Eén van de Bredase nieuwbouwprojecten met een Engelse benaming
Eén van de Bredase nieuwbouwprojecten met een Engelse benaming Foto: BPD

LPF bezorgd over ‘internationalisering’ van Breda: ‘Lijkt geen rem op te zitten’

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - De Bredase fractie van Lijst Pim Fortuyn maakt zich zorgen over de ‘internationalisering’ van de stad. Volgens de partij verliest Breda, door het geven van bijvoorbeeld Engelse namen aan nieuwe bouwproject, haar authentieke identiteit. En dat ziet de partij niet zitten. Daarom stellen zij vragen aan het college. 

Lijst Pim Fortuyn Breda hecht, naar eigen zeggen, veel waarde aan de ‘authentieke identiteit’ van Breda. “Maar wij zien de afgelopen jaren een internationaliseringsslag plaatsvinden in de stad, die niet aansluit of zelfs zodanig drastisch afwijkt van de Bredase identiteit, dat wij ons zorgen maken over het feit dat er onlangs wéér een nieuwe wijk in Breda een Engelse benaming krijgt”, Carlo van Remortel en Iwan Dienjes, leden van de partij. “Na ‘Crossmark’, maar ook ‘The Marker’ en ‘City Twin’ aan de Markendaalseweg, krijgen we nu weer een nieuwbouwproject in Breda met een Engelse benaming, namelijk: ‘Bread Breda’.”

Volgens de partij lijkt er geen rem meer op te zitten. “We laten ons het kaas van het Bredase brood eten door deze doorgeslagen internationalisering”, aldus LPF. De partij uitte in oktober 2019 hun zorgen ook al over deze kwestie. “Maar er lijkt nog steeds niets veranderd en dat baart ons zorgen.”

De partij stelt dan ook vragen aan het college. Zo wil de partij weten waarom er eigenlijk steeds (vaker) gekozen wordt voor een Engelse benaming als het gaat om (nieuwbouw) projecten in Breda. “Hoe gaat het college ervoor waken dat de authentieke, historische (en bourgondische) identiteit van Breda behouden blijft”, vraagt LPF zich af. “En is het college bereid om nieuwe namen van wijken, gebieden of andere nieuwbouwprojecten te toetsen bij de bevolking doormiddel van een enquête, plaatselijk referendum of een ander democratisch middel?”