Google test Android-optie om ringtone- en notificatievolume apart in te stellen

Google maakt het in een toekomstige versie van Android waarschijnlijk mogelijk om het volume van de ringtone en dat van overige notificaties afzonderlijk aan te passen. Daarmee kan een ringtone een lager of hoger volume krijgen dan meldingen van apps.

Android 14 DP2 volume regelenVolgens journalist Mishaal Rahman zien verschillende gebruikers van de Android 14 Developer Preview 2 die functie verschijnen. Ze kunnen in DP2, in de volume-instellingen verschillende volumes aanpassen per functie. In Android kan dat al jaren, maar nu worden specifiek ook de ringtone en notificaties uit elkaar gehaald.

In oude versies van Android konden gebruikers alleen het volume regelen van media of de wekker en die van alle binnenkomende meldingen. Daarbij waren ringtones gegroepeerd met andere notificaties. In de developerpreview komen er voor die feature twee verschillende opties, zodat de volumes apart van elkaar kunnen worden ingesteld.

Om die functie vragen gebruikers al jaren, maar Google begon pas in een preview van Android 13 met een experiment daarmee. Testers moesten die feature toen nog handmatig met een flag inschakelen. In Android 14 DP2 heeft Google dat zelf gedaan, dus zonder dat gebruikers erom vragen. Dat geldt voorlopig alleen nog op Pixel-toestellen; het is niet bekend of en wanneer de functie algemeen beschikbaar komt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-03-2023 • 10:24

80 Linkedin Whatsapp

Reacties (80)

80
80
36
3
0
34
Wijzig sortering
Had vroeger altijd Sony toestellen waar dit gewoon al kon, ik wist ook niet beter. Tot ik op andere merken overging kwam ik eracher dat dat niet iets standaard in Android is, mis het nog altijd. Zoiets simpels wat blijkbaar zolang heeft moeten duren, blij dat ze het erin gaan stoppen.
Ik kom van Blackberry en mistte een dergelijke functie vanaf dag 1 op Android toestellen en gebruik sinds jaar en dag de Sound Profile app. Hiermee kan ik alles configureren zoals ik zelf wil, als het gaat om geluid.
Kijk dat is nou handig, thnx voor de tip!
Ik zou best mn ringtone willen horen, maar ieder zuchtje van alle notificaties worden mij te gortig, en het is teveel gedoe om alle notificatie geluidjes te vervangen voor (geen geluid).
Zie ik dit nu verkeerd of heeft Samsung dit al een paar jaar?
Samsung implementeert volgens mij heel vaak zaken in hun OneUI gebeuren welke later ook in 'native' android verschijnen.

Android updates op Samsung devices hebben dan ook vaak niet een enorme impact qua functionaliteit omdat Samsung die functies vaak al had.

Genoeg op Samsung aan te merken (vooral in het verleden) mbt hun OneUI, maar ze doen toch ook een hele hoop goed.
Precies. Ik heb een tijdje de Google Pixel 6 Pro gehad maar ben uiteindelijk toch weer naar een Samsung toestel gegaan omdat die kleine handigheidjes die Samsung ingebouwd heeft gewoon erg fijn zijn. Dat soort dingen komen uiteindelijk wel in de Google Android en Stock Android varianten maar Samsung heeft ze vaak als eerste.
Ben dan wel benieuwd wat je miste ten op zichte van de 6Pro
De software van Samsung vind ik gewoon fijner werken vanwege kleine tweaks en toevoegingen die Samsung gedaan heeft die Google nog niet nagebootst heeft. Zoals bijvoorbeeld dus de mogelijkheid om zelf te bepalen wat het gedrag van de volume rocker is (media of ringer/notifications). Ook dingen zoals dual Bluetooth audio werken bij Samsung veel beter (audio output naar twee Bluetooth apparaten tegelijk). De camera app van Samsung vind ik ook fijner werken (zeker met de RAW pro mode die er nu in zit). Daarnaast kun je met Samsung OneUI bijna de gehele interface (lock screen, app drawer, notification panel) naar wens aanpassen, iets dat met Google Android veel beperkter is.

Google Android voelt mij nog wat te Spartaans aan.
Genoeg op Samsung aan te merken (vooral in het verleden) mbt hun OneUI, maar ze doen toch ook een hele hoop goed.
Je bedoeld zeker de tijd toen Samsung TouchWiz als GUI had, dat was echt een ramp en maakte destijds de telefoon flink wat trager én het was niet bepaald makkelijk om mee om te gaan.

Nu Samsung OneUI heeft, zie het er niet alleen beter uit (geen kinderachtige pictogrammen), maar is het ook intuitief en heeft een moderne look. Daarnaast kan je zelf nog redelijk wat tweaken qua instellingen (buiten developer mode om).

Samsung is aardig goed op weg om hun software goed op orde te hebben. Camera features zijn uitstekend en de overall feeling blijft ook goed.
Enige minpuntje is wel dat je 2 stores hebt (Play Store en Galaxy Store). Had liever gezien dat Samsung alle apps via de Play Store liet gaan, scheelt weer opslag en dubbel controleren of apps zijn bijgewerkt.
Touchwiz heeft mij zo hard doen wegrennen van Samsung....Ondanks vaak goede hardware specs was die schil toch echt de killer.
In die tijd ging ik dan ook vol voor HTC met hun Sense schil die echt een verademing was tov stock android, samsung, sony etc.
Dat zou kunnen, maar Samsung staat niet gelijk aan Android. Standaard vanuit het Android OS kan dit dus (nog) niet.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 21 maart 2023 10:27]

Je staat er nog van te kijken hoeveel mensen vragen "heb je apple of samsung?"...
is niks mis met die vraag toch?

Als ze vragen heb je een Apple of Android, dan zou het vreemd zijn...
Ik hoor wel vaak:
"Heb je Android of iPhone?"
Antwoord op die vraag is gewoon "nee" toch? :+
Mwa...die twee bij elkaar is meer dan 50% van de markt volgens mij, dus in meer dan de helft van de gevallen zou het dus "Apple" of "Samsung" zijn.
Inderdaad, ik heb hier 4 sliders: Beltoon, Media, Meldingen en Systeem.
Ik heb er 5?
Bixby voice ook, al staat die verder niet aan volgens mij.
O.a Samsung, Oneplus en nog een paar fabrikanten heeft dit inderdaad al jaren. Maar vanuit de android core zit dit niet ingebouwd.
Zelfs mijn chinese Blackview phone heeft het al jaren. Persoonlijk ken ik geen fabrikant die het niet heeft.
Asus ook. Sterker nog, je kan kiezen voor de Google methode of de verbeterde Asus methode waarbij je met vinkjes kan kiezen welke volumes (ringtone, notificaties, media, alarm) je aan elkaar wil koppelen + een individueel maximum per type volume..

En het extreem oversized volume balkje die je totaal geen goede indicatie geeft (dankjewel Google, echt Material You.. dat ik centraal sta maar niet heus) wordt dan een dun balkje met kleine bol zodat je volumeniveaus wel van elkaar kunt onderscheiden.
Ja, al sinds de Galaxy S1 series.
Dit is dan nog wel iets wat ik IOS mis, alles of niets.
Ik heb met opzet een 'zachtere' notificatietoon op mijn telefoon gezet die ik aan notificaties heb gehangen.
Zou veel fijner zijn als ze de volumeknop weer eens koppelen aan het beltoon volume ipv media volume. Zoals het hoort... :X
Ik kan bij mijn geluid settings aangeven of ik (default) mijn beltoon of media wil instellen met die volumeknoppen, dat is op een Samsung. Dus dat zal Google over een jaar of 2 misschien ook eens mee komen net als het individueel instellen van beltoon en notificaties er nu pas zijn.

Zelf heb ik hem juist liever op media want mijn beltoon staat altijd uit en dan hou ik graag zo!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 maart 2023 10:59]

Het werkte vroeger prima. Speelt er media, bediende je je media. Speelde er niks, bediende je je beltoon.

Veranderen om het veranderen dit. Nergens goed voor.
Zo werkt het nog steeds als je het vinkje "Gebruik volumetoetsen voor media" uitzet.
Ware het niet dat die optie bij standaard Android niet aanwezig is.
Wat bedoel jij met "standaard" Android? AOSP? Of de Android + schil van een fabrikant?
Kale android. Kom van Android one: niet aanwezig. Nu een pixel 6a: niet aanwezig.

In een schil van een fabrikant zal het wel te regelen zijn.
Ik denk dat het een Samsung dingetje is, die heeft deze optie (letterlijk) in elk geval sinds Android 11 er in zitten (wat ik zo snel vind met Google). (En dat is dus inderdaad geen kale Android ;))

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 maart 2023 12:10]

Wel meer fabrikanten hebben het. Het is vooral, net als het apart kunnen regelen van het geluid, dat Google/AOSP Android het niet heeft.

Zo wordt een Pixel vaak geprezen voor de schone Androidversie en snelle updates, maar je mist ook wel functionaliteit die bij andere fabrikanten wel standaard is.

[Reactie gewijzigd door dutchgio op 21 maart 2023 12:15]

Voor wat ik vind, is dat een optie die Samsung in de telefoons heeft toegevoegd. In elk geval sinds Android 11, voor wat ik zo vind met Google.
Ik ben er wel blij mee zo kan ik mijn beltoon niet per ongeluk van trillen afhalen, en het enige waar ik wel geluid van wil horen (media) kan ik er mee regelen voordat het filmpje aan staat en geluid afspeelt.

Het is dus ook niet zo simpel dat 1 oplossing voor iedereen goed is, geef gewoon de opties, desnoods wat verstopt omdat niet iedereen het wil wijzigen.
Juist eens nagezien op Oneplus, in de settings kan je bepalen wat de Volume Button funtion is, media of ringtone
Voor beltoon volume is er toch een toggle boven je volumeslider?... en waarom zou je je beltoon zachter willen zetten met je volumetoets? Wanneer is dat handig zegmaar?
Ik gebruik die echt alleen voor het media en spraakgeluid. En dat werkt tijdens een gesprek dus prima.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 21 maart 2023 12:54]

Waarom zou je het volume van de beltoon
niet in willen stellen? Daarnaast is het niet alleen het volume, maar ook doordrukken naar trillen en eventueel helemaal op niet storen bij ingedrukt houden.
Instellen ok, maar dat doe je toch eenmalig ?!
De toggle voor tril en uit zit erboven.

Gaat je tel toch af, draai je hem om en issie uit.
Maargoed, ieder zn ding idd hoor. ;)

Ik gebruik die knop dus echt 99,9% van de tijd voor het volume van YouTube of spraakvolume. Dus ik snap de afweging wel van Google.
Het kunnen kiezen zou een leuke optie zijn wellicht.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 21 maart 2023 15:06]

Ik vind het prima als ze mensen de optie geven zelf te kiezen wat die knoppen doen. Maar wat jij voorstelt zou ik persoonlijk niet blij van worden. Mediavolume verander ik paar keer per dag, gemiddeld, beltoonvolume paar keer per levensduur van de telefoon. Ik gooi 'm waar nodig op stil via do not disturb, maar volume ben ik verder gewoon tevreden over als ik 'm eenmaal heb ingesteld 😅
Ja maar die optie geven ze dus niet. Van de een op de andere dag werd de werking omgegooid.
Je kunt een tikje op de volumeknoppen geven en dan de puntjes klikken om de andere volumes in te stellen.
Ben ik het niet mee eens. Telefoon geluid stel ik één keer in. Ik wil niet opeens keihard mn telefoon over horen gaan, als ik niet op heb gelet.

Bij spelen van media wil ik, voor ik het start, al volume aanpassen - en dat doet het nu goed imo
Wat bazel jij nu. Volumeknop zou het mediavolume moeten regelen, zoals het hoort. (Beste scenario is als je zelf kan kiezen uiteraard)

Beltoon is voor mij gewoon aan of uit, geen gefinnik in het volume daarvan.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 21 maart 2023 12:50]

Ff dimmen maat... We hebben niet geknikkerd...

Volumeknop heeft van oudsher altijd alleen het mediavolume geregeld als er iets afspeelde. Zoals het hoort.
Klopt. Maar "meestal" zul je de ringtone op een standaard volume willen houden.
Mediavolume wil ik het liefst _voordat_ de media begint omlaag kunnen zetten, voordat het ding iedereen om mij heen wakker maakt.

Maar, subjectief. Ik ben juist blij dat het standaard de media regelt en niet de ringtone. Misschien moeten ze er een setting van maken, zijn we beiden te vreden.
Niet om het een of ander maar voor zover ik het al tijden ervaar is het volume van de volume knoppen een 'actief' volume: Zowel waar het vandaan komt als waar het naar toe gaat.
Mogelijke bronnen: de gesprek-bel, de bericht-bel of het nu afspelende medium.
Mogelijke doelen: de telefoon-hoorn, de luid-speaker, blue-tooth-audio of media/google-cast.

Toen ik gisteren via google-chrome casting formule1 zat te kijken ging het volume van de chromecast harder en zachter. Toen ik tijdens die uitzending gebeld werd maar nog niet had opgenomen zette ik het volume van die bel zachter. Toen ik had opgenomen kon ik het lusiter-volume aanpassen en toen het gesprek over was kon ik helaas niet meer de chromecast harder en zachter zetten tot ik de google-home applicatie had opgestart...

Oftewel, wat automatisch gaat gaat automatisch een keer fout. Maar om nu iedereen overal de controle over te geven is soms wat veel.
Het artikel zou meerwaarde hebben als opgesomd wordt in welke OEM releases deze functie al beschikbaar is. Zo kan het volgens mij op Samsung en Xiaomi toestellen al jaren.

Dit soort nieuwsberichten doen mij vaak verbazen wat er allemaal ontbreekt op de Pixel toestellen. Veel zaken neem ik voor lief.

Overigens is op de iPhone ook slechts één volumeregeling mogelijk voor zowel inkomende oproepen, meldingen en zelfs de wekker. Tenzij je voor de wekker de Slapen en Opstaan functionaliteit gebruikt. Daarvan kun je wel het volume apart instellen. Een irritatiepunt voor mij.
iOS is echt bagger als gaat om instellen van notificatie en volume/ring; de 'minst slechte' optie is door te werken met 'focus' [..] maar wat een aanfluiting zijn die instellingen.
Klopt echt een aanfluiting. Ik ben overgestapt van een Xiaomi naar een iPhone maar ik ben teleurgesteld in iOS. Mbt dit punt begrijp ik nu waarom de meeste boomers die meldingen zo ongelofelijk hard hebben staan op de iPhone. Omdat je je ring tone anders niet hoort. Argh. Dit zou echt een basisfunctie moeten zijn. Hadden die stokoude Nokia's niet ook al zulke instellingen?
Ik heb iOS puur omdat ik het stabieler vind draaien dan Android - is een of het ander; vrijheid aanpasbaarheid en “minder stabiel”, of gesloten eco-systeem waar je geen drol kunt aanpassen, maar het werkt :+
Wanneer heb je voor het laatst Android geprobeerd? Ik heb in jaren geen crash of vastloper meer gehad met Android. Super stabiel.
Het probleem is uiteindelijk dan ook niet meer de stabiliteit, maar het ingesloten zijn op de omgeving.
Men koopt een aantal apps, maar deze zijn alleen op dat ecosysteem 'geactiveerd'
Als je overstapt, mag je gewoon weer opnieuw aanschaffen.

Ik heb geen moeite met IOS of Android, naast mijn dagelijkse iPhone heb ik een S10 als reserve / streamingdevice liggen.
En ondanks dat het soms wat zoeken is, zijn vrijwel alle apps voor beiden te vinden.
Er zal hoogstens een geschiedenis geëxporteerd moeten worden uit Whatsapp ( dan kan kennelijk tegenwoordig richting Android wel, andersom nog niet )

Verder zal ik mijn icloud moeten 'leeghalen' en eventueel overzetten ( al is dat niet noodzakelijk voor mij persoonlijk )
Voor wat betreft Whatsapp geschiedenis overzetten, jaren geleden succesvol overgezet van iPhone 4s naar Android met betaalde app, dit jaar succesvol overgezet van Android naar iPhone 12 met app van Apple.
Voor wat betreft Whatsapp geschiedenis overzetten, jaren geleden succesvol overgezet van iPhone 4s naar Android met betaalde app, dit jaar succesvol overgezet van Android naar iPhone 12 met app van Apple.
Exact mijn punt, je hebt dus 2x voor hetzelfde moeten betalen, terwijl het ( in mijn ogen ) 'veilig' gefaciliteerd zou moeten worden door WA zelf.
Zij kunnen jouw database relatief eenvoudig laten exporteren en importeren in de verschillende OS'en
Op dat vlak merk ik weinig verschil. Op sommige punten voelt Android stabieler en op sommige punten iOS. Ik had verwacht dat ios super stabiel en bugvrij zou zijn omdat dat eigenlijk wel de algemene consensus is. "It just works". Tevens is de gedachte dat ze minder hardware hoeven te supporten en minder features bieden, dat het daardoor stabieler is of beter werkt. Ik vind het vies tegenvallen. Tzt zet ik m'n iphone te koop en komt er vermoedelijk een Samsung voor in de plaats.
Je wekker volume is ook gebonden aan die van je notificaties en ringtone.

Het is dat mijn telefoon altijd op stil staat dus ik heb er minder last van (wat weer andere nadelen met zich meebrengt, zoals apps die dan geen audio afspelen omdat iOS ze niet als media ziet)

iOS is een heel fijn OS op veel punten, maar op andere enorm frustrerend.
Mja dit is ook 1 van de redenen dat ik al jaren Samsung gebruik ipv andere toestellen. Er mist nog zoveel in stock android dat ik niet kan zeggen dat ik daar een fijne ervaring mee ga hebben als ik nog een heleboel zaken ga missen. Bepaalde gestures die erin zitten. Een open hand ophouden om een selfie te maken zodat je niet met de knop hoeft te kloten gebruik ik al jaren, maar het zit volgens mij pas sinds kort in de meeste andere camera's. Of dat er gewoon al jaren draadloos laden in zit.

En het kunnen gebruiken van je mobiel met 1 hand door hoe de interface van oneui in elkaar zit, spreekt mij gewoon enorm aan. Ja het ziet eruit als een heleboel lege ruimte als je bepaalde apps opent, maar daardoor kun je dus wel met 1 hand het bovenste nummer uit je contactenlijst aantikken. Dat soort zaken vind je bij Material helemaal niet terug. Dus als men het heeft over dat stock android een plus is bij een review, dan weet ik vaak al dat ik hem niet hoef te halen, want je mist gewoon teveel. Sure je betaalt er veel voor, maar ik vind het nog steeds de prijs wel waard. Ook nu met support werkt samsung gewoon prima. Het heeft even gekost, maar ze hebben eindelijk door dat mensen devices langer willen gebruiken. Met name voor tablets vind ik dat wel een grote bonus, wat sowieso een markt is die Android nu laat liggen. Ja de verkopen liggen er niet zo hoog, maar het is ook weer geen lastige markt om een normaal toestel te leveren. De concurrentie is er wat mij betreft gewoon niet meer vanuit de Android kant. En al helemaal niet als je niet een joekel wilt maar gewoon een handzaam type omdat je de andere content toch wel op pc of tv bekijkt. Zo'n device wat je ergens in huis neer legt. Al hoop ik wel dat ze ook nog eens draadloos opladen gaan toevoegen aan die dingen, want dat is nog 1 van de redenen dat ik nog wel ergens kabeltjes moet hebben liggen.
Naar mijn herinnering zat dit al in Android 1.0 (Op mijn G1)
Echter is het op een gegeven moment verwijderd, ik gokte omdat toch niemand het gebruikte, wellicht is het smartphone gebruik zo veranderd dat het weer terug komt.
Mja Material heeft vooral gebracht dat veel opties helemaal weggingen in plaats van dat het met menu-opties elders wordt weergegeven. Ik vind de oplossing van Samsung wel mooi. Gewoon puntjes bovenaan de volume-slider die dan uitklapt en meer opties laat zien. Maar met Material is het gewoon helemaal weg gegaan en dat is mijns inziens voor dit soort features gewoon idioot. Het kost geen enorme inspanning om een dergelijk venster toe te voegen. En van mij part is het wat lastiger te benaderen of met bv gestures of zo, maar geef me in ieder geval de optie. Stel maar 10 procent gebruikt het, dat zijn toch ook gewoon klanten of zie ik dat nou verkeerd?
Werd eens tijd. Als truukje stelde ik nu al mijn notificatie geluiden in op een no-sound geluid, zodat ik tenminste wel kon horen als ik gebeld wrd.
Dit was ooit een instelling die er in 2011 weer is uitgehaald. Ik ben blij dat Google zich nu bedenkt.
In de eerste paar versies van Android zat inderdaad een checkbox om notificatie aan belvolume te koppelen, of juist te scheiden. Prachtige oplossing, kon gebruiker zelf het gedrag bepalen. Dus was balen toen het er uit werd gehaald.
Echt ook gewoon nu pas. Dit iszo vet irritant en onbegrijpelijk dat dit niet mogelijk is voor een oud Windows Phone / mobile gebruiker.

Per app notificaties moeten instellen hou eens op.
Na 20 jaar zijn ze er eindelijk achter gekomen dat je beltoon kunnen horen en het toetsenbord geluid horen maken andere prioriteiten heeft, godzijdank O-)
Het toetsenbord geluid is voor zover mij bekend al jaren apart in te stellen, het gaat er in dit artikel om dat je de beltoon en notificatie (mail, whatsapp, etc.) volume apart kunt regelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee