Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Zo wil minister Weyts lerarentekort aanpakken

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe maatregelen klaar die het lerarentekort, dat op recordhoogte staat, moeten aanpakken. Hij stelde het pakket dinsdagochtend voor tijdens een persconferentie in Schoten.

De tekorten in de lerarenkamers houden aan. Zowel in januari als februari werd er een recordaantal openstaande vacatures in het onderwijs gemeld. Zo stonden er volgens arbeidsbemiddelaar VDAB 3.622 vacatures open vorige maand. Daar wil Weyts nu verandering in brengen met een nieuw pakket maatregelen. “Het gaat om een geheel dat de strijd tegen het lerarentekort opvoert op verschillende fronten tegelijk”, klinkt het in een persbericht.

Concreet gaat het om een maatregelenpakket met drie speerpunten:

1. Alle scholen kunnen volop gastleraren inzetten

De regeling rond ‘voordrachtgevers’ wordt uitgebreid waardoor niet-leerkrachten veel meer mogelijkheden krijgen om les te komen geven als gastleraar. Voordien konden zij enkel in het secundair technisch en beroepsonderwijs ingeschakeld worden, onder zeer specifieke voorwaarden.

Met de nieuwe maatregel zouden alle scholen van het basis- en het secundair onderwijs voor álle vakken voor een onbeperkt aantal uren per week gastleraren kunnen uitnodigen. “Zo wordt het mogelijk dat een bankdirecteur economie komt geven, een vertaler-tolk lessen Frans overneemt of een pianist muzieklessen komt geven”, aldus het kabinet van Weyts.

2. Bedrijven kunnen werknemers ter beschikking stellen van het onderwijs

Scholen kunnen vanaf volgend jaar ook ‘dienstverleningscontracten’ afsluiten met de privésector. Werknemers kunnen dan uitgeleend worden aan scholen, met behoud van hun loon. De Vlaamse Overheid betaalt aan de betrokken bedrijven alleen de loonkost van een leerkracht, de bedrijven passen dan de rest bij, zonder administratieve lasten voor de scholen.

3. Lesuren zij-instromers gelijkgesteld aan stage-uren

Zij-instromers die nog een pedagogische opleiding volgen, zullen de lesuren die ze al hebben kunnen laten meetellen als stage-uren in hun opleiding. Na afstuderen tellen die uren ook mee voor hun rechtenopbouw.

Lees ook

Getuigenissen. ‘Een zesdejaars zei lachend dat hij wilde bijspringen. We hebben hem gewoon voor de klas gezet’