'Productiviteitsscore' in Microsoft 365 krijgt kritiek van privacyexperts

Privacyvoorvechters uiten kritiek op een tool van Microsoft die werknemers een productiviteitsscore oplegt. Het gaat om een feature die in Microsoft 365 is ingebouwd en waarmee gebruikers worden beoordeeld op het gebruik van bepaalde tools en software.

Microsoft kondigde de Productivity Score-feature in mei van dit jaar aan. Gebruikers van de enterpriseversie van Microsoft 365 krijgen met die tool een score op basis van verschillende metrics, bijvoorbeeld welke tools ze gebruiken om samen te werken en te communiceren, hoe vaak mentions worden gebruikt in e-mails en hoeveel chatberichten er worden verstuurd. Er komt nu van verschillende kanten kritiek op de tool. Die zou werkgevers onevenredig veel te weten laten komen over individuele werknemers.

De kritiek komt onder andere van de Oostenrijkse privacyonderzoeker Wolfie Christl. "Deze nieuwe feature maakt van Microsoft 365 een complete surveillancetool", schrijft hij. Hij hekelt het feit dat werkgevers hun werknemers op individueel niveau kunnen volgen en evaluaties kunnen uitvoeren op basis van groepsproductiviteit met links naar specifieke, individuele werkzaamheden. Daarnaast, zegt hij, bepaalt Microsoft welke arbitraire metrics worden gebruikt om te sturen hoe een organisatie werkt.

De kritiek komt ook van anderen, waaronder David Heinemeier Hansson van Basecamp. "Het woord dystopisch is niet sterk genoeg om te beschrijven wat Microsoft hier doet", zegt hij. Microsoft ontkent zelf dat de tool bedoeld is om werknemers in de gaten te houden. "De Productivity Score is geen werkmonitortool. Het helpt om nieuwe manieren te ontdekken om te werken en samen te werken", schrijft Microsoft 365-manager Jared Spataro in een blogpost. Hij stelt dat er genoeg manieren zijn om de privacy van werknemers te bewaren. "Zo worden de scores alleen berekend over een periode van 28 dagen."

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-11-2020 • 16:19

163 Linkedin Whatsapp

Submitter: apokalypse

Reacties (163)

163
155
75
14
1
67
Wijzig sortering
Toevallig deze week een nieuwsbrief van de vakbond ontvangen over thuiswerken. Daarin staat het volgende:
Het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers is verboden. Het is in strijd met de privacywetgeving, die is vastgelegd in de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik mag het niet. Omdat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat er dan van uit dat die toestemming niet vrijelijk is gegeven.
Dit soort tools mogen in Nederland dus niet gebruikt worden door werkgevers.

[Reactie gewijzigd door Cosmic Toad op 27 november 2020 23:19]

Heb je een link naar dat artikel? Bij mij in het bedrijf worden ook scores bijgehouden en ik wil graag uitzoeken of ze zich daarmee aan de wetgeving houden.
Jazeker, de betreffende nieuwsbrief staat hier. Punt 5.

De informatie is vrij summier maar zal ongetwijfeld kloppen. Vakbonden zijn altijd vrij scherp op dit soort zaken. Voor meer details zul je er echter zelf verder in moeten duiken, denk ik.
Bedankt, ik ga even lezen!
https://www.fnv.nl/nieuws...eze-7-zaken-moet-je-weten punt 5 en de AP zegt dit erover:
https://autoriteitpersoon...ng/controle-van-personeel
Zoals de AP het stelt moet controle aan een aantal voorwaarden voldoen en bij aanwezigheid van een OR, door de OR goedgekeurd zijn en/of moet het in het beleid opgenomen zijn.
Heb je het source artikel gelezen dat je alle data gewoon kunt anonimiseren, Of zelfs user refferenties helemaal er uit kunt halen zodat je alleen nog grafieken het met use per workload zodat je kunt focussen op user training als je ziet dat bijvoorbeeld flow pas 10% util heeft over je org.???
Fijn dat die mogelijkheden er zijn, maar daar gaat dit artikel niet over. Zie o.a. deze passage:
"Hij hekelt het feit dat werkgevers hun werknemers op individueel niveau kunnen volgen en evaluaties kunnen uitvoeren op basis van groepsproductiviteit met links naar specifieke, individuele werkzaamheden."
In Nederland mogen dergelijke gegevens niet herleidbaar zijn tot individuele medewerkers. Zelfs niet tot teams, vermoed ik, vooral als die maar uit een klein aantal medewerkers bestaan.
maar dat kan je toch ook zonder deze tool als je dat wilt,

Deze tool doet niet meer of minder dan wat je zelf al kun analyseren zelfs onprem, Voordeel van deze tool is dat hij het nu als kant en klare + geanonimiseerd aan wordt geboden.
Productiviteit meten an sich is niet erg, maar wel op persoonsniveau. Daarnaast is productiviteit ook niet af te dwingen.
Waarom?
Privacy.
Zeker wel.
Er is een verschil met iets ten doel stellen en zaken afdwingen.
Presteren of je bent ontslagen.
Gelukkig heerst er in Nederland geen totalitair regime en worden mensen beoordeeld op hun kunnen, niet of ze voldoende opleveren, wat twee heel aparte zaken zijn, dit is wel heel erg zwart-wit, overigens.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 november 2020 11:41]

Onder werktijd?
Was even vergeten dat je rechten vervallen op het moment dat je je (thuis)kantoor binnenstapt
En overigens los van de privacy, het is een illusie als je denkt dat een werknemer 100% productief bezig is. Dus een 'presteren of je bent ontslagen', is daarmee sowieso al direct van de baan.
En overigens los van de privacy, het is een illusie als je denkt dat een werknemer 100% productief bezig is. Dus een 'presteren of je bent ontslagen', is daarmee sowieso al direct van de baan.
Tuurlijk, maar als je heel de dag uit je neus zit te vreten moet je werkgever dat maar accepteren? Apart verhaal.
Nee, dat zeg ik niet, maar genoeg grond om de medewerker te ontslaan is het ook niet, daarvoor moet immers via de kantonrechter een vergunning voor worden gevraagd en die krijg je niet wanneer je als reden geeft dat de medewerker uit zijn neus eet. Iets wat jij wel zegt met 'presteren en anders krijg je ontslag'.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 december 2020 00:39]

En gelukkig maar, het voorbeeld is dermate makkelijk aan te pakken zonder diepgaande privacyimpact dat het goed is dat het verboden wordt. Output gestuurd werken zou de basis moeten zijn van een goede werkgever en een verantwoordelijke werknemer.

Werknemers goed aansturen en beoordelen op basis van de geleverde output is de basis van een redelijke manager, kan je dat niet dan gaat dit soort tools inzicht geven maar geen middel om dat op te lossen. Het probleem aanpakken is essentieel om tot een ontslagvergunning te komen en dat mist dan alsnog.
Dus hoeveel mails en berichten je verstuurt geeft een positieve inpact op je productiviteit? Ik weet het niet hoor, maar als programmeur schiet mijn productiviteit dan een diep dal in.
Dus hoeveel mails en berichten je verstuurt geeft een positieve inpact op je productiviteit?
Ik weet niet waar je dat leest. Wel zou dit dashboard bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat jouw team het afgelopen half jaar 50% meer mails is gaan sturen en daardoor dus minder productief is. Mooie aanleiding om eens te kijken waar het mis gaat en hoe dat opgelost kan worden.
Dat is een beetje als "lines of code" meten als metric voor programmeursproductiviteit. Het slaat als een lul op een drumstel. Je zet doelen als organisatie / leidinggevende en je faciliteert je mensen daar te komen. Als je met dit soort gemicromanage denkt je organisatie beter te maken hoor je niet thuis in enige vorm van leidinggevende functie.
Sowieso heb ik moeite met dit soort metrics. Zonder extra informatie is het lastig te interpreteren wat de getallen eigenlijk precies zeggen. Zijn alleen enkele van dit soort getallen beschikbaar dan komt een management vlot in het domein van speculatie terecht bij de interpretatie. Dat maakt reageren op dit soort informatie moeilijk. Wat trivialiteiten als hoeveelheid overleg, aantallen mails en "ongestoord werken" zeggen over effectiviteit van een rol is daarom naar mijn idee onmogelijk. Iemand die bijvoorbeeld na weinig overleg en communicatie na 3 weken ongestoord werken een compleet verkeerd resultaat oplevert is ineffectief, maar Microsoft zou dik tevreden zijn.

Neem dan de KPI's (Key Performance Indicators), dat is andere koek. Dan meet je echt iets (not). Output van personen en afdelingen wordt op grond van bepaalde criteria beoordeeld. Volgens mij voegt KPI informatie niets toe aan wat een management eigenlijk al kan weten. Beter begeistert een management haar personeel met een goed verhaal over wat er op het spel staat en waar iedereen extra aandacht aan moet schenken. Dat functioneert toch veel beter dan stellen dat een of andere metric wel of niet gehaald wordt? De sleutel is in dialoog zijn met medewerkers, in plaats van ze te reduceren tot datasets.

Naast ineffectief zijn metric's, waaronder KPI's, een valkuil voor een management. Ze kunnen verstarring en tunnelvisie helpen veroorzaken. Een organisatie en de wereld eromheen zijn dynamisch. Dit managen met een star KPI systeem laat je organisatie uiteindelijk achter de feiten aanlopen. Ook wanneer KPI's dynamisch worden toegepast ligt nog het risico van blikvernauwing op de loer. Facetten aan een organisatie die niet met KPI's worden gemeten, of moeilijk zijn te meten, kunnen verwaarloost raken of door medewerkers ondergeschikt worden gemaakt aan het behalen van de KPI's. Zo kan uiteindelijk een organisatie die op KPI's wordt gestuurd worden uitgehold.

Een organisatie met vele medewerkers is een complexe entiteit, te veel de focus leggen op metrics is een ontkenning van dit gegeven.
Ik bouwde met mijn reactie voort op de stelling van Joost dat meer emails = minder productiviteit, of dat zo is doe ik geen inhoudelijk oordeel over maar ik weet wel dat alleen metrics inzicht geven in wat er gebeurt. Geen zicht zonder inzicht.
Het probleem van metrics op mensen loslaten ipv. machines is dat ze te eenvoudig een vertekend beeld opleveren: geen mens is hetzelfde maar er is maar 1 metriek. Dus zicht krijgen op mensen op basis van metrics heeft een hoog Fordisme gehalte. Niemand wordt er blij of beter van behalve de lijnmanager wiens performance review gebaseerd is op het aantal metrics wat hij verzamelt heeft.
Het blijven zinloze metrics zonder de context te weten,en als je de context weet is de metric overbodig.

Hoeveel mails ik stuur kan bij de ene taak betekenen dat ik veel overleg en de klantvraag zo vroeg mogelijk duidelijk heb en bij de volgende taak kan het betekenen dat ik mijn vraag in eerste instantie niet helder stel en daarom vaak extra uitleg moet sturen. Zelfde metric, tegenovergestelde conclusie.

De metric zegt Niets. Over. Productiviteit.
De metric zegt Niets. Over. Productiviteit.
Dat weten jij, ik, zelfs Microsoft. Maar reken maar dat er luie managers gaan zijn die dit gaan meenemen in hun beoordeling omdat het er toch is.
Ik ken ze, jij hebt x tickets opgelost maar pietje hiernaast doet y tickets in de week. Manager vergat even dat pietje syntactische tickets deed en de rest van het team bezig was met de logica.
Slaap lekker....
Werkte een tijdje als externe bij een grote Telecomoperator... op een dag kwam het diensthoofd me vragen om minder tickets per dag op te lossen, omdat het door mijn cijfers leek alsof de interne werknemers niets deden...
Inderdaad het is heel dom.als organisatie om naar metrics mensen te sturen of te beoordelen. Je krijgt namelijk meestal waar je als organisatie op aanstuurt, maar dat is uiteindelijk niet het resultaat wat je wilt hebben.

Ik moet minimaal 20 emails per dag sturen? Even scriptje of macrotje schrijven wat een langere mail opsplitst een meerdere mails. Meer code commits per dag? Prima je commit iedere regel apart waar mogelijk.
" ik weet wel dat alleen metrics inzicht geven in wat er gebeurt" Kun je dat onderbouwen? Welke metrics geven welk inzicht? Bj ons is er een Harrie die alles oplost waar de rest niet uit komt. Productie/metrics: zwaar onder de maat die man. Gauw er uit schoppen maar? Metrics liegen niet. Alleen metrics geven inzicht in wat er gebeurt.
Metrics liegen niet. Alleen metrics geven inzicht in wat er gebeurt.
Moeten ze wel goed ingesteld staan. Anders liegen ze wel of geeft het ieder geval eem vertekend beeld. Zoals in me oude werk lantaarnpalen. Er was 1 persoon die er meet deed als de rest. Wat blijkt: hij deed er alleen een nieuwe lampje in en reed weg. Vaak genoeg kwam er dus een nieuwe melding dat dezelfde lantaarnpaal nog steeds niet werkte. De rest deed het wel netjes met testen of het nu wel werkte en hadden dus veel minder dat iemand er terug voor moest komen.
Maar goed daarom is 1 metric ook niet voldoende en sowieso moet men nog steeds op onderzoek uit als er rariteiten optreden. Metrics zijn eerder voor het detecteren van veranderingen dan voor absolute waarden anyway.
Maar sommige dingen zijn gewoon moeilijk te meten. Stel dat ik een winkel een email stuur met de vraag of er een tv op voorraad is. Nu dat persoon alleen ja sturen. Of ja we hebben de tv op voorraad. Wilt u dat ik er 1 voor u reserveer?. Ik verwacht dat de 2e iets meer kans heeft voor de verkoop. Al zal bij sommige mensen de eerste al genoeg zijn en zou de rest van de getypte letters verspilling van tijd geweest zijn. Sommige dingen zijn gewoon niet te voorspellen. Nu zullen de paar letters 1 mail niet uitmaken maar 100 mails per dag wel.
Metrics geven inzicht in wat er gebeurt. Hoe je die data interpreteert is iets heel anders. Neem het voorbeeld van Joost waar ik op reageerde, als voor jouw team geldt dat email = afleiding en je ziet maand na maand een toename in de aantallen emails die een team verzend dan kun je daar wat mee. Bijvoorbeeld kijken wat er aan de hand is, waarom mensen zo veel tijd met email bezig moeten zijn in plaats van hun werk.

Een andere metric is hoeveel email mensen verzenden buiten werktijd. Just in een tijd waar veel thuisgewerkt wordt en je mensen een beetje tegen zichzelf in bescherming moet nemen om iedereen gezond te houden zou het heel interessant zijn om daar trends in te spotten.
Metrics geven geen inzicht in wat er gebeurt. Het hangt af van je definitie van wat gebeuren is natuurlijk. Maar de stelling "metrics geven inzicht in wat er gebeurt" is pertinent onjuist. Metrics geven halve waarheden en daarmee hele leugens. Nuancering: "kunnen halve waarheden geven en daarmee hele leugens"
Een poosje geleden werkte ik ergens in een toren, daarnaast nog zo'n toren. Toen ging er van alles mis, rook, gedoe, een collega ging maar een beetje collega's helpen die bloedden en zo. Ik heb gewoon doorgewerkt. En mijn metrics waren beter die dag. Ook niets aan gejokt, ik heb gewoon meer productie gedraaid dan hij. Daar is werkelijk niets aan gelogen. Metrics do not lie. edit major typo. :(

[Reactie gewijzigd door theobril op 27 november 2020 23:39]

Nu ben je gewoon rare dingen aan het zeggen. Dit zijn stropopredeneringen en daar doe ik niet aan mee.
Ik zeg je eerlijk dat ik het eerste bedrijf nog moet zien dat met metrics ook maar iets gewonnen heeft. Die heb je niet nodig om te verbeteren. Je loopt er altijd mee achter de feiten aan. Letterlijk. Het is en inspireert ook geen leiderschap. Het motiveert niet. Het is niets anders dan nog meer data zonder context.

Ga je met elkaar in gesprek en kun je binnen teams eerlijk en open spreken met en over elkaar, dan bereik je pas wat. Metrics zijn als de animatie op een familiecamping; je weet dat het kut is, en dat is het ook, maar je gaat toch maar want iedereen op de camping doet het. Vervolgens zit je gemaakt naar elkaar te ja-knikken zoals het hoort totdat het dansje afgelopen is.

Compleet zinloze exercitie.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 november 2020 11:35]

Helaas zitten veel mensen op zulke posities. Dit jaar hier ook mee te maken gehad, ineens ging een manager zich druk maken over onze plaspauzes en of we wel of niet een minuutje te laat terug kwamen van onze middagpauzes en kleine pauzes van max 10min. Dat terwijl het sinds het thuiswerken drukker dan ooit is geworden en we hogere resultaten hebben gehaald dan de jaren er voor. Ach ja, sfeer op de afdeling na de klote, meer dan een kwart van mijn collega's is dit jaar opgestapt. En maar lekker door micromanagen. Ondertussen wel zeuren "ja we kunnen heel moeilijk nieuw personeel vinden". Joh, de ICT wereld is heel klein en je organisatie staat binnen no time negatief te boek. Mag je lekker in de poel van schoolverlaters vissen, want de rest neemt de moeite niet eens bij je te solliciteren.
Inderdaad, op sommige van mijn productiefste dagen heb ik meer code verwijderd dan geschreven :+

Ik vind het een kwalijke ontwikkeling, werkgevers die alles maar moeten kunnen meten qua gedrag van hun werknemers. Als software ontwikkelaar wil ik graag beoordeeld worden op de kwaliteit van wat ik lever en de verantwoordelijkheid die ik neem. Ik kan zelf prima bepalen hoe ik dat doe op een manier die voor mij en mijn team werkt.
Nah, dit lijkt me een MS-je. "Je werkt niet genoeg met onze tools, dus je bent niet productief. Heb je vandaag al een Visio-tekening gemaakt?"
Zal wel functie afhankelijk zijn, afdeling sales en PR gelden andere maatstaven dan iemand die in productie zit.

Maar ik zelf snap de commotie niet echt. Hoe is dat anders dan wat je op een productielijn / fabriek / magazijn ziet? Daar heeft iedereen ook zijn eigen ID en wordt er getraceert wat je quota is icm met de afdeling. Is daar de privacy ook in het geding omdat we zien dat Truus slechter presteert dan Sjon?
Productielijn/fabriek werk is geen werk waar creativiteit voor nodig is, waar dat bij kantoorwerk vaker juist wel nodig is om een (beter) resultaat te bereiken.
Creativiteit kan alleen ontstaan in een situatie waarin je, binnen de kaders van je functie, een bepaalde mate van vrijheid hebt EN voelt. Dit soort monitoringtools werken daarop alleen maar averechts.
Ook bij een productielijn, in een magazijn of een fabriek is creativiteit zeker wel nodig. Vaak zit bij dat soort werk een bepaalde methode of ethiek zo diep ingebakken, dat je af en toe echt wel buiten de doos moet denken om de productiviteit te verhogen.

Persoonlijk vind ik dit soort statistieken wel prettig en ik mis vaak zinvolle statistieken in mijn kantoorbaantjes. Leuk om te zien hoeveel tickets ik heb aangemaakt en hoe lang ik er mee bezig ben geweest, zwaar zinloze info want de ene week is de andere niet. Maar zien hoeveel zinloze tijd ik her en der kwijt ben, kom ik niet achter.

Toen ik nog in de logistiek werkte, kon ik precies zien waar ik slecht presteerde en wat ik beter kon doen. Mooi dat Microsoft een poging doet dit toch inzichtelijk te maken voor kantoorwerk.
De collega die anderen helpt met het oplossen van 'probleempjes' heeft een lage gemeten productiviteit.
Maar de productielijn kan niet zonder hem of haar.
Dat zijn ook zielloze werkplekken inderdaad. Het streven zou moeten zijn om mensvriendelijker werk te creeren, niet alles te laten doorautomatiseren tot vleesrobots.
Je schrijft het al: "wat je quota is" : dat is het doel en dat tel je. Je gaat niet bij de koffieautomaat tellen of ze teveel koffie drinken en of de onderwerpen die daar besproken worden wel passen bij het identiteit van het bedrijf. Je zet een doel (100 stuks per uur) en als dat niet gehaald wordt ga je kijken waarom. De rest van dit soort metrieken is er alleen om leidinggevenden die te weinig te doen hebben consultants in te laten huren om ze gouden productiviteitsbergen te beloven.
Omdat dat simpel te meten is. En onafhankelijk per persoon: elk product dat jij verpakt levert het bedrijf meer geld op. Punt. Geen discussie mogelijk.

Maar bij andere banen licht het moeilijker: wat zegt het aantal Lijnen code / toetsenbord aanslagen/mails nou over hoeveel geld jij het bedrijf oplevert? Misschien kost het het bedrijf alleen maar geld als jij meer LoC probeert te schrijven, omdat je dan slecht onderhoudbare code schrijft. Maar heel weinig LoC kan voor over engineered code zorgen, terwijl je prima dubbel zoveel had kunnen schrijven wat ook perfect leesbaar is, maar dan was je verder met het project.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 27 november 2020 19:01]

Oftewel zoals je zelf al aangeeft zegt een LoC-aantal wel iets als je het combineert met een sample van de code...
In welk geval die geautomatiseerde micromanaging alsnog nutteloos is, want een persoon beoordeeld alsnog hoe goed je het doet, en niet een score
Opgeleverde functionaliteit is veel belangrijker.
Iemand die wat parameters voor pak en beet videocompressie aanpast heeft misschien 100 regels code aangeraakt. Maar dat zijn dan 100 essentiële regels voor het bedrijf.
Impact van een wijziging is veel belangrijker voor een bedrijf, daar zegt LoC niks over. Als je er een "sample van de code" naast legt, kan je net zo goed alleen naar de "sample van de code" kijken want de LoC zegt nogsteeds niks.
LoC is juist een belangrijke metriek om de impact van een wijziging te bepalen, net zoals tijd dat bijv is.

Impact is een loze term als je het niet kan onderbouwen met metrieken als LoC / tijd.
Hier nog een. Ik zet s'ochtends en s'middags een keer outlook aan om te kijken of er nog wat binnen is, daarna gaat outlook weer uit. Teams staat standaard uit, Lync staat wel aan voor berichtjes maar dat is ook niet elke dag. Sommige werkdagen staat mijn werk laptop gewoon uit. Ik doe zeker 98% van wat ik doe op een linux machine die er naast staat, waar geen Office 365 software op staat. Het grootste gedeelte van mijn werkdag vind plaats in vim.
Als jij zo met je werk/opdrachtgever hebt afgesproken dat je werkt, is er toch niets aan het handje? Als je echter in een organisatie zit die anders werkt dan hoe jij nu werkt, dan is het wellicht een goede tool om afspraken na te komen. Denk bv. aan dat er voor gekozen is om Teams te gebruiken als primair communicatie middel en je doet er helemaal niets mee, maar geeft wel aan dat je tig meetings heb gehad. Zit je dan via Zoom te werken waarvan we hebben gezegd dat dit niet meer mocht ivm. security richtlijnen...

Vergeet ook niet dat je organisatie absoluut niet in control is op die Linux machine, niet qua bedrijfsinformatie als security. En maar mensen die klagen dat iemand een USBstick, laptop, hardeschijf heeft laten rondslingeren waar bedrijfsdata op staat, misschien zelfs wel persoonsdata...
Manager: doe 80 analyse per week
Medewerker: dat kan, maar alleen op een linux bak met grep awk python R julia en oh ja , een onmisbare tool uit de oude doos...perl
Manager:watte? We hebben alleen een dichtgetimmerde win7 laptop voor je.
Medewerker: zucht...slingert privé laptop aan.......

Helaas....dit verhaal kwam ik tegen bij een klant....
Medewerker heeft nu een nette Linux bak, gemanaged door een systeembeheer dat blij was eens iets anders te doen. Desbetreffende manager heeft nu een nieuwe functie WZ... bij UWV
Die ongein kan ik ook zeker! Aan de andere kant ook de verhalen van iemand die opeens 'gesnapt' werd met een hele berg data op zijn persoonlijke laptop omdat die werklaptop zo ruk was! Ook die persoon zit bij het UWV en zal meer moeite hebben aan de bak te komen dan die manager... Of nog erger, in de media bekent werd dat er een laptop/usb is gaan rondslingeren met data die daar niet op had mogen staan. Of een malware infectie met heel veel (reputatie) schade.

Als een organisatie strenge beveiliging nodig heeft ivm. verantwoordelijkheden (denk aan persoonsgegevens, denk aan financiële data, onderzoek, etc.) dan dient iedereen zich daaraan te houden. Dat betekend niet dat iemand opeens niets meer kan of zo, de organisatie had ook gewoon VM software kunnen goedkeuren/deployen op die W7 bak waarop de medewerker prima Linux had kunnen draaien, zonder bv. netwerkverbindingen/internet. Sure, dat is niet zo makkelijk als met netwerkverbindingen/internet, maar dat had prima kunnen werken totdat ze Linux wel/niet hadden adopteert.

Als aan de andere kant de organisatie besluit dat dit niet een pad is dat ze willen bewandelen, dan moet die medewerker een andere oplossing bedenken die wel werkt op W7 (en trust me die is er wel) of gewoon op zoek naar iemand die het wel kan binnen de bestaande omgeving.
Je hebt ook zoiets als creatieve input he, werk op kantoor is niet alleen maar mailtjes beantwoorden en team meetings bijwonen, dit is erg lastig te meten. Maar als je wordt gewaardeerd door je collega's zeg dit vaak al genoeg. Alleen naar cijfertjes kijken zegt niet zoveel over de daadwerkelijke productiviteit.
Waarom zou een bedrijf minder controle hebben op een linux machine dan een windows machine?
Nee hoor. Jij maakt gewoon een script dat per uur duizend mails verstuurt en je ziet je productiviteitsscore door het dak gaan :+
En dat script mentioned ook direct iedereen, en voilla, "most productive worker of the month!"
Ik denk (hoop!) dat de meeste leidinggevenden emails sturen juist niet als productief zien.
Paar mailto scriptjes in een automated task moet dan wel te doen zijn toch? :o
Dat de hoeveelheid chatberichten van invloed is, staat letterlijk in het artikel. Ik ben het eens met de stelling dat het nog maar de vraag is of dat een goed teken is van productiviteit. Even de telefoon pakken en een probleem bespreken is vaak vele malen productiever.
Mara met die 'productiviteits'meting kan MS wel 'bewijzen' dat hun tool mensen productiever maakt.
"Kijk, hij zegt het zelf".
Als ik een werkgever zou hebben die zijn werknemers beoordeelt aan de hand van deze score dan zou ik een scriptje schrijven wat automatisch de "juiste" acties uitvoert om m'n score op te krikken. Dat zou ik dan laten draaien tijdens de lunchpauze.

En dan zou ik een schouderklopje krijgen van de baas omdat ik zo productief ben 8)7

Misschien heeft Microsoft het niet bedoeld als tool om medewerkers te micro-managen, maar ik vind het dan toch ook weer gek dat niemand bij Microsoft aan dit soort mogelijke consequenties heeft gedacht toen ze dit tool inbouwden.
Over het algemeen zijn het niet de werkgevers die dit doen, maar individuele managers/hoofden binnen een organisatie die niet begrijpen wat deze cijfers inhouden. Alweer bijna 20 jaar geleden werd ik op het matje geroepen door het hoofd van IT, bleek dat ik teveel aan het internetten was. Wel 38 uur! Wat ik heel vreemd vond aangezien ik die periode slechts 27 uur per week werkte. Naast dat ik hem heel duidelijk heb gemaakt dat hij zijn personeel hier niet op aan mocht spreken op deze manier van Internet monitoring (daar ook netjes de toen geldende regels voor aangeleverd), ook eens even laten zien hoe slecht die applicatie wel niet werkte. Voor elk tabblad wat minimized was ging er een teller lopen die ook nog eens inconsistent was. Hierna ook nooit meer hier iets over gehoord, zeker niet gezien veel van de websites werden geraadpleegd voor de 'zaak'.
Lekker micromanagen noemen ze dat. Stop nou eens met dat eeuwige controleren, geef mensen vrijheid en vertrouwen en kijk naar resultaten en waarde die ze toevoegen aan je bedrijf in plaats van keihard te meten op mailtjes en chatberichten. Ik zou als bedrijf juist afwillen van die hele mailcultuur. Veel te inefficiënt.
Hoe lang heb jij werk ervaring? Heb je bij meer dan een bedrijf gewerkt en met meer dan een kleine set collegae? Als we allemaal zo zouden omgaan met security en werk processen dan zouden we waarschijnlijk in een Mad Max toekomst leven... Trust, but verify!
Anoniem: 63072
@jj7127 november 2020 17:10
Nee, ik doe gewoon mijn werk. Als mijn werkgever begint te zeiken over die score dan heeft hij de keuze: Uitzetten die onzin en normaal gaan beoordelen of hij kan op zoek naar een nieuwe medewerker.

(Kan ik makkelijk zeggen, werk in een sector en functie met een chronisch tekort, als ik weg ga heeft hij geen nieuwe werknemer maar een langdurige vacature. Ik weet dat het niet voor iedereen een optie is)

En beroerd zal mijn score zeker zijn. Naast Visual Studio was Excel mijn meest gebruikte applicatie. Maar ik heb vrijwel alles geautomatiseerd met Python scripts en als ik wat nieuws moet doen heb ik het ook vaak sneller gedaan met een nieuw script dan handmatiug in Excel. Excel zal wel niet vinden dat ik erg productief ben als ik alleen maar files open om te controleren en evt wat opmaak aan te passen :)
Laat me raden: je bent programmeur
Anoniem: 63072
@dec0de27 november 2020 22:30
Niet primair, domain expert is en betere omschrijving. Ik kan als programmeur buiten mijn kennis gebied wel aan de slag, maar dan moet ik echt wel wat salaris inleveren.
Tja, en zo 'dwingt' MS je om meet in excel te doen. Ga maar VBA leren. Dan scoor je wel en krijg je wel een goede boordeling.
Nah ja, gelukkig zijn bij ons op het bedrijf de beoordelingen geschrapt.
Misschien heeft Microsoft het niet bedoeld als tool om medewerkers te micro-managen
Waarvoor anders kan je dit gebruiken dan!?
Ik kan me voorstellen dat je met meer data, zoals "we hebben 2x zo veel mails moeten sturen deze maand", je prima even een meeting kan hebben om met het team te overleggen wat er is veranderd. Waarom is dit en dat zo enorm veranderd? Wat kunnen we doen om dit te fixen? Heeft dit effect op onze productiviteit?

Maar daar houdt het dan ook wel op.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 27 november 2020 17:55]

Om communicatie en productiviteit binnen je bedrijf in kaart te brengen..
Dit is niet iets nieuws, Microsoft (en anderen) houden al jaren precies bij wat je allemaal doet. Dit doen ze om hun eigen producten te verbeteren maar nu geven ze dus ook de werkgever inzicht in deze cijfers.
Ze gaven voorheen de eindgebruiker al direct inzicht in deze gegevens (bv. hoe vaak vergader je en met wie). Daaruit komen aanbevelingen zoals: Ga 1 uur per week bij elkaar zitten in plaats van 3x per week een kwartier, stel stilte uren in om niet steeds door email lastig te worden gevallen of deze persoon in je organisatie deelt veel van dezelfde taken dus misschien moet je eens samenwerken.

Als je het echt wil inzien dan moet je deze video even bekijken:
Microsoft Productivity Score | Measure organization productivity via Microsoft 365 admin center

Het is allemaal heel erg grijs gebied en MS gaat hier nu zwaar overheen. Je organisatie wordt direct met een score beoordeelt en men heeft zelfs een 'peer benchmark' score waar je mee wordt vergeleken.

Uiteindelijk is het idee denk ik niet verkeerd: productiviteit verhogen.. vragen die je met deze gegevens kunt beantwoorden zijn:
Welke afdelingen werken op een moderne manier (en wie heeft blijkbaar nog meer training nodig).
Maken medewerkers wel goed gebruik van alle (Office 365) mogelijkheden. Gebruiken ze de moderne werkplek op een correcte manier.
Welke personen helpen actief collega's met een moderne werkwijze (dit creëert zogenaamde evangelist, promoters van de moderne werkplek).
Welke afdelingen communiceren met elkaar (en welke afdelingen / teams niet).

Voor een werkgever is deze informatie goud waard maar deze informatie kan natuurlijk ook erg makkelijk misbruikt worden. Vooral ouderwetse bedrijven waar werknemers in januari nog iedere dag in moest klokken en nu thuiswerken, zijn hier naar op zoek. Ze vertrouwen hun personeel niet en soms met goede reden... Maar dat is nog geen reden voor deze groote privacy inbreuk...

Haat Microsoft hier trouwens niet teveel voor, ieder platform doet dit (al jaren). Dit is enkel de eerste keer dat mensen deze data (overzichtelijk) te zien krijgen.
Met een paar collega's automatische mail conversaties inplannen. Iedere dag 5 mails met mention naar jou, als jij er vijf terugdoet...
En dan wordt dat ontdekt en kun je naar het UWV. Begin een eigen bedrijf en doe wat met je scriptjes. Kun je veel meer mee verdienen dan voor een baas werken.
Zo makkelijk is dat helemaal niet, zowel het ontslagen worden als je eigen bedrijf beginnen. Je baas zal je misschien vragen het uit te schakelen, maar het lijkt me zeker geen geldige reden om direct ontslagen te worden, want die tool is lang niet precies genoeg om relevant te zijn als management metric.
Je eigen bedrijf beginnen omdat je dit soort scriptjes kan schrijven is ook helemaal niet slim, want de klanten die naar scriptjes zoeken komen echt niet zomaar aan vliegen
Ik schrijf al tien jaar scriptjes vanuit mijn eigen bedrijf. Kan prima en verdient veel beter dan werken voor een baas.
Dan ben ik toch benieuwd. Ik werk al 10-15 jaar in development, maar heb het altijd onmogelijk gevonden om de scriptjes die ik schrijf te verkopen. Zo nu en dan wel wat handigs (zoals omzetten van rare bestandsformaten zodat vertalers ze in hun software in kunnen lezen) dat ik dan een keer of 3 kan verkopen voor een verwaarloosbaar bedrag, maar voor het echte geld zit ik toch meteen weer in volledige software in plaats van scriptjes.

Daar buiten, ZZP werken is ook niet alles, veel mensen zitten goed in loondienst en willen de extra stress en onzekerheid helemaal niet, dus zij zouden echt heel veel meer moeten verdienen wil het de moeite waard zijn
Wat dacht je van een scriptje die willekeurig berichtjes maakt met je baas als mention? Iedere minuut 8 uur lang.
De Productivity Score is geen werkmonitortool. Het helpt om nieuwe manieren te ontdekken om te werken en samen te werken
De naam suggereert imho dat het productiviteit "scored", als het doel is zoals gezegd wordt is naam verkeerd, dan is meer iets in de richting van "Collaboration Score" of "Collaboration Efficiency Score".

In concept is het natuurlijk leuk, want je kunt zien hoe efficiënt je medewerkers gebruik maken van die nieuw aangeschafte M365 diensten. Ik vind het wel ernstig dat je dit op persoon niveau terug schijnt te kunnen zien. Ik zou graag wat anoniemer zien, bijv. per "team" zien hoeveel mensen actief deelnemen (maar niet wie). De score kan bovendien alleen naar M365 diensten kijken, dus als ik de hele dag meldingen loopt te kloppen in een TOPDesk bijv. kan het zomaar zijn dat ik een lage score krijg. Het zegt dus eigenlijk te weinig over de overall productiviteit.

Wat vinden ze van Microsoft Defender ATP dan? Een jaartje geleden mee getest...maar die logt (op Windows) werkelijk alles wat je op het apparaat doet. Zoals bijv. welke websites je bezoekt (ook in-por--ehm--private mode van zowel Edge als FireFox, andere browser vast ook maar niet getest).

[Reactie gewijzigd door MrR0b3rt op 27 november 2020 16:35]

Meer details waar op een tenant naar verwezen wordt voor het inschakelen hiervan:
https://docs.microsoft.co...score?view=o365-worldwide
https://privacy.microsoft...sedeveloperproductsmodule

Hieronder welke rollen je zou willen laten auditen of die toegang voor hen wel nodig is, als je dit hele productivity verhaal uberhaupt al zou willen inschakelen op je tenant natuurlijk.

To view the Productivity Score for your organization, you must have of one of the following roles:
Global admin
Exchange admins
SharePoint admin
Skype for Business admin
Teams admin
Global Reader
Reports Reader
Probleem is, of in ieder gebal was, dat het automatisch was aangezet door Microsoft. En dat ze alle medewerkers een mail stuurde met de statistieken er in. Zonder afmeld / unsubscribe link of niks.
Deze week mij opgevallen dat er nu wel een afmeld link in stond.
Is het dan wel achterliggend actief misschien, maar enkel op persoonlijke basis? Dat de werkgever / IT beheerders de gegevens nog niet kunnen inzien, enkel de persoon zelf, totdat een beheerder in de admin portal toestemming geeft om die functies volledig te activeren op de tenant? Interessant verhaal dit zo.
Volgensmij worden er heel veel aannamens gedaan hier op basis van het nieuws artikel en twitter ipv onderzoek naar wat er echt geintroduceerd is. Met productiviteit word bedoelt zijn mijn medewerkers bekend met alle functionaliteit waar ik als bedrijf voor betaal zodat ze als ze willen makkelijker kunnen werken.

Source: https://www.microsoft.com...osoft-productivity-score/

Feit1: het is een hoe gebruikt men O365 tool
Using the insights Productivity Score provides, we can also help you improve experiences over time by recognizing and proactively addressing issues so you can derive more value from your investment. Productivity Score identifies areas where you can offer people training to learn how to use the tools to their fullest capacity
We get it, and we are committed to privacy as a fundamental element of Productivity Score. Let me be clear: Productivity Score is not a work monitoring tool. Productivity Score is about discovering new ways of working, providing your people with great collaboration and technology experiences
Feit2: De data kan je anoniem of compleet zonder users gebruiken:
We also give you controls so you can anonymize the user info or even remove it
Cherry op de pie: Case study van een bedrijf
Tevens is dit al jaren zo in O365 dat je in kunt zien hoe je werk gedrag is in delve en myanalytics en werden er altijd al adviezen gegeven dit is nu een V2 daarvan.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 27 november 2020 23:59]

Er is wel degelijk een verschil. Deze informatie was voorheen beperkt tot de gebruiker zelf (MyAnalytics) of systeembeheer (complexe logs en datamining is moeilijk). Nu krijgt echter je werkgever direct toegang tot deze data, netjes gesommeerd in niet-technische rapporten.

Ik vind de reactie ook een beetje overdreven gezien deze informatie natuurlijk al jaren verzameld wordt (ver voordat we clouds hadden). Het is echter nu in laagdrempelige vorm beschikbaar voor werkgevers en dat maakt het wel erg eng (en tegen privacy wetgeving).
Je hebt altijd deze data al gehad zelfs onprem alleen moest je er toen zelf een tool voor schrijven.

Permissie verschil is ook net zo veel onzin als het verschil tussen wat je uiteindelijk met deze data gaat doen, goed gebruiken en positief productie toevoegen door training of slecht gebruiken en werknemers op hun gedrag afrekenen.

privacy wetgeving is ook een beetje vaag volgens hun beschrijving zou een call log systeem al een productiviteits systeem kunnen zijn en dan dus verboden zijn, men kan immers meten of je wel voldoende calls per dag afsluit.
Een productiviteitsscore vind ik wel heel ver gaan, maar het valt mij tijdens werk wel op dat altijd dezelfde medewerkers binnen ons team op afwezig staan. Dan vraag ik me wel af wat diegene aan het doen zijn? Ons team werkt namelijk volledig digitaal en er zijn geen werkzaamheden die zonder laptop doet.

Dus een soort van aanwezigheidsscore zou ik helemaal niet zo gek vinden om te hebben (en dan bedoel ik puur hoelang iemand op afwezig staat in Teams tijdens een normale werkdag). Dat is toch niet heel gek om te hebben? En dan geen specifieke score maar gewoon in categorieën met een indicatie. Ik vind dat als je thuiswerkt wel in bepaalde mate bereikbaar moet zijn voor je collega's (op kantoor ben je toch ook niet tussendoor zomaar een uur pleitte zonder werkgerelatered te zijn? Uiteraard wel met voldoende
ruimte om even kleine tussendoor dingen te doen).

Dat gezegd hebben, als we het over productiviteit willen hebben dan is Teams absoluut niet de communicatietool. Ik word bijv. nog steeds lastig gevallen door een flikkerende Teams als ik meldingen krijg, terwijl mijn status op "Niet Storen" staat. Om nog te zwijgen over de traagheid (schijnt verschillend per bedrijf te zijn) en het ontbreken van de quote functie (ja, de > ken k). Maar met name het stukje notificatie/meldingen beheer zou veel uitgebreider moeten kunnen.
Dit is toch pot verwijt ketel?

Jij wil niet gestoord worden, dus zet je Teams op niet storen, maar als anderen op afwezig staan, dan is dat "niet bereikbaar"? Al eens gedacht om die mensen gewoon te bellen? Ik pas m'n status in Teams ook wel eens aan als ik gewoon wil doorwerken. En ik stuur gewoon berichten naar mensen die op bezet staan. Lekker boeiend, je kunt antwoord geven wanneer je wil, want het is toch geen fysieke meeting.
Dit is toch pot verwijt ketel?

Jij wil niet gestoord worden, dus zet je Teams op niet storen, maar als anderen op afwezig staan, dan is dat "niet bereikbaar"? Al eens gedacht om die mensen gewoon te bellen? Ik pas m'n status in Teams ook wel eens aan als ik gewoon wil doorwerken. En ik stuur gewoon berichten naar mensen die op bezet staan. Lekker boeiend, je kunt antwoord geven wanneer je wil, want het is toch geen fysieke meeting.
Er zit een groot verschil in of jouw status op Teams op "Afwezig" of op "Niet Storen" staat. Afwezig zit je niet op je werkplek, bij Niet Storen ben je wel aan het werk, maar kan of wil je niet lastiggevallen worden.

Maargoed wellicht dat het ze de statussen bij jouw werk anders interpreteren dan bij mij.
Maar wat voor waarde heeft "niet storen"? Verwacht je dan dat mensen gaan wachten met mail of chats sturen todat jij uit je meeting komt?
Maar wat voor waarde heeft "niet storen"? Verwacht je dan dat mensen gaan wachten met mail of chats sturen todat jij uit je meeting komt?
Wellicht dat ik het verkeerd verwoord, maar ik krijg het idee dat men niet helemaal snapt wat ik precies bedoel.

Ik verwacht dat het doet wat het zegt dat het is. Oftewel geen meldingen krijgen van berichten. Ik vind het niet erg als iemand mij een berichtje tijdens "Niet Storen" naar mij stuur, maar ik wil gewoon hiervan geen melding ontvangen en dat mijn Teams vervolgens blijft knipperen in mijn taakbalk totdat ik erop klik. En dat laatste doet het dus wel bij mij als ik op Niet Storen sta.
Als ik me niet vergis was de “niet storen” functie bij Skype for Business ook nog echt niet storen: indien iemand je een bericht wou sturen en je stond op “niet storen” kwamen de berichten ook effectief niet door...
Bij Teams is het alleen “maar” de status melding
Ik zet communicatiekanalen zoals teams/email uit als ik meer productiviteit wil hebben. Is het urgent? Bel of whatsapp. Daarnaast heb ik Teams op een losse PC staan naast mijn werkstation die standaard niet aanstaat. Die score geeft dan een heel vertekend beeld.
Fantastisch, fake productiviteit.
De hele dag op teams rondhangen en alles liken, kan ik mooi aan de baas laten zien dat mijn score heel hoog is :+.
vergeet niet iedereen te taggen als je koffie gaat halen, mooie "samenwerking" score
Hier alvast een implementatie ter inspiratie. Hier is jouw rating. :+

Achtergrondartikeltje.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 november 2020 16:44]

Gewoon een bot voor schrijven en lekker naar de kroeg een museum.
Als je scores op zo'n manier bepaald worden dan gaan werknemers automatisch meer doen alsof ze productief zijn. Iedereen kent wel collega's die uitblinken in veel e-mails sturen, pochen over back-to-back meetings of lang praten over hun werk op standups om maar te laten zien dat ze met veel dingen bezig zijn. Helaas zegt dit vaak weinig over de echte output. Iedereen werkt op een andere manier en onproductieve medewerkers vallen altijd wel door de mand op één of andere manier.

Natuurlijk zijn er types van jobs waarbij de output wel beter kan meten maar het lijkt me sterk dat je dit dan met een generiek office 365 dashboard gaat kunnen doen. En dan nog moet je voorzichtig zijn met je metrics. Zo kan je in een callcenter wel gaan bijhouden hoeveel calls je doet per uur maar dat zegt dan nog niets over de kwaliteit van je werk en je loopt dan het risico dat mensen gaan focussen op die ene metric.
Ja, want ik krijg altijd zo'n warm gevoel wanneer ik iemand van een callcenter aan de lijn heb, of weer eens de externe IT helpdesk nodig heb, en voel me ook elke keer echt goed begrepen en geholpen!
/sarcasme
Dat ligt aan wie je aan de lijn hebt, maar ook aan je eigen houding. It takes two to tango call.
Zelfs die van microsoft vragen vriendelijk en beleefd of je de enquête na afloop van een support gesprek netjes wilt invullen. Zij zijn namelijk wel degelijk afhankelijke van de resultaten van die enquêtes. Daarmee heb ik ook zo mijn gedachten bij deze score....
Gevolg. dat de support medewerker bijna smeekt om een goede score te geven.
Ja minimaal een 8 ofzo want de rest is onvoldoende. Rare amerikanen
Het zou handiger zijn als er een gemiddelde score uit zou komen van over de hele organisatie. Dan heb je een beeld hoe 'handig' je werknemers zijn met de tools en of er organisatiebrede workshops nodig zijn. Of als de organisatie heel groot is zou je het in brokken kunnen delen van honderden/duizenden werknemers.

Individueel gaat wel erg ver..... krijg je ook rare functioneringsgesprekken van 8)7
"Je hebt weinig gechat met collega's en bent weinig betrokken geweest bij meetings."

"Klopt, ik heb gewerkt."
"Zo worden de scores alleen berekend over een periode van 28 dagen."
Oh nee, ok, dan is het goed.
Beetje jammer als daar net je vakantie in valt. Kom je terug kun je gelijk op gesprek komen :X
We zien dat je tijdens je vakantie zoiets 200 e-mails hebt weggewerkt, 9 Teams calls en 3 vergaderingen hebt gedaan. We waarderen je inzet en betrokkenheid oprecht, maar probeer de volgende keer er echt even wat meer tussenuit te gaan. Dat is echt heel gezond voor je. Hoe dan ook fijn dat je er weer bent topper en toch een fijne vakantie hebt gehad, we gaan er samen weer tegenaan! ;)
Bij een vorige werkgever, zetten we de mogelijkheid om in te loggen op de systemen uit, bij bepaalde collega's.
Omdat wij wisten dat die collega zijn werk niet kon los laten en we echt wilde dat die eens vakantie nam.
Ik ken natuurlijk jullie situatie niet, maar klinkt meer als dat jullie een break van je collega wilden, :) . Een van de voordelen van de digitale wereld is dat je ook op afstand dingen kunt doen. Waar men vroeger niet op vakantie kon omdat er bepaalde werkzaamheden gedaan moesten worden waarbij je fysiek op kantoor moest zijn kan je nu prima 'weg' zijn en op afstand de zaken aansturen.
Dat is wel degelijk relevant, omdat het niet gebruikt kan worden om te kijken of je op een bepaald moment wel achter je computer zit.
Nee, daar kunnen we Microsoft Defender voor gebruiken...
<sarcasm>
dat past wel heel goed in het technologie gigant bedrijfsmodel, een beetje algemene basissurveillance zit bij de enterprise versie van je product Office365 inbegrepen. Maar wil je écht bij de mensen tussen de oren kruipen, dan moet je een extra licentie of complete suite afnemen bij ze :+
</sarcasm>

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 27 november 2020 17:02]

Alsof een manager niet zelf de scores kan bijhouden in excel over een langere periode.
In die screenshot ook die "emails outside office hours" :') ik zit soms om 4 uur al te werken met die corona, ik ga hoog scoren... wat een achterlijke ontwikkeling... beklemmend.
Het is meer bedoeld om je juist erop te wijzen dat buiten je reguliere uren werkt en je misschien meer moet denken aan je work life balance. Daarnaast heeft je manager ook geen toegang tot deze data, alleen jij.
Ik ben soms behoorlijk productief rond 5 uur ‘s nachts. Heerlijk ff doorwerken tot 8 uur, dan hond uitlaten, uitgebreid ontbijten met kids en vrouw, lekkere boswandeling rond 11, nog ff werken en om 16:00 de keuken in voor een uitgebreid dinner. Daarna vroeg naar bed. Lockdown kan soms best lekker zijn
Misschien dat work-life balance voor iedereen anders is. Je hebt werken om te leven en leven om te werken. Er zijn prioriteiten op het werk en privé. Denk eens terug aan de tijd dat je van 9 tot 5 op kantoor zat en als je dan een tandarts afspraak had of een tien-minuten gesprek op de basisschool, dan moest je dat qua tijd en logistiek helemaal plannen. Ik heb nu al jaren een 'laptop+mobiel'-baan en die geeft mij de vrijheid om werk en privé niet alleen te scheiden maar ook te combineren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee