Fransman mag VS niet in na ‘berichten op telefoon over Trump’, ook incidenten met Duitsers aan grens
Een Franse wetenschapper is de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd nadat immigratiefunctionarissen op een luchthaven zijn telefoon doorzochten en berichten vonden waarin hij kritiek uit op Donald Trump, zo meldt een Franse minister.
Ook in Duitsland zijn er zorgen over het arresteren en uitzetten van onschuldige burgers, naar aanleiding van een paar incidenten met Duitse toeristen aan de Amerikaanse grens. Het reisadvies is daarom aangescherpt. In Nederland zijn we niet zo ver, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
,,Daar doen we pas uitspraken over als we het daadwerkelijk aanpassen”, meldt een woordvoerder. De kleurcode van het reisadvies voor de VS staat op groen. Dat betekent dat er volgens het ministerie geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn.
‘Wetenschapper uitte persoonlijke mening’
In Frankrijk is in elk geval met ‘grote bezorgdheid’ gereageerd op het weigeren van een Franse onderzoeker. Deze onbekende persoon was op weg naar een conferentie nabij Houston toen hij het land uit werd gezet. De wetenschapper werkt voor het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek.
De Amerikaanse autoriteiten hebben ‘blijkbaar deze maatregel genomen omdat de telefoon van de onderzoeker gesprekken bevatte met collega’s en vrienden, waarin hij een persoonlijke mening uitte over het onderzoeksbeleid van de regering-Trump’, aldus Philippe Baptiste, de Franse minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek. Het is niet duidelijk hoe die berichten dan in het bezit zijn gekomen van de functionarissen.
Franse minister staat bekend om Trump-kritiek
Het incident vond plaats op 9 maart, meldt het Franse persbureau AFP. Een reactie van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid blijft uit. De minister stelt dat de functionarissen de Franse onderzoeker beschuldigen van ‘haatdragende berichten en berichten die complottheorieën bevatten’. Hij zou ook op de hoogte zijn gebracht van een FBI-onderzoek, maar kreeg te horen dat de ‘aanklachten ingetrokken waren’ voordat hij werd uitgezet.
De Franse minister Baptiste staat bekend om zijn kritiek op de regering-Trump en op Elon Musk, vanwege enorme bezuinigingen op wetenschappelijke onderzoeksbudgetten. Op dezelfde dag dat de onderzoeker de toegang tot de VS werd geweigerd, publiceerde Baptiste een brief waarin hij Amerikaanse wetenschappers opriep om naar Frankrijk te verhuizen. ‘Veel gerenommeerde onderzoekers stellen hun toekomst in de Verenigde Staten al ter discussie’, schreef hij. ‘Wij willen er natuurlijk een aantal van hen verwelkomen.’
Geen zorgen in Nederland
Ook in Duitsland zijn er inmiddels zorgen over reizen naar Verenigde Staten. Zo belandden twee Duitse toeristen die los van elkaar naar Amerika reisden onlangs in de gevangenis. Jessica Brösche zat anderhalve maand vast, Lucas Sielaff belandde zestien dagen in een detentiecentrum, zo bracht The New York Times vorige week naar buiten. De Amerikaanse krant schreef dat zij ‘aan de verkeerde kant van het immigratiebeleid van president Donald Trump’ terechtkwamen. Het Duitse ministerie zegt deze incidenten 'zeer serieus‘ te nemen.
Gevallen waarin Nederlanders bij de grens met de Verenigde Staten in de problemen zijn gekomen, zijn bij het ministerie niet bekend. ,,Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurd is, maar Buitenlandse Zaken en de ambassade zijn in dit kader in elk geval niet om bijstand gevraagd”, aldus een woordvoerder. Ook bij Nederlandse touroperators zijn vooralsnog geen vragen binnengekomen van Nederlandse toeristen.
,,Het Nederlandse reisadvies verwijst er niet naar”, zo reageert Frank Radstake, voorzitter van reiskoepel ANVR, op de vraag of Nederlanders nu moeten opletten op berichten die zij over Trump schrijven. ,,We adviseren onze reizigers altijd het reisadvies van Buitenlandse Zaken op te volgen, dus als en wanneer het reisadvies hieraan refereert zullen wij ook onze leden adviseren.”
KIJK OOK naar de opvallendste video’s over president Trump:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Geen fooi’ moet altijd keuze zijn, maar deze optie op pinapparaat maakt dat wel erg lastig
-
PREMIUM
Darmkanker komt steeds vaker op jonge leeftijd voor: deze voeding helpt je darmen beschermen
Dikke darmkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker: volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland kregen in 2024 bijna 12.000 Nederlanders darmkanker. Maar het goede nieuws is dat je daar zelf wat aan kunt doen, onder andere door gezonder te eten. Experts over de voedingsmiddelen die je darmen goed doen, en de producten die je beter links kan laten liggen. -
Zeker zeventien doden door noodweer in de Verenigde Staten
Zeker zeventien mensen, onder wie twee kinderen, zijn sinds woensdag omgekomen door zwaar onweer en overstromingen in het Midwesten en het zuiden van de Verenigde Staten, zo meldden lokale media zondag. Op sommige plaatsen staan hele huizenblokken onder water. Er zijn ook tornado’s gemeld. -
Bergbeklimmer en reddingswerker omgekomen bij reddingspoging in Pyreneeën
In Aragnouet, in de buurt van de top Campbieil in de Pyreneeën, zijn maandag een bergbeklimmer en een reddingswerker om het leven gekomen bij een reddingspoging. -
PREMIUM
Militairen in Myanmar houden hulp tegen: ‘We worden achtervolgd en bespied’
Een week na de verwoestende aardbeving komt de hulp in Myanmar nog altijd moeizaam op gang. Het leger houdt hulpkonvooien tegen, de lucht van alle doden is niet te harden. ,,Dit is een vergeten conflict geworden”, zegt Nederlander Paul Roelofsen. Hij werkt namens de Nederlandse hulporganisatie ZOA in het getroffen gebied.
-
PREMIUM
‘Ik haat het om ze weer te redden’: machthebbers VS hebben ineens hekel aan Europa, maar waarom?
-
-
-
PREMIUM
‘Gaat mijn pensioen omlaag? En wat betekent dit voor het nieuwe stelsel?’ Lezers bezorgd om Trumps handelsoorlog
Het bloedbad op de beurzen zorgt ook voor grote schrik bij veel gewone Nederlanders. Want wat zijn de gevolgen voor pensioenen en ons spaargeld? Dreigt er opnieuw een financiële crisis? Talloze AD-lezers stuurden vragen in, hieronder de antwoorden. -
auto-expert4
Waarom kan iedereen meeluisteren als je belt in de auto?
De privacy is ver te zoeken als je in de auto belt. Wachtend voor het verkeerslicht, op een parkeerplaats, ja zelfs in de file: het telefoongesprek is buiten de auto vaak duidelijk te horen. Hoe komt dat, vraagt lezer S. Wolters zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
-
Amerikaanse vlogger met blikje cola opgepakt bij verboden eiland van inheemse stam in India
-
Minister kritisch op Israël dat vijftien hulpverleners in Gaza doodschoot: ‘Lijkt schending oorlogsrecht’
De Israëlische aanval op een konvooi ambulances in de Gazastrook, vorige maand, lijkt een schending van het oorlogsrecht. Dat zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) zondag in het tv-programma Buitenhof. Bij de aanval kwamen vijftien hulpverleners om, terwijl ze duidelijk herkenbaar waren in hun ambulances met zwaailichten. -
-
Handelsoorlog
Heffingen VS dreunen door in aandelen: Europese beurzen kelderen, AEX krijgt flinke klap