Geld & Carrière

Liechtenstein: van geïsoleerde vallei naar een van de rijkste landen ter wereld

liechtenstein-rijkste-land-ter-wereld

Als we aan een belastingparadijs denken dan is Monaco een van de eerste landen dat bij ons opkomt. Een land dat minstens zo aangenaam is, is Liechtenstein, een dwergstaat in het midden van Europa. Het wintersportoord is niet alleen een belastingparadijs, maar ook een van de rijkste landen ter wereld. Het vorstendom kent een rijke geschiedenis, maar had ooit een zeer slechte economie.

Vorstendom Liechtenstein

Liechtenstein werd ruim 300 jaar geleden opgericht, en was lange tijd niets meer dan een arme dwergstaat dat in handen was van de nazaten van de Boheemse vorst Johan van Liechtenstein. Hij kocht in 1699 de gebieden heerlijkheid Schellenberg, en graafschap Valduz, dat later door keizer Karel VI tot een vorstendom werd gedoopt, en de naam van de landbezitter kreeg; Liechtenstein.

De dwergstaat was lange tijd erg arm. De familie Liechtenstein werd door de economische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog genoodzaakt om privé bezittingen te verkopen, waaronder de Mona Lisa, om het land draaiende te houden. Het was vorst Frans Jozef II, die tussen 1938 en 1989 het land welvarend wist te maken. Dankzij de neutrale houding van de dwergstaat in de Tweede Wereldoorlog zorgden de lage belastingtarieven voor economische welvaart.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog floreerde de economie als nooit tevoren. Dit kwam vooral door de industrie van het land. De wederopbouw van Europa zorgde ervoor dat het land met een sterke industrie en financiële sector schatrijk werd. Door het gunstige financiële klimaat stallen mensen van over de hele wereld graag geld bij de twee grootste banken van Liechtenstein, de LGT en de VP bank.

De meeste overheidsinkomsten (30%) komen uit brievenbusbedrijven en holdings, waarvan er ongeveer 73.000 bestaan in het land. De dwergstaat is financieel dus erg interessant voor zakenmensen, en dat brengt heel veel geld in het laatje. Het hoogste belastingtarief is 18%, dus Liechtenstein kan, net zoals Monaco, als een belastingparadijs worden omschreven.

liechtenstein

Wintersport en toerisme

Voor een land dat omsloten is door andere landen, en van nature geen waardevolle grondstoffen heeft, doet het land het op economisch gebied uitstekend. Liechtenstein staat ook als wintersportoord bekend, en ontvangt jaarlijks veel toeristen. Toerisme is ook een grote bron van inkomsten voor het land, dat 25 vierkante kilometer groot is en 39.000 inwoners heeft. In tegenstelling tot vrijwel elk ander land, heeft Liechtenstein geen schulden.

Door al deze financiële aspecten en het lage aantal inwoners is de levensstandaard in Liechtenstein erg gunstig. Het minimumsalaris in het land is €2.945, dat de meeste inwoners verdienen bij Hilti AG, een fabriek dat gereedschappen produceert. Naast het bedrijf is er veel export van machinebouw en voedingsmiddelen. Liechtenstein is dus schatrijk geworden door verschillende facetten, die onderdeel zijn van een gezonde en zeer sterke economische molen.

liechtenstein economie