NOS NieuwsAangepast

Kabinet verbiedt TikTok op werktelefoons van rijksambtenaren

Rijksambtenaren mogen binnenkort TikTok niet langer op hun werktelefoon hebben. Dat heeft het kabinet besloten, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. Het gebruik wordt per direct al ontraden, medewerkers wordt gevraagd de app te verwijderen.

Op korte termijn worden telefoons die ambtenaren krijgen van de overheid zodanig ingesteld dat alleen vooraf toegestane apps geïnstalleerd mogen worden via beheersoftware, "spionagegevoelige apps" zullen dan niet worden toegestaan. Een woordvoerder bevestigt desgevraagd dat dit ook betrekking heeft op TikTok, een app van het Chinese bedrijf Bytedance.

De restricties gelden ook voor andere apps. "We willen ons niet focussen op één app", zegt staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met de NOS. "Er kleven veiligheidsrisico's aan meerdere apps." TikTok wil ze niet specifiek bij naam noemen, andere apps ook niet. Het komt erop neer dat ambtenaren straks alleen apps mogen downloaden die "veilig zijn". Wat de definitie daarvan is, is onduidelijk.

Er zijn 140.000 rijksambtenaren. Hoeveel ambtenaren een telefoon van de overheid hebben, is onduidelijk.

Advies van AIVD

Het kabinet volgt hiermee het advies van inlichtingendienst AIVD. In dat advies staat dat voor alle apps "die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico".

Hoewel het land niet bij naam wordt genoemd, is China een van de landen die hiertoe worden gerekend. Andere landen die worden genoemd door de AIVD zijn Rusland, Iran en Noord-Korea. Apps uit die landen zullen dus ook niet zijn toegestaan.

Op de vraag wat dit betekent voor apps als Instagram en Facebook, van Amerikaanse makelij, zegt Van Huffelen dat ze goed gaan kijken naar allerlei soorten apps. Van Huffelen adviseert bedrijven en consumenten goed na te denken over wat ze installeren.

In een reactie op het besluit laat het techbedrijf weten: "TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok. We willen beoordeeld worden op feiten in plaats van angsten en gelijk behandeld worden."

Andere landen

Nederland volgt hiermee andere Europese landen die maatregelen tegen TikTok hebben aangekondigd. Eerder deze maand kondigden het Verenigd Koninkrijk en België een verbod af. Europese instellingen, waaronder de Europese Commissie, besloten hier vorige maand al toe. In de VS geldt voor ambtenaren van de federale overheid een verbod op TikTok, maar de maatregel is ook op andere bestuursniveaus doorgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl