RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Mkb meldt zich voor langverwachte energiesteun: 'Sigaar uit eigen doos'

Snackbar, beeld ter illustratie Beeld © ANP

Bakkers, slagers, tuinders. Mkb-ondernemers met een groot energieverbruik kunnen vanaf vandaag de langverwachte compensatie aanvragen voor hun hard gestegen energierekening, al komen velen nog steeds niet in aanmerking. "Ik red het ook wel zonder."

Ondernemers die de afgelopen maanden gebukt gingen onder de torenhoge energieprijzen kunnen compensatie krijgen via de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Het kabinet denkt dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de regeling.

Het is goed dat het loket nu eindelijk opengaat, zeggen ondernemersclubs MKB-Nederland en VNO-NCW. "We hebben er hard voor geknokt en ondernemers hebben er lang op moeten wachten. Nu moeten we goed kijken hoe de regeling in de praktijk werkt", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

Minder voorschot

Want daarover bestaan de nodige vraagtekens, temeer omdat het voorschotbedrag dat de overheid in eerste instantie uitbetaalt, gisteren plotsklaps werd verlaagd van 50 naar 35 procent van het totale subsidiebedrag.

Ondernemers krijgen op basis van een berekening met modelprijzen en binnen een bepaald prijsplafond binnen enkele weken een voorschot. De definitieve berekening én afrekening volgt volgend jaar, mede op basis van de energieprijzen in 2023. Nu die de daling hebben ingezet, is het nog maar de vraag hoeveel steun er daadwerkelijk overblijft voor bedrijven.

Overheid
Lees ook:
Overheid verlaagt op de valreep voorschot op energiesteun mkb'ers

Voorwaarden

De TEK kan worden aangevraagd vanaf 21 maart 9:00 uur tot en met 2 oktober via rvo.nl en met terugwerkende kracht voor de periode van 1 november 2022 tot eind 2023.

De subsidie geldt o.a.

  • voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers en 50 miljoen euro aan omzet
  • met een jaarlijks verbruik boven 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit.
  • minimaal 7 procent van de omzet (over 2022) bestaat uit energiekosten.

De maatregel geldt als gas duurder wordt dan 1,19 per kuub en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. De overheid betaalt de helft van de stijging boven die prijs tot een maximum van 160.000 euro per bedrijf.

Ondernemers krijgen een voorschot van 35 procent van de steun. Het definitieve bedrag wordt volgend jaar berekend.

Kritiek

Ondernemers uitten eerder bovendien al forse kritiek op het feit dat 12,5 procent van de omzet van een ondernemer uit energiekosten moest bestaan. Inmiddels is dat 7 procent, maar ook dat is voor velen nog een te hoog percentage, denken ze.

Veel slagers komen niet in aanmerking voor steun, zegt branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). En dat is lastig, omdat ze toch al te maken hebben met hogere kosten, van inkoop tot loon.

'2 miljoen per jaar'

Ook voor de industriële bakkers geldt dat lang niet iedereen hulp kan krijgen, zegt de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Het maximale bedrag van 160.000 euro is bovendien weinig, zegt directeur Wim Kannegieter.

"Als je bedenkt dat een gemiddelde bakkerij energiekosten heeft in de grootte van 1,8 tot 2 miljoen euro per jaar."

'Geen spek voor biefstukprijzen'

Slager Koos van Essen uit Wateringen is niet van plan om steun aan te vragen, vertelt hij aan RTL Z. "Ik haal die 7 procent niet", zegt hij. Dat is aan de ene kant goed nieuws, want een groot aandeel. Maar ook jammer, omdat zijn energiekosten vorig jaar met duizenden euro’s per maand stegen en nog steeds hoog zijn. "Het is wel minder."

Ook de inkoop van vlees en personeelskosten gingen de laatste tijd omhoog en dat kan niet allemaal op het bordje van de klant komen: "Ik kan geen spek verkopen voor biefstukprijzen", zegt de slager. Vorig jaar zag hij het daarom nog somber in.

Inmiddels ziet Van Essen echter dat de klant blijft komen, al zijn vooral de goedkopere producten in trek. Grilworst in plaats van rosbief. "Ik red het ook zonder steun."

'Sigaar uit eigen doos'

Marco Hartman, eigenaar van snackbar 't Harkje in Poeldijk gaat de steun wel aanvragen. Zijn energierekening steeg vorig jaar tot meer dan 5.000 euro in de maand. Inmiddels is dat, dankzij de dalende prijzen en maatregelen zoals een zuinige vriezer, ongeveer de helft. "Het is te overzien, maar nog steeds het dubbele van wat het was", zegt de ondernemer. 

Hartman is blij met de hulp, maar noemt het ook een sigaar uit eigen doos na maanden van hoge energiekosten. Ook vreest hij dat de steun voor sommige ondernemers tientjeswerk wordt. "Ik ben al dertig jaar ondernemer en kan het financieel hebben, maar dat geldt niet voor iedereen", zegt hij. Wie nu een zaak wil beginnen is volgens hem bijna kansloos met alle kosten.

Coronaschuld

Komt de steun nog op tijd? Volgens Hartman wordt het vooral zwaar voor ondernemers die óók hun coronaschulden nog moeten gaan aflossen. Een grote groep is daar nog niet mee begonnen en de Belastingdienst wil dat de komende maanden gaan incasseren. "Ze moeten gaan dokken", zegt Hartman die denkt dat dat bij sommigen niet gaat lukken.

Het aantal faillissementen ligt nog steeds lager dan voor de pandemie. Toch gaven onder meer verschillende bakkers er al de brui aan vanwege de hoge kosten. Zo'n vijftig ambachtelijke slagers moesten vorig jaar hun deuren sluiten, mede door de hoge prijzen, zegt KNS.

Dankzij de TEK-regeling moeten volgens minister Micky Adriaansens extreme risico's worden afgedekt, maar niet alles kan worden voorkomen, zo zei ze tijdens de recente verkiezingen in gesprek met De Ondernemer. "Er blijft altijd ondernemersrisico over. Dat kan ik niet wegnemen."

Mkb'ers
Lees ook:
Mkb'ers moeten beginnen met terugbetalen van coronasteun, maar kúnnen ze dat ook?

De laatste oranjetompoucen van Jack: 'Dit is niet meer te betalen'

01:40