Food & Drinks

Deze voedingsmiddelen moet je wel én niet eten tijdens het hooikoortsseizoen

hooikoorts-voeding
(Foto: Freepik)

Het hooikoortsseizoen is begonnen. De pollen vliegen je om de oren en daardoor hebben veel mensen last van hooikoorts. Geïrriteerde rode ogen, niezen en een constante loopneus: voor mensen met hooikoorts is het niet bepaald de prettigste periode van het jaar.

Er bestaan heel wat middelen tegen hooikoorts, maar die werken niet bij iedereen even goed. Maar wist je dat je met een paar aanpassingen aan je voedingspatroon je de hooikoortsklachten kan verminderen? Lees hier wat je juist wel en beter niet moet eten.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een allergische reactie die ontstaat als je wordt blootgesteld aan de pollen van grassen, bomen en planten. Als deze gaan bloeien adem je ze in en krijg je daar een reactie op met niezen, jeukende en rode geïrriteerde ogen als gevolg.

Je lichaam ziet deze pollen als indringers en produceert histamine wat normaal helpt tegen infecties. Maar je krijgt er dus ook deze vervelende klachten van. Je hebt er meestal alleen last van tijdens het pollenseizoen, maar deze komt steeds vroeger en duurt ook vaak langer.

Histamine is een lichaamseigen stof – een type eiwit – en komt ook in veel voedingsmiddelen voor. Als je dus naast die pollen ook voedsel eet waar veel histamine in zit, wordt je allergische reactie nog erger. Dit soort producten kun je dus beter in deze periode vermijden.

hooikoorts-voeding
(Foto: Depositphotos)

Dit kun je beter niet eten als je last hebt van hooikoorts

Gefermenteerde producten kun je beter vermijden als je last hebt van hooikoorts. Dit is voedsel waarbij gebruikt wordt gemaakt van schimmels, gist en bacteriën om het te produceren. Voorbeelden hiervan zijn azijn, zuurkool, melk, maar ook koffie, thee en wijn.

Ook bepaalde vissoorten kun je beter even laten staan. Jammer als je er gek op bent, maar schaaldieren, kabeljauw, makreel, tonijn en vis uit blik zit vol met histamine. Ook bepaalde vleessoorten, zoals varkens- en lamsvlees, kun je beter even links laten liggen.

Suiker in drop, snoep en frisdrank is ook niet de beste keuze. Bij fruit zijn aardbeien, frambozen, kiwi en meloen even een no-go en ook tomaten, biet en avocado’s kun je beter tot de zomer laten staan. Peper, zout, kerrie en koriander zijn ook beter om in het kruidenkastje te laten staan.

hooikoorts-voeding
(Foto: Freepik)

Wat kun je juist wel eten tijdens het pollenseizoen?

Als je de bovenstaande lijst ziet, lijkt het of je wel veel eten moet laten staan wat je wellicht juist lekker vindt. Maar er zijn nog genoeg voedingswaren die het gesnotter en genies kunnen verminderen. Veel theesoorten versterken de klachten, maar brandnetelthee kan er juist tegen helpen.

Gember helpt ook goed tegen histamine. Drink gember in je thee, maar het kan ook in veel gerechten worden verwerkt, net als dat je je maaltijd kunt oppimpen met knoflook. Een pitabroodje kip met knoflooksaus kun je gelukkig nog wel eten zonder de gevolgen van hooikoorts.

Bessen, appel, peer en ananas zijn fruitsoorten die je tijdens het pollenseizoen in je voedingspatroon kunt opnemen. Dit geldt ook voor groentes als sperziebonen, broccoli, andijvie, wortel en allerlei koolsoorten. Ga in plaats van koemelk voor zuivelvrije alternatieven, zoals amandel-, haver- en kokosmelk.

hooikoorts-voeding
(Foto: Freepik)

Het is niet erg als je dit pollendieet niet volhoudt

Laten we wel wezen: een heel streng dieet, wat dit bijna is, houdt vrijwel niemand vol. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar zorg er vooral voor dat je niet te veel producten waar histamine in zit, bij elkaar eet. Dat scheelt al enorm.

Kijk daarnaast wat voor jou het beste werkt. De klachten van hooikoorts zijn tenslotte heel verschillend per persoon. Probeer het eens uit en zie wat de uitkomst is van dit zogenaamde ‘pollendieet’.