Overheidsinstellingen experimenteren met 'sensorenregister'

Een samenwerkingsverband van Nederlandse gemeenten, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kadaster werkt aan een publieke database voor sensoren. In dat sensorenregister wordt opgenomen waar in de openbare ruimte meetsensoren voor bijvoorbeeld wifi zijn opgesteld.

Inmiddels staat een eerste versie van het sensorregister online, maar 'de actieve ontwikkeling is gepauzeerd', staat op de website. Het register is een experiment van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken, een aantal gemeenten die zich verenigd hebben in het Stedennetwerk G40 en het Nederlandse Kadaster. Met het experiment willen de instanties een register maken van sensoren in de openbare ruimte, zeggen de initiatiefnemers in een interview. In het register komen sensoren die bijvoorbeeld drukte, parkeergedrag of geluid herkennen. In het register moet worden vastgelegd waar die sensoren hangen of staan en wat ze meten, maar ook wat er met de verzamelde gegevens gebeurt en waar belanghebbenden meer informatie kunnen opvragen.

Daarnaast is het register volgens de makers bedoeld om de installatie makkelijker te maken. Als er in het register is opgenomen dat op een plek een sensor aanwezig is, kan een andere instantie dat makkelijk zien, zodat er mogelijk samen kan worden gewerkt.

Het project is ook deels bedoeld om de organisatie van een dergelijke registratie op te zetten. De deelnemers kunnen daarmee bijvoorbeeld bepalen wie er verantwoordelijk is voor de techniek of de financiën, of de juridische achtergrond ervan.

Het gaat voorlopig om een test, omdat er geen nationale of lokale wetgeving bestaat rondom sensoren. Als die sensoren persoonsgegevens verwerken, moeten ze aan de AVG voldoen, maar buiten dat is er geen regel over wanneer gemeenten of bedrijven openbaar moeten maken wanneer een sensor wordt ingezet. In Amsterdam gebeurt dat overigens wel; daar moeten sensoren verplicht worden geregistreerd. De instanties die aan de huidige pilot mee doen, doen dat deels ter voorbereiding voor mogelijke toekomstige regels. In de afgelopen jaren zijn er op steeds meer plekken in de openbare ruimte sensoren geplaatst die bijvoorbeeld bezoekersstromen meten in winkelstraten via wifitracking.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-03-2023 • 09:29

41 Linkedin Whatsapp

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (41)

41
40
14
1
0
20
Wijzig sortering
Ik weet niet of het vermelden van de sensors op zo'n website wel verstandig is, omdat daardoor krijgen jullie vast en zeker erg veel klachten van de bezorgde burgers. Bovendien vergroot het een kans dat de bezorgde burgers eisen dat jullie bijvoorbeeld slimme lantaarnpaal met sensors moeten verwijderen omdat ze daardoor niet veilig voelen en dat ze bespied voelen.
Hangt een beetje af van wat de sensoren meten lijkt me.
Temperatuur, fijnstof, geluidsdruk kunnen mensen zich weinig door bespied voelen, toch?
Je past logica toe op de redenatie van dwazen. Dat werkt niet. Sommige mensen hebben principieel bezwaar tegen het woord "sensor", maakt ze echt niet uit wat het is of wat het doet.
Net zoals de antihype op QR codes.
Ik had een collega die fel tegen alle corona-maatregels was, wat er ook verzonnen werd, het was slecht en evil.
Toen de QRcodes kwamen was hij dan ook bij elke gelegenheid luid aanwezig om de nadelen ervan te verkondigen.
We worden gevolgd, ze weten wat we doen .. bla bla ...

Toen ik hem op zijn (nieuwe) rijbewijs attendeerde was hij furieus .... daar staat OOK al zo'n QRcode op.

edit:
Ik heb hem bijna wekelijks de updates van onze service en statusupdates verzonden als QR-link ;)
Zeker omdat hij het mobiel wilde bijhouden, was dat
geweldig ... beetje jennen omdat het kan

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 21 maart 2023 10:40]

Irrationeel dat het is om de QR-code als schuldige aan te wijzen (middel en doel zijn immers niet hetzelfde), die scepsis is gewoon gegrond gebleken. Weet je nog dat "wappies" om je heen zeiden dat de voornaamste oorzaak aan de situatie een door angstcampagne gevoed sociaal fenomeen was? Dat noemde jij verwacht ik een consipracy theory. Bla bla... Zouden "ze" nooit doen.

Oops, toch geen theorie. Nu voor ieder te zien.

Ik heb er geen twijfel over dat men nu over elkaar gaat vallen om mij te vertellen dat wat ieder kan lezen daar eigenlijk helemaal niet staat. Het staat er wel, maar eigenlijk staat er wat anders. De ingenuiteit zal vloeien. En downvotes natuurlijk.

Verandert niets aan dat "Project Fear" gewoon echt was, en geen conspiracy theory. Dat weerstand & protest ertegen voornamelijk zichtbaar was als een QR-antihype is stom, nog dommer was alle 5G bullshit ervoor, maar dat was allemaal een minderheid binnen dit protest groot gemaakt met media-spektakel.

Zij (waaronder ik) die gegronde en gezonde scepsis toonden (een stille meerderheid verbannen van TV en social media) hadden gewoon gelijk. Je collega gaf er op een rare manier uiting aan, ongegrond was het niet.

[Reactie gewijzigd door merethan op 21 maart 2023 13:10]

Dus jij wilt beweren dat door het laten scannen van zo'n QR in de Horeca er ergens een vlaggetje gezete werd op een kaart.
En zo al mijn bewegingen in kaart gebracht zouden zijn, en met mij de rest van de bevolking.
Dat kon al gedaan worden dmv betalingen en desnoods gsm-locatiegegevens.

Dat iemand sceptisch is, is prima. Dat men een tegenstander is, net zo goed - ieder zijn eigen keuze.
Maar om dan mensen 'aan te vallen' die zich daar niet druk om maken, of zover te gaan door tegen het systeem te schoppen, en te denken dat je dan met vervalste QR code zoveel beter af bent ...
Dan ben je gewoon een stapje te ver op de wappie-balans.
Hoe je het beschrijft al is gewoon erg raar: "Een stapje te ver op de wappie-balans". Alsof er een balans of schaal is voor hoeveel wanbeleid je mag aankaarten. Teveel onvrede over angstbeleid als quasi-psychische stoornis, met verschillende graden. Geschiedenis echo'd hier.

En nee ik beweer hier niet dat door het laten scannen van zo'n QR in de Horeca ergens een vlaggetje gezet werd op een kaart. Je probeert mij nu te portretteren en weg te zetten als iets wat ik niet ben met iets wat ik niet gezegd heb.

Tracking met de Nederlandse QR app is precies wat technisch onmogelijk gemaakt is door zij die de eerste publiek uitgerolde versie geschreven hebben.

Wat ik zeg is dat je collega op een stomme manier uiting gaf aan scepsis met claims die technisch onmogelijk zijn, de scepsis zelf tegenover het geheel was gewoon gegrond.
Heb je een betaalpas of creditcard, dan is dat al voldoende om je sporen te volgen. Dat bleek toen in Utrecht de bankpas van de tramterrorist in een geldautomaat werd gedaan. De persoon werd binnen een paar minuten gearresteerd.
De sensoren en trackers hebben dus ook een functie in de beveiliging in het algemeen belang, dat wordt nog wel eens vergeten.
Nee dat belang is voor die angsthazen en gekkies gewoon ondergeschikt aan hun eigen belang. Totdat ze zelf last hebben van een misdaad natuurlijk.
Die willen dat de politie alles 100% oplost. Maar wel met ogen dicht en handen op de rug gebonden.
Verwijzen naar Britse misstanden als argument voor hier is een beetje raar. Ga je ook bewijzen dat ons pensioen verkeerd is omdat Fransen een probleem hebben?
Het Britse liegen en bedriegen van de conservatieven daar is een direct gevolg van hun kapotte kies system met winner takes all. Dat hebben wij al niet. Wij hebben proportionele representatie.
Wij hebben onze eigen populisten en conservatieven in de bbb en FvD en ja21 en de rest, maar die worden gelukkig gemodereerd door een normaal stelletje van gewone mensen.
Mensen die fouten maken, maar niettemin enige realiteit hebben.
Over heel de wereld aapten "we" elkaar na. Er is een opvallende uniformiteit in reacties en acties. Het argument dat het patroon in de U.K. benoemen bij definitie invalide is omdat het een ander land is is raar. Er is continuïteit, zeker in de westerse wereld.
Ga je ook bewijzen dat ons pensioen verkeerd is omdat Fransen een probleem hebben?
Grappig dat je dat noemt, want ja, de wereld stopt niet bij de landsgrenzen. En daar is niets controversieels aan om dat in financiële context te zeggen. Weet je nog dat de televisie ons vertelde boos te zijn op die luie Italianen en Grieken? Zij hadden ons in crisis gestort, weet je nog? Er is continuïteit voorbij de landsgrenzen.
Ook hier was de wereld een stuk ingewikkelder dan de Sesamstraat-versie op TV, maar het punt wat ik maak zou duidelijk moeten zijn.

Mark z'n SMS'jes paste niet op z'n telefoon en Hugo heeft ook wat moeite z'n WhatsAppjes terug te vinden. Rondom Ursula von der Leyen en haar contact met Pfizer is ook nog een boel op te helderen. Siewert is inmiddels al onder de bus gegooid.

Het komt wel boven water. Wat geduld en aandacht nog. De TV zal z'n best doen je af te leiden.
De TV zal z'n best doen je af te leiden.
Net als mensen als jij kwaad onder elke steen zoeken waarvan de mening ze niet aanstaat?

Vergeet nooit dat je voor politicus maar op 1 ding kundig hoeft te zijn en dat is zetels winnen. Er is geen enkele andere capaciteit een vereiste. En daarom zijn politici gewoon doorsnee mensen. Met dezelfde karakter falen. Dat telt voor elke politicus niet 1 uitgezonderd.

En wat de grieken betreft. Knoeien met de overheidsboeken en gewoon niet goed belastingheffingen. Ja daar mogen we best boos over zijn. De itallianen (net als de fransen) weigeren om te moderniseren en mee te komen en ook daar mogen we best wat van vinden.

Op TV vind je niets met een gebalanceerde menig. En helaas in de media ook niet. En ja ook het complotkrantje is gewoon media en aan dezelfde problemen onderhevig.

Dat er wereldwijde tendenzen zijn en dat alles aan elkaar hangt zal ik niet ontkennen. Maar dat zoiets brits als matt hancock en wat de conservatives doen 1 op 1 op ons toepassen werkt zeker ook niet.
Die groep moeten we dan ook geen aandacht geven.

Er valt altijd wel wat te zeuren maar klachten moeten wel onderbouwd zijn. Vinden dat een sensor je bespied slaat gewoon nergens op.

Mijn hele huis staat vol met sensoren en dat is alleen maar handig :). Zonder werken basis zaken als verwarming of een koelkast niet eens.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 22 maart 2023 08:13]

Die groep maakt echter een hoop ellende en zit tegenwoordig ook in de politiek. FvD en in mindere mate bbb. Ja21 en bvnl. Meer dan genoeg ontkenners van wetenschap en techniek. Die totaal negeren lijkt mij niet het beste plan. Doen wat ze willen ook niet. Dus wat is de oplossing?
klopt, maar de mensen worden makkelijk paranoïde als ze iets te veel info over de sensors hebben gekregen en of dat het overheid sommige info niet heeft verteld omdat ze geheim zijn.
Als je geluidsdruk meet per frequentie heb je een microfoon. 8-)
Klachten en eisen kunnen net zo goed ook afnemen of ongeveer gelijk blijven. Want zonder register vallen de sensoren ook wel op, doordat ze bijvoorbeeld genoemd zijn in het nieuws of op andere manieren te herkennen zijn. En ook als ze niet opvallen dan zijn vragen om openheid te verwachten, om uit te leggen waar er sensoren staan en waarom dat redelijk is.
Dat is wel het allerslechtste argument om het niet te doen :+

Ja die kans is aanwezig, maar juist dat is een reden om het wel te melden wat mij betreft. Ik kan bijna alleen maar redenen bedenken om deze informatie wél te delen.

De enige reden om het niet te doen is omdat ze bij de overheid (en gemeenten) nou niet bekend staan om het succesvol draaien van IT-projecten, dus dit zou een flink privacy/security risico kunnen zijn als er sensoren hangen die op afstand toegankelijk zijn en al een tijdje geen update hebben gekregen.

Verder vind ik dat het onhandig is voor de overheid/gemeente om hier meldingen over te krijgen dan een reden om ze niet op te hangen, niet om het te verbergen.
Mooi toch? Hoe meer mensen zich druk maken over hun privacy ( een grondrecht, overigens) hoe beter.
Goed zo, waarom zouden we dit soort sensoren moeten accepteren als we ons er ongemakkelijk door voelen? Ontwetendheid is geen oplossing.

Zouden mensen zich maar eens wat meer bespied voelen met al de huidige technologie om ons heen en wat daar mee mogelijk is.
Gaan ze nu elke digitale thermometer in een database stoppen? Dat zal toch niet?


[edit]
https://www.nhnieuws.nl/n...ar-ook-scanautos-in-staan

Dus alle sensoren die professioneel gebruikt worden moeten in Amsterdam al in een register komen voor zover ik het goed lees. En als je een sensor tegenkomt die er niet in staat dan kun je een melding doen.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 21 maart 2023 10:09]

Ik denk dat het voornamelijk om sensoren zal gaan die mbv methodes als wifi, bluetooth e.d. de aanwezigheid van telefoons (=mensen) kunnen tracken, maar wellicht ook camera's die kentekens van auto's scannen, aan gezichtsherkenning doen, enz.

Alle (hobby-)weerstationnetjes inventariseren lijkt me geen doen en ook niet zoveel toevoegen...
Terwijl dat exact is wat https://sensor.community/en/ doet met fijnstofmeters :)
Weet ik. Ik heb er ook één hangen :)
Voor (hobby-)weerstationnetjes, zie ook https://wow.knmi.nl/
Het gaat in Amsterdam om ALLE sensoren waarvan de data door bedrijven of overheden wordt verwerkt of gebruikt. De hobby weerstationnetjes horen daar niet bij. Een geluidsmeter waarvan de gegevens worden doorgegeven aan een bedrijf of instelling moet wel geregistreerd worden.
Wij gaan binnenkort in een aantal parken tel-sensoren bij de ingangen plaatsen (infrarood en/of lidar en/of drukslangen, GEEN camera, wifi of bluetooth) om het gebruik van de parken beter in kaart te brengen. Die sensoren moeten ook aangemeld worden. Voor ons is het meegeven van een einddatum echter een probleem. Die is ons nog onbekend en afhankelijk van de gemeente Amsterdam. Wij willen de sensoren éénmalig aanmelden en naderhand weer afmelden. Het telkens verlengen is voor ons gewoon onwerkbaar.
Zolang het in de 'openbare ruimte' staat, waarom niet? Als het in een database staat kan je makkelijk de zaken eruit filteren die je niet wilt hebben. Maar stel je wil voor een onderzoek temperaturen meten in een breed gebied. Vervolgens blijkt dat instantie X die digitale thermometers al heeft op de plekken waar je dat zou willen hebben en ze geven aan dat ze centraal die gegevens bewaren voor x aantal jaar. Niet alleen zou dat je onderzoek enorm goedkoper maken, maar ook een heel stuk sneller klaar zijn omdat ze al de historische data voor je hebben (die je dus niet eerst zelf hoeft op te bouwen)... De vraag is natuurlijk of je dan bij die data mag.
Wat zou dan de wettelijke basis voor de verplichte opslag in Amsterdam kunnen zijn? Je zou om privacy redenen een register kunnen aanleggen maar je zou hetzelfde register om dezelfde privacyredenen kunnen verbieden.

Vooralsnog is me dus niet duidelijke wat de wettelijk basis / noodzaak is om dit te kunnen verplichten.
Edit vraag verkeerd begrepen dus oude bericht verwijderd!

Mogelijk wel mogelijk niet, kan me voorstellen dat het voornamelijk om privacy gevoelige sensoren gaat.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 maart 2023 09:59]

Andere overheidinstellingen hebben dat ook, zie bv Rijkswaterstaat

https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/open-data
Het doel van het sensorenregister lijkt te zijn dat de overheid effectief gebruik kan maken van alle beschikbare informatie over burgers. Of we blij moeten worden van een overheid die steeds meer van ons wil weten, betwijfel ik ten zeerste.
Dat staat niet in de omschrijving. Het doel is zo te lezen vooral transparant zijn waar en waarom die sensoren er zijn omdat je dat van de overheid mag verwachten. Natuurlijk zou het gebruikt kunnen worden voor efficiënt gebruik,, maar juist niet zomaar voor informatie van de sensoren. Want die moeten zeker voor persoonsgegevens aan strenge eisen voldoen, waardoor een sensor van een overheidsinstellingen niet zomaar gedeeld kan worden met die van een ander. En zomaar even sensoren bijplaatsen voor een ander doel kan ook niet. Daarbij lijken veel sensoren in een wel al verplichte registratie van Amsterdam juist genaakt om niet over individuele burgers inzicht te hebben, zodat het niet over personen maar over een algemeen doel gaat
Wat de overheid zegt en wat de overheid doet zijn helaas twee verschillende zaken. Zo vroeg de Belastingdienst informatie van Q-park op om leaserijders te controleren. Dat mocht niet. En helaas komen zulke praktijken maar al te vaak voor.
Verder is de tendens in Nederland dat de overheid steeds meer informatie over ons verzamelt. Hoe handig is het om inzicht te hebben in wat er allemaal is, zodat je iets kunt bedenken waarom je dat "nodig" hebt om het land te besturen?
Het kunnen verschillende dingen zijn. Dat wil niet zeggen dat het dus maar zo is of zo zal zijn.

Daarbij gaat die redenatie dan ook andersom op: dan kan je ook gaan beweren dat als de overheid niet open is over verschillende registratiesystemen, of verschillende registratiesystemen voor onderhoud van de sensoren heeft, ze dan maar verkeerd gebruikt zouden worden. Dat soort suggereren is dus te makkelijk.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 maart 2023 20:19]

Lijkt me op meerdere manieren meerwaarde bieden:
-hergebruik van sensor / data
-gaten in je meetnetwerk inzichtelijk maken
-publiek informeren over meetnetten
- bovenstaande icm wetenschappelijk en crowd sensor onderzoek.

Lijkt me overigens ondersteunend aan het openbaar maken van de geanalyseerde meer resultaten, zoals drukte , geluid en lucht kaarten.

Overigens schrik je ervan hoeveel sensoren en camera’s er al professioneel en publiek hangen. Op mijn woon werk route heb ik eens enkele reis geteld, ik kom op 116 camera’s. Dat is exclusief alle deurbel en home-use camera’s. Op diezelfde route passeer ik minimaal evenveel bluetooth/ WiFi en aanwezigheidssensoren (professioneel/ publiek).
Wel leuk om een ddos op zo'n sensor te doen dan schiet er iemand in paniek als het opeens "mega druk" is :+

[Reactie gewijzigd door Autisme_tech op 21 maart 2023 10:54]

Anoniem: 1890360
@Autisme_tech21 maart 2023 11:23
Is al gebeurd.
Man is met een strandkar vol met mobieltjes een route gelopen en promt gaf dat een file melding op de navie
Gewoon publiceren in PDOK. Dan is het openbaar beschikbaar en direct toepasbaar in GIS applicaties. Dan liefst incl. meetwaardes zodat andere onderzoekers het direct kunnen gebruiken.
Het is geen gevoelige data en verzameld met overheidsgeld. Lijkt me dat openbaarheid dan de enige logische keuze is.
Elke keer dat ik weer wat lees over de overheid die een nieuw stuk software ontwikkelt voor geodata, vraag ik me weer af waarom dat nodig was als je het ook gewoon in OpenStreetMap kan steken. Er zijn al tags voor allerlei sensoren van ANPR-camera's tot waterpijlmeters tot luchtkwaliteitsmeters. Je hoeft maar een OSM-editor te openen en kan ze zo toevoegen.

Voordelen die ik zie:
  • Internationaal gestandaardiseerd. Als je iets ziet gebeuren bij de grens waarvan je meer wil weten, is het in dezelfde applicatie direct te zien of er over de grens ook nog sensors hangen die je kan opvragen bij de vriendelijke collega's in het buurland
  • Automatisch toegankelijk voor iedereen. Leuk ideaal, maar ook praktisch: als een burger sensordata kan gebruiken voor een nuttig project, is met een handomdraai te zien wat er beschikbaar is en waar, zonder in stoffige overheidsdocumenten te moeten gaan zoeken.
  • Kostenbesparing en snellere opzettijd omdat je feitelijk voor de viewer alleen een tag-filter nodig hebt en eventueel wat CSS voor een eigen kaartstijl waarin de features beter naar voren komen. Voor het invoeren van data kun je duizenden mensen vragen die OSM al kennen in plaats van dat ze met een nieuwe applicatie moeten leren werken
  • Kostenbesparing omdat (veel van) de infrastructuur niet zelf beheerd hoeft te worden voor de eeuwigheid
  • Voorkomt data-silo's waar het ene overheidsorgaan wel en het andere niet van weet of bij kan, en verlengt de levensduur want, zie nu al, de software is al offline als je op de link in het artikel klikt, er is nu alleen nog informatie over het project en broncode te zien
  • Sensors van burgers kunnen hier ook in gezet worden, waardoor je nog meer kosten bespaart wanneer ze die data willen delen en de overheid geen dubbele sensor op hoeft te gaan hangen
Nadelen zover ik die kan bedenken
  • Kwetsbaar voor vandalisme omdat iedereen de kaart kan bewerken. Het zal nodig zijn om een database te hebben die de objecten in OSM bewaakt, danwel om een systeem te hebben dat een lijst met vertrouwde OSM-gebruikersnamen kent en waarschuwt wanneer iemand anders eraan zit. Echter, vaak genoeg zijn dit ook verbeteringen van de data en niet foutieve bewerkingen. We gebruiken in OSM bijvoorbeeld data over gebouwen en adressen, en daar zijn zover ik weet in vrijwel elke gemeente wel verbeteringen uit komen rollen waar de overheidsdata foutief was en vrijwilligers de verbeteringen hebben doorgegeven aan BAG. Rijkswaterstaat zei ook ooit zoiets, dat ze OSM gebruikten voor verbeteren van hun eigen dataset, maar ik ben vergeten wat daar de details waren.
  • Je kan minder publiek geld uit de schatkist trekken voor jouw favoriete IT-ontwikkelaar en jezelf op de borst kloppen wat een mooi systeem je toch weer neergezet hebt. (In het Engels schiet me ook het 'not made here'-syndroom te binnen.)
  • Data-imports, dingen die je niet handmatig checkt en dan invoert, vereisen overleg met de community. Ik vermoed dat een paar e-mails / forumberichten veel minder werk zijn dan een nieuw systeem opzetten waarin je geen goedkeuring nodig hebt, maar het is wel een nadeel ten opzichte van een systeem waarin je zelf kan rommelen zoveel je wilt.
  • Aanvullende gegevens die niet in OSM thuishoren zullen in een losse database moeten. Hierbij denk ik dan nog altijd dat het veel simpeler is om een standaard CRUD-applicatie te hebben waarin je gewoon ID's steekt met wat aanvullende data (foto's, aanvullende tekst en tags, historie eventueel) en die kan query'en tegenover een compleet nieuw systeem met blockchain hiervoor ontwikkelen.
Ze zouden dus eigenlijk sensoren moeten installeren om sensoren te kunnen registeren, tja.... ehm...... Had men zich dit niet al eerder kunnen bedenken en eerlijk gezegd dacht ik dat dit er al was. Alleen kan je je wel afvragen of het zinvol is dat ook sensoren voor b.v. het openen automatische deuren gaat mee tellen. Of b.v. temperatuurssensoren voor verwarming en airco ook erin meenemen lijkt mij een beetje tja...

Zit mij ook zo af te vragen of een sensor wel onder AVG valt want er worden veelal toch geen persoonlijke data bijgehouden en opgeslagen lijkt mij. Anders is het natuurlijk bij camera's met sensoren waarbij dan wel beelden opgeslagen kunnen worden. Alhoewel, op het moment dat jij een openbaar gebouw in gaat dan stem je in principe al ermee in dat beelden opgenomen kunnen worden. Wel hoort er dan bij de ingang duidelijk vermeld te staan dat er camerabewaking is.

Als privepersoon ben je ook bij b.v. een deurbel met camera verplicht een sticker op de raam te plakken met camerabewaking. Op het moment dat dan iemand aanbelt is hij/zij zich ervan bewust en stemt in principe dan ook automatisch ermee in. Vind dan ook dat de uitleg van AVG daarin vaak ook tekort schiet omdat er nogal wat subregeltjes zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee