main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 maart 2023 — 10:26

Geen reden tot paniek voor Nederlandse spaarders na problemen bij Credit Suisse: ‘Je geld is veilig’

Er is geen reden om zorgen te hebben over je spaargeld bij Nederlandse banken. Dat zegt financieel journalist Janneke Willemse in reactie op de overname van de in zwaar weer geraakte Zwitserse bank Credit Suisse door branchegenoot UBS. “Over het algemeen is je geld veilig in Nederland en bij de meeste Europese banken.”

Banken in Nederland zijn weerbaar, hebben voldoende geld en kunnen tegen een stootje, zegt Willemse. Ook worden ze goed in de gaten gehouden. “En er is bovendien een depositogarantiestelsel. De overheid staat tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank gerant”, zegt Willemse in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op de beurs ontstond afgelopen week grote onrust rond Credit Suisse na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. Bij Credit Suisse zou al jaren sprake zijn van mismanagement. De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve en vier andere centrale banken maakten bekend de komende tijd te zorgen voor extra leenmogelijkheden voor banken.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten de ontwikkelingen “nauwlettend in de gaten te houden”. Volgens DNB geven die “geen aanleiding om te twijfelen aan de weerbaarheid van de Nederlandse financiële sector”. De ECB stelde maandag dat de bankensector in Europa veerkrachtig is en een “robuuste hoeveelheid kapitaal en liquiditeit” heeft.

‘Groot verschil met 2008’

Volgens Willemse is er een groot verschil met de bankencrisis in 2008 en nu. “Sindsdien is het toezicht op banken enorm verscherpt. De financiële situatie en hoe banken worden gefinancierd wordt heel erg goed in de gaten gehouden. De ECB en andere centrale banken staan klaar om in te grijpen als er iets gebeurt”, zegt ze. “Je geld is gewoon veilig.”

Banken moeten ook “heel vaak” een stresstest afleggen, zegt Willemse. Dat het bij Credit Suisse toch is misgegaan heeft te maken met verkeerd bestuur. “Het gaat hier toch om een ander probleem” dan financiële instabiliteit. “Credit Suisse heeft bijvoorbeeld te maken gehad met witwassen en met het stallen van crimineel geld. In eerste instantie heeft dat niets te maken met hoe gezond een bank is.”

De financiële problemen ontstonden nadat grote aandeelhouders genoeg hadden van de schandalen bij Credit Suisse. Willemse: “Ze wilden geen geld meer bijstorten en beleggingsproducten werden minder waard. Dit is echt een geïsoleerd probleem. Er is geen teken dat het niet goed zit met de Europese en Nederlandse banken.”

‘Raak niet in paniek’

Ze waarschuwt mensen dan ook om niet in paniek te raken. Dat zou wel voor problemen kunnen zorgen. “Als er financiële onrust ontstaat krabben mensen zich op hun hoofd. De angst bestaat dan dat mensen massaal naar de pinautomaat gaan om geld op te nemen. Dat is iets wat je juist niet moet doen.”

Dat is wat er in 2008 gebeurde tijdens de kredietcrisis. “Als mensen elkaar voeden en de paniek slaat over, dan is er geen houden meer aan”, zegt Willemse. “Maar vooralsnog is er geen teken aan de wand dat dat staat te gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed blijft gaan.”

Lees ook:

ING en ABN flink omlaag op beurs ondanks redding Credit Suisse

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer