Nieuw-Zeeland ontdekt nieuw continent, maar wij waren eerst

Je zou toch denken dat we inmiddels wel weten hoe onze aarde in elkaar steekt. We zijn het er toch redelijk over eens dat ‘ie niet plat is en we zijn al planeten aan het verkennen die talloze jaren ver weg zijn. Ondertussen blijkt er bij ons toch ook nog een hoop te ontdekken. Zo hebben wetenschappers een heel nieuw continent ontdekt: Zeelandia.

Voor je té enthousiast wordt. Het is niet zo baanbrekend als de ontdekking van onze grote vriend Columbus. Dit continent ligt namelijk grotendeels op de zeebodem. Ofja, het is gewoon de zeebodem.

Nederlands tintje

Er zit een Nederlands tintje aan dit ‘nieuwe’ continent. Het is namelijk al eens eerder ontdekt. In de 17e eeuw hebben we sommige zaken misschien niet zo chique aangepakt maar Nederland zat wel vol met slimme koppen die héél nieuwsgierig waren. Zo ook Abel Tasman. Hij stuitte met zijn mannen op een stuk land wat ze niet kenden. De inheemse bevolking zat alleen niet zo te wachten op een stel kaaskoppen en joeg Abel met veel bombarie weg. Dit was 1642. Toen ontdekte Abel Zeelandia al.

Zeelandia

Het nieuwe continent ligt een beetje naast Australië. Het enige stukje dat niet verdronken is, noemen we nu Nieuw-Zeeland. In totaal is het 4,9 miljoen vierkante kilometer groot, alleen heeft het meeste daarvan dus twee kilometer water er bovenop. Zeelandia zou ook ooit deel hebben uitgemaakt van het supercontinent Gondwana, waar ook delen van Australië en Antarctica deel van uitmaakten. Zo’n 500 miljoen jaar geleden begon dat uit elkaar te drijven. Zeelandia had geen zwemdiploma en ging ten onder.

Zeelandia
In het lichtblauw zie je waar Zeelandia zich zou bevinden. / Foto: wikimedia
Reageer op artikel:
Nieuw-Zeeland ontdekt nieuw continent, maar wij waren eerst
Sluiten