Een impressie van de nog te bouwen wijk Merwede
NOS Nieuws

Start bouw autovrije wijk Utrecht, 'parkeerplekken nemen veel ruimte in'

In Utrecht gaat vandaag de eerste paal in de grond voor een wijk waar in principe geen auto's mogen rijden. Het lijkt erop dat Merwede de grootste autovrije wijk van Nederland wordt.

De wijk van zo'n 24 hectare komt tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk ten zuidwesten van de binnenstad, op zo'n 10 minuten fietsen van Utrecht Centraal. Eerst was daar een bedrijventerrein.

Wie er gaan wonen, is nog niet bekend. De wijk wordt een mix van 6000 koop- en (sociale) huurwoningen. Voor mensen die het bijvoorbeeld voor hun werk nodig hebben om voor de deur te parkeren, is de wijk minder geschikt.

Maar geen parkeerplekken op straat heeft volgens de gemeente en ontwikkelaars veel voordelen. Zo is het makkelijker voor bewoners om elkaar te ontmoeten en te spelen én is er meer ruimte voor stadstuinen en groene wandelpaden.

De nieuwe wijk in Utrecht

Omwonenden uit de naastgelegen Rivierenwijk vreesden dat de nieuwe bewoners in hún wijk zouden parkeren. Daarop werd versneld betaald parkeren ingevoerd, schreef NRC eerder, 'mede om een parkeervlucht uit Merwede te voorkomen'.

Voor de auto's van ongeveer een op de drie bewoners is er plek in twee parkeergarages aan de rand van de wijk. Wie daar wil parkeren, moet wel in de buidel tasten en zo'n 200 euro per maand voor een plek betalen.

Ook komen er 250 deelauto's om mee de wijk uit te gaan. Voor bijvoorbeeld verhuizingen kunnen bewoners een ontheffing aanvragen, nooddiensten kunnen altijd in de wijk rijden.

'Vooraf vaak veel weerstand'

"Er moeten veel woningen bijgebouwd worden en de ruimte is schaars", zegt mobiliteitsonderzoeker aan de TU Delft en TNO Maaike Snelder. "Parkeerplekken nemen veel ruimte in, dus daar zit een belangrijke oplossing."

Als bestaande gebieden autoluw of autovrij gemaakt worden, is er vooraf vaak veel weerstand omdat mensen gehecht zijn aan de eigen auto, zegt Snelder. Ze onderzocht de voor- en nadelen van autoluw beleid.

"Maar als het eenmaal gedaan is, ervaren mensen het vaak als prettig en willen ze niet terug. En is een klein stukje verder lopen vaak niet een groot probleem. Er komt een veel prettiger leefomgeving voor terug. Veiliger, met betere luchtkwaliteit en minder geluidshinder."

Bij Merwede is het volgens Snelder een voordeel dat bekend is voor wat voor een wijk je kiest. Maar is het echt een keuze in zo een krappe woningmarkt? "Als samenleving willen we én meer woningen bouwen én meer groen én duurzamere mobiliteit. Dan kom je uit bij deze oplossingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl