Bloomberg: Apple Watch Series 7 krijgt waarschijnlijk geen bloedsuikersensor

De komende Apple Watch Series 7 krijgt volgens geruchten dunnere schermranden en een verbeterde ultrawidebandchip. Dat meldt Bloomberg op basis van eigen bronnen. Het medium stelt ook dat de Series 7 waarschijnlijk geen bloedsuikersensor krijgt.

Bloomberg-journalist Mark Gurman schrijft dat de Apple Watch Series 7 onder andere een snellere soc krijgt. Gurman is doorgaans goed ingelicht en staat bekend om zijn goede bronnen bij Apple. De wearable zou ook verbeterde draadloze connectiviteit en een verbeterd scherm met kleinere schermranden krijgen. Analist Jon Prosser van Front Page Tech publiceerde eerder al renders van een mogelijke Apple Watch Series 7.

De fabrikant zou ook een nieuwe lamineringstechniek testen die het scherm dichterbij de glazen voorkant brengt. De Apple Watch Series 7 zou iets dikker zijn dan voorgaande modellen. Verder krijgt de komende Apple Watch volgens Gurman een verbeterde ultrawidebandchip. Diezelfde technologie wordt onder andere toegepast in Apples AirTags.

Apple werkt momenteel ook aan een smartwatch met een sensor die bloedsuikerwaarden meet. Volgens eerdere geruchten zou een dergelijke sensor in de Apple Watch Series 7 worden geïntroduceerd, maar Gurman stelt dat dit zeer onwaarschijnlijk is. "De bloedsuikersensor zal waarschijnlijk pas over enkele jaren klaar zijn voor een commerciële release", aldus de journalist. Apple zou ook werken aan een lichaamstemperatuursensor. Aanvankelijk wilde het bedrijf die sensor in de Series 7 verwerken, maar dit wordt nu verwacht in de Apple Watch-modellen die in 2022 uitkomen, zo stelt Bloomberg.

De fabrikant zou volgend jaar mogelijk ook met een meer robuust sportmodel van de Apple Watch uitkomen. Gurman schreef eerder dat een dergelijk sportmodel al in 2021 uit zou kunnen komen, maar de Bloomberg-journalist stelt deze verwachtingen nu bij naar volgend jaar. Apple werkt volgens Gurman ook aan een nieuwe Apple Watch SE, die eveneens in 2022 moet uitkomen.

Het is nog niet bekend wanneer Apple zijn Series 7-smartwatch uitbrengt, hoewel het bedrijf zijn Apple Watches vrijwel altijd samen met een nieuw iPhone-model introduceert. Daarmee is het aannemelijk dat de Apple Watch Series 7 in de tweede helft van dit jaar verschijnt.

Apple Watch Series 7 via Front Page Tech
Apple Watch Series 7 via Front Page TechApple Watch Series 7 via Front Page TechApple Watch Series 7 via Front Page TechApple Watch Series 7 via Front Page Tech

Renders van de vermeende Apple Watch Series 7. Bron: Front Page Tech

Door Daan van Monsjou

Redacteur

14-06-2021 • 19:46

112 Linkedin Whatsapp

Submitter: robcoenen

Lees meer

Apple kondigt watchOS 8 aan
Apple kondigt watchOS 8 aan Nieuws van 7 juni 2021

Reacties (112)

112
109
53
8
0
52
Wijzig sortering
Ik vind dat we een beetje voorzichtig moeten zijn met "gezondheids horloges". Apple schrijft zelf dat ze niet voor medische doeleinden geschikt zijn maar elke 10 minuten je saturatie of hartslag bekijken ... Is dat een goed idee?
En wat doe je dan als je saturatie ineens 2% minder is of je hartslag een paar slagen anders loopt dan daarnet? Ga je naar de dokter voor info? Ik verwacht dat men zich alleen maar zit op te winden over dingen die helemaal niet zo opwindend zijn. Om medicus te zijn moet je nogal wat kennis hebben en dat lukt niet met een horloge. Volgens mij hou je jezelf dan voor de gek.
Ik had boezemfibrileren dat onregelmatig optrad. Apple Watch stelt dat vast en als het langer duurt of andere ritme stoornis optreed geeft deze een alarm. Mijn cardiologe was erg blij met de data die ik haar kon geven. Dat vervangt niet hun metingen maar is een welkome aanvulling. Sommige storingen merk je wellicht niet maar zijn voorbode van een hartinfarct.
Mijn beste vriend deelt zo nu en dan een ecg in PDF formaat van zijn Apple watch met de cardioloog en de huisarts. Omdat hij mogelijk een erfelijke cardiologisch probleem heeft. Bij zo een registratie kun je ook invullen hoe je je voelt en wat je gedaan hebt.

Op basis van die informatie hebben ze hem na een paar maanden bloed laten prikken en daaruit volgde dat hij ook een ander probleem had.

Zijn artsen waren in ieder geval zeer blij met zijn data en spoorden hem vooral aan om ze te blijven delen en bij mogelijke problemen, vooral niet wegblijven.

Ik (vooralsnog kerngezond) deel ze zelf ook zo nu en dan (1x per kwartaal met meerdere uitlezingen in een spanne van een week ofzo). En ook daar is mijn huisarts erg blij mee, zij vindt het geweldig dat ze “voor haar gevoel” live mee kan kijken en eerder in kan grijpen als er iets zou zijn.
Je hoort inderdaad meer van dit soort verhalen. Apple laat ze ook wel eens zien als er een nieuwe versie aangekondigd wordt. Het toestel is ook FDA gecertificeerd voor bepaalde dingen (incl de ECG) maar alleen in combinatie als een arts er naar kijkt, en alleen als er eerst samen met een echte ECG een baseline is vastgesteld.

Fair enough.

Wel jammer van die bloedsuiker meter, dat had toch een handige aanvulling geweest in het assortiment van sensors. MITS Bloomberg het goed heeft, en da's niet altijd het geval.
Ja precies. Kijk, ik ga niet met blaadjes zwaaien voor de neus van m'n huisarts haha. Altijd in goed overleg, zij weten nu eenmaal de data beter te interpreteren dan ik. En ik zou ze vragen expliciet of het op prijs wordt gesteld.

Nu, bij mijn huisarts was het geen kwestie van een vraag aan mijn kant, zij zag mijn Apple Watch en vroeg mij proactief of ik misschien interesse had om de ECG functie periodiek te gebruiken en PDF’s periodiek naar haar te mailen. En dat vond ik een geweldig idee, verraste mij wel een beetje van de arts die toch op leeftijd is.

Ik vraag mij wel af in hoeverre een optische sensor bloedsuikerwaarden zou kunnen meten?

Misschien op basis van uiterlijke eigenschappen van de bloedvaten? Ik kan het mij maar moeilijk voorstellen maar goed, als het kan, altijd welkom!
Ik heb inderdaad van meerdere artsen (zowel huisartsen als cardiologen) gehoord dat ze bij het zien van een apple watch een dergelijke vraag neerleggen. Ik zie dat ook als een ideaal iets.

qua hoe: die technische uitleg die ik zag was dat bij een bepaalde lichtfrequentie / kleur de lichtabsorptie veranderd naar mate het glucose niveau oploopt in het bloed. Hoe minder licht gereflecteerd wordt, hoe meer glucose zeg maar. Het is niet zo betrouwbaar als prikken, uiteraard. Deze methode werkt prima voor een aantal dingen, zoals O2 saturatie. Maar is niet zo betrouwbaar voor glucose meting. Een patent van apple voor een multisensor package omschrijft een nieuwe technologie, die gebruikt van terahertz golven.

Het kan zijn dat ze de optische variant goed genoeg kunnen maken, of dat ze met de terahertz optie komen.
Wow! Dat wist ik niet, weer iets geleerd haha! Maar wat een technologie, los van het technische zou dat het leven van diabetici onder andere enorm verbeteren. Of diabetes eerder op kunnen sporen, zou ideaal zijn!
Wow! Dat wist ik niet, weer iets geleerd haha! Maar wat een technologie, los van het technische zou dat het leven van diabetici onder andere enorm verbeteren. Of diabetes eerder op kunnen sporen, zou ideaal zijn!
Het kan letterlijk levens redden. Niet alleen in de pure vorm, maar ook de kwaliteit van leven. Echt waanzinnig mooie vooruitgang.
Ik heb ook last van hartritmestoornis en met mijn Garmin horloges kan ik die in rust prima detecteren, heb ik ontdekt. Ik merk dat mijn cardioloog, die in het begin afhoudend was omdat het geen medical device is, nu ook iets meer vertrouwen erin heeft. Maar wel in combinatie met mijn persoon, mijn begripsvermogen en hoe ik als veel-sporter met mijn lichaam bezig ben.
Je auto gaat eens per twee jaar voor APK en zodra er een lampje begint te branden maakt 80% van de mensen direct een afspraak met de garage. Dat vind men normaal. Ik ook. Maar als het om iets onvervangbaars als je lichaam gaat moeten we ineens spaarzaam zijn?! Onzin. Gewoon naar de dokter gaan als je horloge zegt dat er iets afwijkends gedetecteerd is, de makers van die horloges hebben er geen baat bij je onnodig bang te maken.
Ik denk dat de reactie niet bedoelt was dat de horloge liegt maar dat mensen zelfs gauwer bang zijn. Dan moet je vooral denken aan mensen met hypochondrie. Zulke mensen denken bijvoorbeeld als ze bijvoorbeeld hoge bloeddruk hebben dat ze gelijk hartproblemen hebben terwijl ze misschien alleen maar iets deden zoals even iets optillen.
Dat was jaren geleden toen ook een probleem, waarop de overheid actief ontmoedigt heeft om voor elk wissewasje een afspraak bij de huisarts te maken.

Dat resulteerde in veel grotere gezondsheidsproblemen, die dan ook nog eens meer geld kosten. Of de belastingbetaler kwam te overlijden.

Je kunt beter 10 keer te vaak bij je huisarts aankloppen dan 1 keer te weinig.
slik: "Beter 10 keer te vaak bij je huisarts aankloppen dan 1 keer te weinig." Is écht niet waar we naartoe moeten. Dat is simpelweg 10x teveel en 1 maal te weinig. Doordat jij teveel afspraken maakt komt iemand anders weer te weinig. Een E-health beleid kan dat oplossen.

Het probleem is dat ons systeem verkeerd in elkaar zit. Artsen verdienen nu vooral als er een patiënt behandeld wordt. Goede preventie kan je enkel behalen als de arts ook beloond wordt voorr preventiewerk. Bijvoorbeeld door e-health beter uit te werken.

Btw, Voorkamerfibrillatie komt vaker voor dan je denkt. Indien je ouder dan 40 heb je 1 kans op 4 om ooit VKF te krijgen en dat stijgt met de leeftijd. De grootste doodsoorzaak is nog steeds hart en vaatziekten (gevolgd door kanker). Dus het is zeker geen nicheprobleem.

Als je last hebt van VKF is het risico op een trombose of beroerte door de vorming van bloedklonters vijf keer zo groot. Veel hartproblemen zijn het gevolg van een ritmestoornis en dat kan je met die horloges goed opsporen omdat ze over een lange periode een meeting kunnen uitvoeren. VKF is vaak iets dat af en toe voorkomt.

https://www.uzleuven.be/nl/voorkamerfibrillatie-vkf
https://www.fibricheck.com/nl/wat-is-voorkamerfibrillatie/.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 15 juni 2021 09:17]

Ja, het Ria Bremer-effect. Als 'Vinger aan de pols' met presentatrice Ria Bremer op tv was geweest, dan zat de volgende dag de wachtkamer bij de huisarts vol met mensen die dachten een kwaal te hebben die de avond daarvoor op tv was behandeld...
Dat is een nadeel die erbij komt kijken, maar dat is het waard. Het is maatschappelijk ook een heel stuk goedkoper om te veel onnodige huisartsbezoeken te krijgen.

Als je het actief gaat ontmoedigen (wat de overheid een jaar of 10 geleden geprobeerd heeft), gaan mensen die daadwerkelijke kwaaltjes hebben, ook niet meer langs de huisarts. Kleine kwaaltjes worden grote kwaaltjes, grote kwaaltjes kunnen levensbedreigend worden of hebben veel meer en langdurig zorg nodig. In het ergste geval raakt iemand gehandicapt of legt die zelfs het loodje.

Je kan beter 100 van die Bepjes hebben die na zo'n aflevering een nocebo effect krijgen, dan dat je 1 iemand hebt die met zijn kleine kwaaltje niet langs komt en later kanker blijkt te hebben. Zo jaren aan zorg nodig gaat hebben of erger, komt te overlijden op te jonge -belastingbetalende- leeftijd.

Als je het gevoel hebt dat er wat mis is met je lichaam, ga alsjeblieft gewoon naar de (huis)arts! Het gaat wel over je gezondheid en het is zelfs in het maatschappelijk belang dat je dat doet.

Zorg is langzaam al onbetaalbaar aan het worden voor de onderste arme laag van de samenleving dankzij dat achterlijke ontmoediginsbeleid dat eigen risico en eigen bijdrage heet, dat gaat ons allemaal op de lange termijn een heleboel geld kosten.
Zorg is langzaam al onbetaalbaar aan het worden voor de onderste arme laag van de samenleving dankzij dat achterlijke ontmoediginsbeleid
Tsja, de overheid en zorg.... Het enige wat de overheid voor ogen staat is het kosten/baten plaatje. Met als gevolg dat bijv. een begrijp als solidariteit wordt ondermijnd. Zie zoiets als de zorgverzekering - betalen voor allerlei handelingen waar je als verzekerde nooit 'gebruik' van gaat maken levert een hoop gemor op. Terwijl je een verzekering afsluit in de hoop daar NOOIT een beroep op hoeft te doen. Maargoed, over overheid en zorg zijn al boeken vol geschreven....
Wordt volgens mij nog steeds ontmoedigt. Laatste keer had ik last van m'n oor. Hoorde niks en steken die door m'n hele hoofd gingen. De assistente zei: "waarschijnlijk loopoor die is doorgebroken". Paar dagen later werd het minder waarna nog paar dagen later het dubbel zo erg werd. Weer een afspraak willen maken, maar kon pas na 3 dagen ivm drukte en de griepprik (waarvoor ze alles dicht gooien. Maar goed 3 dagen was niet langer dan gemiddeld). Na ongeveer 2 weken kon ik dus eindelijk in 5 min vertellen aan de huisarts wat ik zelf op Google gevonden had. Ik zeg dan iedere keer dat ik dat nooit doe omdat ik dan iedere mogelijke ziekte heb. Huisarts ging ff in 't oor kijken en bleek gehoorgangontsteking te zijn waarop ze zei: "ik snap niet hoe je hier 2 weken mee hebt kunnen lopen, waar ben je niet eerder langs gekomen?". Nou.. Omdat dat niet mocht van de assistente..

Is natuurlijk maar 1 verhaaltje dus zegt niets over de rest. Maar het feit dat ik altijd 3 dagen moet wachten bij een huisartsbezoek resulteert bij mij vaak in het niet maken van een afspraak want de meeste klachten voor bezoeken aan de huisarts zijn dan weer verdwenen (wellicht dat dit ook het filter is wat ze graag hebben). Dus voor mij werkt het wel ontmoedigend.

Daarnaast ontkracht je met je laatste alinea toch ook dat we zoveel mogelijk naar de huisarts moeten van onze beleidsmakers. Vaak juist in die 'onderkant' met mensen met weinig geld hebben ook weer allerlei chronische aandoeningen. Voor hen is zo'n eigen risico gewoon letterlijk een rib. Dan denk je toch 3 keer na voor je gaat (hoewel dat inderdaad) niet zou moeten.. Dus volgens mij wordt het nog steeds op veel manieren ontmoedigd |:(

Bovendien wordt het niet ontmoedigd omdat zorg zo duur is (en daardoor nog duurder wordt). Of omdat het duur is dat 100 beppies hun verhaal komen doen? Als die er niet zouden zijn was het wellicht minder duur en wel bereikbaar voor die onderkant :Y)

[Reactie gewijzigd door LaduciA666 op 15 juni 2021 13:31]

Dat laatste hoor ik altijd, maar mijn huisarts heeft daar geen boodschap aan. Als je voor de tweede keer met dezelfde klachten komt, dan wil ze geen verder onderzoek doen omdat het iets tijdelijk is wat wel over zal gaan. Wat niet altijd het geval is.
Je kunt beter 10 keer te vaak bij je huisarts aankloppen dan 1 keer te weinig.
Ben ik niet helemaal met je eens. Ga jij te vaak naar de huisarts voor niets is de kans groot dat die je niet meer serieus neemt. Hierdoor kan het dus zijn dat je ook niet serieus genomen wordt als er wel wat aan de hand is. Maar ik heb het dan ook niet over situaties waarbij de horloge een melding geeft. Ik heb het dat over mensen die bijvoorbeeld even trap gelopen hebben, kijken naar hun bloeddruk en dan gelijk gaan stressen. Uiteraard is er altijd een kans dat je iets hebt maar om nou meting te pakken na een zware activiteit en dan zeggen dat je druk problemen hebt is ook natuurlijk niet goed. Iedereen heeft hogere bloeddruk na een zware activiteit.

Zelfde als dat iemand hoofdpijn heeft. Dat hoeft niet gelijk te betekenen dat er een tumor in je hoofd zit. Maar er zijn mensen die zulke gedachtes hebben. En dat is dus wat hypochondrie is.
De Apple Watcht geeft pas een melding als er echt wat aan de hand is. Mijn pa had boezemfibrilleren zonder dat hij het wist. Horloge gaf dat aan en toch de huisarts bezocht. Hartfilmpje gemaakt en was inderdaad niet goed. Lichte ingreep op het ziekenhuis en nu weer okee. Kan op termijn schade geven, dus goed dat het is opgemerkt. Apple Watch heeft vrijwel geen false positives begreep hij van de cardioloog.
Ik ben blij dat het goed geholpen heeft voor je vader. Maar wat ik bedoelde is dat je hypochondrie heb. Dat is een mentale ziekte waardoor je gelijk het ergste gaat bedenken. Dus als je even een paar minuten hardloopt is je bloeddruk dus logisch gezien hoger. Maar mensen met hypochondrie kunnen gelijk denken dat ze een hartprobleem hebben omdat hun bloeddruk niet normaal is. Maar het is dus wel normaal alleen voor een andere situatie.

Het is inderdaad gewoon anders als je een melding krijgt op je horloge.
De Apple Watcht geeft pas een melding als er echt wat aan de hand is. Mijn pa had boezemfibrilleren zonder dat hij het wist. Horloge gaf dat aan en toch de huisarts bezocht. Hartfilmpje gemaakt en was inderdaad niet goed. Lichte ingreep op het ziekenhuis en nu weer okee. Kan op termijn schade geven, dus goed dat het is opgemerkt. Apple Watch heeft vrijwel geen false positives begreep hij van de cardioloog.
mooi voorbeeld, ik ben blij dat het zo gegaan is. :)
Bovendien hebben de verkopers van medische apparatuur zoals horloges die lichaamsfuncties monitoren natuurlijk wel degelijk een eenvoudig te zien, direct financieel belang erbij om je bang te maken. Als je bang bent dat je mogelijk ongezond bent, te hoge hartslag of bloeddruk hebt of te hoge suikerwaarden, dan koop je eerder zo'n horloge dan als je je over die zaken totaal geen zorgen maakt. Net zoals de maker van een virusscanner er belang bij heeft om de gevaren van virussen te benadrukken.
Gewoon naar de dokter gaan als je horloge zegt dat er iets afwijkends gedetecteerd is, de makers van die horloges hebben er geen baat bij je onnodig bang te maken.
Als de data accuraat is, dan kan het zeker nuttig zijn. Anderszijds, als mensen ineens massaal naar de dokter gaan vanwege hun horloge en achteraf blijkt dat de data niet altijd correct is, dan is de vraag of we dat met zn allen willen betalen. Ik neem aan dat iedereen snapt dat dit niet gratis is en dat Apple (en andere makers) wel de miljarden willen harken, maar nooit betalen voor de consequenties. Daarom zeggen ze er ook bij dat het niet voor medische doeleinden bedoeld is, zodat ze nooit verantwoordelijke kunnen zijn voor consequenties van het product.

Horloge makers willen niet bang maken, gewoon geld verdienen. Ze zoeken naar 'toegevoegde waarde' en soms is die er zeker. Soms ook totaal niet. Een notificatie dat je je vuilnis buiten moet zetten heeft iets minder impact dan mensen naar de huisarts sturen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 15 juni 2021 09:02]

Volgens mij is het nut eerder omgekeerd.

Je gaat naar de dokter, want je voelt je niet zo super de laatste tijd. Zij kan dan eens kijken hoe je bloedsaturatie de afgelopen week was.

Het voordeel is dat artsen niet per se afhankelijk zijn van een enkele meting. Natuurlijk moeten ze niet blind varen op de data van een horloge, maar ondersteunend aan laboratorium-onderzoek kan het zeker wel nut hebben.
Ik ben geen arts, maar ik kan mij voorstellen dat eventuele hartafwijkingen niet direct merkbaar zijn, maar je Apple Watch dit wel tijdig kan opsporen. In die zin lijkt het mij dus zeker nut hebben.

Ik zie nu dat je opmerking specifiek betrekking had op de saturatiemetingen. Ook die hebben in tijden van corona nut, omdat sommigen kunnen lijden aan stille hypoxie, waarbij je je goed voelt maar je saturatie te laag is.

[Reactie gewijzigd door Montu op 14 juni 2021 21:31]

Ik ben geen arts, maar ik kan mij voorstellen dat eventuele hartafwijkingen niet direct merkbaar zijn, maar je Apple Watch dit wel tijdig kan opsporen. In die zin lijkt het mij dus zeker nut hebben.
Apple is het daar zelf absoluut niet mee eens en dat maken ze de dragers van hun horloges ook voldoende duidelijk. Het is overigens niet zo dat een Apple Watch geen hartrimestoornissen kan opsporen, maar vooral dat de Apple Watch hierin niet feilloos is en Apple hun vingers hier (nog) niet aan wil branden.
Ik zie nu dat je opmerking specifiek betrekking had op de saturatiemetingen. Ook die hebben in tijden van corona nut, omdat sommigen kunnen lijden aan stille hypoxie, waarbij je je goed voelt maar je saturatie te laag is.
Dat kan dus een reden zijn om naar de dokter te gaan, maar de dokter zal een eigen saturatiemeting doen en niet uitgaan van de bepaling door een hip horloge. Correct me if I'm wrong: Apple doet geen enkele suggestie dat de saturatiemeting van een Apple Watch geschikt is voor medisch gebruik, inclusief het vaststellen van (stille) hypoxie.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 15 juni 2021 14:38]

Apple is het daar zelf absoluut niet mee eens en dat maken ze de dragers van hun horloges ook voldoende duidelijk. Het is overigens niet zo dat een Apple Watch geen hartrimestoornissen kan opsporen, maar vooral dat de Apple Watch hierin niet feilloos is en Apple hun vingers hier (nog) niet aan wil branden.
wat Apple letterlijk zegt: de meetresultaten en metingen opzichzelfstaand zijn waardeloos. Maar in combinatie met analyse door een arts, kan het heel anders worden. Ze geven een indicatie, die kan daadwerkelijk (zie voorbeeld van iemand's vader hierboven) accuraat zijn.

de ECG functie moet bijvoorbeeld - om echt waardevol te zijn - geverifieerd worden met een echte ECG door een arts. Pas dan heb je een accurate baseline, die het betrouwbaar maakt. Maar de ECG opzichzelfstaande zonder die baseline is goed genoeg voor een indicatie.
Volgens mij zeggen we ongeveer hetzelfde, maar waar jij zegt "in combinatie met analyse door een arts" stel ik dat dat "met los daarvan analyse door een arts". De uitslagen van een Apple Watch zijn in Nederland niet toe te voegen aan het EPD en worden dus niet gebruikt voor verdere analyse. Buiten Nederland weet ik dat niet, maar ik kan het me niet voorstellen. De waarde van een ECG van een Apple Watch is ongeveer gelijk aan de anamnese (bv "ik heb pijn / drukkend gevoel op de borst" of "ik wordt duizelig bij inspanning / plat liggen". Het kan reden zijn voor verder onderzoek, maar maakt geen onderdeel uit van dat verdere onderzoek.

Dat de conclusie van een Apple Watch accuraat kan zijn klopt natuurlijk, zelfs een defecte klok geeft tweemaal per dag de juiste tijd aan.
Toch denk ik niet dat artsen dit doen. Net zoals koffiedrap lezen of de stand van de sterren in relatie tot het sterrenbeeld bekijken, uiteraard ondersteundend aan laboratorium-onderzoek, is de saturatiemeting van een Apple Watch niet betrouwbaar genoeg. Want stel dat de arts op basis van deze metingen een verkeerde beslissing neemt, kan de arts dan bij Apple aankloppen? Nee, het is slimmer om de metingen niet te gebruiken en uit te gaan van eigen metingen. Je moet sowieso geen gegevens gebruiken als die niet van invloed zijn op je beslissing, zeker ook niet als medicus.

De saturatie en hartfrequentie kunnen voor de drager reden zijn om een arts te bezoeken, een arts doet vervolgens eigen onderzoek.
Artsen doen dit wel.

Sterker nog, ze nemen dat initiatief als ze een patient met een apple watch om de pols zien.

de ECG functie van apple watch is in diverse landen gecertificeerd, maar er is wel altijd een baseline nodig. Die legt de horloge ECG en een echte ECG naast elkaar. Vanaf dat moment kunnen patient en arts er mee werken.
Dat is een ander verhaal. Je hebt het hier over patiënten bij wie al eerder een diagnose met medische apparatuur is vastgesteld, waarbij een Apple Watch vervolgens een indicatie kan geven dat dezelfde klacht weer terugkomt, zoals bij paroxismaal atriumfibrilleren. Je hebt het dan over een select gezelschap, niet de algemene populatie. Atriumfibrilleren is overigens de enige hartritmestoornis of hartkwaal die de Apple Watch met enige betrouwbaarheid kan opsporen.
Of je bekijkt doe je natuurlijk ook wel zelf, ik doe bijna nooit.
Als je elke 5 min naar die metingen gaat kijken is er wellicht een ander draadje bij je los, en zullen metingen wellicht ook niet echt meer kloppen aangezien zenuwachtig constant ben.
Ik kan me herinneren dat ik ooit een reality programma zag waarbij atleten uit allerlei disciplines tegen elkaar streden. Eén van die atleten trainde altijd met hartslagmeter en had specifieke doelen om die hartslag onder bepaalde waarden te houden bij bepaalde oefeningen.

Toen kwam er een onderdeel waarbij deelnemers moesten proberen om binnen een bepaalde tijd hun hartslag eerst boven een bepaalde waarde en daarna zo laag mogelijk te maken. Iedereen was er van overtuigd dat de deelnemenr die 'verslaafd was' aan de hartslagmeter hier zou winnen, maar uiteindelijk bleek die dus de allerslechtste score neer te zetten!

/rambling
Nou als die dus altijd onder die hartslag houd dan is hij dus bezig met meer airobic training en belasting dat is langeduur continu belasting waar je nog in O2 verbranding zit. Je belast je lichaam langdurig met mate.
Houd in dat je hart ook maar beperkt is tot die belasting. Dus dan verwacht ik dat hij dan ook bij intensieve inspanning waardeloos presteerd want dat catabolic. HITT waar je lichaam maximaal strest waar je hard dus flink tekeer moet gaan.

het verschil is dus dat meneer zijn hart maar matig trained. terwijl sprinter zijn hart zwaar belast dus ook beter getraind is om blood flink rond te pompen en ook sneller regenereerd.

Eigenlijk zoals verwacht. bewegen is goed maar regelmatig flinke inspanning mits je gezondheid dat aankan is juist beter en je bent minder tijd kwijt.
Nou ik denk eerder dat hij dat best goed deed maar ik met totaal geen verstand van zaken het gewoon verkeerd uitleg... Maar punt was meer dat heel veel monitoren van zijn hartslag hem niet hielp bij die challenge wat bij iedereen veel verbazing gaf
Ik denk niet dat het de bedoeling is om bij de minste afwijking meteen contact op te nemen, maar newsflash: het wijkt altijd wel wat af, daarom heet het een gemiddelde.

Ding is wel dat je data verzameld die overall best zinvol kan zijn. Mijn vader heeft ook een nieuwe hartslagmeter om om de zoveel tijd even een minuutje het ritme op te nemen. Dit kan ie weer meenemen naar de specialist als ie weer eens langs gaat. Voor doktoren is het een hele zinvolle inkijk in het ritme door de dagen heen. Een momentopname bij een test die de arts afneemt, zegt ook lang niet alles en hoe meer informatie je kunt delen, hoe beter. Met als kanttekening dat je wel iets moet hebben om de gegevens te interpreteren. Maar dat is meestal stap 2.

Maar het gaat dus om gemiddelden en het koppelen van je gevoel bij wat je meet. Voel je je niet goed maar is je hartslag ook boven de 120, dan kun je wel degelijk even contact opnemen met je arts.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 juni 2021 20:17]

gezondheidshorloges***

De features kunnen je we op voorhand een hele goede indicatie geven van bepaalde problemen. Je hoort wel af en toe zo'n verhaal waar een Apple Watch de gebruiker bepaalde info heeft gegeven die hem naar de arts heeft geleid waar ze zen serieus probleem ontdekten. Al vind ik het grootste voordeel van de hartslagmeter het meten van mijn hartslag tijdens het sporten.
Horloge geeft zelf aan wanneer je wellicht naar de dokter moet, en dat heeft al vaak genoeg mensen geholpen.
Aan de andere kant, jij bekijkt het puur vanuit je gezonde gezondheidssituatie. Voor een diabetes patient zou bloedsuiker kunnen meten enorm waardevol kunnen zijn. De patiënt weten precies wat de waardes doen en invloed hebben op hun gedrag en gezondheid.

Daarnaast bijv. bij een mogelijke reanimatie, gewoon even gekeken naar de smartwatch en zag dat daar een mooi hartritme werd gemeten, dan weet ik ook voldoende en dan ga ik niet iemands rib onnodig breken.

Ik omarm dit met grote liefde.
Het is volgens mij de bedoeling dat je juist minder gaat kijken en de watch alles automatisch bijhoudt en een signaal geeft wanneer het niet goed gaat.

Het probleem is dus eerder dat mensen zich juist veilig en gezond voelen met z’n watch, terwijl er wel iets aan de hand is. De sensoren van de Apple Watch zijn echter behoorlijk nauwkeurig.
Ik gebruik de SpO2 sensor van mijn Mi Band 6 (40 euro ;) ) om een indicatie te krijgen van mijn slaapkwaliteit. Ik heb slaapapneu en ik heb ondanks de CPAP machine toch altijd wel wat fasen waarbij mijn SpO2 zwaar laag is. De mi band 6 kan het de hele nacht lang meten (moet je wel de notify for mi band app hebben, niet de officiele app vreemd genoeg)

Het is niet zo precies als de pulsoximeter van de dokter. Elke 6 maanden krijg ik er eentje mee om een paar nachten mee te slapen. Maar het is wel een stuk comortabeler want die van de dokter is een behoorlijk ding om je arm en een soort knijper op je vinger. De mi band is een armband zoals de meeste fitnessbands. Je arm is niet zo'n goede plek om SpO2 te meten maar het hoeft ook niet zo precies te zijn. Als ik al een idee heb van hoeveel tijd met slecht ademen ik in een nacht heb gehad weet ik al genoeg. Als het vaak gebeurt kan ik de arts vragen om de druk van de CPAP bij te stellen (of het zelf doen, ook niet zo moelijk ;) )

Die horloges meten ook niet de hele dag door je SpO2 trouwens. Je moet hem daarvoor redelijk stilhouden, als je aan het rennen bent ofzoiets dan gaat het hem gewoon niet worden. Gewone hartslag wel maar dit niet. Vandaar dat tijdens slaap het wel redelijk gaat.

Je moet gewoon in je achterhoofd houden dat de informatie niet zo betrouwbaar is. Het is geen medisch apparaat, maar het kan je wel wat indicaties geven voor eventueel verder onderzoek. Het voordeel is dat je geen momentopname meer hebt maar een heel verloop met elke dag data, wel minder betrouwbaar maar je hebt tenminste iets.

De ECG is trouwens net zoiets, die meet ook niet de hele dag door. Daar moet je echt voor gaan zitten en de knop op het horloge vasthouden met je andere hand. Mijn smart band heeft dat niet maar ik de Apple watch is me gewoon te duur (en ik heb Android dus kan hem sowieso niet gebruiken).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 juni 2021 20:43]

Anoniem: 58485
@MarkS9014 juni 2021 22:36
Volgens mij zijn er enkele verzorgingstehuizen waar ze juist de Apple iwatch om remotely de hartslagen van hun clienten te kunnen monitoren. Ik vind het ideaal; als ik slaap bijv zie ik terug dat mijn hartslag in rust amper 50 slagen per minuut was en in actieve stand (dus boodschappen doen bijv) dat naar 110 stijgt. Zo kan ik een idee krijgen van waar workouts toe dienen en het resultaat dat ik eruit haal.

Bedoel een goed en gezond hart pompt in de regel iets langzamer (efficienter).
Anoniem: 1322
@MarkS9014 juni 2021 20:41
Volgens mij hou je jezelf dan voor de gek...

Volgens deze mensen niet: My Apple Watch saved my life: 5 people share their stories

Apple heeft er blijkbaar ook vertrouwen in want ze maken er zelfs reclame mee:
Apple Watch — Real Stories — Apple
Apple Watch — The Device That Saved Me

Maar ja, met ongeveer 100 miljoen van die dingen zal je vast wel succes hebben. Ik vind het zelf wel een positieve ontwikkeling. Zeker gezien ze de medische data serieus nemen (moet natuurlijk ook van Europa):
health records are encrypted using end-to-end encryption through iCloud. This means only you can access this information, and only on devices where you’re signed in to iCloud. No one else, not even Apple, can access end-to-end encrypted information.

IOS 15 introduceert ook weer langzaam meer mooie (imho) features. Zoals familie in de gaten houden (als je het horloge aan je ouders geeft), ademhaling tijdens het slapen, stabiliteit van je loopgedrag (indicatie dat je gezondheid achteruit gaat) en trends in al deze gegevens (ook van bijvoorbeeld je insuline inname):
https://www.apple.com/new...sharing-and-new-insights/

Ik denk dat je het product verkeerd begrijpt. Het is momenteel een vergaarbak van steeds meer data maar daar worden steeds weer nieuwe analyses op gedaan. Met die analyses kan het horloge ook echte serieuze waarschuwingen afgeven. Het zal je echter ook altijd doorsturen naar een echte dokter voor een echte diagnose.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 14 juni 2021 20:45]

Ik ben dankzij mijn Watch bijna 15kg afgevallen. Natuurlijk moet je wel zelf in beweging komen, maar voor mij werkt de watch (met alle gegevens die het bijhoudt) als een motivator
ZIjn er mensen die zich daar over opwinden? Sorry maar dan ben je gewoon niet echt slim. Wie weet er nu niet dat je hartslag en zuurstofsaturatie variabel is?
Die zijn variabel en daarom is zo'n watch ook zo handig. De dokter kan ook je saturatie etc wel meten, maar dat is een momentopname. Natuurlijk, als de waarde enorm afwijkt dan ziet de dokter wel meteen dat er iets mis is, maar als de waarde toevallig even goed is, dan stuurt de dokter je al gauw onverrichterzake naar huis. Zo'n watch kan de metingen over een langere periode doen waardoor sneller duidelijk is of er sprake is van een structurele afwijking.
De Apple Watch geeft mij een veilig gevoel. Ik loop met een taststok. Een aantal keren vindt een automobilist of fietser dat zijn bestemming belangrijker is als mijn veiligheid, rijden ze nog net niet de stok uit mijn hand. Al dan niet onder een roepen van "soooorry". De automatische val alarmering is dan een fijn gevoel.

Het is ook fijn als controle op de Resmed CPAP (apneu).

Wat ik tot zover lees lijkt de AW7 niet echt meer te bieden dan de 6. Dat de rand 0,X mm smaller is boeit me niet zo. Ik heb liever de AW in Nederland een zelfstandige telefoon functie heeft, dat ik er een eSim op kan laden. Liefst nog met hetzelfde mobiele nummer als mijn iPhone.
Ik ben het eens met er niet teveel in lezen, maar het kan wel een indicatie geven dat er "wat is", net als spierpijn zonder dat je iets bijzonders gedaan hebt bij mij de eerste indicator is dat er wellicht een verkoudheid/griepje aan komt.
Ik doe elke andere dag de zelfde serie oefeningen. Ik voelde me een dag niet zo lekker en jawel, mijn hartslag was veel hoger dan normaal... niet dat ik dan hollend naar de cardioloog ren, maar wel het die dag wat rustiger doe en in de gaten houd of ik niet verkouden ben.
Precies daarom heb ik geen Apple Watch. In plaats van jijzelf, leidt de watch jouw leven…
natuurlijk niet. Het is een ondersteuning. Denk je dat ik altijd naar dat ding luister als ie roept dat ik moet gaan staan of nog even moet gaan lopen? Natuurlijk niet.
Graag eens een batterijduur van een week ipv elke dag opladen.
Elke avond liggen alle apparaten bij ons aan de stekker. (iphones, apple watch, ipad, etc).
Hmm, mijn Apple watch ligt smorgens aan de lader als ik ga douchen en koffie drink. Als ik naar het werk ga, die ik hem weer om. Vanmorgen vergeten, was net nog bij 38%
Dat doe ik ook, tijdens douchen en dan is hij al weer vol. Maar ik zou het wel erg tof vinden als een Apple Watch ooit, net als mijn “sieraad klok”, een manier zou krijgen om beweging in energie om te zetten.
Is wel mogelijk. Seiko doet dat al jaren met de kinetic lijn. Quartz horloges zonder batterij, die wordt opgeladen met een foto, net als een mechanisch automatisch horloge.
Met een foto?

De meeste automatische analoge horloges worden overigens niet opgeladen. Die worden opgewonden door de beweging, de beweging gaat niet in een accu.
Rotor, dyac

Automaten winden door beweging op. Apple Kinect drijft dmv beweging een magneet in een spoel aan en de opgewekte energie wordt opgeslagen in een condensator.

het ding wat in een mechanisch horloge de beweging omzet om de veer op te winden noem je een rotor.
https://www.youtube.com/watch?v=cSS7VqIYFKo
Tja, mijn omega seamaster automatic uit 1948 heeft een mechanisme wat zichzelf opwind, maar ik denk dat een kinetische oplading veel plek wegneemt en te weinig energie oplevert. Maar wie weet, ooit.
Mijn garmin fenix 6 x pro is dan misschien niet zo veelzijdig qua smart features (wel berichten kunnen quick replyen, muziek luisteren enzo) en met GPS (3x in de week sporten), constant hartslagmeting en pukse oxygen meter, gaat deze anderhalve week mee.

Ik heb echt medelijde met Apple watch users 8)7 :D
En ik met garmin users. Geen apps, geen interactieve notifcaties, lage kwaliteitsscherm, duurder en waardeloos als je niet sport. En geen 4G/5G connectiviteit.
Je geeft niet aan waarom dat een probleem is :)
Zo heb je routine en is het voor alles gelijk. Stel je voor dat ze allemaal anders zouden zijn…

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 14 juni 2021 20:05]

Je moet binnen de wetten van de fysica blijven, wat je vraagt is onrealistisch. Apple zou dit enkel kunnen door de Apple Watch ofwel drastisch te veranderen zoals veel dikker maken en / of veel functies gewoonweg uit te schakelen of ze moeten een baanbrekende batterijtechnologie hebben ontwikkeld dat dit mogelijk maakt.

Mijn Apple Watch series 4 stainless steel heeft nog 86% batterijcapaciteit over en heeft ongeveer 20% over op het einde van een dag waarin ik 2u heb gesport of 45-50% na een dag zonder sportactiviteiten. de schermhelderheid staat op het maximum, background updates op 75% van de apps die erop staan en toegang tot mijn huidige locatie ingesteld op alle apps die het nodig hebben. M.a.w. de Apple Watch doet het goed op vlak van batterijduur op dat vlak. De Apple Watch komt soms wel batterijduur terkort wanneer je hem veel ongekoppeld van je iPhone gebruikt met 4G aan. Ik heb mijn Apple Watch al enkele keren gebruikt om buitenshuis, zonder mijn iPhone mee te nemen, naar muziek en podcasts te luisteren en toen zag ik dat de batterij ongeveer 25-30% per uur verbrandde. Maar de Apple Watch is niet bedoeld om constant zonder iPhone te worden gebruikt dus ik vind dat zeker aanvaardbaar.
en dit alles is beter dan mijn nog fors oudere series 2, maar ook die houdt 't met gemak een dag en nacht vol.
Hele goede batterijduur. Heb je die van dag 1? Ik heb zelf de Series 2 2 jaar lang gedragen na lancering, maar toen ik de Apple Watch Series 4 zag moest ik hem meteen hebben. Deze ziet er zoveel moderner uit en ik wilde sowieso ook de nieuwe functies van de Apple Watch Series 4.
Hele goede batterijduur. Heb je die van dag 1? Ik heb zelf de Series 2 2 jaar lang gedragen na lancering, maar toen ik de Apple Watch Series 4 zag moest ik hem meteen hebben. Deze ziet er zoveel moderner uit en ik wilde sowieso ook de nieuwe functies van de Apple Watch Series 4.
Niet helemaal dag 1, maar volgens mij niet zo heel erg erna. Ik wil ook best een nieuw model, ook voor de features, maar dat vind ik een beetje geld weggooien. :) als deze stopt met security updates krijgen, dan is hij een risico geworden en moet ie vervangen worden. En ik heb voor iets chiquere gelegenheden ook nog een ander horloge. (Niet smart)
Jammer! Los dat dit als technisch detail mega interessant is, zou dit ook echt een heel handig gadget zijn geweest voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Hopelijk hoeven ze niet nog té veel jaren hierop te wachten...

Snellere SoC etc zijn allemaal marginale upgrades, maar dit was wel echt een debuut geweest, omdat het Apple kennende erg soepeltjes zou lopen, en makkelijk zijn in gebruik..
Nou, zeker!

Geen idee hoe dit exact zou moeten werken, maar een aantrekkelijker alternatief als de reguliere glucosetesters.

Maar goed, we zijn nog niet bij launch.
Het zou voor mij als diabeet helpen om mijn waardes beter inzichtelijk te krijgen zonder hiervoor in m'n vingers te hoeven prikken. Wat ook weer op langer termijn gezonder is voor m'n vingers ivm eelt etc.

Ik draag nu de Libre Sensor, nadeel hiervan is en blijft dat deze sensor maar twee weken op m'n arm kan blijven voordat ik hem moet vervangen voor een nieuwe. Wat bij een Apple Watch niet nodig is. (Let wel dat de sensor volledig vergoed wordt onder bepaalde voorwaarden)

Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen, een ding is zeker, het zou een hele goede stap in de richting zijn voor Apple Watches en medische zaken.

[Reactie gewijzigd door Metian op 14 juni 2021 20:14]

Hoe zijn de metingen van die Sensor vergeleken met prikken? Mijn man had er eentje op proef 14 dagen maar er was een groot verschil tussen de sensor metingen en prikken in de vinger
Er zit een vertraging op van 10 minuten, en na het plaatsen is hij niet (altijd) gelijk accuraat. Het is dus aan te raden om de sensor pas te activeren 24 uur na plaatsing, dus ik plaats die van mij altijd een dag voordat mijn oude sensor vervalt.

Je moet ook geen exacte meting verwachten, het is vooral handig om 8 uur terug te kunnen kijken en dalingen op tijd te zien aankomen. Het helpt mij vooral met de nacht. Maar het is ook weer niet zo onnauwkeurig dat je altijd ook nog normaal moet prikken. Ik prik alleen nog bij extremen, zodat ik exact weet hoeveel ik moet compenseren of om te kijken of ik niet extreem laag zit.

Echter een Apple Watch, zonder onderhuidse sensor, dat lijkt me nooit accuraat genoeg voor een diabeet. Eerder een handige tool voor de sporter.
Ik heb mezelf aangeleerd om altijd mijn vingers te prikken zodra ik het gevoel krijg dat de waardes niet kloppen of twijfelachtig zijn. Bijvoorbeeld in het geval van een hypo (gevoel) en dat de waarde van sensor toch hoger uitvalt (net boven de 4 bijvoorbeeld).

Maar in totaliteit maakt het wel dat de sensor een stuk meer uitkomst biedt om het beter onder controle te houden omdat je totaal overzicht krijgt van hoe je waardes gedurende de dag loopt.
Valt bij mij eigenlijk wel, het is niet 1-op-1 waardes. Maar accuraat genoeg voor mij om er mee door te kunnen, maar sowieso wordt standaard al aangeraden om je vingers te prikken op het moment je te hoog of te laag zit.
Ik draag nu de Libre Sensor, nadeel hiervan is en blijft dat deze sensor maar twee weken op m'n arm kan blijven voordat ik hem moet vervangen voor een nieuwe.
En die prijzen ze aan als "zonder prikken" wat in mijn ogen gewoon een leugen is maar goed... Bij mij houden dit soort meters maximaal drie dagen vol, meestal veel korter, voordat ze stoppen met goede waardes geven (een volle dag lukt meestal wel, daar gebruik ik ze ook zo nu en dan voor). Mochten ze dus een prikloze meter maken dan ben ik er als de kippen bij want ik heb daar meer hoop van dat het werkt dan deze meters.

Gezien de ontwikkelingen op globale schaal met echte prikloze meters heb ik niet het idee dat Apple dit ineens beter kan dan al het onderzoek dat al gedaan is de afgelopen jaren en dit bevestigt mijn lang lopende vermoedens dat dit nog wel even gaat duren helaas. Er is echter wel meer geld in de omloop hier voor dus dat is altijd goed.
Ook ik ben diabeet en zou zoiets op prijs stellen, maar een bloedsuiker meten zonder bloed te prikken? Hoe dan? Je zult iets van een onderhuidse (o.i.d.) sensor nodig hebben. Gezien de status van de huidige sensoren zie ik ook Apple dat niet ineens stukken beter doen.
Overigens prik ik nog steeds, puur omdat de Libre Sensor niet met een pomp te combineren is.
Ik heb nu de Accu Chek Combi: even prikken voor het eten, invoeren hoeveel koolhydraten je (ongeveer) gaat eten en de meter rekent uit wat je nodig hebt aan insuline en stuurt het door naar je pomp via bluetooth. Als dat systeem te combineren is met een betrouwbare sensor, dan ben ik om.
Net als een plakpomp. Allemaal goed ideeën, maar de één maakt dit en de ander dat. Samenwerken doen ze alleen niet. Jammer.
Maar ik zou die bloedsuikermeter van Apple wel eens willen zien.... Wat moet je daarmee als niet diabeet? Doktertje spelen?
Drie dagen volhouden? Dan vraag ik me toch af wat je met de sensor doet. Ik gebruik hem nu bijna 3 jaar, en nog nooit is er een sensor stuk gegaan of na verloop van tijd minder accuraat geworden. Juist de eerste 24-48 uur zijn ze het minst accuraat. Ik heb persoonlijk het idee dat de sensor gemakkelijk het dubbele aantal dagen mee kan gaan, maar dat niet ideaal is voor het verdienmodel.
Free Style Libre 2, met actieve alerts, wordt gewoon altijd vergoed.
Zou maar zo kunnen als de voorwaarden veranderd zijn. Zover ik bekend ben was het in eerste instantie onder strikte voorwaarden etc. Alleen maar beter als het voor meer mensen toegankelijker wordt.
Ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in. Ik ben zelf diabeet type 1, en gebruik de Freestyle Libre. De sensor dien je onderhuids aan te brengen, en zit zo’n 5 mm diep in je bovenarm. Dit jaar is het systeem vernieuwd en accurater.

Toch is het lang nog niet zo accuraat als een gewone meter. Een Freestyle Libre loopt circa 10 minuten achter, en kan dan ook nog behoorlijk afwijken van een bloedmeting.

Dus een smartwatch die zonder onderhuidse sensor gaat werken, dat wordt hooguit een zéér globale weergave van glucose in het bloed. Daar heb je als diabeet niet zo heel veel aan, je wil snelle stijgingen en dalingen kunnen zien, geschiedenis en vooral een exacte weergave. Er wordt nog altijd aangeraden om je prikmeter bij de hand te houden.

Bloedglucose meter op een Apple Watch is waarschijnlijk vooral een geinig gimmick voor tijdens het sporten, maar voor een diabeet kan het haast niet anders dat het véél te onnauwkeurig is.
Ik ben zelf sinds enige tijd gediagnosticeerd met type 2 en moet er nog mee leren omgaan, incl wat nu exact mijn suiker doet pieken en wanneer het daalt.

Ik denk dat je wel gelijk hebt en dat een dergelijke meter vooral een leuke extra aan de iWatch zal worden.
Dan zou ik je vooral aanraden om een Freestyle Libre aan te vragen, sinds begin 2020 worden ze ook volledig vergoed voor Type 2 patienten. Als Type 2 patient heb je als het goed is ook wat minder heftige schommelingen, en geeft de Freestyle Libre een handig overzicht van de afgelopen 8 uur. Daar is de Libre ideaal voor, maar voor een exacte meting zal je altijd nog in je vinger dienen te prikken.

De Libre heeft mij vooral geholpen met de nacht, daarvoor is hij exact genoeg. De sensor voel je eigenlijk nooit zitten, ik zou het bijvoorbeeld een stuk minder fijn vinden om te slapen met een horloge om.
FSL voor T2 wordt enkel vergoed bij intensief insulineschema.
Uiteraard, dat had ik erbij moeten zetten.
Dacht ik ook, en (gelukkig) hoef ik (nog) geen insuline te spuiten.

Komt bij dat ik geen polonaise aan m'n lijf kan hebben en horloges of wat voor aanhangsels dan ook bij mij eigenlijk linea recta de kast in gaan. Maakt dat een iWatch dus ook een kleine uitdaging zou vormen, of die Libre sensor.
Nouja, mocht je dus ooit wel insuline afhankelijk worden (uiteraard hoop ik van niet), dan kan ik in ieder geval meegeven dat je de sensor écht niet voelt, ook het plaatsen nagenoeg niet. Het is dat ik weet waar hij ongeveer zit, je plaatst hem achterop je bovenarm, maar ik voel niets op die plek. Als ik een nieuwe plaats, doe ik dat altijd op de andere arm, de eerste paar dagen meet ik altijd regelmatig aan de verkeerde kant. Muscle memory plaatst hem dan nog op mijn linkerarm, terwijl hij rechts zit.

Ik snap je overigens wel hoor. Ik heb een paar maandjes een pomp gehad, dat vond ik echt helemaal niets, veel te veel rotzooi aan mijn lijf. Lomp kastje, draadjes die losschieten, gehannes met flesjes. Tegenwoordig is het wel flink verbeterd, maar ik blijf lekker bij pennen.
Bedankt voor de tips!
Dat vond ik ook, daarom ben ik destijds gestopt met pompen en terug gegaan naar pennen. Maar ik moet zeggen dat de omnipod mij reuze bevalt. En deze zou later dit jaar of begin volgend jaar ook met een closed loop versie komen die ook geconcentreerde versie insuline kan gebruiken. Dat zou helemaal ideaal zijn.

Ik merk nauwelijks dat die omnipod op m'n arm zit. Het enige nadeel vind ik dat je dan een extra telefoon bij je hebt. Maar goed die gaat gewoon in mijn tas met alle andere diabetes spullen.
Ben wel verbaasd over dat ‘dikker’. Nou is het al geen ranke verschijning met 10.4 mm, maar wat meer is, dat gaat nogal tegen de trend van Apple in.

Ben zelf wel in de markt, maar hoop maar dat ‘ie nog wel dunner blijft dan de 11.3 mm van Apple Watch 3
Ik vind het ook wel jammer ja, met horloges is de dikte juist een stuk belangrijker dan met een telefoon vind ik. Hoe dunner en lichter hoe meer comfortabel.
Ik wacht al jaren alléén nog maar op LTE support in Nederland. Ding heeft geen nut voor me zonder LTE, dan sleep ik nog steeds een telefoon mee
Ja ik snap ook nog niet echt waarom wij die dingen niet hebben, lijkt mij zelf heel interesant om te hebben, vooral met sporten, kan ik gewoon mijn telefoon thuis laten....

Maar blijkbaar lukt het de providers nog niet om apple zover te krijgen.... of anders om...
Dit kan toch gewoon.. Er zijn een paar providers in Nederland die een e-sim aanbieden.
Ja, op de telefoon, niet op je watch helaas. (teminste, je kan ze hier niet kopen en weet niet zeker of je esim op het horloge kan activeren)

Via esim.nl
Er zijn momenteel drie eSIM providers in Nederland: T-Mobile, Vodafone (Ziggo) en Simyo (KPN). Verwacht wordt dat een van deze providers in 2021 als eerste komt met eSIM ondersteuning voor de Apple Watch in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Replic op 15 juni 2021 10:43]

Heh, je kan toch gewoon een e-sim aanschaffen en die koppelen aan je watch?
Nee het koppelen kan niet zonder speciale Apple Watch software bij de provider.
Apple Watch Series 6 heeft reeds de U1 chip (Ultra Wideband): https://support.apple.com/kb/SP826?locale=nl_NL). Er komt een geüpdatet U1 chip in de Series 7.
Klopt, ik zal dat iets verduidelijken in de tekst :)
Ben benieuwd wat in de series 7 straks dan de 'huge' verbetering is waarover ze zo 'very excited' zullen zijn als ze de aankondiging gaan doen. Een beetje getweak aan het uiterlijk en de gebruikte chips geupdate met wat ze op het moment rond hebben slingeren, zo te lezen was dat het wel. Ik wacht wel tot ze eens met echt nieuwe features komen voordat ik de mijne vervang.
Zonder deze feature koop ik hem niet. Hier wacht ik ook al jaren op.

Als de nieuwe wacht alleen een snellere soc heeft, dan heeft het geen enkel nut om up te graden

[Reactie gewijzigd door jzoin2 op 14 juni 2021 23:17]

Wat totaal onverwacht dat ze niet iets gingen toevoegen wat specialisten in deze branche ook nog de komende jaren niet voor elkaar krijgen. Echt heel raar dat het ze niet lukt iets te ontwikkelen wat voor geen enkele prijs nog op de markt is.

Mijn moeder heeft diabetes type 1 en zou enorm blij zijn met een feature als dit, ook al was het een verder totaal onhandig of lelijk horloge. De techniek is simpelweg nog niet zo ver.

Bijkomend probleem is dat nu jan en alleman door al die geruchten denkt dat het wel op de markt komt en dat andere producten dus dit ook moeten kunnen doen en de verwachtingen weer totaal verkeerd gaan zijn.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 juni 2021 20:13]

Als ze de libre2 gebruikt kan je de app van libre2 op Android aanpassen en zo de constante feed op een horloge krijgen mbv nightscout.

Dat gebruik ik ook en is ideaal.

Het is wel een beetje ongebruiksvriendelijk voor een leek.
Ja ik ben ervan op de hoogte, maar dan zit je nog steeds met dat je bij je horloge moet blijven en dat het horloge zelf niks doet. Als je alleen een horloge nodig hebt, is dat natuurlijk 10x fijner. Een telefoon leg je nog wel eens neer (zeker mijn moeder, die heeft bijna nooit fatsoenlijke (broek)zakken) en dan ben je verbinding weer kwijt. En ja, daar is ook wel weer wat aan te doen, maar het blijft behelpen. 1 device die alles doet is gewoon handiger.

En dan hebben we het nog niet gehad over een loop-systeem wat automatisch ook meteen insuline spuit op basis van die cijfers...

Mn moeder is recent over op die nieuwere generatie (dus zowel libre 2 als nieuwe pomp) en die smartphone die erbij zit, is gewoon een android toestel van meer dan 5 jaar geleden. Dat is ook 1 van de redenen waarom ik al niet verwachtte dat het erbij zat: wil je zinvolle data hebben, dan moet je daar lang onderzoek naar doen. Je kunt niet zeggen "oh je waarde is nu 2" terwijl het in werkelijkheid 20 is en mensen dus niet gaan spuiten.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 juni 2021 09:14]

Ja fair enough, als het direct via je horloge zou lopen zou het fijner zijn.

Maar de nieuwe closed loop pomp van omnipod zal hopelijk dus volgend jaar uitkomen en die communiceert dus zelf al met de sensor en heb je dus de telefoon van de pomp niet de hele tijd nodig neem ik aan.

Ik hoop alleen wel dat ik de sensor dan alsnog zelf kan uitlezen, zodat ik niet weer afhankelijk ben van die telefoon van de closed loop pomp om mijn bloedsuikerspiegel in te zien.
Ik verwacht dat ze gewoon NFC scan toe blijven staan, zodat je in ieder geval weet dat het goed gaat en kunt controleren. Als je pomp ineens niet meer werkt, dan moet je wel weten hoeveel je moet spuiten.
Apple heeft wel miljarden en beseft ook dat dit een game changer zou zijn. Al is het maar voor de type 2 patiënten. Ze lijven in grote aantallen specialisten in en veelbelovende hardware en sensoren bedrijfjes. Als 1 organisatie het kan dan is het apple.
Het hele bedrijf had in totaal $800M
Apple annual free cash flow for 2020 was $73.365B
Het is een miljarden markt en R&D op dit gebied hoeft niet zo heel duur te zijn totdat je op grote schaal gaat toetsen.

Als iemand een goed idee heeft gaat hij dat uitwerken bij een eigen bedrijf. Je kan veel meer geld bij Apple vandaan krijgen met een overname dan salaris.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 15 juni 2021 10:06]

Die miljarden stellen je in staat om (veel) kennis in huis te halen. Ook kennis wat anders over meerdere kleinere bedrijven en instanties verspreid zou zijn.
Maar het zou dan zinvoller zijn om de bedrijven te spekken die er al mee bezig zijn en die techniek door te zetten. Dan boek je op 2 vlakken winst. Maar als zelfs die bedrijven er nog lang niet zijn, hoe denkt men dat Apple dit dan wel voor elkaar kan boksen? Dit is iets waar vele jaren werk in zit, dat kun je niet zo even toevoegen aan je hardware...
Iig dan weer 42mm aub. 44mm is net een kermisklok. Ja, ook voor mensen die denken dat het prima kan. Bij 95% van de mensen ziet het er niet uit :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee