RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Unilever niet meer Nederlands, vanaf vandaag volledig Brits

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

Unilever is geen Nederlands bedrijf meer. De voedsel- en verzorgingsmiddelengigant heeft nu nog maar één hoofkantoor, en dat staat in Londen.

Tot en met vandaag had Unilever twee hoofdkantoren, een in Rotterdam en een in Londen. Ook had het bedrijf twee raden van bestuur en twee soorten aandelen.

Verleden tijd

Vanaf maandag is dat allemaal verleden tijd. Na een ingewikkelde fusie van de NV (het Nederlandse bedrijf) en de PLC (de Britse kant), bestaat er straks nog één groot Brits bedrijf, met één soort aandelen en één bestuur.

Daarmee komt er einde aan de lange Nederlandse geschiedenis van het bedrijf, maar in de praktijk zal er – in ieder geval op korte termijn – niet zo veel van te merken zijn.

Unilever
Lees ook:
Unilever wordt Brits: kabinet verliest strijd van machtige beleggers

De 2500 Nederlandse werknemers kunnen gewoon verder blijven werken, zij zitten voornamelijk in Rotterdam en Wageningen. Hoewel er in Rotterdam dus geen concernhoofdkantoor meer zit, blijft het hoofdkantoor van de voeding- en drankendivisie wel daar gevestigd.

Hoe lang die tak nog onderdeel blijft van het grote Unilever, valt trouwens te bezien. Het bedrijf heeft al de belofte gedaan dat als dat onderdeel ooit wordt afgesplitst, dit in Nederland zal gebeuren.

Bochtige weg

De weg naar 'unificatie', zoals het proces wordt genoemd, is geen eenvoudige geweest. Nog maar twee jaar geleden wilde Unilever het Britse hoofdkantoor opheffen en verder gaan als volledig Nederlands bedrijf. Op dat moment leek het er nog op dat de dividendbelasting in Nederland zou worden afgeschaft.

Maar uiteindelijk ging het plan niet door. De belangrijkste reden daarvoor was dat een volledig Nederlands Unilever geen beursnotering zou kunnen houden in de Londense hoofdindex. Dat zou betekenen dat veel Britste beleggers gedwongen hun stukken zouden moeten verkopen, daartegen was veel verzet.

Unilever
Lees ook:
Unilever ziet af van verhuizing hoofdkantoor naar Rotterdam

Maandag eerste handelsdag

Deze zomer kondigde het bedrijf dan ook aan om het voorstel radicaal om te draaien en juist het Nederlandse hoofdkantoor op te doeken. Dat leidde er nog toe dat GroenLinks een wetsvoorstel indiende met als doel om Unilever voor Nederland te behouden, maar het mocht niet baten.

Vanaf zondag heeft Nederland officieel geen Unilever-hoofdkantoor meer. Vanaf maandag worden de nieuwe PLC-aandelen verhandeld in Londen en Amsterdam.