Jolla stopt na zeven jaar met Sailfish OS-ondersteuning voor originele Jolla 1

Jolla stopt na zeven jaar met beveiligingsondersteuning voor Sailfish OS op de Jolla 1. Die telefoon werd in 2013 uitgebracht. Volgens de makers heeft de telefoon een te oude kernel en bluetooth-stack. Versie 3.4 wordt daarom de laatste Sailfish OS-update voor het toestel.

Jolla schrijft dat op de zevende verjaardig van de originele Jolla Phone of de Jolla 1. Die werd in november 2013 uitgebracht en was de eerste officiële telefoon met het alternatieve Sailfish OS-besturingssysteem. "Na zo veel jaar is de tijd gekomen om afscheid te nemen van het toestel", schrijven de makers. Sailfish-versie 3.4 Pallas Yllästunturi is de laatste ondersteunde versie van het OS dat wordt ondersteund voor de telefoon. Die kwam medio oktober uit. Er komen geen nieuwe features of securityupdates voor het toestel meer uit. Wel blijft het mogelijk de Jolla Store te gebruiken om apps te downloaden.

Volgens Jolla zijn er verschillende redenen om ondersteuning te stoppen. Zo maakte de telefoon gebruik van de oudste versie van Android App Support, en dat kan niet worden bijgewerkt omdat de hardware daarvoor te oud is. Ook maakt het toestel gebruik van de 3.4-kernel, en van de verouderde bluetoothstack BlueZ. Die dingen zijn volgens Jolla 'onhandig te onderhouden'.

De ontwikkelaars van Jolla zeggen dat ze door blijven werken aan het alternatieve besturingssysteem voor telefoons. Binnenkort zou bijvoorbeeld een 64 bit-versie uitkomen van het besturingssysteem. Daarmee kunnen versies worden gemaakt die op basis van Android 10 zijn gebaseerd.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-11-2020 • 18:02

95 Linkedin Whatsapp

Submitter: Bongoarnhem

Reacties (95)

95
92
54
6
1
22
Wijzig sortering
Het typerende is dat het dus m.n. de oude kernel, binary blobs, en Androids BIONIC zijn die vooral het probleem zijn. Qualcomm weigert gewoon om up-to-date en GLIBC-blobs vrij te geven. Nou is 7 jaar hoe dan ook respectabel, maar vanwege het gebrek aan open en mainline Linux support is er ook geen andere toepassing meer voor te vinden. Ik heb nu een Sony XA2 met SailfishOS, maar die zal een hetzelfde lot ondergaan, met dezelfde oorzaak. Thanks, qualcomm! /s
Fairphone 2 heeft hetzelfde probleem. Qualcomm :r
De Fairphone 2 krijgt anders nog steeds updates en de volgende grote upgrade is ook alweer in de maak.
.. maar niet dankzij Qualcomm, ondanks Qualcomm. Er zitten ook geen firmware fixes meer in.
Hier idem met de Xperia X. Ik wil overstappen op een Xperia 10 plus met Sailfish, mede door de betere Android ondersteuning en op dit moment Whatsapp niet heel bruikbaar (wel via web.whatsapp) is en Sygic zelfs niet werkt.
Je hebt een Whatsapp Web client voor Android. Maar dan moet Whatsapp wel draaien op een ander apparaat helaas.
De originele Jolla is, met afstand, de telefoon die mij het meest heeft pleziert. Relatief dik en zwaar, net aan OK hardware bij release, geen fantastische camera, en een hoop features die pas gaandeweg kwamen. Maar wat was het bijzonder cool om ze vanaf het begin te volgen. En ondanks al deze issues was het een heel fijn toestel waarmee ik privé bijna alles kon doen wat ik wilde.

Ik baal nog steeds als een stekker dat op een gegeven moment de sim tray kapot is gegaan (domme eigen schuld) en het wel heel duur werd om die te vervangen.

Het was een andere tijd, met nog meerdere spelers die een poging deden om het duopolie te doorbreken: Jolla, Ubuntu, FirefoxOS, om een paar van de open source initiatieven te noemen die enige kans van slagen leken te hebben.

Bij Jolla ging het mis met de tablet waar ze zich op verbeten. Daarna was de fut er een beetje uit, ondanks dat ze het uiteindelijk netjes hebben opgelost voor de backers. Ook het feit dat ze regionale OS'en gingen maken met bepaalde regimes viel niet overal even goed. Ik gun ze nog steeds veel succes en hoop dat men in Brussel wakker wordt en een EU based mobiel OS gaan ondersteunen.

Helaas zijn ook de anderen allemaal weggevallen en zitten we nu massaal ingesloten bij Apple en Google en kunnen we kiezen een grijze brij van toestellen allemaal op elkaar lijken.
We zijn niet geheel ingesloten binnen android/ios.

Er zijn een paar linux projecten lopende voor de pinephone https://www.pine64.org/pinephone/.
Hardware is nou niet zo bijzonderd maar begint allemaal steeds beter werkende.
7 jaar is een respectabele lengte. Daar kunnen andere fabrikanten nog wat van leren.
Het is eigenlijk alleen Android die het laat een normaal updatebeleid te voeren.
In 2012 kocht ik een Galaxy S3, wat destijds een toptoestel was. Na zo'n twee jaar waren de updates wel klaar. Op een vlaggenschip toestel.
En op zich is dat niet heel erg, bij Windows krijg je wel veiligheidsupdates, maar niet gratis een upgrade naar een nieuwe Windows, maar Google verdient héél erg goed met Android (spoiler: vele miljarden, >70% winst).

Ik ben destijds ook overgestapt naar Sailfish, van Jolla. Het was een verademing:
  • Normaal updatebeleid.
  • Geen reclame.
  • Geen privacy-issues.
  • Geen betaalde apps.
  • Root toegang, te activeren out of the box.
  • Bij de betaalde versie (€50) ook android app ondersteuning (gaat dan wel deels ten koste van je privacy)
Sindsdien gebruik ik persoonlijk Sailfish. Ik heb zakelijk een Android telefoon, waar ik zaken als Outlook op heb, maar ook Sygic. Ik hoop dat ze met de upgrade naar Android 10 (ondersteuning) meer apps beter kunnen ondersteunen, want Sailfish is en blijft een verademing.

Mijn mening over Android en iOS: fijn dat er zoveel apps op zijn en zoveel voor ontwikkeld wordt, maar aan het einde van de dag zit je met een gesloten systeem (Google Play Services, iOS in zijn geheel), misschien een slecht updatebeleid, geen root toegang, eventueel (vergaande) schending van je privacy en veel reclame. Apple doet daarnaast nog een mooi trucje door een monopolie te willen op reparaties en het debacle rondom het weglaten van de 3,5mm aansluiting en mijn vertrouwen in beide partijen is heel erg laag. Het mag duidelijk zijn dat de intenties van Apple en Google er niet in zit hoge kwaliteit tegen lage kosten proberen te creëren, wat gunstig is voor de klant. Dit doen ze niet, dit deden ze al jaren niet en dat zal gok ik ook niet gaan gebeuren de komende 5 tot 10 jaar.

Jolla daarentegen is echt een hele kleine speler en blijft bij hun basis: geen reclame, geen dataverzameling, gratis apps, root toegang en als het dan écht nodig is (zoals bij Whatsapp), heb je de mogelijkheid gebruik te maken van Android apps. En er zit ook geen bloatware op. Ondanks dat hun businessmodel al jaren niet rooskleurig is, blijven ze bij de basis. Nee, ze zijn niet succesvol, maar het is wel het beste mobiele OS wat er nu bestaat.
Ik had de N900 die op een voorloper van Sailfish draaide. Nog met zo'n drukscherm en een uitschuif toetsenbord. Mooi spul voor die tijd, zat echt een beetje tussen een computer en telefoon in. Je kon er gewoon linux apps op installeren.

Wat ik ideaal zou vinden: een speler die echt waakt over de privacy in de app store, mij mogelijkheid geeft alles met mijn telefoon te doen, en gebaseerd is in open source. Dat lijkt Sailfish wel te zijn.

Waar ik dan extra voor zou betalen: gewoon echt goede apps die door Sailfish gereviewed worden en gegarandeerd mijn privacy respecteren en tijdig security updates ontvangen. Ook sommige open source apps doen dit, echter heb je geen enkele garantie daarop, want het is liefdewerk. Dat is ook prima. Echter, ik ben best wel bereid te betalen voor die garantie dat het qua privacy, ondersteuning en security in orde zit.

Dit mag ook in de vorm van een abbonnement zijn trouwens. Ik wil gewoon betalen voor het product, zonder zelf het product te zijn. Zoiets als Apple maar dan open source ipv walled garden. Hier zou ik wel flink wat voor over hebben alleen wordt het niet aangeboden in de markt, bij mijn weten.
Bij mijn toenmalige werkgever bouwden wij een op Java draaiende kiosk-applicatie. Dus... voor de lol JVM geïnstalleerd op de N900 en onze parkeerautomaat op de telefoon. Niet nuttig, wel leuk. Ook traag, maar dat lag aan ons.

Ik realiseer me nu dat de N900 mijn laatste Nederlandse telefoon was voordat ik emigreerde, en deze ligt, met een dode accu, nu nog op mijn bureau aan een lader, voor mijn Nederlandse abonnement (af en toe sms'jes).
Welk toestel zou je momenteel aanraden om naar Sailfish over te stappen?
De meeste mainstream van apparaten zijn de Sony Xperia toestellen, waarvan de laatste paar jaar de midrange ondersteund wordt.

De Sony Xperia XA2 (2018) en de Sony Xperia 10 (2019) ontlopen elkaar qua binnenwerk niet veel. Belangrijkste keuze hierbij is de verhouding van het scherm, de XA2 is iets breder, de 10 is duidelijk langer. Batterijduur op de XA2 is iets beter, maar het touchscreen op de 10 reageert beter.
Beide hebben via Alien Dalvik ondersteuning voor Android 8.

Je kunt ook wachten op de Sony Xperia 10 II (2020), waarschijnlijk komt er binnenkort ondersteuning voor uit. Dit is dan met ondersteuning voor Android 10. Dit toestel is ook midrange, maar wel met opgewaardeerd binnenwerk, in tegenstelling tot de eerdere 10. Ook heeft het volgens mij een Oled-scherm. Hoe de support bij de eerste release is dat weet ik niet, ik had mijn XA2 een jaar na de eerste support.

Installatie kan volgens de documentatie op de website van Jolla. Gewoonlijk flash je de gratis versie. Bevalt het, dan kun je geld uitgeven aan de betaalde versie, die dan op je account ingesteld wordt, waarna je de betaalde onderdelen kunt installeren.
Bedankt voor je meer dan uitgebreide uitleg en suggesties.
Deze ga ik zeker gebruiken bij het bepalen welk toestel te nemen. Top!
Geen betaalde apps.
Dat wist ik niet. Ik wil juist betaalde apps. Ik vind het prima om voor een applicatie te betalen. Als het gratis is, ben jij het product. Of het is FOSS. Maar dat is helaas niet de meerderheid, en een ontwikkelaar steunen ook al is het FOSS, doe ik zeer graag.
Dan ben je thuis op Sailfish, daar ben je niet het product. Alle (Sailfish) apps zijn gratis, ook uit een andere bron dan de "appstore" van Jolla zelf. Geen reclame, geen privacyschending.
Ik wil graag Sailfish met Android emulatie draaien op mijn FP3, maar Fairphone wijst naar Jolla, en Jolla wijst naar... Fairphone. :O zonder Android emulatie heb ik er helaas weinig aan. Het gros van de Nederlanders gebruikt helaas WhatsApp en ik heb ook Signal nodig.
Het probleem in die situatie is volgens mij dat beide bedrijven tekort aan geld hebben. Ze zouden beide graag willen dat de ander het betaalt.
Als de markt gezonder zou zijn, geen duopolie van Google en Apple, dan zou dit beter mogelijk zijn.
Yeah, zou kunnen, jammer. Ik wil best 50 EUR betalen voor een Sailfish licentie...

/e/ is leuk maar je maakt nog steeds gebruik van Google.

Btw, voor Cosmo Communicator ook nog steeds geen Sailfish. :(

[Reactie gewijzigd door Jerie op 27 november 2020 21:46]

Btw, voor Cosmo Communicator ook nog steeds geen Sailfish. :(
Als je bedoelt een stabiele uitgave, dan heb je gelijk. Maar helemaal niet is niet waar want er is een previewversie: https://www.oesf.org/forum/index.php?topic=36401.0
Dat is een oude, hacky versie van de community edition. Ik heb het over een officiële SFOS, met licentie voor Alien Dalvik.
Maar zonder reclame en zonder betalen zullen de ontwikkelaars het maar voor de hobby moeten doen. Met de standaard FOSS gevolgen dat ontwikkeling zomaar stopt als iemand geen zin heeft of de tijd niet meer vrij kan maken.
Dat komt bij niet-FOSS ook voor.

En trouwens, de Jolla Store biedt donatie-opties aan, dus je kunt altijd doneren aan je favoriete ontwikkelaar. Dat levert vaak nog meer op ook, want 20 keer 2,99 ontvangen voor een app vs 10 x een donatie van 10 euro ontvangen is winstgevender.
Oh, donatie is natuurlijk een goede optie. Mij leek het dat betalen helemaal niet kon.
Dan ben je thuis op Sailfish, daar ben je niet het product. Alle (Sailfish) apps zijn gratis, ook uit een andere bron dan de "appstore" van Jolla zelf. Geen reclame, geen privacyschending.
Volgens mij was het punt van Jerie dat hij juist *niet* wil dat alle apps gratis zijn, niet alleen maar.

Als het ecosysteem de mogelijkheid biedt om op ouderwetse wijze gewoon te betalen voor apps (want ontwikkelaars doen immers ook gewoon werk), zonder privacy schending, zonder reclame, etc., dan is dat, gek genoeg, iets unieks op de markt van mobiele telefoons.

Sailfish zou een mix van gratis en betaalde apps kunnen aanbieden, waarbij de gratis apps echt gratis zijn en de betaalde apps niet alsnog je privacy schenden. Want ook op android kan je apps echt kopen, maar dan nog ben je er niet zeker van dat je privacy niet geschonden wordt.
Ik denk dat deze situatie simelweg het gevolg is van te weinig marktaandeel. Het kost ook wat om dat te gaan ondersteunen, en gebruikers en developers gaan dan ook veel meer verwachten.
Jolla heeft het financieel niet gemakkelijk, ze kunnen alleen bestaan bij de gratie van wat mensen met diepe zakken. Ze zijn zeker niet van de grootte van Google of Apple, of ook Microsoft, die duizenden developers laten werken aan hun OS. Bij Jolla werken rond de 100 mensen, waarvan ik hoop dat een groot deel developer is. Vaak moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden over wat dit jaar prioriteit krijgt. Betaalde apps zijn niet direct een verdienmodel voor Jolla, juist door hun kleine marktaandeel.
En ja, je kunt argumenteren dat als ze daar breed op inzetten, dat het vanzelf een verdienmodel wordt. Dit is een zakelijke beslissing en persoonlijk denk ik dat ze dit goed doen.
Definieer beste. /e/ OS is ook van een kleine Franse speler en heeft ook privacy voorop staan. Ze ondersteunen vele modellen. LineageOS is eigenlijk de basis daarvan. Zonder Cyanogenmod en LineageOS bestonden vele forks niet eens.
/e/ OS is ook erg goed. Alleen ik geloof niet dat op het moment dat Google een OS maakt wat doorspekt is van reclame en privacyschending, dat we dan dezelfde basis moeten gebruiken en dat moeten omvormen. Wat je dan krijgt is dat je nog steeds met het ecosysteem zit wat Google heeft gemaakt.

Het voordeel van Jolla is dat Android apart is. Ja, je kan apps van Android gebruiken (als het moet), maar je hebt ook een totaal ander ecosysteem. En ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat we niet gebaat zijn bij nog meer ontwikkelingen op het gebied van privacyschending? Want dat moet ik Apple nageven: daar scoren ze veel beter op. En verspelen ze weer door niks toe staan, verkeerde designkeuzes te maken en een monopolie te willen op reparaties.

Android smaakt behoorlijk zuur, iOS is niet zuur, maar wel erg bitter. En Sailfish heeft nog weinig smaak. Maar dat smaakt wel een stuk beter dan Android of iOS ...
Als je geen Play Services e.d. draait, en niks van de zogenaamde "Google Apps" (GAPPS), waarom denk je dan dat je nog steeds reclame en privacyschending hebt?

Apple verzamelt weliswaar minder gegevens van mensen, maar heeft ook allerlei manieren waarop het gegevens verzamelt, o.a. locatie, zoektermen e.d., en het gebruikt ook allerlei gegevens voor reclame.

Overigens kan ik Jolla alleen maar toejuichen. Ik zou blij zijn als het groter dan Android zou worden.
Het grote verschil is dat /e/ native Android is en bij Jolla e.e.a. in een sandbox draait als ik het goed heb. Niet alle apps werken dan goed. Bovendien kun je /e/ installeren zonder Gapps of met aangepaste Gapps (pico versie bijvoorbeeld).

Apple doet het helemaal niet zo goed want zij hashen alle apps die je draait en zenden dat door naar het moederschip. https://sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/
Geen privacy-issues.
Weet je het zeker? De laatste keer dat ik voor Jolla ontwikkelde hoefde ik geen enkele permissies te vragen om bijvoorbeeld locatiegegevens te verkrijgen en naar een server te sturen.
Geen betaalde apps.
Geen apps.
Apple doet daarnaast nog een mooi trucje door een monopolie te willen op reparaties en het debacle rondom het weglaten van de 3,5mm aansluiting
Ik kan me serieus niet herinneren de 3,5mm aansluiting op mijn Jolla ooit gebruikt te hebben. Waar zou ik het ook voor gebruiken, Spotify?

Jolla lijkt een leuke filosofie te hebben, maar als je goed kijkt blijken cruciale bibliotheken die nodig zijn om apps te bouwen niet open source te zijn (Silica destijds, ik kan het nu zo snel niet vinden). Dat er alleen gratis apps zijn vind ik ook geen voordeel: het is geen schande geld te verdienen met goede software.
het is wel het beste mobiele OS wat er nu bestaat.
Dat hangt van je eisen af, maar ik snap wat je bedoelt.
Sailfish is inderdaad niet volledig open source. In de basis is Android dat misschien wel, maar zonder de Google Play Services verliest het wel een deel van de kracht. Diezelfde Play Services vragen trouwens toegang tot mijn microfoon, nu ik dat niet doe, krijg ik foutmeldingen bij het gebruik van de SMS-app. Dat is niet normaal.

Wat betreft de 3,5mm aansluiting: niemand gebruikt het vaak, maar het is wel een gemis als het er niet is. Het is wat mij betreft ook prima als er een adapter geleverd wordt waar via de USB-aansluiting een 3,5mm aansluiting gemaakt wordt (plus de mogelijkheid tot opladen).
Maar wat denk je van dat iPhones geen SD-kaartjes ondersteunen? Op zich ook geen probleem, maar wel als je 5~10 keer zoveel betaalt voor uitbreiding van de opslag en dat niet kan verantwoorden. Want dan ben je je klanten financieel aan het benadelen om er zelf rijker van te worden.
Stel je koopt een auto en je heb de volgende eisen:
  • Elektrische ramen
  • Automatische airco
  • Cruisecontrol
Alledrie geen vreemde keuze. Veel meer eisen heb je eigenlijk niet, maar een fabrikant biedt die opties alleen in een pakket aan: het pluspakket, het comfortpakket en driver-experience pakket. Daarbij krijg je een hoop opties die je eigenlijk niet wil. Stel dat heel veel mensen specifiek die drie eisen hebben.
Stel dat blijkt dat de autofabrikant weet dat mensen deze drie opties graag willen en ze expres alleen in een pakket aanbiedt. Nuchter genomen wordt je als klant opgelicht: de autofabrikant heeft bewust de keuze gemaakt om gewilde opties in losse pakketten te stoppen, zodat klanten meer "moeten" kopen.

En dit is wat hier ook speelt: Apple laat bewust de 3,5mm aansluiting weg. Voor de mensen die nog geen draadloze dopjes hebben, is dit de kans om ze bij het toestel aan te bieden. Tel daarbij op dat draadloze dopjes makkelijk kwijt te raken zijn en je kan je voorstellen hoe dat er uit ziet in een grafiek: een stijgende lijn voor de verkoop (los van de klanttevredenheid). Als je dat maar goed kan maskeren, kan je de klant laten geloven dat dit goed is. En daar komt het "argument": draadloos biedt betere kwaliteit. Dat is dan weer een drogreden om de 3,5mm niet te plaatsen, want dat kan bestaan naast draadloos. Ruimte, kosten, waterdichtheid: het speelt mee, maar niet significant.
Iedereen gaat over op micro-USB, want dat is makkelijk. Apple: eigen aansluiting. En die wordt later vernieuwd ook nog.

Het gaat niet om de 3,5mm aansluiting. Het gaat er om dat verschillende fabrikanten manieren blijven weten te vinden die ons als consumenten benadelen. Google verzaakt, doordat ze de fabrikanten niet verplichten hun drivers te updaten of aan te passen voor een nieuwe versie en legt de schuld daar neer. Vreemd, want iOS lukt het wel (maar die hebben hardware in eigen beheer), Jolla lukt het, Windows lukt het. De dieselgate is ook aanleiding van dat gedrag: uiteindelijk iets of iemand misleiden om een bepaald doel te behalen.

Ik kan nog legio voorbeelden noemen, maar het staat vast dat een Google en een Apple niet de klant voorop stellen. Nu niet, vorig jaar niet en vijf jaar geleden ook niet. Dat we dan een fabrikant als Jolla hebben is gewoon een verademing. Zelfs na 7 jaar worstelen blijven ze volhouden en willen ze geen concessies doen. En dat blijf ik koesteren.
Apple laat bewust de 3,5mm aansluiting weg. Voor de mensen die nog geen draadloze dopjes hebben, is dit de kans om ze bij het toestel aan te bieden.
Dit relaas zou nog kunnen kloppen ook, als Apple de enige fabrikant was die de 3,5mm-aansluiting weghaalde.

Je hoort mij niet twijfelen dat Apple en Google voor winst gaan hoor. Net als Amazon, Microsoft maar ook IBM, Unilever, KLM etc. De weg tot die winst is inderdaad ook weinig sympathiek. Daarom is het fijn dat er bedrijven zijn die op een sympathieke manier winst willen maken en Jolla heeft zeker mijn sympathie. Maar sympathie en een tevreden klant zijn zijn helaas niet hetzelfde; ik heb jarenlang plezier gehad van mijn Jolla, maar het is verre van een compromisloze ervaring. Daar komt nog bij dat sindsdien mobiele apps bijna onmisbaar zijn geworden voor het gebruik van diensten van banken en overheden; ik zou bijna niet terug kunnen. Dat is natuurlijk meer dan jammer, dat is een grote weeffout van het kapitalisme.
Dit relaas zou nog kunnen kloppen ook, als Apple de enige fabrikant was die de 3,5mm-aansluiting weghaalde.
Apple heeft wel een naam als "heilige graal". Er wordt blind gedrag gekopieerd. Kijk eens naar het weglaten van bezels, het toevoegen van notches en eventueel opgeven van vingerafdrukscanners aan de voorzijde van de telefoon. Terwijl de markt daar écht niet altijd positief op reageert.
Daar komt nog bij dat sindsdien mobiele apps bijna onmisbaar zijn geworden voor het gebruik van diensten van banken en overheden
Heel herkenbaar. Dat is denk ik precies wat de ex Nokia topman bedoelde met dat Android is alsof je in je broek plast in de winter. En dat was zo'n tien jaar geleden ...

Ik ben heel eerlijk: ik vind het ook niet fijn om geen Android te kunnen gebruiken, maar juist des te meer moeten we er van af.
Ik ben heel eerlijk: ik vind het ook niet fijn om geen Android te kunnen gebruiken, maar juist des te meer moeten we er van af.
Ik weet wat je bedoelt; ik heb me mijn hele jeugd tegen het monopolie van Microsoft verzet; Netscape navigator was echt geen pretje.
Heel dit relaas valt erg kort samen te vatten. We leven in een kapitalistische wereld en daar ben jij het niet mee eens. En dat is prima.
Fixed: Heel dit relaas valt erg kort samen te vatten. We leven in een kapitalistische feodale wereld en daar ben jij het niet mee eens. En dat is prima.
Maar wat denk je van dat iPhones geen SD-kaartjes ondersteunen?
Belachelijk, maar SD kaartjes zijn over het algemeen niet van goede kwaliteit. Dus dat heeft ook een voordeel. Heb met BF mooi een 256 GB iPhone SE voor iemand anders op de kop kunnen tikken :)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 27 november 2020 21:27]

Ik kan me serieus niet herinneren de 3,5mm aansluiting op mijn Jolla ooit gebruikt te hebben. Waar zou ik het ook voor gebruiken, Spotify?
Ik gebruik het heel soms bij muziek afspelen inderdaad. Maar ik doe het zo weinig dat ik het niet waard vind om "dure" bluetooth oordoppen te kopen. Voor de paar minuten 1x in de zoveel tijd zijn gewone oordoppen of koptelefoon goed genoeg. Dan heb ik het over een half uurtje per 3 maanden of langer. Mede voordelen voor mij dat ze niet zo snel kwijtraken (aangezien ik wel een aardige sloddervos ben), en ik hoef ze niet op te laden.
Vreemd dat je feiten zoals de lange ondersteuning van iPhones weg laat in je comment :P zo is iPhone 6s van 2016 nog meegenomen in de laatste updates - volgend jaar zou dat 5 jaar ondersteuning zijn - dat kun je bij Android vergeten.
Ik heb zelf ook ZTE met FirefoxOS gehad, Sailfish, Maemo op Nokia N900 - heel leuke projecten, maar niet geschikt voor de massa, puur omdat ze te tweakers gericht zijn. Tweakers markt aandeel is klein - de meerderheid wilt simpel bediening en brede functionaliteit. De enige die dat kan aanbieden op dit moment is Apple. Android is geen goed alternatief- ze maken markt van je privacy. Daarnaast zeggen ze dat iPhones duur zijn... maar ze blijven ondersteuning krijgen vee langer dan een flagship Android die na 2 jaar geen updates meer krijgt.
Google levert van elke Android versie minimaal drie jaar lang regelmatig beveiligingsupdates na de drie jaar alleen nog bij grotere issues. Elk jaar komt er ook een nieuwe Android versie uit en elk toestel wat in de winkel verschijnt moet hardware technisch in principe geschikt zijn om twee volledige updates te kunnen ontvangen. Google geeft op die manier een minimale ondersteuning van 5 jaar.
Helaas zitten er in Android zoveel onderdelen die door fabrikanten aangepast kunnen worden, dat elke (kleine) update eerst door de fabrikant weer aangepast moet worden. Het uiteindelijke updatebeleid is daarmee bij de fabrikanten komen te liggen.
De poging van Google om de updates buiten de fabrikanten om uit te kunnen brengen (het Android One programma) is helaas nooit aangeslagen. Eigenlijk had Google dit gewoon door moeten drukken en gewoon geen nieuwe licenties voor de standaard versie van Android moeten leveren.
Nu is Android One voornamelijk in het budget segment gebruikt (en dan ook nog eens vaker op de modellen die in China en India werden uitgebracht), terwijl er niets in de weg stond om ook de top modellen van Android One te voorzien.

Het update beleid van Google is dus niet zo beroerd, maar de fabrikanten willen gewoon niet.
Google levert van elke Android versie minimaal drie jaar lang regelmatig beveiligingsupdates na de drie jaar alleen nog bij grotere issues. Elk jaar komt er ook een nieuwe Android versie uit en elk toestel wat in de winkel verschijnt moet hardware technisch in principe geschikt zijn om twee volledige updates te kunnen ontvangen. Google geeft op die manier een minimale ondersteuning van 5 jaar.
...
Het update beleid van Google is dus niet zo beroerd, maar de fabrikanten willen gewoon niet.
Als je er van uit gaat dat er twee updates van Android zelf komen (dat is volgens mij en als ik je bericht lees een aanname, geen feit) en bij de laatste versie dan drie jaar beveiligingsupdates komen, dan kom je op vijf jaar.

Even worst case scenario: Android zelf krijgt geen update en het toestel zelf krijgt drie jaar beveiligingsupdates. Dan betekent dat dat je na drie jaar met een toestel zit wat beveiligingstechnisch niet meer up to date zal kunnen zijn. Wil je na 2~2,5 jaar een nieuw toestel, dan verkoop je een toestel dat nog een half jaar tot een jaar als veilig bestempeld kan worden. Even heel eerlijk: zo'n toestel is in mijn ogen praktisch niks waard. Een computer vernieuw je ook niet elke twee jaar, een televisie ook niet en dat zijn beide apparaten die je prima meermaals dagelijks kan gebruiken.
Dat moeten we ook van telefoons verwachten, want waarom zouden we dat niet doen, daar enorm veel geld aan verkwisten en nog een behoorlijke afvalberg mee creëren, plus een onnodige behoefte aan bepaalde grondstoffen?

Google is overigens wél schuldig: In de tijd van Windows 7 of 8 waren er ook problemen met drivers (ik geloof vooral HP). Het is niet aan Microsoft dit op te lossen en zo kan Google hier ook in staan: Google heeft overeenkomsten met fabrikanten en één van de voorwaarden zou kunnen zijn dat Google de updates van Android doorpusht en het de verantwoordelijkheid is van de fabrikanten om aan hun kant drivers te updaten. Stel dat een Samsung verzaakt beeldschermdrivers te updaten, is het een makkelijke zaak: na de update is het beeld zwart en ga je voor garantie naar Samsung, waar dan de oorzaak ook ligt.

In de tijd van de Galaxy S3 was dit al problematisch, daar zat versie 4 (Kitkat) op. Nu bestaat versie 11, dus Google heeft er zeven versies onvoldoende werk van gemaakt.
Als Google de commitment zou doen minimaal vijf jaar of langer beveiligingsupdates uit te brengen, zou het probleem waarschijnlijk niet eens bestaan. Op deze manier creëren we kunstmatig een flinke afvalberg.
Ik leg de bal wel op het bordje van de fabrikanten, maar dat pleit Google niet vrij. Het hele Android systeem zit met de updates gewoon niet goed in elkaar. Microsoft kan voor Windows gewoon zelfstandig updates uitbrengen. De fabrikanten moeten alleen voor drivers voor de hardware zorgen. Alleen bij een volledig nieuwe Windows versie was het wel eens nodig om nieuwe drivers te leveren. In de praktijk is dat ook een zwak punt en had je nooit de garantie dat al je je randapparatuur na een upgrade nog kon gebruiken. Bij Android zitten de drivers en de eigen schil voor een deel verweven met het het Android. Het is daardoor voor Google niet mogelijk om updates volledig in eigen hand te houden.
Het Android One project zat wat dat betreft al beter in elkaar. Daar werden de veiligheids-updates door Google gedaan. De versie updates kunnen in theorie ook door Google worden gedaan, maar dat kan wel gevolgen hebben voor de eigen schil van de fabrikant. De versie updates moeten daarom wel door de fabrikant worden gedaan.

Door de opstelling van de fabrikanten dreigt Android One te mislukken. Google is daar gewoon veel te soft geweest. Men had vanaf versie 9 of 10 gewoon geen nieuwe licenties voor de standaard versie van Adroid moeten afgeven. Liefst met een uitbreiding van de veiligheidsupdate naar 5 jaar. Als een fabrikant dan geen nieuwe versie wil pushen, dan kan je je telefoon wel minimaal 5 jaar veilig gebruiken.
Dat is inderdaad een zeer respectabele tijd. Zelf ben ik van een Jolla (wat naderhand de Jolla 1 werd dan) overgestapt op een OnePlus 3. Die laatste krijgt nu al een jaar nog 0 updates.
Maar eerlijk gezegd was ik ook een beetje verbaasd toen ik een aantal maanden terug de Jolla nog eens opstarte dat ik nog een aantal updates kon installeren en ik vervolgens gewoon het nieuwste van het nieuwste.
Inderdaad zeer netjes. De enige andere fabrikant die daar, naar mijn weten, bij in de buurt komt is Apple met 6 jaar voor major OS updates en voor minor updates ook 7 jaar (iPhone 5S heeft pas nog een security update gekregen.); als die er nog een zouden krijgen zelfs 8 jaar ondersteuning dan.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 november 2020 19:12]

Hoe bruibaar is een toestel nog na deze tijd? Zelfs als 'ie niet kapot is gegaan, zelfs als 'ie het OS nog kan draaien, zijn de apps van nu niet veel te zwaar voor deze telefoon? Mooi initiatief hoor, daar niet van, maar ik vraag me toch af hoeveel mensen een telefoon van deze leeftijd nog dagelijks zouden willen gebruiken.
Ik heb hier nog een oude Lg G3 en galaxy S6 liggen. De enige reden dat ik ze niet meer gebruik zijn de veiligheidsupdates die ik mis. De hardware is voor mij nog prima.

Ik denk dat dit voor iedereen behalve de high end markt geld. Dat komt ook omdat de toestellen tegenwoordig zo goed zijn dat ze ook de moderne apps aankunnen. Mobiel gamen is daarintegen anders. Maar je koopt volgens mijn geen telefoon puur voor het gamen.
Hoe zit het met de batterij van die toestellen? Ik merk dat mijn oude OnePlus One niet meer dan twee uur schermtijd meer heeft, en dan gaat het nog om licht werk. De batterij moet ik nog een keer vervangen, maar ik merk aan de temperatuur van het toestel wel dat hij de apps (Firefox, een of twee chatapps, dat is het) wel trekt maar moeite heeft om langere tijd te presteren.

Het is niet meer zo erg gesteld met de veroudering van telefoons zoals tien jaar terug, maar het gebrek aan verwisselbare batterijen is niet geweldig voor de bruikbaarheidsduur van telefoons.
De G3 kan ik zo vervangen. De accu is overgens voldoende voor een volle dag. De S6 is wel een beetje gaar. Daar zit dan ook en case met accu omheen. Overigens kan een winkel de accu ook wel voor mij vervangen als ik dat zou willen.

Het zou niet verkeerd zijn om fabrikanten ervan te overtuigen dat verwisselbare accu's iets is wat terug moet komen.
Heb hetzelfde hoor.
- Note 3 Android 5, via custom rom Android 9. (Deze is nu nog dagelijks in gebruik bij vrienden maar draait nog stock rom).
- Note 4 Android 6.01, via custom rom Android 10.
- S7 Edge Android 8, via custom rom Android 10.
- Nexus 6 Android 7, via custom rom Android 10. (Draait nu Android 9)

In alle gevallen is er wel een Lineage versie voor de genoemde toestellen.

Ik snap dat fabrikanten nog wat willen verdienen maar zo zie je maar dat als het om updates gaat deze nog gewoon mee kunnen. Nou is het zo dat ze wat trager zijn, batterij beetje gaar. Dit is b.v. een probleem voor de S7 Edge en Nexus 6 (Nexus 6 is al vervangen maar was geen makkie). Maar de Note 3 en 4 hebben gewoon verwisselbare batterijen.

Kortom de fabrikanten kiezen er voor om de software niet te updaten. De Note 3 had ik al in 2013, dus opzich heeft die dan een langer leven al dan niet 'officieel' dan de Jolla?
De EU wil dit ook, de vraag is of het niet al te laat is. Alles zit zo volgebouwd met eFuses en andere DRM zooi dat het flashen van een custom ROM ook een hoop van de stock functionaliteit sloopt zoals Google's SafetyNET en KNOX bij Samsung toestellen. Om over vingerafdruk, samsung health en DRM keys zoals Netflix 720/1080 nog maar te zwijgen wat dan ook niet meer werkt (alleen 540P Netflix).

We kopen met zijn alleen geen toestel, maar een aluminium DRM doosje. Dat zie je bij auto's ook. De auto's van jaren 80/90/2000 doen het nu nog prima (op roest na) en bevatten weinig tot geen software.
De nieuwere auto's krijgen straks geen updates meer en dan is het afgelopen.
De batterij van de Jolla 1 is te vervangen (heb ik gedaan om de originele batterij te sparen). Helaas is mijn toestel overleden.
Hier ook 🪦. Ik heb altijd het idee gehad dat mijn The Other Half keyboard (destijds nog via crowdfunding gekocht) mede debet daaraan was.
Probleem waar ik bij de Oneplus One (en nu de 3T) tegen aan liep is dat het lastig is een goed aangeschreven vervangende accu te vinden. 1+ verkoopt geen reserveonderdelen, en hun officiële onderdelen zijn niet beschikbaar. Of je een goede third-party accu te pakken krijgt is naar verluidt nogal een kansspelletje.

Als de accuduur nog maar 2 uur is zal de vervangende accu vast beter zijn, maar eentje vinden die even goed is als het origineel is blijkbaar lastig. Vervangen in de OPO is wel erg goed te doen.
Gewoon LineageOS opgooien en gaan.
Het is slecht bruikbaar. Het was destijds midrange hardware, maar navigeren in het OS zelf was nog redelijk (dat ken ik ook anders). Als je dan niet te veel en lichte apps draait, kan het voor sommigen een prima uitkomst zijn. Voor mij niet, maar ik heb ondertussen ook een ander toestel.
De apps werden niet zwaarder, het OS werd ook niet zwaarder met nieuwe updates.

Wel werden websites steeds zwaarder en dat vraagt steeds meer van de browser en de CPU/GPU. De systeembrowser en ook Firefox (via AD) konden zware websites niet echt meer aan.
Maar voor mij was de accu de echte reden in 2019 om na 5 jaar een Sony Xperia XA2 (ook met Sailfish) te kopen. De originele accu was na 4 jaar versleten en een Chinese accu was te snel versleten. En ik had begrepen dat de laatste fabricage van deze accu's in 2016 was geweest. Dus ja, ooit houdt alles op :)

Mijn huidige Sony Xperia XA2 (tweedehandsje voor 110 Euro) draait Sailfish, en ik hoop hem nog een aantal jaar te kunnen gebruiken. Als hij heel blijft zal uiteindelijk de accu ook de reden zijn dat ik het toestel vervang.
Mijn primaire telefoon is ook 7 jaar oud, ik mis er niks aan.
Al doe ik er ook niet zoveel mee, vooral IM en wekker (en telefonische bereikbaarheid).
Heel soms doe ik er wat meer mee (navigatie bijv), dan is t wat trager maar goed genoeg, iig niet zo erg om m te vervangen voor alleen die 0,1% van mn gebruik.

Veel apps worden mss steeds zwaarder, maar als t te zwaar wordt, kan je vaak gewoon kiezen voor andere lichte apps.
Behalve mss bij monopolie-apps (bijv Whatsapp), of als je per se die ene app moet die je vrienden/werk ook hebben ofzo, maar dat speelt bij mij niet.
Bij voldoende app aanbod, zou je zo in theorie/simpel gezegd, je app collectie over de tijd even zwaar kunnen houden, en daarmee je toestel even snel als bij aanschaf.
Volgens de makers heeft de telefoon een te oude kernel en bluetooth-stack. Versie 3.4 wordt daarom de laatste Sailfish OS-update voor het toestel.

(...)

Ook maakt het toestel gebruik van de 3.4-kernel, en van de verouderde bluetoothstack BlueZ. Die dingen zijn volgens Jolla 'onhandig te onderhouden'.
Het probleem hierbij is dat er een afhankelijkheid is van de fabrikant om het toestel te blijven ondersteunen. Door initieel ondersteuning aan de kernel toe te voegen en terug te doneren aan het project ('mainline') gaan anderen het voor je onderhouden. Dit is waar bijvoorbeeld Purism met de Librem 5 nu mee bezig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 november 2020 14:19]

Dat onderhouden is ook maar de vraag, je zult nieuwere versies van je kernel kunnen compilen maar device maintainers verschijnen niet spontaan uit de ether als je je code openbaart.

Voor een merk dat door enthousiastelingen kan worden onderhouden, zoals Jolla, is dat geen probleem, maar voor een goedkoop apparaat van een Gigaset zal niet snel iemand opspringen om het onderhoud zomaar voor je te doen. Open source besturingssystemen werken vooral omdat bedrijven als Intel en AMD zich redelijk inspannen zelf nog de open code te onderhouden en schoon en werkend te houden (in tegenstelling tot bedrijven als Nvidia, en dat is te zien in de kwaliteit van de Nvidia-drivers).

Als er een Linux-kernel-API als deprecated wordt gemarkeerd en binnen een bepaald tijdsvenster springt niemand op om de code te fixen, kan je driver gewoon weg worden weggehaald uit het systeem om bloat te voorkomen. Ook gebeurt het nog behoorlijk vaak dat devices met weinig maintainers (USB-floppie-drives hadden laatst een issue) wel compileden en ingebakken zaten in de kernel maar het gewoonweg niet deden in veel gevallen.

Als Purism omvalt en over vijf jaar niemand meer wat geeft om de Librem 5 vanwege de release van een nieuwer, beter open-source toestel, is het maar de vraag of iemand daadwerkelijk code gaat ondersteunen op de Librem 5. Je kans is vele malen groter met open source software natuurlijk, maar het is geen garantie.
Het mainlinen van de drivers en ondersteuning voor een apparaat is een hels karwei. Kijk maar eens naar de chips van Rockchip en Allwinner. Al jaren en jaren is men ermee bezig omdat Allwinner niks vrijgeeft van hun implementaties. Kijk eens naar Lima, de open source driver van veel mobiele GPU's. Nog steeds is die niet af en niet goed werkend. Zo ook met PowerVR GPU's. Nog steeds geen goed opensource alternatief. Het werkt wel, maar mist enorm veel functionaliteit. De geslotenheid van de drivers is een enorm probleem. De kernel is vaak maar een deel van het probleem.
Ik geloof dat de intentie van OP was te suggereren dat de fabrikanten zelf hun drivers mainlinen. Die drivers moeten ze toch schrijven, dus als ze de boel in de mainline kernel stoppen, scheelt het hen in de toekomst gezeik.

Aan de andere kant denk ik niet dat de kwaliteit van de code van AllWinner en Rockchip voldoende is om in de Linux-kernel gemerged te worden. Er zijn behoorlijke kwaliteitseisen voor mainlining en de zeer beperkte ondersteuning die fabrikanten bieden geven mij niet bepaald het idee dat ze heel onderhoudbare code schrijven.

Het zou alsnog fijn zijn om open source referentiecode te kunnen gebruiken voor het vrijwillig ontwikkelen van een betere driver, dus hoe meer fabrikanten open source hoe beter. Dit reverse engineeren is een hel voor iedereen als gevolg voor angst voor het verlies van bedrijfsgeheimen en rechtszaken over algoritmes.
Ik geloof dat de intentie van OP was te suggereren dat de fabrikanten zelf hun drivers mainlinen.
Dat klopt. Lees ook:
Dit is waar bijvoorbeeld Purism met de Librem 5 nu mee bezig is.
Fabrikanten hebben geen belang bij het mainlinen. Samsung en andere fabrikanten stoppen veel R&D geld erin in bijvoorbeeld de driver voor de vingerafdruk onder het scherm. Echt jaren later komt zoiets pas beschikbaar in de mainline kernel. Ik snap de investeringen wel, maar door de drivers gesloten te houden schiet je niks op qua levensduur.
Ik dacht dat zodra een device eenmaal werkt met mainline en er users zijn, de intentie wel is dat zo te houden.
Als je als user merkt dat bijv Linux 5.5 prima werkt, en 5.6 niet meer, kan je dat rapporteren.
Blijkbaar is er buiten jouw device om dan een verandering doorgevoerd door iemand, waardoor het stuk ging, dat is nooit de bedoeling geloof ik.

Dan hoeft jouw device zelf niet zozeer een maintainer te hebben, maar is het aan die veranderaar om ervoor te zorgen dat ie jouw device niet stuk maakt, danwel aanpast zodat ie blijft werken.
Vaak is dat dan ook wel simpel te achterhalen; je apparaat is vaak niet zo heel bijzonder, maar heeft veel gemeen met anderen. Dus dan zijn er vaak meer kapotte, of is jouw device net even over het hoofd gezien toen ze al die anderen updateten.

Heb ikzelf ook meegemaakt, een crypto accelerator driver voor n oude embedded SoC ging stuk door een verandering (nieuwe API idd), dat gemeld (samen met 1 andere user overigens) en toen werd het gefixt door dus de veranderaar. Die had ook geen maintainer meer, zelfs de hele mailinglijst van dat subsystem was er niet meer.
Of langer geleden een RAID controller met probleem x (lang verhaal), dat gemeld en toen kwamen ze erachter dat dat probleem ook speelde bij eoa oude tapestreamer, dus hadden ze dat ook meteen maar gefixt, ook al was er niemand die daarover klaagde.

Maar, als er geen users zijn, of de breakage/verwaarlozing is te groot, en dan komt 1 iemand na jaren aankakken met "hee zeg het werkt niet", dan kan dat wel anders zijn ja.
Maar in zulke gevallen, was die driver blijkbaar ook niet zo belangrijk, anders was dat wel anders gelopen, had het eerder verholpen kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 27 november 2020 21:40]

Het is zeker wel de bedoeling, maar als er problemen zijn en de veranderaar niet de apparatuur heeft om het te testen, gaat er nog wel eens wat kapot. Er gaan constant kleine dingetjes fout maar voor de meeste apparatuur werken de drivers meestal dus in de praktijk heb je weinig last van dit soort dingen.

Ik heb het gehad met de GPU-driver (AMD, een van de oudste en zwakste dedicated chips die door amdgpu werd ondersteund en dan nog laptop en switchable graphics ook, echt een feest) voor mijn vorige laptop, waar een upgrade van de kernel ertoe leidde dat o.a. Ubuntu geen beeld gaf buiten safe mode om en er moesten heel wat hacks aan te pas komen om het stabiel te krijgen. Iemand anders had het probleem al bij Ubuntu gemeld, die gaven aan dat het probleem upstream lag, upstream zei dat het aan Ubuntu lag en toen werd de voortgang op dat issue minimaal. Is uiteindelijk opgelost, maar wat een gedoe was dat.

In theorie is het leuk dat iedereen bugs en problemen kan melden bij de kernel-developers maar in de praktijk zul je toch behoorlijk hard gentoo-fan of kernel-programmeur moeten zijn wil je überhaupt het probleem kunnen analyseren zodat het upstream kan worden opgelost. Zelfs als het wordt opgelost wil men nog wel eens dat je een andere kernel recompilet om te testen aan welke versie het ligt, met alle OS-incompabiliteitsproblemen die je daarmee kan krijgen, en je zit ook nog eens met upstream vs debian vs ubuntu vs red hat met hun eigen kernel patches. Voor oude telefoons waar maar een paar duizend mensen gebruik van maken met dan ook nog eens een beperkt aantal mensen dat kan programmeren en/of debuggen en/of debug logs kan dumpen, is in de praktijk de kans dat bugs die per ongeluk worden geïntroduceerd snel worden opgelost minimaal, tenzij de ontwikkelaars van het bedrijf dat de producten ooit maakten nog meelezen met bug reports.
Zijn voor de originele Jolla 1 eigenlijk nog wel accu's en andere onderdelen te koop? Dan doet hij het namelijk nog beter dan de Fairphone.
De accu's zijn dezelfde als die van de originele HTC Desire, ik denk de D310? Ze zijn nog wel te koop, volgens mij gewoon via marktplaats zelfs :) Maar wat ik begreep zijn ze voor het laatst gefabriceerd in 2016, en van het liggen op de plank worden ze ook niet beter.

Het scherm is eigenlijk de basis van de telefoon waar de rest op geschroefd zit. Via forums is er soms aan te komen, maar ook een "loop-of-sloop"-toestel zal gewoon te vinden zijn voor reserve-onderdelen. Op de specifieke forums zijn dit soort vragen het meest op zijn plaats, mocht je het nodig hebben.
De bouwkwaliteit was trouwens geweldig, echt superdegelijk toestel naar mijn mening. Ouderwetse Nokia-tanks zijn het.
Ik blijf me verbazen dat het maar 'bijzonder' gevonden wordt dat een telefoon tot 7 jaar ondersteund wordt. Ik denk dan: wat? maar 7 jaar? WHY? Een beetje pc met 7 jaar oude hardware draait nog prima op een huidig OS. Sterker, al is de hardware 20 jaar oud, dan kan je er nog prima een linux distro op installeren en het draait als een zonnetje. Routers idem dito.
Maar dan komen we in de wereld van de 'wegwerp devices' die maar na 2 jaar afgeschreven moeten worden en dan kan je dus je mobiele device als paperweight gaan gebruiken.
Ik heb gewoon grote problemen met een dergelijke mindset.
Dan is het dus tijd om een SailfishOS device te gaan gebruiken :+
Ik hou het op LineageOS. Mijn 5 jaar oude Mi5 doet het er prima op. Nu met LineageOS17.1 (android 10) en ik verwacht niet dat dit de laatste versie van LineageOS zal zijn die ik hier op kan installeren. Die 7 jaar ga ik met gemak halen (met een OS dat nog minimaal wekelijks een update krijgt)
of iPhone ;) iPhone 6s krijgt 5 jaar later nog altijd laatste updates. Zelfde prijsklasse als een Galaxy toentertijd.
dat klopt en ik wil Sailfish niet bashen, maar we weten nog niet of iPhone 6s in de volgende update meegenomen wordt ;) als dat wel t geval is, staan ze namelijk gelijk. De enige OS die in mijn ogen heel slecht gebouwd is blijft Android - je bent afhankelijk van de samenwerking van meerdere bedrijven om updates te kunnen krijgen, maar die bedrijven hebben geen interesse in een samenwerking omdat ze dan hun inkomsten gaan belemmeren. Denk vooral aan Qualcomm en MediaTek.
Ik blijf het jammer vinden voor FirefoxOS - heel mooi project... tegenwoordig overgenomen door KaiOS waar Google al een vinger in heeft gestoken... dus het is nu al compromised in mijn ogen.
Aan de andere kant hebben Mozilla en KaiOS ook een partnership, ik hoop dat we ooit een open source, privacy focused feature phone os zien.
KaiOS is een fork van Firefox OS, maar KaiOS komt automatisch met google services.
Vergeet niet dat er wel grote vers zitten tussen een pc en telefoon. Veel mensen laten de telefoon wel vallen waardoor het scherm kapot (of meer) en te duur is voor reparatie, dat je beter het geld in een nieuwe kan stoppen. Een vallende pc zie je niet zo vaak. Ook was het natuurlijk een grote tijd dat een nieuwe telefoon gewoon echt merkbaar veel beter was. Hierdoor kochten veel meer mensen gewoon nieuwe telefoon. De laatste jaren is dit natuurlijk anders geworden. Nu zeggen ze het is 15% sneller maar dan moet je het wel echt gaan testen want voor een gemiddelde ding merk je het eigenlijk niet eens. Maar de mentaliteit van telefoon makers zitten nog steeds een beetje ik het verleden denk ik. Het is nieuwer dus het oude gaat wel snel weg. Maar dat is niet meer zo en nu beginnen mensen dus hierover te klagen. Die verandering kost tijd.
Een beetje pc met 7 jaar oude hardware draait nog prima op een huidig OS. Sterker, al is de hardware 20 jaar oud, dan kan je er nog prima een linux distro op installeren en het draait als een zonnetje.
Ook dit vind ik wel makkelijk gezegd. Een 7 jaar oude pc zo wel dingen kunnen draaien maar ook heel veel weer niet of heel sloom/slechte graphics. Dit geld helemaal voor een 20 jaar oude pc met linux natuurlijk. De meeste normale gebruikers kunnen ook geeneens met linux omgaan.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook de vraag van hoeveel mensen gebruiken een telefoon nu. 2 jaar is inderdaad kort maar na 5 jaar verwacht ik wel dat de meeste telefoons toch wel een keer vervangen zijn en dus de kosten het ook niet meer waard zijn om de updates te maken.
Daarom vind ik het ook zo jammer dat Windows Phone gestorven is.

Omdat Linux open source is en kwaliteit en transparantie geen prioriteit is voor kakbedrijven als Qualcom, MediaTek, Broadcom, Huawei en Nvidia heb je veel chips te koop die een fabrikant eigenlijk alleen kan gebruiken als ze de aangepaste kernel van de chipmaker gebruiken. In plaats van de Linux-code te open-sourcen zodat nieuwere kernels ook gewoon werken, willen deze bedrijven al hun vage drivers en hacks voor zichzelf houden want dat verkoopt meer chips.

Ik hoop dat iemand een keer een goede rechtszaak start tegen deze bedrijven voor het misbruiken van de GPL-code die anderen geschreven hebben. Helaas heeft open source niet de macht of het geld om het van zo'n bedrijf te winnen.

Het is diep- en dieptriest dat Apple, met hun focus op het creëren van een gesloten, geoptimaliseerd ecosysteem een betere open-sourcearchitectuur heeft dan Qualcom, een bedrijf dat nota bene zijn geld verdient door losse chips te verkopen. Nu Apple met de M1 een statement heeft gemaakt dat kleine mainstream computers/servers en laptops op ARM ook prima mogelijk zijn, hoop ik dat hun concurrenten ook de switch naar professionele devices gaan proberen te maken met de Linux-support die daarbij hoort. Ik verwacht het niet, maar ik kan altijd hopen...
Helaas heeft open source niet de macht of het geld om het van zo'n bedrijf te winnen.
Ik denk dat je dat beeld toch wat bij moet stellen. De macht misschien niet, maar geld? Red Hat (IBM) is toch een best grote speler, net als Microsoft en laten we Amazon ook niet uitvlakken.

De enige die ik het echter zie doen is Red Hat. Waarom? Microsoft en Amazon doen vergelijkbare dingen, dus die gaan echt geen rechtzaak beginnen, want dan schieten ze zichzelf in de voet.
Red Hat is overgenomen door IBM dus ik betwijfel of het strategisch voor ze is om dat soort rechtszaken te voeren.

Canonical is verder vrij onafhankelijk, die zouden het nog wel voor elkaar krijgen denk ik. Of het een verstandig gebruik van hun kapitaal is, is een tweede. Ze maken onderhand toch geen software meer voor mobiele apparatuur (hun fork wordt door vrijwilligers bijgehouden) dus het zou ook niet in lijn zijn met hun bedrijfsdoelen.

Open source kan met kwaliteit en hard werk wel redelijk goed verdienen, maar dat soort inkomsten zijn weinig in vergelijking met die van een Qualcom if Nvidia. Tot we een miljardair optreedt als geldschieter voor open source denk ik niet dat het realistisch is om zo'n zaak te verwachten.

Google zou open source kunnen afdwingen bij fabrikanten maar ik denk dat er dan een fork verschijnt die Google wel moet toestaan voor Google services vanwege de machtsmisbruikrechtszaken die anders op de loer liggen. Het zou ook het einde betekenen van de Pixel-apparaten en de goedkope ARM-Chromebooks die in grote getale nog wel lekker verkopen. Het zou ze weinig opleveren.
Canonical? Die zijn een voetveeg voor Microsoft geworden de afgelopen 18 maanden. Google gaat het ook niet doen, want die hebben hetzelfde model.
Je mag het oneens zijn geweest met de interface van Windows Phone en de derde keer op rij backwards compatibility breken was ook niet geweldig voor de beschikbaarheid van apps, maar qua stabiliteit was WP een geweldig apparaat.

Microsoft hield voor WP hetzelfde model aan als ze voor Windows zelf aanhielden, namelijk dat ze drivers en software-updates zelf verspreidden. Daardoor konden de Qualcoms en de Samsungs en de Xiaomi's niet het systeem aanpassen zoals bij Android, wat er vervolgens ook nog een keer voor zorgde dat je niet zoals bij iedere merk Android-telefoon opnieuw alle menu's en knoppen opnieuw hoefde te leren.

Met de latere Nokia's hadden ze ook nog een aantal features, zoals always-on displays en 48MP camera's, jaren voordat andere fabrikanten ze als gimmick gingen toevoegen.

WP ging ten onder aan hun redesigns en focus op geen geunificeerde Windows 8 met als gevolg dat er geen apps voor waren en de klanten er ook geen interesse meer in hadden. Vanuit een milieu-oogpunt deden ze het stukken beter dan de concurrentie. Ze gaven ook duidelijke beloftes van hoe lang de software-ondersteuning zou duren (18 of 36 maanden na het einde van de mainstream support, met voor dat einde een vooraf aangegeven datum, bijvoorbeeld). Vergelijk dat met Android-fabrikanten die soms meer dan twee jaar updates willen geven, als je in de supportperiode überhaupt al maandelijks security-updates krijgt.

Ze hebben hun OS natuurlijk helemaal ge-Microsoft, maar Windows Phone had prima Android van zijn troon kunnen slaan als er tactischer mee om was gegaan.
Nokia maakte zichzelf kapot, Symbian legde het af tegen de concurrentie, en MeeGo was een complete flop.

Grootste probleem van Windows Phone was inderdaad het app aanbod - een prachtig OS maar geen apps, dat schiet niet op.
MeeGo complete flop? Toentertijd (en ook nu) waren er weinig toestellen die zo uitgebreide functionaliteit hadden. Dat was letterlijk PC in je broekzak :) Puur uit nieuwsgierigheid heb jij Maemo of Meego toestel gehad? Ik weet geen toestel waarop je een complete MITM aanval kan uitvoeren. Zelfs de alternatieven in F-droid niet.
Symbian was de meest gebruikte OS :P daarna kwam N900 met Maemo, N9 was de opvolger en toen kwam Microsoft ;) ik zou maar eens de feiten nogmaals doorlezen.

Over hoe prachtig Windows mobile was... ga ik niks zeggen. Het was zo goed dat een bedrijf als Microsoft het niet van de bodem af kon krijgen - dat zegt genoeg.
Meego telefoons verkochten totaal niet, zelfs niet na zes versies, dan is het toch de definitie van een complete flop?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 november 2020 18:24]

De eerste 5 Maemo telefoons waren tweaker telefoons, voor Linux liefhebbers. Pas de 5e generatie, de N900 kreeg bel-functionaliteit, daarvoor waren het internet-tablets. Het was nog niet bedoeld voor een grote markt. Binnen Nokia had de Symbian afdeling ook de macht in handen, de Linux afdeling had niks in te brengen.

De N9 was als 6e generatie de eerste die geschikt was voor een groter publiek, maar omdat er net overgegaan was op Microsoft Windows, werd er geen marketing-budget achter gezet. Er werden alsnog een miljoen van verkocht. De opvolger werd geannuleerd, alles moest over op Windows. Van daaruit is Jolla ontstaan.

Zelf denk ik dat in 2011 de Nokia N9 een kans had voor een groter publiek. De Jolla 1 met zijn pulley menu's had in 2013 eigenlijk geen kans, in mijn persoonlijke opvatting.
Nokia N900 kwam in beperkte aantallen uit en N9 was niet eens beschikbaar in NL, dus je vergelijking is niet helemaal correct.
Als (oud) Jolla 1 gebruiker heeft Black Friday nu een hele andere betekenis gekregen.

Het was een smartphone dat "werkte".

Sommige gekkigheden zoals dat het toetsenbord (delen van) je wachtwoorden in het woordenboek op slaat en suggereert als je bij een niet-wachtwoord veld typt, had bij dag 0 al gefixt moeten zijn.(Er waren trouwens workarounds voor om dat te voorkomen).

In mijn situatie kwam het punt dat het OS volwassenen aanvoelt te laat. Want de batterij was te versleten, vele dode pixels in mijn scherm en de hardware te verouderd dat het niet meer mijn daily driver kon zijn.

Ik vond het een leerzame ervaring. Maar ik nu gewend ben aan het "gemak" van Android (en daar bedoel ik niet de services van Google mee), zoals websites die normaal werken omdat de websitebouwers rekening houden met de rariteiten van je browser/OS, moet er veel gebeuren om mij weer over de streep te trekken voor een alternatief OS.
Ik ben alvast een zeer tevreden Jolla sailfish gebruiker op m'n sony xperia 10 - werkt prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee