.
Wat is de prijs?
Ja, er staat "Razer" op. Meer is er niet aan.
Nou nou,
Ben er mee eens hoor, Razer is een ontzettend duur merk. Elders krijg je meer waar voor je geld.

Maar ze maken wel degelijk zeer mooie spulletjes.
En over het algemeen is de kwaliteit ook prima op orde.
Ik zeg ook niet van niet, je betaalt alleen 1000 euro voor een monitor die je ook voor 400-en-een-beetje kan kopen als er géén Razer op staat. Ik mag dan toch hopen dat ze voor die 600 extra op z'n minst "prima kwaliteit" kunnen leveren.
Razer heeft gewoon degelijke prijzen naar mijn mening voor een hoop van hun producten.

Deze monitor is wel een uitschieter.

Toch ben ik blij dat Razer bestaat - Razer verkiest vaak design als een belangrijk item en is 1 van de weinige merken met een breed assortiment met mooie strakke high-end producten.

De Razer laptops zijn simpelweg uniek in design in Windows land

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 15 juni 2021 14:34]

100 euro voor VESA mount klinkt wel heel Apple achtig :+
En wat houdt deze THX-certificering in? Vroeger was het zo een niets/weinig zeggende sticker dat op speakers stond, maar is dat ook iets voor beeld? Dat mis ik wel in het artikel.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 15 juni 2021 11:20]

Bijzondere prijs voor een 13-in-een-dozijn monitor. De 100 euro VESA monitor adapter is wel echt de kers op de taart. HDR400 is ook niet echt indrukwekkend.

Enige wat deze monitor voor zich heeft is het redelijk unieke design en dat THX certificaat (whatever dat inhoudt; komt er bioscoop audio uit deze monitor?), maar is dat 1000 euro waard?

Kijk bijv. wat je kan krijgen voor 380 euro: pricewatch: LG UltraGear 27GL850 Zwart

Ook 95% DCI-P3, "HDR", G-Sync compatible freesync, 144Hz, 27" en 1440p. En een VESA 100 mount.

Overigens, tweakers, als "THX certificering" zelfs titel-waardig is, voeg dan ook even een toelichting toe wat dat inhoudt. Het enige wat de tekst zegt is "De monitor heeft ook een certificering gekregen voor de THX-standaard", zonder enige toelichting of een link. Leuk zinnetje, maar dat kon ik al opmaken uit de titel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 15 juni 2021 11:24]

redelijk unieke design
Exact waarom sommige mensen er dus meer voor willen betalen, ik kijk persoonlijk toch wel wat ik voor mijn geld krijg maar ik ken iemand die zo een beetje een complete Razer setup heeft en dit moet er in principe denk dan ook bij
Ik kan dat begrijpen, maar dit is wel echt een forse markup. Bijna 3x markup. Andere HDR400 schermen - misschien wat eerlijker als vergelijk - beginnen vanaf de 400-500 euro. Je hebt dan echt veel keuze, ook 32" 16:9, 34" ultrawide, en 4K schermen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 15 juni 2021 11:30]

Dat certificaat wordt gegeven door een dochter bedrijf van Razer zelf dus neem dat maar met een korreltje zout.
@Gamebuster

[Reactie gewijzigd door Randomguy369 op 15 juni 2021 11:21]

> DisplayHDR 400-certificaat.

Zodra er een monitor is met ‘Dolby Cinema’ certificering, dan weet je dat je echt iets moois hebt. ;) Ik vraag me af hoeveel meerwaarde deze certificering heeft, behoudens marketing.
Dan weet je dat de monitor 400nits haalt in HDR stand. 400nits is natuurlijk bij lange na niet genoeg voor een goede HDR weergave. Maar wat bedoel je met een 'Dolby Cinema' certificering? Dat is een bioscoop concept van Dolby en heeft niet zoveel met monitoren te maken.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 15 juni 2021 12:14]

*400 nits peak brightness, 320 typical

Dus gewoon een doodnormale monitor.
Het was een grap, omdat de DisplayHDR 400 certificaat ook een grap is. Een monitor met 10.000 nits, en alle andere eigenschappen van Dolby Cinema, kijk dan kom je nog eens ergens.

@BurrowedLurker
*400 nits peak brightness, 320 typical

Dus gewoon een doodnormale monitor.
Exact.

[Reactie gewijzigd door honey op 15 juni 2021 14:14]

DisplayHDR 400 certificaten zijn best handig: dan weet je namelijk dat je nooit HDR aan moet zetten op zo'n scherm :+
Je kunt het wel aanzetten, je weet in ieder geval dat je er geen reet van ziet :P
Er zijn schermen die zich als HDR scherm benoemen, maar niet aan certificering houden/bezitten. Bij dit is het dus wel het geval en dus aan de VESA eisen moeten voldoen.

Ik heb een LG 27GL850 gehad met "HDR"400 (zonder certificering) en heb nu een 34GN850 met HDR400 certificering. Verschil? De brightness/nits die wel voldoen aan certificering. Bron vergelijking: (zie HDR Peak Brightness)

https://www.rtings.com/mo...usage=3623&threshold=0.10

Alsnog, het is maar een HDR400.

[Reactie gewijzigd door m.z op 15 juni 2021 12:48]

THX staat toch voor pure marketing?


Kan mij nog wel herinneren begin deze eeuw Logitech 5.1 setjes met schreeuwende thx logos voor pure audio kwaliteit(lees zoveel mogelijk bass boost)

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 15 juni 2021 13:15]

Het is marketing en mogelijk dat we daarom ook nog eens €50 extra mogen betalen voor deze monitor.
ik verbaas me vooral over 100e extra voor een vesa-adapter. Als ik het ontwerp zo zie, zie ik niet in waarom er niet gewoon standaard vesa 75 of 100 voorbereiding op zit. winstmaximalisatie galore.
Sorry hoor maar ik vindt de 90 graden verticale tilt wel interessant voor als ik vast getaped zit aan het plafond :+ :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee