RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Hoeveel glazen uit een fles wijn? 'We weten de juiste porties niet'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een deel van de mensen is meer gaan drinken tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. En wie thuis alcohol drinkt, schiet onbewust ook vaak uit met schenken. De meeste mensen denken namelijk dat er minder glazen wijn in een fles zitten dan is aanbevolen.

Het Trimbos-instituut deed onderzoek naar de kennis van Nederlanders over de persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik. "De hoofdconclusie van ons onderzoek is dat mensen onvoldoende weten van de gezondheidsrisico's door alcohol", vertelt Ninette van Hasselt, hoofd Expertisecentrum Alcohol van het instituut.

Porties verkeerd inschatten

Bovendien blijkt dus uit het onderzoek dat de meeste mensen niet weten wat nou de aanbevolen porties zijn als het gaat om wijn. "Zo'n 60 procent van de mensen denkt dat je uit een fles wijn van 75cl zes glazen kan halen, maar in feite zijn dat er 7,5", zegt Van Hasselt.

Hard
Lees ook:
Hard seltzer nieuwe hype? 'Het is een bewustere keuze'

Nu veel mensen vanwege corona veel thuis zijn, is de kans dus aannemelijk dat ze daar grotere porties schenken en meer drinken. "We zijn ons niet bewust van de aanbevolen porties. Dus als je standaard twee glazen wijn drinkt bij het avondeten, maar dat zijn er volgens de aanbevolen hoeveelheid vier, dan is dat wel belangrijk om te beseffen."

Hoeveel glazen er nou precies worden aanbevolen, schijnen veel mensen ook niet te weten. Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de respondenten denkt dat het advies is om maximaal twee glazen alcohol per dag te drinken. Maar dat is niet zo: de Gezondheidsraad adviseert om niet te drinken, of in elk geval niet meer dan één glas alcohol per dag.

'Stress wegdrinken'

Dat we thuis meer drinken sinds de coronacrisis, komt volgens Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ook door de toename van stress die mensen ervaren. "Mensen hebben meer stress, door angst voor het virus of de gevolgen daarvan. Denk aan mensen die plotseling geen werk meer hebben, of sociale contacten verliezen."

Leeftijd
Lees ook:
Leeftijd comazuipers gemiddeld iets hoger dan tien jaar geleden

"Je kunt je gevoelens van stress en angst dus in feite wegdrinken, want alcohol geeft je een euforisch gevoel en kan negatieve emoties wegnemen", legt Dijkstra uit.

Rem eraf

Ook valt de sociale controle weg door het thuiswerken. "Normaal gesproken zou je denken: ik drink vanavond geen twee wijntjes, want anders heb ik morgen op het werk rode ogen. Nu werk je thuis en maken die rode ogen niet meer uit. De rem gaat er dus tegelijkertijd iets meer af."

Maar lang niet iedereen is meer gaan drinken. "Er zijn ook mensen die juist door het thuiswerken en het hebben van minder sociale verplichtingen minder druk ervaren, en juist minder zijn gaan drinken", zegt Dijkstra.

Bekijk hier de video

01:54