RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Opnieuw protest WO II-verzetsleden tegen NTR-serie om 'historische misleiding'

Herdenking van de Februaristaking bij het beeld De Dokwerker in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Opnieuw proberen organisaties die zich inzetten voor het behartigen van de belangen en het in nagedachtenis houden van het verzet in de Tweede Wereldoorlog omroep NTR over te halen een uitzending van de tv-serie Het verhaal van Nederland aan te passen.

Het gaat om de tiende aflevering van de reeks, die draait om de Duitse bezetting tijdens WO II en de opstelling van Nederlanders tegen de bezetting. Het gaat om een herhaling.

'Historische misleiding'

De organisaties wijzen erop dat het in het programma lijkt alsof het verzet in Nederland niet of nauwelijks bestond. Ze spreken van 'historische misleiding'.

"Alsof het Nederlandse volk laf was en op grote schaal actief met de bezetter meewerkte", aldus de organisaties, die ook een advocaat in de arm hebben genomen. Zij willen dat de NTR voorafgaand aan de uitzending een disclaimer laat zien waarin staat dat de uitzending 'een eenzijdig beeld geeft van de bezetting'.

De tekst van de disclaimer:

'Deze uitzending geeft een onvolledig en erg eenzijdig beeld van bezetting en verzet, waarin geschetst wordt dat er niet of nauwelijks verzet was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit terwijl er zoals blijkt uit talloze geschiedkundige publicaties velen wél hun leven in de waagschaal stelden en vaak gaven. Zo hebben zich gedurende de Tweede Wereldoorlog tienduizenden mensen bij het verzet aangesloten, konden ruim 350.000 mensen onderduiken, waren er ruim 30.000 mensen betrokken bij de illegale pers, en hebben maar liefst 200.000 mensen het werk neergelegd tijdens de april-mei stakingen van 1943.'

Trappenhuis
Lees ook
Trappenhuis vol kranten uit Tweede Wereldoorlog: 'Stukje geschiedenis'

Acht seconden in beeld

Deze disclaimer moet minimaal acht seconden in beeld zijn, laat de advocaat weten. De vier organisaties willen uiterlijk donderdag weten of de NTR gehoor geeft aan hun wens. Een woordvoerder van de omroep laat weten: "De NTR is de klacht aan het bestuderen, dit zullen we zoals altijd zorgvuldig doen."

Het verhaal van Nederland is begin vorig jaar al uitgezonden. De tiende aflevering leidde toen ook tot protest van voormalig verzetsleden. Een van de organisaties, Stichting Jacoba van Tongeren, had toen overleg met de NTR over aanpassingen en een waarschuwing vooraf. Dat heeft destijds niet geleid tot een aanpassing.

Behalve Stichting Jacoba van Tongeren maken ook Stichting 1940-1945, Stichting Herinnering LO-LKP en Stichting Verzetsmuseum bezwaar tegen de NTR-uitzending in deze vorm.

Bekijk ook - Film Tweede Wereldoorlog in kleur: 'Je ziet mensen zoals jij en ik'

02:13
De kleuren en de digitale verbeteringen brengen het beeld en de mensen weer tot leven.