YouTube gaat advertenties over politiek, alcohol en gokken weren uit 'masthead'

YouTube gaat advertenties van politici weren van de masthead, de meest prominente advertentieplek op de homepage. Ook mogen op die plek geen advertenties meer verschijnen die met gokken en alcohol te maken hebben.

Moederbedrijf Google heeft de advertentieregels voor YouTube aangepast. Daar staan nu meer restricties op voor de masthead van YouTube. Dat is de grote horizontale balk die bovenaan de homepage van de videowebsite staat. De masthead is een van de meest geziene advertentieposities die YouTube biedt, en daarmee ook de meest waardevolle. Google schrijft dat de restricties voor die positie strenger zijn dan voor andere advertentieplaatsen binnen het bedrijf. Adverteerders kunnen verboden ads daarom mogelijk wel kwijt op andere plekken binnen het Google-ecosysteem.

Onder de nieuwe regels mogen er geen advertenties voor politici of politieke campagnes verschijnen. Advertenties rondom specifieke politieke onderwerpen zijn onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan, maar dat bekijkt YouTube per keer. Eind vorig jaar werden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen al advertentiecampagnes verboden die de masthead een dag lang reserveerden. De campagne van toenmalig president Trump nam op de verkiezingsdag de hele dag die positie in. Sindsdien mogen adverteerders alleen contextgericht adverteren in de masthead.

Naast politieke advertenties worden ook advertenties rondom gokken en alcohol verboden. In het geval van gokken gaat het om reclames voor casino's, zowel online als offline, maar ook sociale gokspelletjes. Bij alcoholreclames mogen zowel reclames over alcoholgebruik als van alcoholmerken niet meer worden getoond. In Amerika worden ook reclames voor medicijnen verboden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-06-2021 • 08:49

112 Linkedin Whatsapp

Reacties (112)

112
109
43
5
0
59
Wijzig sortering
Mogen ze ook de reclame voor gems (en dat soort zooi) in games verwijderen.

Maar vooral de *semi erotische (net op het randje) statische reclame in de app, en reclame voor dubieuze apps.

meiden daten uit Rusland en dergelijke troep, nooit gedacht dat ik dat type zooi in een Google App zou zien...

Dan nog liever alcohol reclame, ik drink toch niet dus dat vind ik best.

ik heb ook nog nooit iemand gekend die ging roken of alcohol drinken vanwege een reclame, al snap ik wel dat op sommige mensen het wel negatief kan werken, dus dat men dat weert snap ik wel.
Maar dat geldt wel voor meer dingen, dus ook reclame die Google NIET gaat weren.


Maar misschien ben ik verbaasd omdat ik de app zelden gebruik en 90%+ van de tijd op PC YouTube kijk (voordat iemand Vanced roept, geen interesse in na proberen ervan omdat ik de Android YouTube app alleen voor icm Chromecast gebruik)

En op PC heb ik Ublock, al stond deze vroeger uit voor YouTube maar tegenwoordig heb ik deze wel aan door de enorme aantal reclame dat Google is gaan tonen, ik kan opzich tegen reclame maar als sommige video's van minder dan 10 minuten dan vrolijk 4 keer of meer reclame tonen, dan ben ik klaar.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 15 juni 2021 09:13]

Inderdaad! Beloftes om bepaalde advertenties te weigeren zijn niet zoveel waard als er nu vrij weinig moeite gedaan lijkt te worden om de bestaande regels te handhaven.

Ik zie in de YouTube app (op desktop heb ik een adblocker voor YouTube) regelmatig semi-erotische advertenties, ik zie BN'ers zoals Won Yip voorbijkomen met advertenties voor allerhande dubieuze cryptocurrencies. Het melden ervan is erg ingewikkeld en de optie 'dit is keiharde scam' bestaat ook niet.
Heb een tijdje geleden een fake pokemon app voorbij zien komen "mega trainer" oid, met allemaal officiële pokemon afbeeldingen etc.
Nergens op de app pagina iets kunnen vinden over Nintendo, Gamefreak of creatures inc.
Bij google kun je dit soort dingen niet melden, of er wordt met 1 melding iig weinig aan gedaan, dus gelijk een mailtje naar Nintendo geschoten.

Bedankje voor de melding en na 2 dagen was de app en advert weg.
Maar het voelt alsnog als een kanon op een mug richten die ook met een vliegenmepper verwijderd had kunnen worden :/

Youtube en google moet hier eens een goede afdeling voor op zetten...

Tevens tegenwoordig veel te veel reclame op youtube in de app... Rooted S8 met vanced is wel een uitkomst geworden :/
Als je in de app pagina staat kan je gewoon op de puntjes drukken en dan rapporteren als ongewenst.
Ja, laten we jou gegevens gebruiken om geld mee te verdienen en de service ook nog ffe door jou laten doen.

Denk dat ze genoeg verdienen om paar mensen te laten kijken naar de advertenties die ze inhuren, al dan niet op steekproef basis
Ik reageer alleen op DCG die aan gaf dat je geen report kon doen.


En er zullen vast ook steekproef gehouden worden. Alleen kan je niet alles opvangen
Ik denk dat zelfs als je het kon melden, Google/YouTube er niks mee doen.

Het levert geld op en daarnaast is het te grootschalig om aan te pakken, tenzij ze het allemaal in 1 keer gaan weren (makkelijkste manier, maar dan lopen ze centen mis)

Het zou mij niet verbazen als op ten duur ze diezelfde reclames tonen als TPB 12 jaar terug toen ik deze destijds nog gebruikte, dat was mijn hoofdreden om toen adblockers te gaan gebruiken, puur omdat ik geen zin had dat mijn ouders totaal andere dingen denken wat ik doe, dan wat ik echt doe (half scherm vol met gok of sex reclames, vaak doodleuk met audio autoplay ook)

Maar dat sloeg nog ergens op gezien dat het hier om TPB ging.
Check de reactie van @Escovan voor wat alcoholreclame met je kan doen. Daarnaast is het onderdeel van een breed pakket om roken en drinken te ontmoedigen. Prijsbeleid werkt bijvoorbeeld heel goed op roken, meldde het RIVM vorige week. Ook de afschrikwekkende plaatjes op verpakkingen waren daarvoor bedoeld maar bleken niet zo effectief. Prijs is wel effectief, vandaar dat de prijs waarschijnlijk naar €10 per pakje gaat

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 15 juni 2021 15:30]

Zoals ik ook al in mijn 2de comment zei, de prijs verhogen is het enige effectieve.

Maar ik zei ook dat reclame minder invloed heeft dan "een klasgenoot of een vriend" en daar blijf ik bij, en nogmaals ik zei nooit dat reclame geen invloed heeft.

edit:

En vooral qua alcohol, men verwacht dat je meedoet, of het nou op school of met je collega's na werktijd is.

Dat vind ik zelf nog erger, ik heb ook heel vaak in het verleden "de mood om zeep geholpen" omdat ik na 3 keer nee, de 4de keer geïrriteerd reageerde.

Qua roken nooit last van gehad, zelf 1 keer een sigaret opgestoken en geconcludeerd dat het niks voor mij is, verder rookt mijn moeder sinds dat ik het kan herinneren en beide ik en en mijn zus roken niet, maar we zullen wel uitzondering op de regel wezen (naja ik nog meer want ik drink niet en mijn zus wel).

Waar het op neerkomt is dat veel mensen ook eraan beginnen door die drang, en op ten duur maken ze een gewoonte van.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zo ook naar casually drinken of zelfs verslaafd aan raken (hetzelfde qua roken en drugs)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 15 juni 2021 10:15]

Het doel van 'rook' reclames is ook niet om mensen aan te sporen om te gaan roken, maar om mensen aan te sporen om hun merk sigaretten te roken.
(Off topic) zelf rook ik niet en drink ik vrijwel niet. Mijn vrouw beide niet. Beide komen we uit een gezin waar stevig werd genuttigd, dus misschien was dat juist een voorbeeld voor ons. Maar dan hoe het niet moest.
Dit zijn de beste voorbeelden.
Schikbarend hoe destructief en verwoestend een alcoholverrslaving is. Niet te vergelijken met sigaretten. Mensen met jonge kinderen krijgen letterlijk te horen: Stop met drinken anders ben je binnen een jaar dood. Ze doen het alsnog niet. Niet uit onwil maar gewoon uit totale onmacht. : Beangstigend.
Dat is met roken echt niet anders. Ook dat zullen kinderen dus gewoon letterlijk tegen een rokend familielid zeggen.
Met nicotine krijg je hoogstens een dikke burnout en eventueel een psychose. Zeker ook kut., Alcohol gaat nog verder dan dat. Met een zware alcoholverslaving cold turkey stoppen is dan ook levensgevaarlijk. De kans is groot dat je lichaam er gewoon mee ophoudt als deze geen alcholol meer krijgt....
Het gaat meer om het hoesten en shit... kinderen zijn zich daar bewust van hoe schadelijk het is, zeker als ze ook nog eens van anderen horen hoe slecht roken is.
Zelf heb ik ook gerookt. Nicotine is een echte stimulant drug omdat het werkt als een soort steroide.

Je hersenen moeten ontspannen ( beetje als een spier) als deze niet optijd ontspant geeft het gewoon een seintje door aan je gezonde lichaam dat het zo genoeg is en je houdt automatisch op met je aan het doen was zodat je hersenen kunnen ontspannen.
Nicotine kan dit signaal blokkeren omdat het letterlijk over je hersenen gesproeid wordt zodat ze op een onnatuurlijke manier ontspannen en je gewoon door kan gaan met wat je aan het doen was.

Als je stopt met roken raakt dit systeem van slag, vandaar dat flink wat mensen ook in de war kunnen raken hierdoor. Het kan beangistend zijn als je hersenen niet zomaar meer tot rust komen zonder dat je lichaam flink wat signalen gaat afgeven hiervoor. je lichaam: het beste instrument wat er is. ( als je er naar luistert)

^mijn ervaring.
Ik vraag me af of die prijs ooit weer eens zal zakken.

Als ex roker, kun je toch nergens meer roken, behalve thuis. Daar doe je toch niemand kwaad mee? Maar de overheid vraagt alsnog even die 10 euro voor een toekomstig pakje sigaretten.

Ik vind het niet eerlijk.. ieder zijn ding namelijk.. Rokers worden me een potje hard gediscrimineerd.
Daar doe je toch niemand kwaad mee?
Jawel, want roken is een aanslag op je gezondheid, waarmee je dus extra beslag legt op de gezondheidszorg. Van alle patiënten met longkanker is ~90% roker. Als je er dan van uitgaat dat ongeveer een kwart van de mensen rookt, geeft roken je dus zo'n 36x grotere kans op longkanker. Ook als je dat in je eigen huis doet.

En ja, activiteiten als bv voetballen, bungeejumpen en motorrijden zorgen ook voor een belasting van de zorg door blessures en ongelukken, maar de afweging tussen kosten en baten voor dat soort activiteiten ligt anders dan die voor roken.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 15 juni 2021 12:05]

Voetbal zorgt niet voor een netto hogere belasting van de zorg. Orthopedische zorg op korte termijn is veel goedkoper dan de effecten van een inactieve levensstijl.
Rokers overlijden veel eerder, dat bespaart weer heel veel op aow- en pensioenuitkeringen en bijstand. Bovendien leggen stokoude mensen, zij het wellicht later, óók veel beslag op de gezondheidszorg. Voor de samenleving als geheel is roken netto voordelig, zeker nu de accijnzen zo hoog zijn en er veel minder schoonmaakkosten zijn door de rookverboden. Regeringen vinden het dan ook niet nodig om roken gewoon te verbieden...
Daar zou ik heel graag wat officiëlere cijfers van zien
Tnx, interessant leesvoer!
Als het netto voordelig was voor de samenleving om te roken dan was de accijns op een pakje sigaretten nul euro.

Die accijns is nu juist bedoeld om het maatschappelijke verlies te compenseren.
Ik heb godzijdank door middel van "vaping" het roken kunnen laten nu iets langer dan een jaar. Ik had al tientallen stoppogingen ondernomen in 25 jaar mezelf "misbruiken" - maar een vaporizer met nicotine enkel (wat dus niet kankerverwekkend is) gaf de doorslag.
Toestroom van "illegale" tabak neemt elk jaar weer x10/x20 toe bij elke prijsstijging, kwestie van tijd totdat er een "war on tobacco" opbloeit waar wij ons belastinggeld leuk voor kunnen gebruiken.
Daar doe je toch niemand kwaad mee?
Als m'n buren buiten roken omdat de huisbaas in het huurcontract binnen roken vanwege de stank verboden heeft doet dit mijn vrouw in ieder geval kwaad omdat dat een astma-aanval tot gevolg kan hebben...Just saying... :P
Ik heb ff dat onderzoek document zitten bekijken, maar de RIVM heeft dat gebaseerd op nog geen 800 mensen/jongeren. Zelf denk ik dat het weinig uitmaakt of een pakje sigaretten van 20 stuks nou €9 of €10 is .. zolang het "stoer" is om te doen. Misschien is het straks als het duur genoeg wordt,juist nog stoerder zoals bv merkkleding/schoenen. Zelf denk ik dat mensen meer op de hoogte zijn van de gevolgen van roken TOV de jaren 60/70/80. En dat er daarom minder mensen roken.
En als je ouders/verzorgers niet roken. Is de stap echt groter om zelf te gaan roken.

[Reactie gewijzigd door BlaBla1973 op 15 juni 2021 14:29]

ik heb ook nog nooit iemand gekend die ging roken of alcohol drinken vanwege een reclame
Mensen gaan niet roken of drinken vanwege één reclame, maar wel door het herhaaldelijk, jarenlang zien van reclames. Dat dit soort reclame aanzet tot consumptie, is echt wel een bewezen feit.

En als je eenmaal begonnen bent is stoppen erg moeilijk, omdat het om verslavende middelen gaat (ik spreek als gestopte roker uit ervaring).
Wat mij betreft daarom goed dat dit (maar dus ook reclames voor medicijnen en gokken — want dat is ook verslavend) aan banden gelegd wordt.
In mijn ogen zijn er meer dingen die aan de banden moeten, men pakt roken keihard aan maar al dat (casual) alcohol gebruik of jointje roken (ook casual, ben vrienden verloren in het verleden puur door mijn afkeer ervoor) is "prima"

Ik laat het in het midden, men pakt verkeerde dingen te hard aan maar laat andere totaal zitten, ik zie dan liever dat er een balans is, pak beide gelijk evenredig aan.

In ieder geval, dat reclame tot consumptie aanzet klopt wel, echter als iemand er niet gevoelig voor is zal reclame weinig tot niet werken, en dat soort mensen hoe weinig er ook moge zijn bestaan wel.

Het is dat de meeste mensen wel gevoelig voor zijn, ik ontken ook niet dat reclame mensen beïnvloedt, maar het is (gelukkig) niet zo dat het 100% effectief is op 100% van de kijkers ervan.

Daarom zei ik ook, ik ken niemand die is gaan roken of drinken door reclame, maar ik geloof het wel dat reclame invloed kan uitoefenen op mensen.

En als ik toch al bezig ben, bijna iedereen die ik ken die rookt of alcohol drinkt doet dat omdat anderen die hun kennen of hebben gekend dat ook deden, ik denk dat dat ook veel meer van invloed is (want anderen doen dit ook) dan reclame tegenwoordig (maar dit puur op basis van alcohol en rook reclames, ik tel andere dan niet mee die wel invloed kunnen uitoefenen)

En nu lijkt het alsof ik zeg dat reclame dat niet veroorzaakt, maar zo bedoel ik dat niet. Wat ik eerder probeer te zeggen is dat men het eerder zal doen omdat "een klasgenoot of vriend het ook doet" dan "omdat een reclame dat zegt" (vooral qua roken en alcohol)

Iedereen die ik rond mijn leeftijd of jonger ken die roken, doen dat om die reden en toen deze mensen begonnen met roken, waren de pakjes al beplakt met waarschuwingen, prijzen verhoogd en reclames op TV had je niet erover.

overigens als de sigaretten maar duur genoeg worden zullen meer mensen stoppen, er zal altijd een groepje rokers bestaan zelfs als EU die dingen volledig verbant, maar grootste deel zal stoppen

Echter ik weet wel dat toen ik jonger was roken meer gebeurde, maar goed dat terzijde men moet zoveel aanpakken maar pakt de ene ding te hard aan (en verliest focus op de rest), pakt andere dingen niet aan (gebrek aan budget, ideeën of men heeft gewoon geen zin om die problematiek aan te pakken), pakt dingen niet aan omdat men het gedoogt of erger pakt totaal niet relevante dingen verkeerd aan (maak ongezond eten duur maar gezond niet goedkoper, vervolgens de burger in een bepaalde richting duwen die mooi lijkt maar eigenlijk het probleem niet oplost)

Ik kan hier hele lange discussies over voeren maar doe dat liever niet (deels door hoe bepaalde mensen erover denken, en weigeren wat verder dan hun eigen knusse wereld te kijken)

En deze reactie is al lang genoeg, dus ik laat het hierbij.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 15 juni 2021 09:42]

In mijn ogen zijn er meer dingen die aan de banden moeten, men pakt roken keihard aan maar al dat (casual) alcohol gebruik of jointje roken (ook casual, ben vrienden verloren in het verleden puur door mijn afkeer ervoor) is "prima"
Met name joints is erg dubieus hoe daar mee omgegaan wordt. Je kijkt er al bijna niet meer van op als iemand 's ochtends op straat met een joint loopt. Maar als je met een (open) fles drank loopt wordt je toch raar aangekeken.
Ik zelf ken nog maar een enkeling die ze rookt, mijn zus kent er meer.

Ik weet nog toen ik op bezoek kwam bij mij ouders, steekt een vriendin van mijn zus eentje casually op, dat waardeerde mijn moeder op z'n zachtst gezegd niet (die rookt sigaretten, maar drugs zijn een nogo thuis)

Kreeg ze als als antwoord "iedereen doet het" en "dit is Nederland mevrouw"...

Die werd de deur gewezen.

Maar goed... de wereld is niet perfect.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 15 juni 2021 09:56]

Een rokende moeder die zegt dat drugs nogo zijn...(thuis? Wel op straat?)
Roken en alcohol drinken is geaccepteerd in onze maatschappij,maar het zijn allemaal harddrugs.
Ben benieuwd hoeveel mensen stoppen met roken van tabak,omdat het te duur wordt. Als je verslaafd bent, gaan mensen ver voor drugs...

[Reactie gewijzigd door BlaBla1973 op 15 juni 2021 10:31]

Het is ook zo dat softdrugs een veel socialer ding is dan tabak en er veel meer groepsdruk bij komt kijken. Als je bekijkt dat er mensen op hun social media profielen opscheppen over "420" alsof het heel erg cool en rebels is om een jointje te roken, dan merk je daarin wel het verschil met bijvoorbeeld sigaretten of alcohol.

Dat je van een biertje of wijntje kan genieten kijkt niemand meer van op, en de mensen de patsen met hun alcohol-gebruik worden vaak veel eerder afgeschilderd als kansloos.
Nee. Dat is helemaal niet bewezen, het is totaal onmogelijk om een deugdelijk experiment op te zetten om dat te bewijzen omdat je dan niet aan het vereistel van ceteris paribus kunt voldoen. Je zit namelijk met tig variabelen die van elkaar afwijken. Landen waar veel drankreclames worden uitgezonden waren bijvoorbeeld al toen we nog geen radio en TV hadden al grotere drinkers en alcoholisme wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door lage impulscontrole en gevoeligheid voor negatieve emotie, en die zijn aangeboren danwel deels het gevolg van opvoeding.

Epidemiolpgisch onderzoek heeft grote fundamentele tekortkomingen en is statistisch gezien veelal ondeugdelijk omdat er geen controlegroep mogelijk is en er teveel variabelen verschillen om het effect van één variabele te isoleren, bovendien zijn mensen verdomd slecht in zelfrapportage en al helemaal als het om hun eigen middelengebruik gaat: hen die het meeste zuipen vergeten namelikk ook het meeste of schamen zich en verdringen het.
Je geeft teveel credits aan reclame. Roken en alcohol gebruik wordt vooral gestimuleerd door sociale factoren zoals er bij willen horen. Als je jong bent ben je daar ook nog eens vaak gevoeliger voor. Daarbij is het spannend om dingen uit te proberen. En zoals meerdere mensen in deze draad opmerken, jong geleerd kom je er maar moeilijk van af.

Overigens zijn er best veel producten waar je kritiek op kunt hebben, van frisdranken die vol zitten met suikers (ongezond) tot en met koffie (caffiene). Beide producten zitten vol met extra verslavende zaken dus suikers en caffiene.

Voor de duidelijkheid ik vind dat mensen zelf moeten weten wat ze consumeren en reclames maken me ook niet veel uit voor wat voor product ook, maar laat er wel een duidelijke leeftijdsgrens zijn. En dat kan een site als YT vrij gemakkelijk regelen, dus gewoon alle schadelijke reclame voor kinderen blokkeren.
Op de nieuwe chromecast met afstandbediening kan je waarschijnlijk wel vanced gebruiken ( didn't bother also en is nu bij mij vervangen door Apple TV waar het zeker niet mogelijk is)
Ik heb de oudere 2nd gen en 1st gen modellen thuis, die werken prima dus ik heb de nieuwe nooit gehaald.
Dan nog liever alcohol reclame, ik drink toch niet dus dat vind ik best.

ik heb ook nog nooit iemand gekend die ging roken of alcohol drinken vanwege een reclame, al snap
Ik ervaar regelmatig dat ik wél dorst/honger/zin/... krijg van wat ik op TV zie. Dat hoeft niet eens reclame te zijn. Als ik iemand op TV naar de koelkast zie lopen dan kan dat al genoeg zijn.

Als kuddedieren raken we al snel geinspireerd door wat we om ons heen zien. En dan ga ik er maar van uit dat het meestal onderbewust gaat en alleen de meest nadrukkelijke gevallen me zelf opvallen.

Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die hun eerste pakje cigaretten of fles drank of zak koffiebonen kopen na het zien van reclame, maar wel dat ze via reclame mentaal wennen aan het idee. Als het moment dan daar is dat ze wel iets gaan kopen dan stuurt de reclame welk product ze kopen.
Misschien interessant voor je om eens de volgende oplossingen te bekijken:
  • Newpipe- een alternatief op Vanced waardoor je ook sponsoring wordt geskipt.
  • Sponsorblock een sponsor-skipper voor gesponsorde content in een video
  • SmartTubeNext - hetzelfde als NewPipe maar dan voor AndroidTV
Heeft mijn kijkervaring een stuk aangenamer gemaakt :*)

[Reactie gewijzigd door PaulR op 15 juni 2021 15:22]

Tegenwoordig bijna bij elke yt video reclame aan het begin, in het midden en aan het einde.
soms ook nu 2 reclames achter elkaar. (vooral leuk als je een playlist met korte rustige liedjes aan het afspelen bent oid)
Gister SmartYoutube op mn shield gezet...wat een opluchting.
Alleen jammer dat je niet met microfoon kan zoeken en dat de pauzeknop het niet doet.

[Reactie gewijzigd door kr1z op 15 juni 2021 09:00]

Tja, laten we eerlijk zijn: niks is gratis, toch? Of reclames laten afspelen of simpelweg betalen. YouTube of Spotify is helemaal niet zo duur, zeker als je de kosten deelt met anderen? Ze mogen best de hoeveelheid reclame aanpassen aan de lengte van de video of hoeveel je kijkt, dus minderen zou fijn zijn. Dat het er veel zijn, is één ding, maar er is een legale oplossing voor.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 15 juni 2021 09:03]

Die reclames zouden ook niet eens het probleem zijn als ze niet met dubbel zo veel volume dwars door een video heel zouden zitten.

Dan krijg je echt de indruk dat YT gewoon mensen probeert te irriteren tot ze vanzelf een abonnement afsluiten omdat ze het beu zijn.
Of YT moet genoeg verdienen om de content creators genoeg te kunnen betalen om ze op hun platform te houden?

Het is net alsof je ipv met KLM met RyanAir gaat vliegen en dan gaat klagen hoe duur een hapje/drankje is, die scratchcards die ze iedere 30 minuten promoten etc. Om over betalen voor bagage en beenruimte nog maar te zwijgen.

Je krijgt waar je (niet of nauwelijks) voor betaald.
Of YT moet genoeg verdienen om de content creators genoeg te kunnen betalen om ze op hun platform te houden?

Je krijgt waar je (niet of nauwelijks) voor betaald.
Het punt is dat irritante reclames mij niet aansporen om een abonnement af te sluiten zodat ik van die reclames af ben. Dat is namelijk niet mensen "aansporen" om te betalen voor een abonnement, maar chanteren -- en als er te weinig mensen betalen gaan de reclames gewoon op standje 11, dat zal ze leren! Krijgen ze mooi een onbruikbaar platform tot ze betalen!

Uiteindelijk bereik je er namelijk precies het verkeerde mee: Iedereen vertrekt van je platform en de marktwaarde van de advertenties duikelt als een baksteen naar beneden, waardoor je uiteindelijk nóg meer reclame nodig hebt om je kosten te dekken.

Net zoals die scratchcards er alleen maar voor zorgen dat ik gewoon weer met KLM ga vliegen en niet met Ryanair.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 15 juni 2021 11:36]

Jep, daarom zijn YouTube en RyanAir ieder jaar minder waard en staan ze op de afgrond van faillisement..

Het verschil tussen "aansporen" en "chanteren" ligt helemaal aan je eigen perspectief - adem in, adem uit en laat het los. Accepteer het of laat YouTube anders lekker links liggen, je gaat er toch niets aan veranderen...

Dat geld wat ik trouwens door met RyanAir te vliegen bespaar kan ik trouwens wel mooi voor een heel jaar m'n YouTube Premium bekostigen, waarmee ik de videos en muziek offline beschikbaar kan maken, zodat ik tijdens het vliegen die scratchcard reclames niet hoef te horen/zien :Y) :Y)
Op zich wel mee eens, maar de hoeveelheid reclames is niet meer om de kosten van het platform te dekken, maar puur winst maximalisatie. Plus op deze manier zorgen ze voor een push naar betaling. Wat op zich niet erg zou zijn, maar de manier waarop; veel reclames bij elk filmpje, sommige zijn lang en niet te skippen. En te bedenken dat sommige reclames TIJDENS een filmpje langskomen… Nee alleen om dit principe zou ik al geen abonnement afsluiten. Kijk dan wel geen YouTube.

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 15 juni 2021 09:45]

YouTube Premium kun je trouwens prima afsluiten met een VPN via bijv. een Indiaas IP-adres; je betaalt dan omgerekend ongeveer 2 tientjes op jaarbasis en dan kun je 4 e-mail adressen koppelen aan je premium-account, met 4 vrienden betaal je dan 5 euro p.p. per jaar.
En bij premium krijg je ook nog eens YouTube music
Tsja, mijn reactie staat onder een reactie die over het luisteren van muziek gaat |:( , sorry dat het dan voor jou niet relevant is.

Je opmerking over gekrijs en auto-tune, jij bepaald toch welke muziek je op zet?! Ik heb nog geen enkel nummer wat ik ooit zocht niet niet kunnen vinden, van Mozart tot Queen, van the Toy Dolls tot the Darkraver, voor elk wat wils.

Wat betreft hoe de creators hun videos maken, dan moet je andere kanalen kijken, ook daar ben jij 100% in controle. Bovendien, als meer mensen betalen, krijgen deze creators genoeg geld om hun inkomen niet op andere manieren aan te hoeven vullen.

Tot slot, als je een creator echt direct wil steunen dan hebben ze ongeveer allemaal een Patreon kanaal waarin ze dezelfde content zonder de sponsor blokken beschikbaar maken.

Als jij te beroerd bent ergens voor te betalen, moet je niet gaan lopen zeuren over reclame.
Je schijnt met een VPN via India voor een (paar) tientjes per jaar klaar te kunnen zijn.

Hoe music de prijs op zou drijven snap ik niet, dat krijg je er namelijk bij.

Dat ze bedelen om likes en subscribes: dat hebben ze nodig voor het algoritme, en blijkbaar kijk je kanalen die dat nodig hebben, ik heb er geen last van bij de overgrote meerderheid van de 100+ kanalen die ik volg.

Je kunt niet van mij verwachten dat ik weet wat jouw financiele situatie is, en sowieso, we moeten het allemaal doen met de middelen die we hebben. Er zijn ook genoeg dingen die vrienden/familie van mij wel kunnen betalen maar ik niet (of het geld niet waard vind).

Om in oplossingen/mogelijkheden te denken (ter compensatie van mijn vermeende egoïsme), ik weet natuurlijk niet waarop je bent afgekeurt, maar je lijkt redelijk en foutloos te kunnen typen, als content schrijver kun je met 1 of 2 artikelen per jaar je hele youtube premium lidmaatschap voor dat jaar bekostigen (moet je wel een iets positievere toon aan slaan ;) )

Fijne dag verder
Ik vond het internet leuker toen iedereen nog wel alles gratis deed qua video`s en mods maken enz..
Ik heb mijn video`s op yt allemaal iig expres niet gemonetised.

[Reactie gewijzigd door kr1z op 15 juni 2021 10:00]

Ik geloof dat YouTube zich tegenwoordig het recht heeft toegeëigend om reclame op alle video's te plaatsen. Monetised of niet. Laatst nog een artikel op Tweakers over dit onderwerp.

Edit: link naar artikel

nieuws: YouTube mag voortaan op alle video's advertenties tonen zonder makers...

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 15 juni 2021 09:53]

Aha, dat was mij ontgaan.
Tegenwoordig heb je SmartTubeNext de opvolger van de bovenstaande alternatieve YouTube player voor ATV.
https://github.com/yuliskov/SmartTubeNext
Ok dan, ga ik uit chekken.
NVM :P

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 15 juni 2021 10:20]

YouTube Vanced bestaat niet voor Android TV.
Dat is alleen niet voor ATV maar idd.
Ik gebruik op android You Tube Vanced. Werkt prima
Vinden de mensen wiens filmpjes jij kijkt terwijl zij geen geld krijgen vast ook fijn ;) Entertainment maar er niet voor willen betalen, wel een samenvatting van waarom onze maatschappij naar de klote gaat. Jij gaat ook geen code kloppen voor iemand die je niet betaalt, waarom verwacht jij alles graits te mogen doen.
Vinden de mensen wiens filmpjes jij kijkt terwijl zij geen geld krijgen vast ook fijn ;)
Advertenties zijn primair voor Google. Dat YouTube als site met een monopolie geen geld krijgt, zal ik geen traan om laten. Tegelijkertijd is YouTube een noodzakelijk kwaad omdat veel content op geen enkele andere manier wordt gepubliceerd.

Als ik artiesten steun dan doe ik dat direct, buiten YouTube om. Tegenwoordig zijn daar zat opties voor.

De gouden lijst
Voor de browser: uBlock Origin en SponsorBlock
Voor Android: NewPipe with SponsorBlock of YouTube Vanced (komt ook met SponsorBlock)
Voor Android TV: SmartTubeNext (komt ook met SponsorBlock)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2021 09:24]

Misschien een domme vraag. Hoe installeer ik SmartTubeNext op mijn tv? Kan dat gewoon via de "app store" van de TV?
Dat is geen domme vraag, maar een terechte. :) De applicatie staat niet in de Play Store omdat Google het niet een fijne applicatie vindt. Eén brotip voor jou:

De voorwaarde is dat je toestel Android TV draait. Als die dit doet, dan is de makkelijkste weg om SmartTubeNext te installeren door eerst via de Play Store een gratis filemanager te installeren, zoals X-plore. Download op een PC het APK bestand van SmartTubeNext en plaats die op een FAT32 geformatteerde USB stick. Stop de stick in je TV, en gebruik X-plore om de APK te installeren. Je moet mogelijk 'installaties uit onbekende bronnen' toestaan, net als bij gewone Android.

SmartTubeNext houdt zichzelf actueel, dus de bovenstaande procedure hoef je maar éénmaal uit te voeren. Na de installatie staat SmartTubeNext in de lijst van applicaties. Je mag ermee inloggen op je YouTube account, maar dit hoeft niet.

Getest op twee verschillende Philips TV modellen en verschillende Shield TV mediaspelers (die ook Android TV draaien).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2021 09:22]

via ADB vind ik persoonlijk het gemakkelijkst voor third party apps op Android TV te installeren.

adb connect x.x.x.x (ip van je android tv)
adb install package.apk

en done :)
Dat werkt ook, maar dan ben je al een aardige power user (ontwikkelaaropties aanzetten, weten hoe je het IP van je TV moet vinden, adb geïnstalleerd hebben, ...). Als je al op dat niveau zit, dan vraag je niet hoe je SmartTubeNext kan installeren. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2021 09:26]

Thanks. Ik ga het allebei proberen. Eerst via ABD, als ik daar niet uitkom dan probeer ik het via een stick. Klinken allebei vrij simpel.
Succes gewenst! Laat het gerust weten als je vragen hebt in het topic voor jouw TV (merk) of in het algemene Android TV topic:

[Mediaplayer] Het grote Android mini tv topic
Ja, ik geef het maar aan als optie, omdat ik het persoonlijk veel sneller vind via ADB en dit nog altijd tweakers is :)
Zeker als je linux of mac os gebruikt is het echt super simpel als je het eenmaal gedaan hebt.
Op iOS gebruik ik eSound of Musi (vooral voor het luisteren van bijvoorbeeld mixtapes of livesets van festivals). Eerstgenoemde app heeft bijna dezelfde layout als Spotify en is eigenlijk ook gewoon een soort Spotify, maar dan gratis en je kunt ook Youtube videos zoeken en afspelen als 'muziek', je kunt de app dus gewoon sluiten en de muziek speelt verder. Werkt echt super en eSound heeft zelfs Chromecast ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Timoo_FR op 15 juni 2021 10:47]

Mwah er is wel een grens. Vijf reclames in een filmpje van nog geen kwartier of twee in een filmpje can tien minuten.
Ik luister wel eens mega mixen via YouTube tijdens het sporten. Duren nog geen half uur maar elke vijf minuten zit er wel reclame in. Is het niet van de uploader zelf dan propt YouTube ze er tussen. Er is een grens.
Niet alleen dat, maar de ads beginnen echt wel lang te worden.

Had in de week een filmpje (voor het geluid, niet beeld) opgezet in de auto bij vertrek op het werk

Het 3e reclameblok had iets over water drinken van, ik schat, meer dan 5 minuten, en iets van veel geld verdienen door eenmalig te registreren in 5 minuten, dat naar mijn gevoel 20 minuten duurde.

Vermits ik aan het rijden was, kon ik de reclame niet skippen. Toen ik na bijna 1,5 uur rijden thuis kwam ben ik nog een paar minuten in mijn auto blijven zitten, want wou mijn filmpje van 15 minuten toch uitluisteren...

Ik weet dat ik YouTube premium kan nemen, maar daar kijk ik dan weer niet genoeg voor. Had geen problemen met reclame, maar 5 keer meer reclame dan content gaat ook niet blijven duren. (Zeker omdat het nog verdacht lijkt ook, het geld filmpje zei letterlijk dat hij jou account zou gebruiken omdat de belastingen op zijn account te hoog zijn, dus ofwel belastingontduiking, of jij zit met meer belasting dan je verdient omdat hij zijn deel neemt?)
En vergeet vooral die irritante advertentie op 10 seconden voor het eind van een nummer niet.
daar zijn meerdere redenen voor.
Ten eerste het grote geld gaat naar Google zelf en niet naar de content creator.
Sterker nog die worden steeds meer geknepen door Google
Ten tweede, je krijgt 4 reclames per 10 minuten, dat is veel te veel.
Ten derde, Google gaat wat mij betreft te ver met spionage. Ik ben redelijk klaar met hun.
Je kunt ook stoppen met gebruik te maken van de dienst of een abonnement nemen zodat je geen reclame meer ziet én videomakers financieel helpt. Heb je er al eens bij stilgestaan dat het toenemende gebruik van adblockers er voor zorgt dat de groep die geen adblockers gebruiken de dupe wordt en steeds meer advertenties in het gezicht gedrukt krijgen?

[Reactie gewijzigd door Jorick op 15 juni 2021 09:58]

Ik zou het mooi vinden als die groep ook adblockers installeert, hoe meer mensen hoe beter, al is het maar om een signaal af te geven dat die hele advertentiebusiness goed op de schop moet. Wat Youtube op dit moment doet gaat echt veel en veel te ver.
Jij denkt serieus dat ze daar een boodschap aan hebben? Zo'n platform in de lucht houden kost geld net zoals het maken van video's. Links- of rechtsom zal dat geld verdient moeten worden. Als de inkomsten uit advertenties dalen gaan ze alleen maar meer advertenties tonen. De volgende stap is dat ze je verplichten een account te gebruiken om YT te kunnen kijken zodat ze accounts met adblockers kunnen bannen. De stap daarna is dat er een betaalmuur komt. Tel uit je winst. We hebben hier op Tweakers al kunnen zien wat voor grandioos succes het is als een groot deel van de bezoekers adblockers draait maar te beroerd is voor de content te betalen...

[Reactie gewijzigd door Jorick op 15 juni 2021 20:38]

Ik snap best dat ze daar geen boodschap aan hebben, maar dat wil niet zeggen dat ik het er maar mee eens moet zijn. Ze draaien daar miljarden winst, dat kan gerust wat minder, zonder dat het in de lucht houden van dat platform in gevaar komt.
YouTube draait miljarden omzet maar wat voor winst ze draaien is tot op heden nooit duidelijk geworden omdat YouTube, samen met andere diensten, onder één post is geschoven. Search is veruit hun grootste moneymaker en dat is ook niet zo vreemd want daar kun je makkelijker meer marge op maken.

Video is een van de duurste dingen die je op internet gaat vinden (encoderen van al die video's, opslag, bandbreedte, rechten management et cetera) en dat is misschien ook wel de reden waarom er nooit echt een concurrent voor YouTube is opgestaan. Het kost klauwen met geld en er valt alleen iets aan te verdienen als je het op een gigantische schaal kunt doen.
Er zijn effectievere methoden om artiesten te betalen voor hun werk dan reclame kijken. Ik durf overigens best te beargumenteren dat de invloed van reclame op de maatschappij groter is dan van mensen die weigeren reclame te kijken.
Vast wel aangezien veel van die mensen (die ik kijk) ook een merch store hebben en/of Patreon ;)
Sponsor ze liever zo dan 6 reclames (2x2x2) in een filmpje van 12min ofzo :(
Om deze reden ondersteun ik veel Youtubers via Patreon. Op deze manier kan ik zonder schuldgevoel alle advertenties blokkeren in browser met uBlock Origin en op Android met Youtube Vanced en krijgen mijn favorieten alsnog aanzienlijk meer van mij dan ze hadden gekregen via ads. Youtube is niet uit te houden zonder adblock, en Vanced komt met functies die zelfs Youtube Premium niet biedt (zoals dus SponsorBlock).
Die paar tientjes die ze missen met advertentie inkomsten verdienen ze wel terug met een sponsorship van raid shadow legends / nordvpn / ridgewallet / een van die andere die ieder kanaal wel sponsoren
Entertainment maar er niet voor willen betalen, wel een samenvatting van waarom onze maatschappij naar de klote gaat.
Iemand die een 3-minute-tutorial wil zien hoe hij z'n veters sneller kan strikken of een Vine-achtige filmpje van 11 seconden en een adblocker gebruikt om niet 5 reclames te hoeven zien, helpt de maatschappij naar de kloten? :+
waarom verwacht jij alles graits te mogen doen.
Hij zegt alleen dat ie YouTube Vanced gebruikt, niet dat hij de Appie uitloop met een volle kar zonder z'n knip te trekken.
Als ze gokken gaan blokkeren dan mogen ze ook de staatsloterij er wel is uit gaan halen. Zet af en toe wel is muziek aan via youtube maar de helft van de reclame die ik krijg is de staatloterij show 20 seconden en niet skipable. Daarnaast hebben geen enkele reclame's op youtube iets van comedy of flair erin zitten wat het totaal ook niet ten goede komt. Waar is de goede ouwe tijd van AH en Douwe Egberts "check ik zit in me bakkie 50 cent pompt uit me speakers". Toen was reclame niet iets waarvoor ik meteen de audio mute voor 20 seconden.
Ik vind dit zo mooi! Dat Google verantwoordelijkheid neemt!
Ik ben zelf alcoholist en word letterlijk doodziek van die ads.
Ik heb liever dat ze (1) die hele advertentieblabla stoppen. Het is echt niet normaal hoeveel advertenties te moet doorspitten om een filmpje te kijken vandaag de dag. (2) het aantal en de duur van advertenties drastisch verlagen of (3) het betaalde abbo enorm in prijs verlagen.

YouTube laat goed zijn hoe je macht misbruikt. We zijn inmiddels voor veel zaken afhankelijk geworden van YouTube en ik ben van de school dat met macht verantwoordelijkheid komt.

Ik gun YouTube alle macht, maar wel onder voorwaarde van een redelijke bijdrage.

Dat van nu, vind ik niet redelijk lig.

(Ik heb btw zelf 3 filmpjes onlinegezet waarin ik iets uitleg, altijd de optie tot adverteren uitgelaten. Kijk ik vorige week, onder alle filmpjes en voor het filmpje begint (gemiddeld 10 minuten) advertenties in totaal 00:02:30 reclame. Daar zitten mijn gebruikers en ik echt niet op te wachten. En weghalen lukt niet.)
Als je kanaal minder dan 1000 abonnees heeft beheerd YouTube reclame zonder dat je daar als beheerder van het kanaal wat aan kan doen. Pas boven de 1000 abonnees heb je zelf de keuze om de reclame uit te zetten of om een deel van in de inkomsten te ontvangen.
offtopic:
aha, dat kan dan wel eens de reden zijn dat ik dit niet (meer) kon vinden. Vroeoeoeoeoeoeger kon ik dit namelijk wel.

Dankjewel voor wat meer inzicht
laat me raden, staatsloterijen en lotto's vallen zeker niet onder gokken volgens Google...
Net als lootboxspellen
Dat lukt ze momenteel iig voor geen meter
Wel een bijzondere reactie op 'ze gaan dit doen', dat moet je toch wel een hint geven dat ze dat op dit moment nog niet doen?
Er zijn wel andere dingen die ze ook niet toelaten zogenaamd maar die toch steeds weer verschijnen. Er zijn meerdere redditpagina's waar steeds screenshots met NSFW-ads van Youtube getoond worden en mensen die in de reacties niet begrijpen hoe zoiets door de beugel kan. Alsof er geen enkele vorm van controle op zit, en daarom dat MR501 sceptisch zal zijn of deze nieuwe regels echt gehandhaafd gaan worden.
"Advertenties rondom specifieke politieke onderwerpen zijn onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan"

Dit is natuurlijk een gevoelig vlak omtrent sectie 230 en de publisher / platform discussie.
Nu nog de regelrechte softcore porno die er langs komt, vooral die gericht zijn op kinderen/tieners.
Het is echt niet normaal hoeveel van dit soort reclames er langs komen en met hoeveel ze weg komen.

Als je wilt weten met wat ze allemaal weg komen, bezoek een keer de subreddit: r/shittymobilegameads.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee