LG geeft geen 5 jaar garantie op Z1- en G1-oled-tv's in Benelux

LG laat weten dat het geen verlengde garantieperiode van vijf jaar biedt aan kopers van de oled-topmodellen van LG, te weten de Z1- en de G1-tv's. In de VS en het VK is dit wel het geval, al is nog niet helemaal duidelijk wat er wel en niet precies onder valt.

LG laat bij monde van Jeroen Peeters aan Hardware Info weten dat deze verlengde periode van vijf jaar hier niet zal gelden en dat er dus per regio een afweging wordt gemaakt, die afhankelijk is van de marktsituatie. Het bedrijf maakte zaterdag bekend dat het deze vijf jaar durende garantie in de VS en het VK toepast bij de 77"- en 88"-versie van de Z1-oled-tv en bij de 55"-, 65"- en 77"-versie van de G1-oled-tv.

De Zuid-Koreaanse fabrikant maakt op zijn Britse site melding van de verlengde periode van vijf jaar, waarbij het aangeeft dat de verlenging is ingegeven door het hoge vertrouwen dat LG in deze televisies heeft. Deze vijf jaar garantie dekt 'alle paneelfouten' op deze oled-tv's. Het gaat specifiek om de modellen van deze twee tv's van 2021. In het eerste jaar van de garantie is de dekking overigens breder, inclusief paneelonderdelen en arbeidskosten. Vanaf het tweede jaar tot en met het vijfde jaar worden alleen problemen met het paneel gedekt.

Deze garantie roept al snel de vraag op of dit ook betekent dat eventuele problemen met inbranden gedekt zijn. HDTVTest heeft deze vraag bij LG neergelegd. Het bedrijf reageerde met een verklaring waarin het duidelijk maakt dat het paneel zal onderzoeken en het paneel zal repareren of vervangen in het geval dat een klant tijdens alledaags gebruik van een G1 of Z1 in een normale modus issues ondervindt. Daarmee lijkt LG te bevestigen dat inbranden ook wordt gedekt. Die conclusie wordt versterkt doordat LG hierbij opmerkt dat er geen dekking is voor professioneel gebruik waarbij statische beelden regelmatig op het scherm blijven staan. Dat laatste is specifiek iets waardoor inbranden kan optreden.

LG oled 5 jaar garantie
LG oled 5 jaar garantie

Door Joris Jansen

Redacteur

14-06-2021 • 15:47

154 Linkedin Whatsapp

Submitter: stin00

Reacties (154)

154
150
67
7
1
71
Wijzig sortering
Ai, slechte move van de PR-manager voor de Benelux.

dat deze verlengde periode van vijf jaar hier niet zal gelden en dat er dus per regio een afweging wordt gemaakt, die afhankelijk is van de marktsituatie.
in normaal Nederlands:

Haha, Nederlanders kopen onze TV's toch wel, dus die garantie hebben we hier helemaal niet nodig om onze OLED's te slijten.

*voor de mensen die hieronder roepen dat de 5 jaar garantie in Nederland weinig toe zou voegen, want we hebben het al goed geregeld: gelijk hebben is niet gelijk krijgen. Sommige verkopers gaan ver om onder hun wettelijke plicht uit te komen. Dan is het als consument toch wel fijn om de verkoper gewoon richting fabrikant te wijzen die adverteert met garantie.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 14 juni 2021 16:10]

Gelukkig heb je in Nederland het consumentenrecht. Gegeven dat LG prijzen rekent voor de Z1 (20.000 euro) en G1 (> 1500 euro) kan je zeker een case proberen te maken dat je er redelijker wijs vanuit kan gaan dat zo'n TV langer dan 2 jaar mee gaat.

Volgens de Consumentenbond (via avrotros) mag je uitgaan van een levensduur van tussen de 4 en 16 jaar.
Dat is wel zo in Nederland maar niet in België.
België heeft die nuance van zo lang als een product verwacht wordt mee te gaan niet.
Hier is het gewoon de 2 jaar.

Ook is het hier zo dat afhankelijk wanneer in de garantieperiode het valt, de bewijslast bij jezelf valt en niet bij de fabrikant.

Voor ons belgen is het dus wel zeker een jammere zaak.
Van een apparaat van €20K mag wat meer verwacht worden dan hetzelfde type apparaat van slechts €500. Het gaat om een EU richtlijn dus geldt ook in België.
Ook is het hier zo dat afhankelijk wanneer in de garantieperiode het valt, de bewijslast bij jezelf valt en niet bij de fabrikant.
Ja dat is hier ook. Volgens mij na 6 maanden.
Kun je als Belg zijnde apparaten niet beter in Nederland kopen dan? Hoe zit het als ik iets in Belgie koop als Nederlander zijnde?
Dan heb je garantie in Nederland, immers, de garantie is tussen jou en het punt van verkoop. Dus ja dat zou kunnen werken.
Dan heb je garantie in Nederland, immers, de garantie is tussen jou en het punt van verkoop. Dus ja dat zou kunnen werken.
Een contract tussen consument en verkoper valt vziw onder de wetgeving van de lidstaat waar de consument ingezeten is. Dus ik denk niet dat die vlieger op gaat.
Nee uiteraard wel he. Stel dat jij een Nederlandse verkoper bent en de Belgische wet stelt dat je 15 jaar garantie moet krijgen, zou jij je moeten aanpassen naar de Belgische wet.

Dat is niet logisch natuurlijk. De verkoopovereenkomst geschied in Nederland en dus gelden de bijbehorende wettelijke garanties zoals in Nederland zou gelden. Of je klant nu in België, Nederland of Canada woont maakt geen verschil.
Logisch of niet, zie verordening (EC) No 593/2008 inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst (Rome I)

Specifiek artikel 6 inzake consumentenovereenkomsten:
Onverminderd de artikelen 5 en 7 wordt de overeenkomst gesloten door een natuurlijke persoon voor een gebruik dat als niet bedrijfs- of beroepsmatig kan worden beschouwd („de consument”) met een andere persoon die handelt in de uitoefening van zijn bedrijf of beroep („de verkoper”) beheerst door het recht van het land waar de consument zijn gewone verblijfplaats heeft, op voorwaarde dat:

a) de verkoper zijn commerciële of beroepsactiviteiten ontplooit in het land waar de consument woonplaats heeft, of
b) dergelijke activiteiten met ongeacht welke middelen richt op dat land of op verscheidene landen, met inbegrip van dat land,

en de overeenkomst onder die activiteiten valt.
Je zegt het zelf al;
a) de verkoper zijn commerciële of beroepsactiviteiten ontplooit in het land waar de consument woonplaats heeft, of
b) dergelijke activiteiten met ongeacht welke middelen richt op dat land of op verscheidene landen, met inbegrip van dat land,
A. Gaat niet op want de verkoper voert de activiteiten niet in hetzelfde land.

B. Gaat niet op want het betreft een situatie waarbij de klant handel drijft met een Nederlandse winkel, niet een Nederlandse winkel die ook nog een vestiging (rechtsentiteit, in de regel een KBO nummer) heeft in België.

Met andere woorden, koopt de klant bij Coolblue in Antwerpen: Belgisch recht.

Koopt de klant bij Coolblue in Rotterdam: Nederlands recht.

Edit: Ter verduidelijking een link naar de ECC website die enkele praktijkvoorbeelden geeft;
Hoe zit het met uw aankopen in het buitenland?

De wettelijke garantie geldt in heel de EU, Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk en is in grote lijnen overal hetzelfde. Alleen zijn er in enkele landen bijkomende elementen.

Raadpleeg de Engelstalige ECC-studie ‘Commerciële garanties: zijn ze hun geld waard?’, of via de samenvatting in het Engels of het Frans.

Ook handig: U koopt over de grenzen of bent van plan dit te doen? Dankzij de aanklikbare kaart, gemaakt door ECC Frankrijk leest u per land hoe de wettelijke garantie er in elkaar zit.

https://www.eccbelgie.be/...tie/wettelijke-garantie#7
Edit 2:

De ECC website van Frankrijk maakt het nog duidelijker;
Good to know:

By buying in a physical store France: you benefit from the French rules regarding guarantee.
By buying online from France from a seller based in another European Member state redirecting its activities to France, for example via a website in .fr, written in French, offering the possibility to pay with French means of payment... you benefit in principle from French law.
By buying online from France a European seller who does not target French customers (website not written in French, not in .fr, France not included in the delivery destination countries...), you may be subject to the law of the seller's country.

[Reactie gewijzigd door testaankoop op 15 juni 2021 13:23]

Dat geldt dus alleen als je fysiek afrijdt naar een filiaal om daar over de grens te kopen.
Als je vanuit België bij een Nederlandse web-winkel bestelt, dan geldt het Belgische recht.

De Nederlandse web-winkel richt zich op Nederland, en via een andere EU richtlijn is daarmee bepaald dat het zich daarmee op de gehele Unie richt, inclusief België. Middels bovenstaande artikel 6.1b richt de webwinkel zich daarmee ook tot België en derhalve valt de koopovereenkomst onder Belgisch recht.
Ja dat is waar we het over hebben inderdaad. Een klant die iets koopt bij een Nederlandse winkel.

Dus in tegenstelling tot wat je eerder zei, kan de Belgische klant gewoon genieten van Nederlandse garantievoorwaarden als de koop in Nederland geschied.
Dus in tegenstelling tot wat je eerder zei, kan de Belgische klant gewoon genieten van Nederlandse garantievoorwaarden als de koop in Nederland geschied.
Kleine nuance; veel grote winkels zoals Media Markt en BCC boeken aankopen voor grote artikelen die niet carry-in/-out zijn, zoals woonkamer-TVs, gewoon in via de web-winkel en leveren alsnog uit via het centrale magazijn. En in dat geval staat je overeenkomst wellicht alsnog te boek als een koop op afstand op je factuur - en daarmee officieel onder het recht van de lidstaat waar je ingezeten bent.

Mag je wel even extra op letten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 17:57]

Nee nee, het draait om waar de koopovereenkomst geschied lol. Laat ik het zo zeggen, als je een koopovereenkomst sluit met Mediamarkt in Arnhem en je pakketje direct vanuit Zuid-Korea wordt verzonden naar jou, ben je niet ineens gebonden aan de de garantievoorwaarden van de Koreanen zegmaar.

Misschien een wat extreem voorbeeld maar in essentie komt het er op neer in welk land je de overeenkomst sluit.

Net zoals je als Nederlandse klant van een Nederlandse vestiging van de Media Markt niet te maken hebt met de wetgeving in Duitsland bijvoorbeeld, waar je TV toch vandaan wordt verscheept.

[Reactie gewijzigd door testaankoop op 15 juni 2021 17:19]

Nee nee, het draait om waar de koopovereenkomst geschied lol.
Precies. En als bijv. Media Markt of BCC wanneer jij daar in de winkel staat om een grote woonkamer TV te bestellen, vraagt om een bezorgadres, dan boeken zij die bestelling gewoon in via de webwinkel. En dan heb je wellicht alsnog een factuur die koop op afstand is.

Ik heb bijv. meerdere artikelen bij BCC in de winkel bestelt waar het grote goederen betrof die bezorgd en geinstalleerd moesten worden. Twee daarvan staan te boek netjes met de filiaalnaam en de medewerker bij wie de koop gesloten was. De derde heb ik enkel een gemailde factuur via de webwinkel van gekregen, ondanks dat dat toch echt in de winkel fysiek besteld was.

Mag jij in zo'n situatie eens gaan bewijzen dat je het artikel daar ter plekke gekocht hebt, als de factuur anders zegt...
Huh? Als je iets aftekent bij MM Arnhem of Den Haag, staat dat toch ook gewoon op de factuur? Ik volg even niet?
Huh? Als je iets aftekent bij MM Arnhem of Den Haag, staat dat toch ook gewoon op de factuur? Ik volg even niet?
Ik heb het bij BCC dus in elk geval al één keer gehad dat dat fout gegaan is, en dat ik een factuur per mail kreeg alsof ie van de webwinkel kwam.
Oh dat is heel erg raar? Dus geen enkele vermelding van de winkel, vestiging of überhaupt dat het in Nederland was? Volgens mij moeten ze dat wel. Maar gelukkig heb jij je bankafschrift nog hoop ik? Al is het daar soms wel wat moeilijk uit op te maken.
Dat zou veel te veel risico bij de verkoper leggen; de overeenkomst wordt in dit geval in Nederland gesloten, onder Nederlands recht.
Een contract tussen consument en verkoper valt vziw onder de wetgeving van de lidstaat waar de consument ingezeten is.
Enkel als je laat bezorgen. Als jij zelf de grens over rijdt dan weet de winkel/verkoper waarschijnlijk niet waar jij woont, en dan geldt dus de wetgevin van waar de winkel is gevestigd
Ja dat is een optie. Je garantie afspraken gelden tussen jou en de verkoper. Als die dus Nederlands is heb je met hem te dealen.

Fabrieksgarantie is alleen een extraatje om het makkelijk te maken direct met de fabrikant te kunnen schakelen, maar normaal zou dat ook via de verkoper moeten.
België en Luxemburg zijn absurd met garantie en teruggeven.
Poeh ja op sommige vlakken wel ja. Maar op andere vlakken weer beter. Zoals de standaard van 1 jaar garantie op tweedehands auto’s, dat is niet het geval in Nederland bijvoorbeeld.
Een richtlijn maakt het nog niet deel van een wet.
Niet alles wat de EU aangeeft is een verplichting voor het land om deze op te nemen in hun eigen wet en regelgeving.

Persoonlijk denk ik ook dat er een limiet is waar de prijs bepalend is voor de verwachte levensduur van een product. Dat zou dan een kromme situatie gaan opleveren en ben bang dat je naar een 3 jaar niet echt veel kans houd op een bevredigend resultaat in de rechtbank.

Aan de andere kant verwacht ik ook wel weer dat als je een "20.000" euro klant bent van een merk je bepaalde privileges en coulance hebt, als je er al druk om maakt als je zoiets aanschaft.

Anyway, jammer dat een geschil na de 2 jaar waarschijnlijk altijd lijd tot een gang naar de rechtbank om je gelijk te krijgen. Of dat nu echt doeltreffend is voor de consument.
Een richtlijn maakt het nog niet deel van een wet.
Niet alles wat de EU aangeeft is een verplichting voor het land om deze op te nemen in hun eigen wet en regelgeving.
De relevante richtlijnen bevatten allemaal artikelen die afdwingen dat de richtlijnen getransponeerd worden in nationale wetgeving en dat deze wetgeving ter toetsing en goedkeuring aan de EU Commissie voorgelegd wordt.
Van een apparaat van €20K mag wat meer verwacht worden dan hetzelfde type apparaat van slechts €500. Het gaat om een EU richtlijn dus geldt ook in België.
Dat klopt helaas niet.
Jawel hoor.
niet de kwaliteit en prestaties vertoont die normaal zijn voor producten van dit type
Voor televisies is het sws niet oke als ze met 2 jaar stuk zijn.

Voor de Europese richtlijn heb je gewoon recht op een deugdelijk product.

Joyce Donat van de consumentenbond zegt het volgende:
'Van het tv-toestel zelf mag je verwachten dat hij jaren meegaat. Afhankelijk van het merk, het model en de kwaliteit zo'n vier tot zestien jaar. Gaat het alleen om de apps, dan moet je er helaas rekening mee houden dat hij het 'zomaar' ineens niet meer doet.
Dus ook na die twee jaar moet het dus gewoon werken.

Maarja gelijk hebben en gelijk krijgen zijn zoals zo vaak weer twee verschillende dingen. Nog steeds verwacht ik van een TV van €20K dat ie wel gewoon meerdere jaren mee kan. En dan dus NIET slechts 2 jaar.
Nee. Dat geldt in Nederland, niet in België. Jij beweerde dat het in de EU richtlijn zou staan of dat het in België ook zou gelden.
Maar die link van jou is toch de eu richtlijn? Daar komt mijn eerste citaat uit.

Indien stuk binnen 4 jaar zijn de prestaties niet normaal voor het type product.

Dus ook onder de EU richtlijn kun je dat zo uitleggen.
Haha oh zo! Nee dat geldt binnen de 2 jaar/schadeloosstelling. De EU richtlijn zegt dit in een notendop;
Op grond van de EU-wetgeving moet u de consument minstens 2 jaar garantie bieden. Dit is de wettelijke garantie die de consument kan inroepen als producten niet goed werken of niet overeenkomen met de beschrijving. Maar in sommige landen geldt een langere garantieperiode vanwege nationale wetgeving.
Zou mooi zijn geweest als het langer zou zijn geweest, zeker voor televisies!

Edit:

Je kunt je in België nog hierop beroepen; https://www.eccbelgie.be/...tie/wettelijke-garantie#4

Maar let wel, dat is vrijwel zo goed als onmogelijk, hoe bewijs je dat het gebrek reeds aanwezig was in de vorm van een verborgen gebrek? En het geldt helaas ook weer niet voor gebreken die na de garantietermijn ontstaan.

De Belgische wet biedt nog wel íets van ruimte, namelijk dat je het binnen 2 maanden na ontdekking moet melden. Dus effectief kun je spreken van 2 jaar en 1 maand en 29 of 30 dagen garantie.

[Reactie gewijzigd door testaankoop op 14 juni 2021 20:50]

Indien stuk binnen 4 jaar zijn de prestaties niet normaal voor het type product.
In Nederland is het zo dat een verkoper blijvend aansprakelijk is voor conformiteitsklachten. Wij bekijken dan adhv eerder gestelde regel of het defect "normaal" cq te verwachten is voor een apparaat gegeven het levensjaar, en het apparaat dus gewoon als conform geacht mag worden of niet.

Het heeft hier in NL dus ook totaal niets van doen met wettelijke afschrijvingstermijnen oid, wat ook een veel heersende misvatting is. (Eentje waar verkopers maar wat graag mee schermen, want die termijnen zijn vaak heel strak en dat valt voor hen veel en veel goedkoper uit.)

De EU richtlijn stelt slechts dat er een ondergrens van 2 jaren aansprakelijkheid voor conformiteitsklachten moet zijn. En dat minimum zal dus ook zijn wat bijv. België geimplementeerd heeft.
https://economie.fgov.be/...schillen/garantieregeling

Lees ik het daar nu anders?
Van een wasmachine mag verwacht worden dat die het minstens 5 jaar doet zonder noemenswaardige problemen.
Als ik het zo lees dan heb jij recht op een werkend product voor min. 5 jaar. Binnen de 5 jaar heb je dan ook recht op garantie?
Ik begrijp uw punt. Maar bij de consumentenproducten spreken ze duidelijk over 2 jaar weer met voorbeelden.
Onder de andere punten staat er ook gewoon 2 jaar.
Ik denk dat ze waarschijnlijk bedoelen dat het nog gemaakt kan worden maar dat dit niet gratis zal zijn.
Voor Nederlanders ook, want die wet is bewust heel vaag geschreven. Heel veel verkopers weten niet dat ze langer dan twee jaar garantie moeten bieden op dit soort producten of doen in elk geval alsof ze dit niet weten. Bij garantiekwesties buiten die twee jaar kun je je vaak opmaken voor maandenlang getouwtrek en vaak zelfs gezeur met rechters en/of advocaten. Dan heb je toch echt meer aan harde garantie.
Het ligt iets anders bij de gemiddelde retailer hier in NL. Niet uitgaand van wat de consumentenbond zegt maar puur kijkend naar hoe de detailhandel in elektronica hiermee omgaat.

Bij elektronica (nu televisies even als voorbeeld, garanties bij apparaten als stofzuigers en wasmachines of andere apparaten met bewegende onderdelen, kan iets anders lopen) heb je 25 maanden fabrieksgarantie, 3 maanden garantie op een reparatie, bij derde keer repareren moet het apparaat vervangen worden of mag een klant zijn geld terug vragen, er van uit gaand dat het niet eigen schuld is.

Officieel is de economische levensduur van een televisie waarbij van restwaarde wordt uitgegaan 5 jaar. Dat betekent dat er na de 25 maanden word afgeteld vanaf de nieuwprijs van de televisie mocht dit toestel kapot gaan. Dat betekent dus dat na die 5 jaar het toestel, nogmaals, economisch afgeschreven is. Voor reparaties binnen de 5 jaar wordt er vaak een coulanceregeling getroffen met een klant, dus een vergelijkbaar toestel van dat jaar, of een korting op een onderdeel.

Vanwege de nieuwe wetgeving binnen de EU moeten fabrikanten 10 jaar de onderdelen kunnen leveren aan consumenten voor defecte electronica, alleen word hier niet gespecificeerd dat het tegen betaling is. Hier ook weer, gebeurt er iets met de televisie tussen de 5 en 10 jaar, kan je beroep doen op consumentenrecht voor reparatie, alleen moet je dan nog steeds betalen voor de reparatie.

Ik heb met zo ongeveer alle tv merken gewerkt binnen de benelux en weet ongeveer hoe "garanties" worden gehonoreerd, en waarom ze expres zo ontzettend vaag zijn. Er is namelijk altijd wel een excuus.

Tuurlijk kan je de consumentenbond erbij betrekken en hoe vervelender er word gedaan hoe sneller een merk probeert van het probleem af te zijn. Dit kan natuurlijk verschillen per situatie maar zo heb ik het zien gebeuren in de winkels afgelopen jaren.

Over oleds van LG gesproken, het is case-by-case, bij sommigen wordt het paneel vervangen, bij anderen niet, redenen hiervan lopen uiteen. Deze garantie heb je in de benelux dus zo ongeveer wel, maar niet zwart op wit.

[Reactie gewijzigd door Squats op 14 juni 2021 17:23]

Heb je een top 5 van merken vwb het honoreren van garantie?
Daar kan ik helaas geen concreet antwoord op geven, het is te situatie gebonden. Over het algemeen gaan de grotere merken zoals Sony, LG en Samsung er relatief goed mee om. Al moet je niet teveel verwachten van de klantenservice (die je belt). Vaak kan je beter het regelen met de verkopende partij. Die zijn eigenlijk altijd het eerste aanspreekpunt. Als er echt iets niet goed gaat kunnen winkels het overigens vaker regelen met accountmanagers of via bedrijfscontact mocht het uit de klauwen lopen zegmaar.
Maar als ik moet aangeven hoe het gaat met reactiesnelheid vanuit de winkel is het vaker Samsung>Sony>LG>Philips>Panasonic>de rest. Bij online retailers is het hopen op dat je iemand treft aan de telefoon die er iets van snapt.

[Reactie gewijzigd door Squats op 14 juni 2021 18:49]

Er zit wel een dikke kanttekening aan jouw verdere prima betoog. Ja hebt als consument rechten maar je moet nog wel even bij de winkelier in conclaaf om dat recht op te eisen naast dat de bewijslast bij jou als consument ligt. Dat is als je pech hebt soms een vervelende horde waarbij je een lange adem nodig hebt en vele brieven verder bent voordat je eventuele euvel verholpen wordt.
Bij een verlengde garantie heb je deze ellende allemaal niet dus het is hoe dan ook een verslechtering tov de landen waar deze garantie wel geldt.
Er zit wel een dikke kanttekening aan jouw verdere prima betoog. Ja hebt als consument rechten maar je moet nog wel even bij de winkelier in conclaaf om dat recht op te eisen naast dat de bewijslast bij jou als consument ligt.
Rechtsbijstandsverzekering. Daar lever je het aan. Als de winkel moeilijk doet, dan draag je het over. ;)
Dat is als je pech hebt soms een vervelende horde waarbij je een lange adem nodig hebt en vele brieven verder bent voordat je eventuele euvel verholpen wordt.
De aanhouder met het beste dossier wint. Dus aangetekende brieven. Als je er na een paar brieven niet uitkomt, dan schakel je rechtsbijstand in.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 juni 2021 21:11]

Het grote verschil zit hem erin dat je gewoon een no nonsense garantie hebt ipv consumentenrecht dat je af moet proberen te dwingen. Heb het gehad met een wasdroger; na iets meer dan 5 jaar bleek het koelmiddel foetsie te zijn en uiteindelijk kon hij met coulance in acht genomen voor slechts €400 gerepareerd worden als de reparatie in maximaal een uur gedaan was. Anders kwam er nog een uurtarief bovenop. Dat doe je dan natuurlijk nooit omdat je voor een beetje geld extra een splinternieuwe hebt.
Het grote verschil zit hem erin dat je gewoon een no nonsense garantie hebt ipv consumentenrecht dat je af moet proberen te dwingen.
Ik heb een TV gehad bij BCC met zo'n extra no-nonsens garantiecerficaat voor 5 extra jaren. Ennuh... ik mocht dus ook gewoon 8 maanden gaan touwtrekken voor ze een defecte Sony TV terugnamen hoor.

Enige wat zo'n certificaat je in de praktijk helpt is dat je niet voor het voorrijden van een monteur voor elke gefaalde reparatie-poging alsnog de rekening gepresenteerd krijgt, denk ik dan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 19:11]

Rechtsbijstandsverzekering is vaak ook een wassen neus…

Die hebben geen advocaten maar juristjes in dienst die met de hakken over de sloot geslaagd zijn. Ik heb ze een keer ingeschakeld. Wat een sof was dat zeg… poh!
Nog leuker, als het goedkoper is om gewoon zelf de kosten te vergoeden ipv het aanvechten dan doen ze dat gewoon. Iemand van de gemeente heeft ooit mijn broertje van zijn scooter gereden, zelfde verhaal. Geen 'gerechtigheid' niks...
Ja, leuk, totdat je het nodig hebt, dan mag je het voor de rechter brengen om je gelijk te halen.
Exact, de *gemiddelde* levensduur van een TV is veel langer dan 2 jaar.

Stel de verwachting is dat je TV 5 jaar mee gaat, maar je TV gaat na 3 jaar kapot, dan heb je nog steeds recht op 40% vergoeding van vervanging of reparatie!
Heb je niet het recht om dan gewoon een kosteloze (ofwel 100% vergoeding) reparatie/vervanging van het product te krijgen waardoor het dan nog minstens 2 jaar probleemloos werkt?
Nee, volgens mij niet. Na 2 jaar heb je recht op een vergoeding gebaseerd over de resterende verwachte levensduur. Is de verwachting van de levensduur van je wasmachine 10 jaar, dan heb je na 5 jaar recht op een vergoeding van 50% van de kosten. Dit geldt op de dag dat de 2 jaar voorbij is, dus na 2 jaar is het al 80%.

Behalve natuurlijk als de fabriek langer garantie geeft, maar dat is buiten de wet om.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 14 juni 2021 17:45]

Stel de verwachting is dat je TV 5 jaar mee gaat, maar je TV gaat na 3 jaar kapot, dan heb je nog steeds recht op 40% vergoeding van vervanging of reparatie!
Dat is vanaf 2022 niet meer zo. Dan geldt een nieuwe richtlijn die expliciet stelt dat herstel gratis moet plaatsvinden en dat de consument geen kosten hoeft te dragen voor gebruik van een goed voorafgaand aan het herstel.
+3 want bij het lezen van het artikel zullen eigenaars van deze toestellen zich onmiddellijk genaaid voelen terwijl het zo heet niet gegeten wordt ivm het consumentenrecht. Verkopende partijen zullen waarschijnlijk gelijk in het gareel springen bij het benoemen van dit recht, want ze zullen bij een rechtszaak (bijna)altijd aan het kortste eind trekken als het om een fabricagefout of slechte levensduur gaat.
Toch heb ik liever die 5 jaar garantie. Geen getouwtrek met de leverancier en je gelijk proberen te halen met een (mogelijk ingewikkelde) casus.
Als die tv 20k kost zoals hierboven geschetst dan hoef ik die 5 jaar garantie echt niet. De te verwachten levensduur voor zo'n duur product is veel hoger en zodra je ook maar 1x buitenom de leverancier gaat ben je daar je recht kwijt. Waar je eerst wettelijk misschien 10+ jaar 'garantie' zou hebben zit je na een keertje met LG zelf in zee gaan aan hun termijn vast.
Hoe duurder hoe beter gaat echt niet altijd op hoor!
Ik heb een Sony 65 inch TV van 3399,00 na 4 jaar naar de stort kunnen brengen…
Sony weigerde om hem te repareren, de kosten waren te voor hun te hoog zeiden ze.
Dankzij deze opstelling van Sony, komt dat merk er bij ons nooit meer in.
Klopt, maar hoe duurder hoe meer je mag verwachten gaat wettelijk gezien in elk geval wel redelijk op. Jij had met een stapje richting rechtbank waarschijnlijk wel je gelijk gekregen voor die TV van 3k hoor. Kwestie van je niet laten afpoeieren. Er zijn altijd kwesties waar men de wet niet wil naleven, als iemand je TV gejat had dan had je je ook niet laten wegsturen met 'nee ik wil m niet teruggeven'.
Wat Sony wel of niet wilt repareren is natuurlijk totaal irrelevant (tenzij je de TV direct daar gekocht hebt), de garantie moet door de verkoper afgehandeld worden.
En die kan hoog of laag springen als Sony niet wilt repareren, maar daar hoef jij als consument geen boodschap aan te hebben.
En die kan hoog of laag springen als Sony niet wilt repareren, maar daar hoef jij als consument geen boodschap aan te hebben.
Het probleem is dat de verkoper - zeker de grote dozenschuivers - de garantie linea-recta uitbesteden aan de fabrikant. Als je bij de verkoper een conformiteitsklacht parkeert maken ze een ticket bij de reparatie-service van de fabrikant aan, en dat was het. Als de fabrikant vervolgens niet wil meewerken of überhaupt niets laat weten, dan blijf je als consument van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Ik heb met BCC en Sony zelf in die situatie gezeten. 8 maanden lang.
Omdat Sony keer op keer beloftes op herstel niet nakwam; en o.a. ook 2 maanden radiostilte had inzake een kras die bij een eerdere poging tot reparatie op het scherm achtergebleven was, een periode waarbij ik bij BCC meerdere keren verhaal ben gaan halen en je elke keer hetzelfde riedeltje: "ja, we zullen het nog een keer bij Sony neer leggen, maar u zult echt moeten wachten" terug te horen kreeg.

Pas na 8 maanden kreeg ik ze eindelijk zover dat ze die TV terug in namen...
Voor een tv van 4k zou de verkoper van mij na een redelijke termijn een dagvaarding op de mat krijgen ;)

Maar inderdaad verkopers proberen het gemakkelijk af te schuiven.
De kanttekening is dan wel, dat je dit moet opeisen. Immers biedt de wet geen richtlijn. Wanneer passeer je de grens van twee jaar naar drie jaar? Het is ook nog product afhankelijk.

Daarnaast moet je na zes maanden bewijzen dat het defect is te wijten aan de fabrikant en niet je eigen schuld. Geeft de winkelier langer garantie? Dan vind na deze periode de verlegging van het bewijs vermoeden pas.

Een winkelier kan het je enorm moeilijk maken want de meeste mensen kijken of consuwijzer en ACM waar deze kleine lettertjes maar weinig aandacht krijgen.
ja dat vage consumentenrecht waarbij je niet precies weet wat je garantie uiteindelijk is, en je je garantie na 2 jaar moet gaan afdwingen. Dan heb ik liever 5 jaar garantie zwart op wit.
Ja maar daarmee wordt u verwezen naar de verkoper. Heb je gekocht bij een degelijke winkel dan komt het wel goed, ging je toch voor die dozenschuiver dan kan het zomaar zijn dat je helemaal niet meer in contact kunt komen of dat de bedrijfsnaam er nog wel is, maar de juridische entiteit erachter niet meer bestaat en je dus bij de fabrikant aan moet kloppen die de tv met liefde voor je repareert na een week of vier en dan een vrolijke rekening stuurt. Serienummertje in Nederland gekocht maar door een Belgische entiteit ingekocht en het is een welles nietes spelletje voor de garantie geworden.
En hoe ga jij dat afdwingen?
Is dat wel te vergelijken? Wij hebben hier (verplicht) 2 jaar garantie op alle onderdelen. In de VS is het na het eerste jaar beperkt tot enkel het paneel. Zo zou je kunnen stellen dat de garantie hier weer breder/beter is.

En als je spullen voor de laagste prijs wil kunnen kopen, dan lijkt me het ook best reëel dat je bij moet betalen voor aanvullende garantie, of de prijs van het apparaat moet omhoog. Je kan tenslotte niet altijd alles "krijgen".
Nee, je hebt in Nederland garantie zolang je mag verwachten rederlijkerwijs dat iets mee gaat.
Ja nou ik heb een keer contact gezocht met Dell over mijn 4,75 jaar oude XPS 13 van 1600 euro. De trackpad deed het niet meer. Toen ik vertelde dat ik redelijkerwijs mag verwachten dat deze gewoon nog steeds functioneel moet zijn ook na 5 jaar bij een laptop van 1600 euro, zeiden ze: "we vinden dat je lang genoeg hebt kunnen genieten en we willen best de laptop bekijken en evt repareren maar de kosten zijn voor de koper".

Ik zou echt niet weten hoe je dit wel voor elkaar krijgt aan de telefoon zonder rechtsbijstand in te schakelen

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 14 juni 2021 16:26]

Precies. En juist daarom wurmen verkopers en bedrijven zich, volledig onterecht, daar nog steeds onderuit. Het wordt tijd dat mensen eens hun tanden laten zien, de consument heeft tegenwoordig rechten. en veel ook. Helaas doet bijna niemand dat.
Helaas moet je voor die tanden te laten zien wel even contact opnemen met een advocaat om dat voor je te doen.
Van het moment een brief van de advocaat komt of (uit ervaring bij verbouwingen) je nog maar laat vallen dat je een verzekeringspolis hebt die een advocaat heel breed dekt zingen ze een toontje lager.
Maar ik heb al wel zelf moeten dreigen met een volgende contact te laten gebeuren via een advocaat voordat (destijds van den borre, disclaimer 10 jaar geleden) de garantie werd geeërd.
De rechtsbijstand inschakelen? Genoeg aanbieders zonder eigen risico en zelfs aanbieders waar je niet verzekerd hoeft te zijn.

Mijn ervaring leert dat één brief van een advocatenkantoor al genoeg is om in beweging te komen of de rechtsbijstand verteld je uit ervaring dat je geen poot hebt om op te staan.
Doe maar een linkje dan, want juist de aarzeling om je recht te halen, daar rekenen de meeste verkopers op.
Moet je dan niet eerst die advocaat betalen. Voordat ze een brief sturen?
Ik zou echt niet weten hoe je dit wel voor elkaar krijgt aan de telefoon zonder rechtsbijstand in te schakelen
"Ik ben benieuwd of de redacties van Kassa en Radar dat met u eens zijn."
Exact, en dat soort grappen zijn voor mij precies de reden om een merk links te laten liggen, zelfs al heeft een ander merk de zelfde garantieperiode.
Tegenovergesteld hier. :) Ze geven tenminste eerlijk iets toe.
Kan me nog de boze tweakers herinneren toen Sony wel garantie beloofde maar niet gaf...
Da's toch ook niet het eerste de beste bedrijfje!
Aan de andere kant zou je het ook kunnen opvatten als dat ze weinig vertrouwen hebben in de levensduur van hun tv's. Kia pronkt bij auto's bijv. met “wij geven 7 jaar garantie omdat we vertrouwen hebben in onze techniek”. Kia is ook niet het eerste het beste automerk, dus als je als consument ook zo'n opvatting gaat krijgen bij andere merken/in andere branches, dan zou je dus kunnen denken dat LG weinig vertrouwen heeft in hun tv's.

Niet dat ik zo'n fan ben van Kia en het zal heus wel wat marketingpraat zijn om stoerder over te komen, maar ik denk even vanuit de gemiddelde consument die wél dat soort leuzen voor zoete koek aanneemt en dus evt. doortrekt naar andere merken en branches.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 14 juni 2021 16:52]

Die garanties op auto's zijn dan wel vaak op een zeer beperkt aantal onderdelen die normaal sowieso nooit kapot gaan als je m niet in een boom probeert te parkeren. Alle slijtagedelen zijn sowieso uitgesloten, en echt een hoop wordt als slijtagedeel aangemerkt.
Het ging me ook niet om wát er onder de garantie valt, maar meer om de opvatting n.a.v. de marketingslogan.
Dat is het 'gevaar' voor de koper idd, die denkt goed te zitten maar eigenlijk is het een loze belofte.
Kia is daar wel eerlijk mee hoor. Sowieso 7 jaar gratis navigatie kaart updates. Verdamper van mijn airco was kapot en ook helemaal gratis gerepareerd, terwijl heel het dashboard open moest en ze bijna de hele dag mee bezig zijn geweest. Een keer ledje kapot van midden remlicht, led strip helemaal gratis vervangen, want hoorde niet zo snel stuk te gaan werd mij verteld. (zou slijtage discussie geweest kunnen zijn, maar deden totaal niet moeilijk erover). Tot nu toe zeer tevreden met die 7 jaar garantie. Nog geen defect hoeven te betalen.

Maar met TV garantie claimen gaat denk ik wel wat moeilijker. De verkoper heeft ook geen binding met je als je 1 keer in de ~8 jaar een nieuwe TV komt kopen en dan is de vraag of je überhaupt weer bij hun een TV koopt. Marges zijn denk ook veel kleiner en gaan ze al snel moeilijk doen met garantie geven.
En in dat op zicht hebben wij in Nederland ook een dergelijke regel vanuit LG niet nodig. Als je redelijkerwijs kan verwachten (bijvoorbeeld vanwege de prijs) dat de verwachte levensduur vijf jaar is, heeft de verkopende partij (waarmee jij als consument een overeenkomst hebt voor de TV) de plicht jou een deugdelijk product te leveren, voor die periode. Als LG (als farbrikant zijnde en niet de directe partij met wie de overeenkomst is) dan lagere fabrieksgarantie biedt, is dan pech voor de winkel, maar geen houvast voor hen. de Wet gaat immers boven alle voorwaarden van de winkel of fabrikant.
Of in normaal Nederlands:
de wat meer ontwikkelde landen hebben van zichzelf al goede regels omtrent garantie, dus waarom moeilijk doen ;)
Mooie zelfsabotage.

Blijkbaar moet je als Nederlandse consument braaf slikken dat je wordt achtergesteld tov andere verkoopmarkten, en als je daarover durft te klagen, dan vind Flagg je een calimero.

Oh no.
EU-consumentenrecht is dan voor mensen in de Benelux voldoende toch? Volgens mij is dat verwachte levensduur van het product.
EU-consumentenrecht is dan voor mensen in de Benelux voldoende toch? Volgens mij is dat verwachte levensduur van het product.
In principe wel, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee heel verschillende dingen. Het is een stuk makkelijker als een fabrikant zelf al aangeeft dat er een lange garantie op het product zit, want dat scheelt potentieel een boel gedoe als je na een paar jaar aanspraak wil maken op garantie.
De winkel heeft gewoon een plicht een deugdelijk product te leveren. Als de prijs van een TV dusdanig is, dat je redelijkerwijs kan verwachten dat het product minimaal 5 jaar mee gaat (en blijkbaar is dat het geval, gezien dezelfde TV in een andere regio wel 5 jaar garantie krijgt), dien je voor de Wet gewoon zolang garantie te geven. Dat LG geen 5 jaar fabrieksgarantie erop geeft is een ander verhaal, maar daar mag jij dan als koper geen slachtoffer van worden; de winkel (waar jij als koper de overeenkomst mee hebt en niet de fabrikant) dient het dan op te lossen. Gelukkig hebben veel winkels dit tegenwoordig door hoe dat werkt. :)

Ik denk daarom echt dat LG met deze actie zichzelf alleen maar in de vingers gaat snijden en zij hierop gaan terugkomen (iig voor wat betreft Nederland).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 juni 2021 16:09]

Ik zie op GoT anders genoeg topics can winkels die niet weten hoe het werkt. En dan moet je er dus best wel wat tijd in steken om je gelijk te krijgen
Dat gaat twee kanten op. Nederland is ook kampioen verzekeringsfraude dus hier een extra lange garantie aanbieden betekent ook dat je veel onterechte claims kunt verwachten. Het is een keuze.
Volgens mij is het Nederlandse consumentenrecht strenger dan die van de EU en gaan juist wij in NL uit van een verwachte levensduur.

Dit is ook waarom ik vermoed dat LG roept dat ze voor de EU per regio (land) gaan kijken wat ze als termijn aanhouden.
LG hoeft jou als consument helemaal geen garantie te verlenen. De verkoper moet zorgen voor een deugdelijk product.

Alles wat LG geeft is service.
Dat hangt er vanaf of u hem direct bij LG bestelt (online) of een tussenverkoper heeft (bijv. een MediaMarkt)
LG Nederland is dan de winkel. Die op haar beurt "afneemt" bij LG in Korea.
Uiteraard maar LG verkoopt hier niet direct naar mijn weten.
Met andere woorden; het hangt af met wie je de overeenkomst hebt. ;)
Helaas is het in de praktijk in Nederland vaak zo dat je wel een deel van de reparatie moet betalen als de tv buiten de garantie, maar binnen de levensduur is. Mits het aannemelijk is dat de levensduur van het apparaat verlengt wordt door de reparatie. (bijvoorbeeld bij het vervangen van een moederbord)
Dat proberen ze je hier (in Nederland) inderdaad wel wijs te maken. O.a. door "Wij van wc-eend" organisatie Techniek Nederland (voorheen Uneto VNI). Daar hoef je als consument niet mee akkoord te gaan. Helaas laten webshops dit niet al te vaak voorkomen bij een rechter, dus het is niet meteen te voorspellen hoe een rechter er in een individueel geval mee om zal gaan. Je moet het als consument dan dus wel hard willen spelen.

Coolblue kwam hier laatst ook mee aanzetten toen mijn LG TV (49", +/- 800 euro, ruim 3 jaar oud, dus zeker geen topmodel maar ook weer niet de allergoedkoopste) defect was en ze (CE Repair) het moederbord wilden vervangen voor 300 euro. Zij wilden daar dan wel 2/5e oid van betalen. Na tussenkomt van rechtsbijstand (die moet je dan natuurlijk wel hebben) zijn zij toch overstag gegaan en hebben de reparatie kostenloos uitgevoerd.
Ook zonder rechtsbijstandsverzekering heb je recht op kosteloze reparatie.
Kreten als coulance kun je negeren.
Ook het pro rato betalen van de reparatiekosten is niet van toepassing.
De meeste winkels en webshops kennen de regels echt wel.
Liggen ze toch dwars dan kun je ook nog een geschil starten bij de Geschillencommissie als de winkel/webshop daarbij aangesloten is.
Klopt, dat is ook wat ik met mijn bericht duidelijk probeerde te maken. Geen rechtsbijstand maakt natuurlijk niet uit, maar dan moet je zelf mogelijk wat meer moeite doen.

Coolblue meldt bijvoorbeeld het volgende als je ze hier in eerste instantie op aanspreekt:
Bij deze wil ik je informeren over het feit dat wij je geen kosteloze reparatie kunnen aanbieden. Coolblue hanteert voor reparaties buiten de overeengekomen garantieperiode, maar binnen de economische levensduur de richtlijn afschrijvingsmethode van Techniek Nederland. Ik snap dat dit vervelend is, echter volgen wij de wetgeving hierin. Reparatie is niet kosteloos buiten de fabrieksgarantie.
Voor dergelijke uitspraken is o.a. BCC al eens op de vingers getikt door de ACM:
Uit onderzoek bleek dat de vijf beboete bedrijven gedurende de onderzoeksperiode consumenten onjuiste of onvolledige informatie hebben verstrekt over hun rechten m.b.t. garantie. De Consumentenautoriteit heeft geconcludeerd, dat deze bedrijven consumenten vaak ten onrechte lieten weten dat zij na het verstrijken van de fabrieksgarantie geheel of gedeeltelijk moesten betalen voor reparatie van het kapotte apparaat en/of dat zij geen recht hadden op kosteloos herstel of vervanging.

Op grond van de wet heeft de consument in beginsel recht op kosteloos herstel of vervanging als het apparaat eerder stuk gaat dan je in redelijkheid mocht verwachten, mits de consument het apparaat op een normale manier heeft gebruikt. Het valt niet uit te sluiten dat consumenten door de informatie die de ondernemingen hadden gegeven, toch betaald hebben voor reparaties waar dat niet nodig was geweest.
(Bron: ACM)
Als Coolblue de regels van Techniek Nederland volgt dan zullen ze ook deelnemen aan de Geschillencommissie. Deze uitspraken moeten ze dus respecteren en er zijn talloze uitspraken bekend dat de verkoper de reparatiekosten volledig moet vergoeden en dat afschrijving niet van toepassing is.
Valt mij ook tegen dat Coolblue zich zo opstelt want daarna ondergraven ze hun eigen imago van een klantvriendelijk bedrijf.
Klopt, maar dit geldt voor de verkopende partij, niet de fabrikant.
Dat is in nederland, europees is 2 jaar
leven we nu in een wereld waar we aannemen dat de levensduur van alle producten 2 jaar is?

We gaan die kant op maar ik zou nog graag willen kunnen aannemen dat een nieuwe monitor het langer dan 2 jaar gaat doen :'( .
Ach, in nederland is garantie sowieso niet eenzijdig te bepalen door de fabrikant. Je zou toch zeggen dat je bij een TV van €20K een levensduur van een jaar of vijf wel mag verwachten, en als de rechter daar in mee gaat kan LG hoog en laag springen.
Daarom is het dus nog dommer om de garantie niet te geven. We hebben er recht op, dus adverteer er dan mee
Dat geldt voor de verkoper inderdaad, maar jij hebt als consument niks te maken met de fabrikant LG.
voor 20k verwacht ik dat het langer werkt dan 5 jaar lol.
20 jaar ofzo ja......
Een auto dan 30 jaar ? :D
Je auto van 40k verwacht je toch eigenlijk ook geen dubbel zo lange garantie als bij een 20k kostende auto?

Bij een dure tv verwacht je inderdaad wel dat die lang meegaat, maar ik vraag mij af of je zelfs bij die bedragen realistisch kunt verwachten dat deze langer meegaan dan 5 jaar.
Zo een paneel slijt toch gelijkaardig, of het nu 55" of 85" is, of zie ik dat fout.
TV's gaan al decennia rustig 10-20 jaar mee. Eigenlijk zouden we dus makkelijk mogen verwachten dat een beetje fatsoenlijke TV een verwachte levensduur van 10+ jaar heeft. 5+ jaar zou je alleen mogen verwachten bij de budgetbak TV's.
bij een tv van 1000 euro verwacht ik ook dat hij 20 jaar meegaat. iedereen heeft het altijd over duurzaam. :D maar hier gaat tegenwoordig een tv 2 tot 5 jaar mee jaja :D
Ook in Nederland kan een fabrikant jou eenzijdig meer garantie bieden, de fabrikant heeft nl. geen enkele wettelijke verplichting omtrent garantie, alleen de verkoper.
Is het niet mogelijk om bij LG direct te kopen als particulier of is dit kanaal gesloten?
Nee, LG verkoopt alleen via retailers.
Ik merk net na 2 jaar met een LG OLED al dikke inbranding op de onderste helft van het scherm. De garantie is 2 jaar maar als ik wil kan ik met aanschrijven en of de geschillencommissie wel op zijn minst een nieuwe paneel krijgen. Dus ja langer dan 2 jaar garantie zou fijn zijn tenzij LG toegeeft dat ze wegwerp TV's verkopen.
De teruglopende helderheid en inbranden zijn problematisch bij OLED, dat is een feit. Maar na 2 jaar al dik inbranden zit ruimschoots binnen de verwachte economische levensduur, dus wettelijk heb je nog garantie.

Maarja, je gelijk hebben en gelijk krijgen is met dit soort garantiegevallen hopeloos onhandig.

Behalve als je in België zit. Dan is het jammer.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 14 juni 2021 16:56]

Wat voor beelden toon jij op je tv, kan jij iets specifieker zijn wat er ingebrand is? Ben benieuwd want twee jaar is kort.
Hoe zie je inbranden? Heb een g55
Wat speel je dan af? Heb in woonkamer een C9 55 inch die vrijwel iedere avond aardig intensief gebruikt wordt voor bijvoorbeeld films etc.

Als pc monitor heb ik een CX 48 inch welke iedere dag vrijwel 10-12 uur aanstaat.

Onlangs op beide schermen een burn in test gedaan en op beide geen enkel spoor van inbranding te zien.

Wel heb ik me van te voren goed ingelezen en heb daardoor dus nooit zaken zoals dynamische beeld setting ingesteld en kijk ik vrijwel op movie stand (movie2).
Ik had hetzelfde, vooral de kleur rood was ingebrand. Helaas is de cursor rood, dus die was mooi in het midden zichtbaar. Ook het mute icoontje (en die had ik echt niet uren achter elkaar aan). Verder nog een grote waas in het midden bij Oranje, geel en rood.
De garantie is 2 jaar maar als ik wil kan ik met aanschrijven en of de geschillencommissie wel op zijn minst een nieuwe paneel krijgen.
Je bedoelt, je hoopt dat je dat kunt krijgen dan, kost je dan al wel heel veel extra moeite. Maar je mag van een TV toch wel aannemen dat die langer dan 2 jaar mee gaat, ook bij veel dagelijks gebruik. Vroeger met die dikke beeldbuizen kon je aannemen dat ze wel minimaal 10 jaar meegingen, nu mag je eerder blij zijn als die na 4 jaar nog niet iets van problemen geeft.
Gelukkig heb je in Nederland meer rechten als consument. Conformiteit (Wettelijke Garantie)art. 7:17 BW
Wat je mag verwachten van een gekocht goed, qua prijs, kwaliteit. zgn levensduurverwachting.
Dat is langer dan de vaak verkochte Fabrieks- of verkopersgarantie. van een TV-toestel van +-E2000,- mag je verwachten dat deze 60mnd meegaat, zonder enige problemen. En de verkoper aansprakelijk is om conformiteit na te komen. (je hebt verder niets te maken met het vaak gebruikte lijstje van Techniek-Nederland[VNI] dat is niet rechtsgeldig, en een inschatting van gebruiksduur(hoe lang iemand zijn laptop/smartphone in bezit houd, voordat ie nieuwer/luxer koopt) Wat ook niets zegt over defecten(inbranden schermen...)
Als je mag verwachten dat hij 5 jaar meegaat mag je bij een defect na 4 jaar nog steeds 80% zelf betalen en is je TV als het op een nieuw paneel aankomt nog steeds total-loss.
Als je mag verwachten dat hij 5 jaar meegaat mag je bij een defect na 4 jaar nog steeds 80% zelf betalen
Nee. Herstel van een goed bij een klacht inzake conformiteit dient kosteloos te zijn en als herstel bestaat uit vervanging ipv reparatie hoeft een consument geen kosten te dragen voor de gebruikstermijn van het goed voorafgaand aan de vervanging. Daarnaast ligt eindkeuze een oplossing te accepteren als afdoende of niet, ook bij de consument en niet bij de verkoper. De verkoper kan geen take-it-or-leave-it strategie hanteren.

Een aantal grote dozenschuivers zoals BCC zijn al eens eerder door de ACM over de kolen gehaald omdat ze consumenten bewust incorrect over deze rechten geinformeerd hebben. Coolblue probeert het met vlagen nog steeds.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 19:48]

Je vergeet het redelijkheidsbeginsel, voor een simpel iets als de aan en uit knop heb je gelijk, maar een paneel wat wordt vervangen wordt gezien als een levensduur-verlengende ingreep en dan wordt de verdeelsleutel toegepast, idem dito voor het vervangen van het goed dan wordt ook de te verwachten levensduur verlengd en mag je dankzij het redelijkheidsbeginsel meebetalen.
Je vergeet het redelijkheidsbeginsel, voor een simpel iets als de aan en uit knop heb je gelijk, maar een paneel wat wordt vervangen wordt gezien als een levensduur-verlengende ingreep en dan wordt de verdeelsleutel toegepast, idem dito voor het vervangen van het goed dan wordt ook de te verwachten levensduur verlengd en mag je dankzij het redelijkheidsbeginsel meebetalen.
Dat redelijkheidsbeginsel bestaat niet.

Artikel 21 Burgerlijk Wetboek Boek 7 - lid 1 en 2.
1. Beantwoordt het afgeleverde niet aan de overeenkomst, dan kan de koper eisen:
a. aflevering van het ontbrekende;
b. herstel van de afgeleverde zaak, mits de verkoper hieraan redelijkerwijs kan voldoen;
c. vervanging van de afgeleverde zaak, tenzij de afwijking van het overeengekomene te gering is om dit te rechtvaardigen, dan wel de zaak na het tijdstip dat de koper redelijkerwijze met ongedaanmaking rekening moet houden, teniet of achteruit is gegaan doordat hij niet als een zorgvuldig schuldenaar voor het behoud ervan heeft gezorgd.

2 De kosten van nakoming van de in lid 1 bedoelde verplichtingen kunnen niet aan de koper in rekening worden gebracht.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 20:21]

Je moet even verder kijken dan puur en alleen die wet, het is namelijk ook niet de bedoeling dat de consument zich hierdoor verrijkt en daarom wordt het redelijkheidsbeginsel aangehangen.
Je moet even verder kijken dan puur en alleen die wet, het is namelijk ook niet de bedoeling dat de consument zich hierdoor verrijkt en daarom wordt het redelijkheidsbeginsel aangehangen.
Nogmaals: kosten van nakoming van de verplichtingen in lid 1 kunnen niet aan de consument in rekening gebracht worden. Dat is letterlijk wat er staat. Dan kun je hoog of laag springen, maar dat betekent toch echt dat de verkoper niet tegen de consument kan zeggen: jij moet bijbetalen.

Geen idee hoe de wet hier met dit redelijkheidsbeginsel zou moeten rijmen.
Kan gewoon niet.

Misschien is dat redelijkheidsbeginsel ooit eens ontstaan op voet van oude wetgeving.
Het is wel zo dat het feit dat kosten niet aan de consument in rekening gebracht kunnen worden, ook expliciet vermeld staat in de nieuwe EU richtlijn die 01-2022 in moet gaan. Kan zijn dat NL ondertussen het wetboek al aangepast heeft?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 23:26]

Dit geeft natuurlijk wel een leuke invalshoek voor de wettelijke garantie. LG mag dan officieel geen 5 jaar aanbieden in Nederland, maar het aanbieden van 5 jaar garantie voor exact hetzelfde product in het buitenland maakt het wel héél moeilijk om vervolgens te claimen dat je deze levensduur in Nederland niet kan verwachten.
Leuk, maar LG heeft als fabrikant nul verplichtingen wat betreft garantie aan consumenten.....
Klopt, de verkoper is daarvoor verantwoordelijk. Maar deze zal dan dus wel met droge ogen moeten roepen dat de fabrikant van het product zelf blijkbaar minder weet van het product dan de verkoper.
Klopt, de verkoper is daarvoor verantwoordelijk. Maar deze zal dan dus wel met droge ogen moeten roepen dat de fabrikant van het product zelf blijkbaar minder weet van het product dan de verkoper.
Gebeurt anders vaak genoeg hoor.

Een zeer opmerkelijk en actueel voorval van die praktijken waar een distributeur of verkoper het beter weet dan de fabrikant, is te vinden in de corona-vaccinaties. Fabrikant Pfizer stelt bijv. dat je pas 3 weken na je 2e shot volledig beschermd bent - maar verscheidene publieke instanties in Nederland bot claimen dat 1 week wel voldoende is. En wat dacht je van het feit dat de fabrikant stelt dat er echt als aller-aller-aller-uiterste 6 weken tussen je eerste en tweede prik mag zitten; maar voor de zekerheid je ze niet verder uit elkaar zou moeten leggen dan 5 weken; en nog veel en veel liever je aan de richtlijn van 3 weken zou moeten houden. Waarbij de Nederlandse instanties zeggen: hey, 6,5 tot 7 weken tussen afspraken moet gewoon maar kunnen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 19:30]

Hoe relevant is dit voor Nederland in ieder geval?
Meestal kopen wij een tv bij een winkel en niet rechtstreeks bij LG zelf.
Nederland kent niet echt "garantie" maar meer een conformiteitsprincipe als ik het goed heb.
Dus LG geeft 5 jaar garantie op deze toestellen vanwege het vertrouwen dat LG heeft in deze modellen.
Maar.... Dit wordt per regio bekeken.
Dit kun je lezen als: ' In Nederland zijn de toestellen minder betrouwbaar'.
Dit is gewoon vreemd. En geeft mij dan weinig vertrouwen in LG. Gelijke monniken, gelijke kappen.
Ik ben overigens in het bezit van een LG C7 oled. Tot nu toe geen issues, gelukkig.
Nee garantie vanuit een fabriek is gewoon een mengsel van consumentenvertrouwen, reparatiekosten, servicekosten en kosten gerelateerd aan het niet voldoen aan verwachtingen. Bij fabrieksgarantie zijn vooral de servicekosten hoog: pick-up en return, want hoe vervoer je anders een 77” tv. Op het moment dat je de klant verantwoordelijk maakt voor de distributiecomponent daalt je garantieverdrag hard. Nederlanders klagen snel en veel dus het is hier gewoon duurder dan in bijvoorbeeld Engeland om garantie aan te bieden.
Nederlanders klagen snel en veel dus het is hier gewoon duurder dan in bijvoorbeeld Engeland om garantie aan te bieden.
Ik zou het eerder omdraaien: Nederlanders zijn gewoon om daadwerkelijk waar te krijgen voor ons geld en laten ons dankzij de sterke rechten die we hier als consumenten hebben tov de verkopende partij, niet zo makkelijk afschipperen als in bijvoorbeeld Engeland, waar garantie goedkoper geboden kan worden omdat er vaker onder uit gedraaid kan worden.
Ik was onlangs gaan kijken naar de G1 modellen. De verkoper wist aan mij te vertellen dat LG garantie geeft op pixel inbranden. Echter dient de ''screensaver en pixel ververser'' optie ten alle tijden aan te hebben gestaan. Als ze bij het uitlezen van de TV zien dat deze opties ook maar een paar seconde uitgeschakeld waren, kan je fluiten naar je garantie.
Zo extreem is het ook weer niet maar een technicus kan inderdaad in service mode uitlezen hoe je met de TV bent omgegaan. De nachtelijke pixel refresh moet immers wel gelopen hebben.
Als je de stekker er ‘s avonds structureel uit zou trekken gaat het mis.
"pixel ververser''
Grootste publieke leugen in OLED land, die term.

Er wordt niets ververst. Wat er gebeurt is dat het niveau van slijtage over alle pixels binen dezelfde zone geniveleerd wordt door alle andere pixels die nog ver genoeg gesleten zijn, extra bij te laten slijten zodat alle pixels op ongeveer hetzelfde niveau komen. En daarna worden alle waardes voor de verschillende zones van het display bij gekalibreerd zodat er een paar zijn die 'feller' gaan branden (meer stroom er naar toe) om qua kleur consistent te blijven met de andere zones die nog niet zo ver versleten zijn.

Dat trucje kan lange tijd goed gaan, omdat de huidige OLED schermen voldoende reserve-capaciteit in de OLEDs hebben om 'weg te branden' en alles ongeveer op gelijke kleurwaardes te houden, maar op een gegeven moment is de koek ook echt gewoon op.

Dit is dan ook waarom fabrikanten adviseren om de "pixel ververser" niet handmatig extra te gaan lopen draaien, tenzij het echt nodig is om een hardnekkig na-beeld weg te krijgen wat op geen andere manier weg wil trekken. Het enige wat het namelijk bereikt is dat je nog sneller je scherm op slijt.

LG heeft nog een hele serie TVs gehad waar de initiële kalibratie vanuit de fabriek voor de centrale zones van het scherm verkloot was, waardoor je een groot donkerder gekleurd rechthoekig blok in het midden van je scherm had.
In oudere schermen kreeg je eerder problemen met rood-tinten omdat menselijke visuele verwerking gevoeliger is voor rood (= bloed, gevaar etc.) dan voor blauw en (=lucht) waardoor het teruglopen van rood in capaciteit veel meer op viel. Dat hebben ze ondervangen door in nieuwere schermen de rood-staal disproportioneel meer reserves te geven om aan te kunnen spreken en dus langer 'fel' te kunnen blijven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 juni 2021 19:40]

Ik vind het wel enorm straf dat dit zo maar kan. Waarom kan het ene land langer fabrieksgarantie op een product krijgen dan een andere land? Het product is hetzelfde. Ik gebruik het woord 'discriminatie' niet zo graag, maar is dat hier niet een beetje aan het gebeuren?

"Ach, de VS en het VK zijn voor ons de belangrijkste. Die kunnen we wel 5 jaar garantie geven. Al de rest... pfuh... wat kunnen die mij nu schelen... daar ga ik echt geen 5 jaar fabrieksgarantie aan geven!"

Willen ze dan echt niet elke koper evengoed behandelen ongeacht waar die woont?! Of is het kopen van toestellen met een prijskaartje van ongeveer €1500 en €20000 dan niet meer de moeite misschien?!
Dat ze de garantie zelf niet meer geven, geeft de indruk dat ze zelf geen vertrouwen hebben in hun eigen producten (of dat ze de moeite niet willen doen als er toch iets mis mee zou zijn, maar wel voor de US en het VK).

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 14 juni 2021 16:29]

Bij mij is het binnen 20 graden, bij mijn vrienden in Brazilië is het binnen 40 graden.
Ik vind het wel enorm straf dat dit zo maar kan. Waarom kan het ene land langer fabrieksgarantie op een product krijgen dan een andere land? Het product is hetzelfde.
Het product is hetzelfde maar het weer niet. Het is voor een oled scherm niet goed om in de zon te staan. In UK is het vaker grijs bewolkt weer dan hier
Dat is geen excuus als ze ook de VS doen. Ooit gehoord van Arizona of andere zonnige Staten in Amerika waar het weer kwa zon en temperaturen ietsje extremer (meer zon en hogere temperaturen) is dan in NL. :+

[Reactie gewijzigd door TheKerremenke op 14 juni 2021 17:51]

Het VK heeft ~100 meer zonuren per jaar :) Wij zitten op ~1500 met ~1400 laag en ~1700 hoog.
Het VK zit op ~1400 laag en bijna ~1900 hoog.
Op Sony tv's zit ook standaard 5 jaar garantie daar, ze vonden de 2 jaar die Philips geeft zelfs ongewoon op het AV Forums. Maar de prijzen zijn daar ook hoger dus dat zit eigenlijk gewoon in de prijs inbegrepen.
Verlengde fabrieksgarantie kon je hier ook bijkopen maar dat lijkt inmiddels helemaal verdwenen voor tv's :/ (al zou je dit eigenlijk niet eens nodig hebben).

[Reactie gewijzigd door apis29 op 14 juni 2021 23:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee