Verenigd Koninkrijk komt volgend jaar met digitale mededingingsautoriteit

Het Verenigd Koninkrijk komt met een Digital Markets Unit, een mededingingsautoriteit speciaal voor techbedrijven. Het overheidsorgaan moet onder andere consumenten meer controle over hun data geven en de laagdrempeligheid bewaken van overstappen naar andere digitale diensten.

In de bekendmaking worden specifiek Google en Facebook genoemd als voorbeelden van 'bedrijven die de markt domineren', waarvan het orgaan het gedrag moet gaan controleren. Hoofdpunten die genoemd worden, zijn het bevorderen van concurrentie, keuze en controle over gebruikersdata, betere toegankelijkheid van advertentiemogelijkheden voor kleine bedrijven en het versterken van de positie van nieuwsuitgevers ten opzichte van online platformen. Een concrete 'code' die het orgaan moet gaan handhaven, is er nog niet.

In het kader van handhaving krijgt de Digital Markets Unit wellicht de mogelijkheid om beslissingen van techgiganten te schorsen, blokkeren en terugdraaien indien ze niet aan de code voldoen. Ook komt er potentieel de mogelijkheid om boetes op te leggen. Waarom deze facetten van het plan nog niet vaststaan, wordt niet duidelijk uit de tekst. De eenheid gaat zijn werk beginnen in april van 2021.

Vorig jaar al werd bekend dat het Verenigd Koninkrijk de dominante positie van Facebook en Google onder de loep zou nemen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-11-2020 • 12:49

26 Linkedin Whatsapp

Reacties (26)

26
23
17
3
0
1
Wijzig sortering
Wellicht heeft de vraag een voordehandliggend antwoord. Maar is het oprichten hiervan een direct gevolg van de Brexit?
Geen twijfel over mogelijk. Ze hadden op zich kunnen besluiten om altijd de beslissingen van Competition Commission te volgen. Er zijn zoveel landen die besluiten uit de Europese Unie vrij nauw volgen omdat ze zelf niet de kennis of menskracht hebben om zélf de nieuwste Boeing te testen, de interactie tussen en gevolgen voor de gezondheid van specifieke chemicaliën te inventariseren of voedselveiligheid te handhaven.

Maar ja, als je besluiten uit de EU blijft volgen zonder dat je er nog enige invloed op hebt omdat je de club hebt verlaten dan klinkt dat niet als 'taking back control'. Verder denk ik dat er ook qua interne politiek misschien nog wel een soort bescherming in zit. Enerzijds wil de Britse bevolking dat de macht van techreuzen aan banden wordt gelegd en dat ze eindelijk eens fatsoenlijk belasting betalen. Anderzijds is de huidige Britse regering zonder veel moeite corrupt te noemen en zullen ze nogal geneigd zijn hun oren te laten hangen naar de wensen van de techreuzen. Een instelling die hier dan toezicht op gaat houden, op enige afstand van de minister, kan dan ook als een schild dienen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 november 2020 13:06]

Kennis & menskracht is één kant. Marktmacht is een andere. VS, EU, China: dat zijn grote markten die eenvoudig lokale eisen af kunnen dwingen. Nederlands is al snel te klein: eist Nederland alleen wat anders dan (de rest van) de EU, dan komt een product hier veelal simpelweg niet op de markt.

Spannend om te ontdekken hoe belangrijk het Verenigd Koninkrijk gevonden wordt - is niet klein tenslotte, maar ook niet overtuigend groot. Als de techreuzen weigeren custom diensten voor het VK te maken, dan gaat zo'n 'taking back control' ook heerlijk onderuit..
Tja, ik woon in het Verenigd Koninkrijk en heb de afgelopen maanden aan de lopende band emails gekregen dat dienst X juridisch gezien vanaf nu vanuit de VS wordt geleverd en dat EU privacyregels etc. niet meer van toepassing zijn. ;( Ik zie in dat opzicht het VK nu gewoon een soort 51e staat van de VS worden maar dan zonder zeggenschap. Een soort Puerto Rico.
Digitaal misschien, maar kwa spullen doen ze toch meer handel met de EU. Iets met locatie en vervoerskosten.
Goede inhoudelijke reactie.
Geen twijfel over mogelijk. Ze hadden op zich kunnen besluiten om altijd de beslissingen van Competition Commission te volgen
Dus Nederland is geen EU land? Wij hebben immers ook een vergelijkbare dienst...
Er is voor zo goed als alles een vergelijkbare dienst. De EU is een club van lidstaten die samen afspreken hoe hoog of laag de lat moet liggen, waar dan niemand onderdoor mag. Iedere lidstaat heeft wel de vrijheid om eventueel de lat nog wat hoger te leggen. Naast de korting op de EU bijdrage, had het VK ook al vrijstellingen over arbeidsomstandigheden.

Voor de economie en dus ook voor de lidstaten is het wel belangrijk dat die regels zo nauw mogelijk met elkaar aansluiten. Het grote voordeel van de eenheidsmarkt is dat je je aan een setje regels houdt, waardoor je je diensten kan aanbieden aan een half miljard consumenten. Over het algemeen zijn die regels vaak streng genoeg zodat ze ook naar de rest van de wereld kunnen. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Voor auto's willen de vereisten in de VS wel eens verschillen van die in de EU bijvoorbeeld.

Deze aankondiging van het VK is dus niet vreemd. Het zal waarschijnlijk een copy/paste zijn van wat er in de EU gangbaar is momenteel. Er is gewoon geen tijd om alles te regelen voor het eind van het jaar. Mij zou het echter verbazen dat deze standaarden lange tijd aangehouden worden, tenzij ze op het laatste moment toch nog beslissen om deel uit te maken van de eenheidsmarkt.

Bij een no deal, zal de koers deregulatie worden. De Tories die aan de macht zijn, willen het werk van Tatcher afmaken. Zonder handelsverdrag, kunnen ze zeggen dat ze Brexit afgeleverd hebben zoals beloofd, alhoewel ze dan enkel een brief gestuurd hebben van 2 pagina's, maar daarnaast hebben ze niks bereikt. De EU wou hun eigenlijk gewoon straffen. Bijgevolg moet het volk nu ook vertrouwen op hun kunde om het land er bovenop te helpen met nieuwe maatregen. Hun NHS zal eraan geloven, net als de voedselstandaarden. Er gaat serieus de knip gezet worden op alle overheidsuitgaven en de taxen voor bedrijven gaan serieus naar beneden.

Ik betwijfel dus dat tech bedrijven iets in de weg gelegd zal worden wat betreft het gebruik van data in de hoop om deze bedrijven aan te trekken.

Mijn hart zegt dat ze onmogelijk zonder deal uit de EU kunnen, wegens het Goedevrijdagakkoord. Internationaal recht zegt dat ook. Een deal waarbij ze in de douane-unie blijven en in de eenheidsmarkt blijven kan zeer snel goedgekeurd worden omdat er dan eigenlijk niks verandert, Brexit in name only. Ze blijven betalen, regels volgens, maar hebben geen inspraak meer.

Mijn verstand zegt dat ik een gokje moet wagen op het crashen van het Britse Pond. Wel een idee hoe ik eraan moet beginnen. Enkel de Britse regering weet welk gokje geld opbrengt.
Ja hoor, veel zaken worden natuurlijk gewoon nationaal niveau aangepakt in plaats van op niveau van 27 EU lidstaten. Als een paar tuincentra in Gelderland onderling prijsafspraken hebben gemaakt heb je daar geen EU toezichthouder voor nodig om in te grijpen.

Maar als je het hebt over het aanpakken van gigantische multinationals als Facebook, Amazon of Google dan heb je weinig aan een instelling die een land met niet eens 20 miljoen inwoners vertegenwoordigd.

Zoals ik hier verderop al aangaf, Frankrijk is daar een beetje mee bezig omdat die vinden dat het op EU niveau te langzaam gaat en dat is met wisselend succes. Wil je écht iets afdwingen van bijvoorbeeld een Google zul je dat als de hele EU moeten doen, individuele partijen zijn gewoon te klein.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 november 2020 13:33]

Klopt, veel Tweakers hebben bvb hun Pixel-foon besteld via Fnac, en daar stak een hoofdtelefoon bij, als gevolg van de Franse wetgeving. In de Duitse doosjes zitten geen hoofdtelefoons.
Als landen zelf een boete opleggen brengt het geld in het laadje van jouw eigen staat. Beter ware het dat de onderdanen een deel van de vergoeding kregen.

Wanneer de EU de boete oplegt voel ik mij driedubbel genaaid, eerst door dat tech bedrijf, dan door de EU en dan zelfs een 3e keer doordat het techbedrijf zijn boete bij mij wil recupereren.
Absoluut! Gezien het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, is het werkingsverdrag ook niet meer van toepassing. Dit ziet met name op artikel 101 en/of 102 van het werkingsverdrag. Maar ook bepaalde verordeningen die hierop zien is niet meer van toepassing. Zelf heb ik het vermoeden dat het VK verder gaat dan Brussel hiermee; daarom beschouw ik het als een innovatieve ontwikkeling.
Het zou kunnen dat ze verder gaan, hoewel ik er met de huidige regering wel m'n twijfels bij heb. Maar je ziet bijvoorbeeld ook dat Frankrijk veel verder gaat de gezamenlijke EU lijn. Daar is nu een soort staakt-het-vuren tussen Frankrijk en de VS bereikt maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 november 2020 13:11]

Laten we eerst maar eens afwachten hoe dit in de praktijk gaat uitwerken. Voorbeeld: Nick Clegg (voormalige UK vice-premier) is lobbyist bij Facebook. Hij heeft ongetwijfeld nog invloed op de Britse overheid via zijn vriendjes in de Britse politiek. Ook de andere leiders in de UK hebben behoorlijk wat commercieele belangen bij diverse bedrijven.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 28 november 2020 13:26]

Als je de Britse politiek kent dan zou je moeten weten dat Nick Clegg helemaal geen invloed heeft.
Niet veel echter... De LibDems zijn zo goed als uitgerangeerd momenteel politiek gezien. En de Conservatieven zullen niet veel op hebben met de LibDems momenteel, dus hij hoeft niet echt op politieke medewerking als ex-politicus te rekenen. Puur op zijn functie bij Facebook zal hij waarschijnlijk ontvangen worden.
Niet super veel, nee. Maar nog steeds wel wat. Het grote voordeel van een oud-politicus als lobbyist inhuren is dat hij alle procedures kent, weet wie er waar aan de touwtjes trekt, wat de belangen van diverse deelgroepen zijn in het centrum van de macht, en dat hij nog persoonlijke contacten heeft met allerlei hoge ambtenaren en politici uit zijn oude coalitie. Ik snap wel waarom Facebook hem heeft ingehuurd (natuurlijk naast hun talloze andere lobbyisten).
Haha, hartelijk dank, jij ook.
Ik hoop dat dit snel een standaard in de wereld wordt.
Het idee klinkt leuk maar ik de praktijk zie ik het niet veel of vaak gebeuren. Kleine bedrijven hebben natuurlijk niet de bekendheid, de mankracht en financiële vermogen die grote bedrijven hebben. En dan heb je ook nog eens de kans dat grote bedrijven de kleine bedrijven kopen en is de concurrentie ook weer weg. Om alleen al te concurreren met bijvoorbeeld Google drive of Onedrive ben je al een vermogen kwijt om het op te zetten. En dan is de vraag vertrouwen mensen het goed genoeg dat er geen misbruik van gemaakt wordt.
Hopen dat deze tijger wel tanden gaat krijgen...
@GabeNewell333 @Jelle E Er is iets gelijkaardig opgericht voor millieu en landbouw, maar in tegenstelling tot de beloften van Johnson & co krijgen die geen tanden. Als deze instelling hetzelfde opzet heeft, dus niets afdwingbaar, is het weer misleidende show.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee