RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Stribbelt jouw kind vaak tegen? Dat is een goed teken

Misschien worden dit hele succesvolle kinderen Beeld © Getty Images

Trekt jouw kind een hele trukendoos open voordat hij naar bed gaat? Of wil jouw kind écht geen groente eten? Goed nieuws. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat koppige kinderen later succesvoller zijn dan kinderen die makkelijk zijn in de opvoeding.

Onderzoekers van de American Psychological Association verdiepten zich in het gedrag van kinderen en wat dat voor invloed heeft op latere leeftijd. Hiervoor werden 745 kinderen veertig jaar lang gevolgd. Het onderzoek werd in 2015 afgerond, maar wordt nu opnieuw onder de aandacht gebracht.

De onderzoekers zagen een verband tussen koppige kinderen die moeilijk naar bed gaan zeuren over eten, en het saldo op hun bankrekening op latere leeftijd. Rebelse kinderen bleken meer te verdienen dan volwassenen die als kind een stuk gemakkelijker waren. Ze zouden beter zijn in onderhandelen. 

Wat
Lees ook:
Wat is jouw favoriete slaaphouding? Dit zijn de voor- en nadelen

Hoopvol nieuws voor moeders zoals Carolien Harpal-Cornel. Haar zoon Ravi (7) heeft 's avonds in alles zin, behalve om naar te bed gaan.

'Nog even een liedje zingen'

"Hij heeft dorst, of hij moet nog even voetballen, of even op bed springen, of even een dansje laten zien", zegt Carolien tegen EditieNL. Ravi heeft alle vertragingstechnieken bij zijn moeder geprobeerd. "Dan heeft hij weer een nieuw voetbaltrucje geleerd wat hij nog even moet laten zien, of wil hij tóch nog even een liedje zingen voor Sinterklaas."

Naar bed gaan is in huize Harpal-Cornel een hele uitdaging. Maar ook al levert het nu veel stress op, misschien hebben ze er later profijt van. "Als hij later succesvol wordt dan hoop ik dat hij me wat terugbetaalt. Dat ik er wat slaap voor terug krijg."

Maar het slaapontwijkend gedrag stimuleren is volgens slaapdeskundige Stephanie Lampe geen goed idee.

Manipuleren

"Het is actie en reactie', legt Lampe uit. "Als een kind leert dat wanneer het heel vaak roept of ingewikkeld gaat doen, en als ouder geef je daaraan toe, dan leert een kind manipuleren." Bovendien heeft een kind ook echt voldoende slaap nodig.

Meer
Lees ook:
Meer kinderen achter op verlengde fiets: hoe veilig is dat?

"Om goed te kunnen leren, om goede cijfers te halen en om complexe taken te verrichten heb je echt slaap nodig." Dus die slaap is wel nodig om succesvol te worden.

'Slaap wordt iets negatiefs'

Een tip voor ouders van moeilijke slapers is volgens Lampe om ze eerder naar bed te brengen. "Op het moment dat je te laat naar bed gaat, stijgt het cortisolgehalte in je bloed en dan kom je nog moelijker in slaap. Als je als ouder dan gaat pushen, wordt slapen iets negatiefs."

Ravi's jongere broertje slaapt overigens prima, maar hij is volgens zijn moeder minder goed in onderhandelen.