RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Carrière

Hof: Volksbank mocht CFO Veuger niet ontslaan

Pieter Veuger als directeur financiën bij de Volksbank op 2 februari 2020. Naast hem toenmalig CEO Maurice Oostendorp. Beeld © ANP

De Volksbank mocht financieel bestuurder Pieter Veuger begin september vorig jaar niet ontslaan. Dat oordeelt het gerechtshof in Arnhem in het spoedappel dat de ex-CFO van de staatsbank had aangespannen.

Het Hof vernietigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht, die oordeelde dat de staatsbank Veuger wel mocht ontslaan. Door de voorlopige uitspraak moet de Volksbank Veuger zijn salaris vanaf februari 2021 doorbetalen. Dat gaat om bijna 23.000 euro per maand, blijkt uit het vonnis dat in handen is van RTL Z.

Daarnaast moet de bank nu met Veuger om tafel om afspraken te maken over een vertrekregeling, want door de uitspraak is Veuger in feite nog in dienst. 

Ontslagbescherming

In tegenstelling tot de rechtbank vindt het Hof dat Veuger ontslagbescherming genoot omdat hij zich had ziekgemeld. Volgens de Volksbank kon hij hier geen aanspraak op maken omdat de bank vindt dat voor hun bestuurders de regels gelden die ook gelden voor een beursgenoteerde onderneming. 

In zo'n geval is er sprake van een overeenkomst van opdracht en volgens de Volksbank is dat geen arbeidsovereenkomst en dan geldt er geen ontslagbescherming als iemand zich heeft ziekgemeld. Volgens het Hof is ook de overeenkomst van opdracht een arbeidsovereenkomst en dus mocht Veuger niet ontslagen worden. 

Ziekmelding geen misbruik

Ook het verweer van de Volksbank dat Veuger zich ziek meldde om ontslagbescherming te hebben, vindt geen gehoor bij de rechters. Veuger meldde zich ziek op 12 augustus, nadat hij op 11 augustus in een brief van de raad van commissarissen het plan om hem te ontslaan te horen kreeg. Voor de rechters geldt echter de datum van 13 augustus, omdat de officiële ontslagprocedure toen pas in gang werd gezet. 

Geheim
Lees ook:
Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

De juridische strijd is nog lang niet voorbij. Want als een van de partijen het niet eens is met het vonnis kan die nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. 

De twee procedures die tot nu toe zijn gevoerd, worden namelijk nog gevolgd door de uitgebreidere behandeling van de zaak in de bodemprocedure. Die zaak dient op 2 juli. 

Geen commentaar

De Volksbank reageert niet direct inhoudelijk om een verzoek om commentaar. "We gaan het vonnis eerst bestuderen", aldus woordvoerder Harmen van der Schoor. 

Ook de door het hof gerehabiliteerde financieel directeur wil nog niet reageren. Hij laat weten ook eerst het vonnis te willen bestuderen. 

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra eist beterschap Volksbank na verzwijgen kritisch rapport

Het rommelt al jaren in de top van de Volksbank. In 2019 waarschuwde toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) al dat de toekomst van de bank in gevaar kon komen door de verziekte sfeer in de boardroom, onthulde RTL Z eerder dit jaar. Ondanks dit kritische rapport escaleerde de situatie vorig jaar volledig. 

Leegloop aan de top

Dit leidde niet alleen tot het ontslag van Veuger, maar ook tot het vervroegde vertrek van operationeel directeur Mirjam Verhoeven en ceo Maurice Oostendorp. De raad van commissarissen was ook van plan om directeur Jeroen Dijst te ontslaan, meldde Het Financieele Dagblad, maar dat ging uiteindelijk niet door. 

De slechte sfeer in de top van de bank zorgt voor hoofdbrekens op het ministerie van Financiën. Het gerommel hindert het streven om de bank, die in 2013 werd genationaliseerd door de staat, weer zo snel mogelijk op eigen benen te laten staan. 

Nieuw
Maart 2021:
Nieuw slachtoffer onrust De Volksbank: top-toezichthouder weg

De onvrede op het ministerie over de gang van zaken kostte Jan van Rutte zijn baan als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij kondigde in maart zijn vertrek aan, enkele weken na een kritisch rapport over pesten in de top van de bank. Dat gebeurde na zachte dwang vanuit het ministerie, vernam RTL Z van bronnen.