Direct naar artikelinhoud
De gedachteBarbara Debusschere

Burgerbevragingen zijn duidelijk: er heerst geen wijdverspreid ‘klimaatverzet’

Barbara DebusschereBeeld Eva Beeusaert // Nima Sarikhani / WPOY

Journalist Barbara Debusschere ziet dat de golf van groen optimisme en voluntarisme wordt gecounterd. Toch is er gelukkig ook goed nieuws.

‘Waar is de groene wind die in 2019 waaide?’, zo vragen sommigen zich af. Want aan de vooravond van de verkiezingen vijf jaar geleden leek niets de groene transitie te stoppen. Klimaatjongeren stonden volop in de kijker, niet veel later was de Europese Green Deal rond.

Maar nu domineert een schijnbaar onophoudelijke stroom aan slecht nieuws. De wereld is sinds 2019 flink veranderd en de golf van groen optimisme en voluntarisme wordt in toenemende mate gecounterd.

Een kleine bloemlezing:

De Europese natuurherstelwet staat ‘op pauze’, iets wat premier De Croo eerder al bepleitte. Vlak na de goedkeuring van die wet in het Europees Parlement zei Open Vld-voorzitter Tom Ongena op zoek te gaan naar voldoende lidstaten om ze alsnog te blokkeren.

Europa, het continent dat het snelst opwarmt, blijkt zijn doelstellingen voor CO2-reductie niet te halen.

Uit de plannen van grote fossiele bedrijven komt naar voren dat ze hun productie van olie en gas tegen 2030 bijna gaan vervierdubbelen.

In Nederland wil verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders het klimaatbeleid ‘door de shredder’ halen.

Beleidsmakers en partijen die de klimaatkaart trekken, zitten in de verdrukking. Ook als je ‘de peilingen’ mag geloven. Want ja, het is oorlog, de boeren zijn boos en de Europese industrie trapt op haar adem.

Uit angst voor de ‘kiezer die groene regels beu is’ en opgejaagd door klimaatontkennende populisten gaan politici die voor groen beleid waren op de rem staan.

En toch. Wie bij dit alles besluit: ‘Klimaatbeleid is so 2019’, doet er goed aan naar feiten te kijken die deze te simplistische conclusie wat bijstellen.

Zo gaat er ook veel wel de goede richting uit.

De VS en China investeren massaal in duurzame energie en zetten zo de toon voor de toekomst. India mikt op netto nul uitstoot in 2070. Een aanzienlijk deel van de Europese Green Deal zit al in wetten verankerd. Tachtig procent van de nieuwe stroomproductie komt de komende jaren uit hernieuwbare energie.

Ook overdrijft EU-klimaatcommissaris Wopke Hoekstra niet wanneer hij stelt: “We gaan de uitdaging aan en dat is wat onze burgers eisen.”

Meerdere burgerbevragingen tonen namelijk dat er geen wijdverspreid ‘klimaatverzet’ leeft en dat de meesten wel meer klimaatbeleid willen.

Een survey van de Europese Investeringsbank laat zien dat zelfs temidden van de inflatie- en energiecrisissen in 2022 en 2023, 83 procent van de Belgen vond dat “als we onze consumptie van energie en goederen niet sterk verminderen, we afstevenen op een wereldwijde catastrofe”.

Vorige week bleek dat uit een recente bevraging dat ruim 80 procent van de Belgen meer natuurherstel wil. Een nieuwe peiling van denktank Jacques Delors Centre bij zo’n 15.000 Fransen, Duitsers en Polen concludeert: “Het idee van een brede groene terugslag zal de Europese verkiezingscampagne domineren. Onze gegevens tonen dat dat grotendeels overdreven is. Een meerderheid van de kiezers wil nog steeds een ambitieuzer klimaatbeleid en is voorstander van een reeks concrete maatregelen om de uitstoot terug te dringen.”

Er staat met andere woorden geen gelijkheidsteken tussen ‘boze boeren’ en ‘de meeste burgers’ of ‘het kiespubliek’.