Xiaomi presenteert in China smartphone met 108-megapixelcamera voor 205 euro

De Chinese fabrikant Xiaomi heeft in eigen land de Redmi Note 9 Pro 5G gepresenteerd, een smartphone met 6,67"-lcd met 120Hz-verversingsnelheid, 5G-ondersteuning en een primaire 108-megapixelcamera.

Xiaomi Redmi Note 9 pro 5G, november 2020De Redmi Note 9 Pro 5G is een totaal andere telefoon dan de Redmi Note 9 Pro, die een half jaar geleden in Nederland uitkwam. De 5G-versie heeft een Samsung HM2-camera met een 108-megapixelsensor die de informatie uit negen pixels samenvoegt voor één pixel op een 12-megapixelfoto. De sensor is rond 57 vierkante millimeter groot, tegenover de 69 vierkante millimeter van de sensor van telefoons zoals de Samsung Galaxy S20 Ultra en Xiaomi's eigen Mi Note 10.

Die kleinere sensor komt doordat de HM2 kleinere pixels heeft: 0,7 micron. De resolutie is 12.000x9000 beeldpunten. Xiaomi heeft daar een f/1.75-lens voor gedaan. Het toestel heeft daarnaast een camera met ultragroothoeklens van 8 megapixel en twee kleine 2-megapixelsensors voor macrofotografie die helpen met het bepalen van diepte voor portretfoto's.

De Redmi Note 9 Pro 5G heeft een 6,67"-lcd met 120Hz-verversingssnelheid. Het scherm heeft een beeldverhouding van 20:9 en een resolutie van 2400x1080 pixels, waardoor het een display is van 15,5x7cm met een oppervlakte van 107 vierkante centimeter. De soc is een Qualcomm Snapdragon 750G met X52-modem, een 8nm-soc met Adreno 619-gpu. Xiaomi doet daar minimaal 6GB geheugen bij en minimaal 128GB UFS 2.2-opslag.

Behalve de Note 9 Pro 5G zijn er ook een Note 9 5G en een nieuwe Note 9 4G, goedkopere toestellen voor de Chinese markt. De Note 9 Pro 5G komt uit voor 1599 yuan, omgerekend momenteel ongeveer 205 euro. Of en wanneer het toestel in Nederland verschijnt en onder welke naam het dan zou zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-11-2020 • 14:49

95 Linkedin Whatsapp

Reacties (95)

95
93
54
10
0
31
Wijzig sortering
Wanneer je denkt dat Xiaomi een kleine bom in smartphoneland laten exploderen met de Poco X3, doen ze het enkele maanden later gewoon weer _/-\o_ .

[Reactie gewijzigd door Jvann op 27 november 2020 18:06]

Volgend jaar zitten we denk ik op 7+ inch, best jammer, voor mij is 6.5 inch toch wel de max, groter zie ik geen meerwaarde meer in.
En niet alleen dat, je ziet dat de focus de laatste jaren voor (bijna alle) leveranciers 'm meer zit in de camera's i.p.v. andere toffe features waar wij als consument meerwaarde uit halen.
De verbeterde camera's in het laag/midden segment is juist iets waar ik weer wel over te spreken ben, ook de performance van toestellen rond de 200 euro is gewoon heel goed te noemen tegenwoordig, alleen dat ze elk jaar een stukje groter worden vind ik een minder leuke ontwikkeling, straks hebben we onder de 7 inch geen eens midden segment toestellen meer, alleen maar ultra budget, net als je nu ziet met alles onder de 6 inch.
Idd, m'n ZUK Z2 Pro met 5.2 inch vind ik nog nét te gebruiken met 1 hand, maar alles daarboven wordt wat onhandig. Lang geleden had ik een ThL W7+ met 5.7 inch (toen de mainstream merken als grootste 4.5 inch hadden, m'n collega's keken zich de ogen uit hun kassen lol), dat ging ook maar ik moest met m'n pink zware hefbewegingen doen om te voorkomen dat m'n telefoon op de grond donderde :)
Ik had de eerste Samsung Note. Deze was toen 5,7" Iedereen lachte me uit omdat dat ding zo groot was. Enige referentie was de HTC HD2 met 4,7" Dat was toen de ongeveer de benchmark.
Nu is 6" ongeveer het kleinste wat je kan krijgen.
Ik ben met je eens dat 7" echt wel de grens is voor een telefoon.
Maar ook die grens zal binnenkort wel overschreden worden....
Ik vind het wel heel makkelijk om te doen alsof consumenten geen meerwaarde uit camera's halen. In een tijd waarin Tiktok, Instagram en Snapchat zo groot zijn, kan je denk ik niet meer ontkennen dat de kwaliteit van de camera geen meerwaarde heeft voor de consument.
De meerwaarde zit hem niet in maar meer megapixels er tegenaan gooien. De gemiddelde FF dlsr zit tussen de 24 en 48 megapixel en dat is meer dan genoeg. De lichtopbrengst per pixel is om te janken in dit soort toestellen en zorgt dus uiteindelijk weer voor minder goede foto's met meer ruis.
Pixel binning kom je al ver mee, ik vind 108MP dan ook idd marketing omdat alleen de kwaliteit van het glas al voor genoeg blur zorgt dat 108MP effectief nooit behaald kan worden.

Waar het wel goed voor is dat 108MP effectief 27MP kan worden, hierdoor heb je minder last van moiré en is toch je SNR hoog genoeg om een scherpe afbeelding te verkrijgen met weinig noise.

Gezien de sensoren in deze telefoons vaak een stuk groter zijn krijg je wanneer ze gecombineerd worden een best wel noemenswaardige grote per "pixel"

[Reactie gewijzigd door smiba op 27 november 2020 15:33]

Weet niet of deze sensor het doet, maar sommige van die hoge resolutie sensors kunnen ook verschillende belichtingstijden per pixel instellen. Op die manier heb je meer detail over voor HDR achteraf zodat de lucht niet overbelicht is en tegelijkertijd de voorgrond toch licht genoeg is.

Je kan verder achteraf nog bekijken of de langere sluitertijd voor teveel beweging heeft gezorgd en in dat geval ervoor kiezen de pixels met kortere belichtingstijd te gebruiken. Je hebt dan wel iets meer ruis, maar ten minste geen bewogen foto.

[Reactie gewijzigd door Adion op 27 november 2020 17:15]

Leuk die 108MP voor de main camera, maar die andere camera's zijn vaak waardeloos. Ik zie liever dat alle camera's gewoon A) beter sensor B)ingebouwde stabilisatie (zoals de Iphone 12 Pro heeft) over alle camera's heen. Waarom de moeite doen om een 5mp macro camera erin te zetten bijvoorbeeld? Zet er dan tenminste 3 goede camera's in en niet 5 waardeloze waarvan 1 108mp heeft..
Die hoge aantallen megapixels in budgettoestellen zijn pure marketing. En het werkt, want ze halen er aan de andere kant van de planeet het 'nieuws' mee.
Dat was eens waar met de vorige megapixel race. Tegenwoordig ben ik het daar niet meer mee eens. Het sensorformaat is enorm toegenomen De grootste smartphone sensoren komen nu redelijk mee met de betere compact camera's. Vroeger was dat totaal anders. Daarnaast, 108 MP met een Nona bayer levert gewoon weer 12MP op, maar die 9 pixels van (ik gok) 0.8 Um leveren bij elkaar toch een formaat van 2.4 Um per pixel. Dat is veel groter dan de meeste andere sensoren. Zelf zie ik ook liever iets van 48 MP met 1.2Um (wat netto weer leidt tot 2.4Um pixels).

Waar je vroeger een sensor op vergelijkbaar formaat in meer pixels verdeelde, worden dit keer de sensors zelf ook groter. En zoals veel mensen zeggen: een grotere sensor is meer licht.

PS. Sorry, ik weet niet waar het micro- symbool op m'n toetsenbord zit. Vergeef me :-)

Edit: Excuses, ik zie net dat de pixels 0.7 Um worden, dus met een nona bayer zit je op 2.1 Um, niet 2.4, Alsnog flinke pixels en een flinke sensor.

[Reactie gewijzigd door Dynion op 28 november 2020 00:17]

En dan heb je nog het feit dat zowel Instagram als Snapchat een beroerde implementatie van camera aansturing hebben op Android. TikTok weet ik dan niet. Maar zolang Snapchat en Instagram hun app niet goed in orde hebben op Android, maakt de betere camera ook niet zoveel uit.
Pixel binning bestaat nu toch al ruim een aantal jaar. Vreemd dat nog steeds niet bij iedereen bekend is, al helemaal op een site zoals deze. Elke keer opnieuw lees ik zo'n comment :)

Xiaomi heeft al verschillende generaties sensoren met deze techniek gebruikt. Ik gebruik nog de 48MP versie en die geeft scherpte en detail op de finale 12MP foto, met veel of weinig licht. Uiteraard met de GCAM.

Pixel binning + intelligente HDR zorgt eigenlijk voor instant foto's die beter zijn dan de doorsnee jpeg foto uit een fullframe camera, tenzij je bij die laatste bracketing gaat toepassen, je statief meebrengt en nog wat gaat editen (thuis dan). Vooral in deze tijden met kerstverlichting en donkere avonden en hoge contrasten, zie je dat die smartphone techniek geniaal is. Waar je voor hetzelfde resultaat nog een setje Photoshop moet doen met een mirrorless of dslr, heb je het nu onmiddellijk op je scherm.

edit: snel een artikel met een voorbeeld. Let vooral op de lucht en andere highlights.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 29 november 2020 11:27]

Want gecomprimeerde filmpjes en foto's op sociale media hebben goede camera's nodig? We zijn geen 4K HDR film aan het maken toch?
Als je iets comprimeert wat met een aardappel is gefilmd ziet er altijd uit als slechte Japanse porno.
Vind je dat de camera nu wel of geen meerwaarde heeft? Je gebruikt een dubbele ontkenning. Niet ontkennen dat het geen meerwaarde heeft = erkennen dat het geen meerwaarde heeft.
Zolang mensen massaal nieuwe telefoons blijven kopen omdat er betere camera's in zitten, is de boodschap naar de leveranciers dus dat die camera's blijkbaar meerwaarde voor consumenten leveren. En voor een hoop consumenten geldt nog steeds dat ze 'meer megapixels = beter' denken.

[Reactie gewijzigd door epoman op 27 november 2020 15:23]

De enige reden waarom het ik mijn telefoon nog zou upgraden is om de camera. Ik denk dat veel mensen aan mijn zijde staan.
Vergeet de batterij niet, voor mij geld een Betere camera + betere batterij + security updates
Als dan al die mensen dan ook eens echt foto's zouden gaan maken zou het leuk zijn. Nu is het vooral verspilling van data
Waarom? Gelukkig heeft niet iedereen ambitie om fotograaf te worden.
Foto's die ik voor mezelf maak met de telefoon moeten er gewoon zo goed mogelijk uit zien, waarom zou dit verspilling van data zijn?
Prima, maar hou ze voor jezelf. De meeste van wat je ziet is echt zooi.

Het was voor mij 1 van de redenen om de (a?)sociale media er uit te trappen. Weer een foto van een glas drank of een leuk samenzijn met 20vrienden.
Camera is voor mij de grootste reden om te upgraden. Elke foto die ik neem is vanaf het moment dat ik upgrade beter. Met de jaren zie je echt grote verschillen ontstaan.
Vooral tussen 2016 en 2019 zijn camera's hard vooruit gegaan vind ik, laatste anderhalf jaar valt wel weer tegen dan, dat is dan ook precies de reden dat ik mijn Realme X nog niet upgrade, de camera's in telefoons nu 18 maanden later zijn nog precies dezelfde, dus lijkt dat het daarop nu ook een beetje vastloopt jammer genoeg. Zo is de Sony IMX 686 maar marginaal beter dan de Sony IMX 586 van een jaar daarvoor.
Wellicht dat de volgende Sensor wel weer een grotere stap kan maken, of de huidige sensors zijn zo doorontwikkeld dat er nog maar weinig rek in zit, dat denk ik eigenlijk een beetje, ze zijn ook gewoon heel goed te noemen naar mijn mening, hoeveel beter kunnen ze nog worden?
Dat zou kunnen. Al heeft de iPhone 12 Pro Max nu image stabilisatie op sensor niveau ipv lens niveau wat een behoorlijke vooruitgang betekent. Ik kan niet wachten tot die techniek beschikbaar komt in kleinere iPhones aangezien ik niet in de markt ben voor een Max uitvoering.
Ondertussen loop ik sinds 2017 met een iPhone X. Die upgrade komt er wel een keer, maar qua core telefoonervaring is die behoefte er echt nog niet, maar zijn de camera verbeteringen wat mij het meeste lonkt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 27 november 2020 19:18]

Dat hadden andere merken ook al sinds bijna 2 jaar,maar het enige verschil is,dat er niemand over klaagt bij Apple, waarschijnlijk omdat ze het "beter" kunnen aanbrengen, en bij anderen blijven ze zagen omdat het niet meer optisch is,maar eigenlijk weten ze niet,dat het voor sommige situaties wel beter is |:(

Bv...
www.gizchina.com/2019/02/...loop-motor-explained/amp/

[Reactie gewijzigd door greatkz op 28 november 2020 10:01]

Wat ik daar lees is dat niet de lens maar de sensor beweegt om de focus te behouden na scherpstellen. dus sensor naar voren/achteren ipv de lens te verplaatsen voor de focusaanpasssing.

Dat is wat anders dan optische beeldstabilisatie door de hele sensor links, rechts, onder, boven, diagonaal te laten bewegen om de beweging van de hand te corrigeren.

https://www.gsmarena.com/..._all_about-news-46365.php
The 12 Pro Max also uses a different type of image stabilization technology called sensor shift, which moves the sensor around multiple axes in response to external motion. It’s commonly found in DSLRs and mirrorless cameras, whose makers then benefit from not having to build OIS into lenses. Apple says this adds a full stop of stabilization — in other words, letting you use twice as long a shutter speed, all things being equal.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 28 november 2020 10:09]

Dat is wat ik nu juist wou zeggen,dat de meeste optische lensstabilisatie prefereren boven sensorstabillisatie. Toch bij Android.
Het is niet voor niets dat sensor stabilisatie in DSLR’s wordt toegepast. De mate van stabilisatie is namelijk veel hoger dan met slechts de lens.

https://m.youtube.com/wat...e=emb_title&v=V17BXrN7cq4

@4:50

Normale lens stabilisatie kan 1000 keer per seconde stabiliseren. Met sensorshift kan dat 5000 keer per seconde. Wat dus o.a. langere belichting mogelijk maakt bij weinig belichting.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 28 november 2020 10:56]

Ik hekel ook het aantal camera's, investeer beter in 1 goede dan 5 mindere b.v. Tevens het weghalen van gemakken zoals de 3.5mm jack en b.v. ook de IR blaster vind ik erg jammer.
Daarmee kan je je telefoon als afstandbediening gebruiken. IR staat voor infrarood, in het verleden (tot een jaar of 5 geleden) redelijk standaard op high end telefoons.
Oh dat haha, ik dacht dat na de Nokia geen enkele telefoon dat meer had.
Na Nokia hebben er heel veel toestellen een IR blaster gehad, totdat het langzaam verdween. Als je nu in de pricewatch kijkt komen er 2 merken naar voren, Xiaomi en Huawei.
Wat voor toffe features zou jij willen zien dan?
En over 5 jaar nemen we alleen foto's met een tablet ;)
Het zou zomaar kunnen, ik denk dat het ook komt doordat ze in India juist grote schermen toejuichen, daar hebben ze vaak geen pc met een grote monitor thuis staan, hun telefoon is vaak hun enige media apparaat, en laat nou net in India de strijdt zijn losgebarsten met fabrikanten die marktaandeel willen pakken, ik denk echt dat het daar mee te maken heeft, wij in Europa hebben er helemaal niets aan alleen.
Vergeet niet dat een 6.5 inch telefoon uit 2020 fysiek kleiner is dan een 5.7 inch telefoon uit 2015. De bezel is tegenwoordig vrijwel uit het zicht

Hier een vergelijking van 4 telefoons:

Galaxy S20, 6.5"
Galaxy S8, 5.8"
Galaxy S6, 5.1"
Galaxy S6 Plus, 5.7"

https://phonesized.com/compare/#1368,772,513,577
Dat weet ik, maar mijn telefoon, de Realme X, heeft al minimale bezels, kleiner gaan ze niet worden, dus een telefoon met 7 inch scherm zal nooit kleiner zijn dan de telefoon met 6.5 inch die ik nu heb.
Als ik nu een telefoon had met dikke bezels dan had je inderdaad gelijk.
Exact. Daarom noem ik liever de lengte zelf. 156mm is mijn max. (eigenlijk ook iets te lang, maar goed)
In jouw overzicht is de S8 de meest gunstige. Persoonlijk vind ik die nog net iets te groot.

Tevens vergelijk je de S6 Edge + met de S20. Een eerlijke vergelijking zou zijn met de S20+. Die is fysiek toch een stuk groter dan de S6 Edge +.

In de eerlijke vergelijking zie je dat ze fysiek elk jaar weer een beetje groter zijn geworden:

https://phonesized.com/compare/#772,513,577,1369

Wel een leuke tool trouwens. Mooi gevonden!

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 27 november 2020 18:17]

Met steeds kleinere bezels blijven ze ongeveer even groot.
Zie dus het probleem niet.
Dat werkt ook alleen maar tot bepaalde hoogte. Al blijven de toestellen enigzins even groot, het wordt wel steeds moeilijker om je telefoon met 1 hand te bedienen. Met je duim bv links bovenin een element bedienen is op een 5 inch makkelijker dan op een 6 inch, of het toestel nu even groot is of niet.
Hangt een beetje van de grootte van je hand af en hoe je die bedient .
Maar idd daar kan het een verschil uitmaken, 5inch scherm zal iets lager/hoger staan.
Dat probleem heb ik ook met zo ongeveer alle telefoons. Ik heb wel grote handen, maar ze zijn ook aardig smal, waardoor ik uiteindelijk alsnog problemen heb met naar de hoek komen. Ik kan op mijn LG G7 van 6.1 inch en met nog iets dikkere randen ook maar iets van de helft van het scherm eenhandig bedienen, omdat ik vooral in de hoogte er gewoon niet bij kan
Mijn telefoon is 5,8 inch, en heeft links en rechts *geen* rand. Dus je kunt daar niet een 6,5 inch scherm in verzinnen zonder dat het apparaat fysiek groter wordt.
Jawel hoor: langer scherm ;-)
Dan wordt het apparaat nog steeds fysiek groter als het toestel langwerpiger wordt
Hang ervanaf hoeveel plaats er boven en onder geen scherm is.
Zeker minder dan 0,7 inch.
Ik heb hier een toestel vast met notch en kin, 6.1 inch, en die is nog steeds duidelijk minder lang dan de nieuwe van 6.7 inch met weinig schermranden (qua breedte scheelt t ook een paar mm), dus ja, dat gaat niet zo op helaas. Er zot een marge op van een paar inch, maar geen 0.6 of 0.7
En? Er zullen kleinere telefoons beschikbaar blijven dus ik zie het probleem niet.
Ja, met budget-hardware.
Ik heb een Mi5 van 5.15". En dat is voor mij gewoon de max. Groter heb ik dusdanig veel last van dat ik die telefoon niet meer standaard bij me heb.
Ik heb nog een tablet van 7 inch gehad. Okay, die had dikke randen, maar het apparaat zal nooit kleiner kunnen worden dan het scherm (met huidige technieken en zonder bijdehante opmerkingen). Toch is dat scherm zo groot dat ik dat echt *niet* comfortabel zou vinden als telefoon.

Als ik een mobiel apparaat met een groot scherm wil, dan koop ik wel een tablet.
2 jaar geleden werd dit gezegd over 5.5 inch. Jaar daarvoor over 4.5 enzo :+
groter dan 160mm lengte past gewoon niet meer in mijn broekzak, dan houdt het voor mij op, ik ga geen handtasje dragen voor mijn telefoon bij me te dragen.
Heb een paar dagen een s10 lite in mn handen gehad, 6,7''. Niet alleen was het scherm veel te groot ik miste de kin (ben van oude stempel). Scherm onnodig groot voor doorsnee telefoonwerk en nog steeds te klein voor 'serieus' gamen, pubg etc.

W.b.t de kin, bij het kantelen van telefoon drukte ik bijna elke keer op back.
Verkocht en helaas tot de conclusie gekomen dat die joekels en telefoon zonder kin niet voor mij zijn.
De toekomst is dus een ongemak voor mij. Voor de duidelijkheid ik keek zeer uit naar een telefoon met alleen maar scherm.

Wellicht zou een case helpen wbt het back of home aanraken bij het kantelen.

[Reactie gewijzigd door Sunrise op 27 november 2020 20:58]

Ik heb ook nog een telefoon met een kin, en een nieuwe zonder, en moet zeggen dat ik mn oude eigenlijk veel prettiger vind omdat ik er veel minder snel naast druk/op van alles ongewenst zit te drukken. Een hoesje met wat meer opstaande randen kan al iets helpen misschien.

Het ziet er wel allemaal mooi uit, maar het is vreselijk onpraktisch eigenlijk. Zeg ik als jongere
Ik dacht dat we eindelijk geleerd hadden dat meer megapixels dan de resolutie van de foto meestal geen positief effect heeft..
Je krijgt dan ook geen raw-108 MP foto, maar een foto van 12MP. Dit is een software slimmigheidje waardoor je de details/scherpte omhoog kunt krikken.

"De 5G-versie heeft een Samsung HM2-camera met een 108-megapixelsensor die de informatie uit negen pixels samenvoegt voor één pixel op een 12-megapixelfoto".
Hiermee counteren ze de tekortkomingen enigszins van de lens en sensor t.o.v. een DSLR.
Werkt top als je permanent buiten bent of een studio licht op zak hebt. Anders veel ruis in de foto voornamelijk s'nachts.
Afhankelijk dus van het type foto's dat je maakt. Merk dat ik zelf vrijwel altijd overdag (op vakantie of uitjes) foto's maak en 's nachts vrijwel nooit. Niet dat het 's nachts onmogelijk is (Mi 9T), maar dan is een stead-hand of een statiefje wel welkom ja.

Maar dat heeft toch uiteindelijk weinig met het aantal MP en super-sampling te maken? Ruis bij weinig licht komt door hoge iso en snelle sluitertijd en beide kun je beïnvloeden als gebruiker. Ook mijn DSLR maakt foto's met veel ruis 's nachts als ik deze niet goed gebruik.
Eerste alinea:
De 5G-versie heeft een Samsung HM2-camera met een 108-megapixelsensor die de informatie uit negen pixels samenvoegt voor één pixel op een 12-megapixelfoto.
Het grootste minpunt van dit soort telefoons is dat ze goed zijn voor 1 (!) android upgrade . Ja ze zijn goedkoop, maar dit is voor mij een dealbreaker. Oneplus met de Nord gaat dezelfde weg op. Dat vind ik bijzonder jammer.

[Reactie gewijzigd door Nexus1980 op 27 november 2020 15:25]

En het gaat nog niet eens om nieuwe features. Beveiligingsupdates stoppen ook. Een kwalijke zaak, en ik had eigenlijk wel verwacht dat de EU hier wel wat over te zeggen heeft. "1 jaar functionele updates en 3 jaar security updates, vanaf het moment dat een model niet meer geproduceerd wordt" lijkt me een heel redelijk en haalbaar beleid.

Maar eigenlijk moeten deze getallen op 2 en 5 ofzo liggen, gezien de meeste mensen wel wat langer met een telefoon willen doen. Ze zijn immers duur genoeg, en zeker duur genoeg voor fatsoenlijke support.
Dat is inderdaad jammer, maar voor dit geld kan je helaas niet meer verwachten. Het zwakke update-beleid van Android werkt de wegwerpmaatschappij in de hand. En ja, custom roms, leuk voor tweakers, niet voor de overgrote meerderheid van de gebruikers.
Updates zijn veel belangrijker. Is zeker geen grootste minpunt, flagships doen het her en der niet veel beter. Daarnaast voegen ze niet veel toe, updates aan hun eigen skins voegen veel meer toe.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 27 november 2020 20:07]

Interessant. Ben erg benieuwd naar de kwaliteit van de foto's.
Ik heb nu een S10+, maar heb alleen maar een flagship telefoon omdat ik veel met foto's en video's doe. Voor de rest interesseert heel die telefoon mij niet.

Als dit hoge kwaliteit foto's en video's neemt, dan ga ik hem voor dit geld zeker overwegen.
de sensor zit al in heel veel andere telefoons
Kijk hier eens: alle smartphones worden vakkundig getest:

https://www.dxomark.com/rankings/
Ik vindt het wel een grappige ontwikkeling.
In de begindagen van de smarphones werd er veel geadverteerd met aantallen pixels die helemaal niet op de censor zaten, maar rekenkundig werden bijverzonnen. Daarna is er een megapixelrace begonnen die hield een jaar of vijf geleden op omdat nog meer pixels eigenlijk niet zo veel meerwaarde brachten. Alles boven de 16/24 megapixel was eigenlijk al goed genoeg. De lens bepaalde dan de beeldkwaliteit.

Sinds twee jaar lijkt er een nieuwe megapixelrace ingezet te zijn, waarbij het aantal pixels juist rekenkundig terug gebracht wordt. Daarbij lijkt het nu meer een race voor het aantal sensor pixels per foto-pixel te worden.
108 megapixel :+

Geinig dat ze vroeger een 1mpixel sensor hadden, die in software werd opgeschaald naar 5mpixel, en nu een hardware sensor van 108mpixel die bij een upload naar sociale media omlaag wordt geschaald naar 2-5mpixel.
Dat is wel veel Megapixels.
Wauw! Die hadden ze moeten uitbrengen met de "Black Friday Korting" :D
Ik denk niet dat ze in China aan BF doen.
Nog niet op AliExpress gekeken?
Dat is niet echt op de Chinese markt gericht.
Ik zou dit met een korrel zout nemen. Totdat bewezen is dat er 108 echte fysieke megapixels in de sensor zitten, ga ik er vanuit dat het een software-truukje is. Of dat de marketing het begrip "megapixels" wat ruimer neemt dat normale mensen.

Los van of er echt 108 megapixels in zitten of niet, als je de resolutie beperkt tot 12 megapixels, heb je een sensor van 12 megapixels nodig, en geen pixel meer*. Alleen als je digitale stabilisatie wil doen, dan heb je nog een paar procent extra nodig.

* Je kunt wel de meerdere foto's nemen waarbij de sensor steeds een halve of een kwart pixel verschuift, en die samenvoegen tot een resolutie die ongeveer 3x zo hoog ligt als de fysieke sensorresolutie. Hasselblad en Olympus doen dit truukje. Maar, het vereist een fysiek beweegbare sensor, een solide statief, en flink wat rekenkracht.

Informatie uit 9 omliggende pixels halen is net zo nuttig als de pixels 9x zo groot maken. Als het waar is (en dat zeg ik nog niet eens) dan is dit een compleet nutteloze truuk. Een goeie sensor en een goeie lens geeft *atijd* een mooier resultaat dan een crappy of opgefokte combinatie met een miljoen software-filters.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 november 2020 16:46]

Er zitten daadwerkelijk 108mp op. Er worden op gebied van demosaicing meer pixels per kleur gemiddeld. Op zich is het natuurlijk waar dat, als je één belichting op één formaat sensor en zonder verdere bewerking met elkaar vergelijkt, dat de versie met weinig grotere pixels minder ruis heeft dan de versie met heel veel pixels. Maar wanneer er andere verwerking en bewerking in het spel komt, kan de balans wel eens anders uitvallen.
Hoe dan ook moet het uit de lengte of uit de breedte komen, en kleinere pixels, zonder andere technologische verbeteringen, zorgen *altijd* voor slechter beeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee