Parlementariërs van de oppositie houden na de stemming protestborden omhoog
NOS NieuwsAangepast

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, omstreden pensioenplan gaat door

Een motie van wantrouwen tegen de regering van president Macron heeft het net niet gehaald in het Franse parlement. De motie was ingediend omdat Macron vorige week de omstreden pensioenplannen doordrukte door het parlement te omzeilen. De pensioenleeftijd zal vanaf september omhooggaan.

Voor het aannemen van de motie waren 287 stemmen nodig, maar daarvoor waren er uiteindelijk negen stemmen te weinig. Tot op het laatste moment hadden parlementariërs onderhandeld over de kwestie.

De motie was ingediend door een centrumpartij. Ook een tweede motie, die ingediend was door de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen en weinig kans van slagen had, haalde het niet.

Kort daarna gingen in verschillende Franse steden demonstranten de straat op, net als de afgelopen dagen. De protesten verliepen op sommige plaatsen onrustig. In Dijon werden straatmeubilair en ramen vernield. In Parijs werd ook gedemonstreerd, waarbij 142 mensen werden aangehouden. In Saint-Étienne werden onder meer vuilnisbakken in brand gestoken, bericht France Bleu.

Als een van de moties was aangenomen, was de regering gevallen en was het pensioenplan van tafel gegaan. Voor president Macron persoonlijk zou de stemming geen gevolgen hebben; ongeacht de uitslag kon hij aanblijven als president.

Protestacties door het land

De moties van wantrouwen richtten zich tegen het plan van de regering-Macron om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. In het parlement was daarvoor geen meerderheid. De president besloot vervolgens het parlement te omzeilen, en de wet toch door te voeren. Dat is volgens de grondwet in bepaalde gevallen toegestaan.

De motie van wantrouwen kreeg negen stemmen te weinig:

Motie van wantrouwen krijgt net geen meerderheid

In Frankrijk was al maanden grote ontevredenheid over het plan om de pensioenleeftijd te verhogen, maar na Macrons besluit groeide de onvrede. Overal in het land werden protestacties gehouden en honderdduizenden mensen gingen de straat op. In meerdere steden kwam het tot confrontaties met de politie.

In het onderwijs, bij de spoorwegen en in raffinaderijen werd gestaakt en veel parlementsleden zijn bedreigd. Ook vandaag werd opnieuw gestaakt, onder meer door het vervoer en door vuilophalers.

Macron kondigde in zijn campagne voor zijn herverkiezing in 2022 al aan dat hij de pensioenleeftijd wilde verhogen. De pensioenleeftijd is een heet hangijzer in Frankrijk. Het pensioensysteem wordt gezien als een sociaal recht, ook door jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl