RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Geen verdachte gevonden van lekken OMT-advies, OM stopt onderzoek

Beeld © ANP

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van een OMT-advies is gestopt. Er is geen zicht op een verdachte. Begin dit jaar deed het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangifte nadat haar advies over het heropenen van de basisscholen voor publicatie was gelekt aan de NOS.

In het advies van 30 januari stond dat virologen en andere adviseurs die samen het Outbreak Management Team (OMT) vormen, instemden met het openen van de basisscholen en de kinderopvang.

Uitgelekt

Het advies werd zoals gebruikelijk die dag aan het kabinet gestuurd. Nog diezelfde dag belandde het advies bij de NOS, tot woede van onderwijsbonden en onderwijsminister Arie Slob. Op zondag zou het kabinet het advies bespreken in het Catshuisoverleg. In de dagen daarna zou een besluit vallen over het heropenen van de scholen en de kinderopvang.

Op 8 februari gingen de scholen inderdaad open.

Blijdschap,
Lees ook:
Blijdschap, maar ook ongerustheid na uitlekken OMT-advies over heropenen scholen

"Er was op dat moment al veel onrust onder leraren en medewerkers van scholen over dit besluit", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Toen het OMT-advies uitlekte voordat het besluit werd genomen, wakkerde dat die onrust alleen maar verder aan, wat niet ten goede kwam aan het draagvlak."

"Wat ook wrevel wekte was de timing van het lek: veel ministers en betrokken ambtenaren hadden het advies nog niet eens gelezen", zegt Bremer. "Verder was het zo dat rond die tijd de verkiezingscampagnes op stoom begonnen te komen. En zo kwam het dat op de dag voor het lek, CDA-leider Wopke Hoekstra al opmerkte dat hij vond dat de scholen echt weer open moesten."

Wijdverspreid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed aangifte van het lek, waarna de Rijksrecherche een onderzoek begon om te achterhalen wie het advies had doorgespeeld aan journalisten.

"Dat heeft geen concrete verdenking opgeleverd. Inmiddels is ook duidelijk dat het advies onder een relatief grote groep personen is verspreid of was in te zien. Het Openbaar Ministerie heeft daarom besloten de zaak te stoppen", zegt een woordvoerder.