Onderzoeksraad: kijk beter naar afhankelijkheid van KPN voor alarmnummer 112

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarschuwt voor de afhankelijkheid van KPN als enige provider van alarmnummer 112. In een nieuw rapport raadt de Onderzoeksraad het kabinet aan die afhankelijkheid beter te bekijken.

De Onderzoeksraad reageert op drie onderzoeken die werden gedaan na de grote storing bij 112 in de zomer van 2019. Door een storing in het routeringsplatform kon het noodnummer niet worden bereikt. Ook was er een ongerelateerde storing waardoor het niet mogelijk was NL-Alerts te versturen. Na de storing deden zowel het Agentschap Telecom als de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek naar de oorzaken van de storing en de mogelijke kwetsbaarheden in de systemen van het alarmnummer en de hulpdiensten. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft gewacht op die drie rapporten voordat het zelf een rapport opstelde. De raad beschrijft de conclusies daarvan in een brief aan de minister. Daarin schrijft de Onderzoeksraad dat de drie losse rapporten weliswaar grondig zijn uitgevoerd, maar dat die alleen betrekking hebben op hun eigen onderzoeksvelden. Daarnaast zouden er nog overkoepelende problemen zijn.

De Onderzoeksraad zegt dat de drie instanties verschillende zaken rondom het 112-netwerk niet benoemen. De belangrijkste daarvan is de afhankelijkheid van slechts één provider. Er is niet onderzocht of dat 'geen onwenselijke kwetsbaarheid oplevert'. De partijen keken ook niet naar de hele infrastructuur van het alarmnummer. "De Onderzoeksraad mist een kritische analyse van de 112-keten als geheel, waarmee mogelijke verbeteringen van de betrouwbaarheid van de 112-keten als geheel buiten beeld blijven", staat in een brief die de Onderzoeksraad naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bovendien gaven eerdere incidenten in 2015 en 2017 aan dat het systeem kwetsbaar is doordat het alleen van KPN afhankelijk is.

Volgens de Onderzoeksraad is er niet geleerd van de storingen. "De Onderzoeksraad ziet in de huidige rapporten niet terug of en op welke manier van deze incidenten en rapporten is geleerd. De vraag rijst bij de Onderzoeksraad waarom hieraan in de onderzoeken van de inspectiediensten geen aandacht is besteed en of het lerend vermogen van de betrokken organisaties daarmee niet tekortschiet."

In de brief doet de Onderzoeksraad geen concrete voorstellen voor verbetering. Wel roept de raad de politiek en specifiek minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op om te kijken of er geen maatregelen voor verbetering kunnen worden genomen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-11-2020 • 14:06

27 Linkedin Whatsapp

Submitter: Miixms

Reacties (27)

27
26
12
1
0
14
Wijzig sortering
Dat en KPN kan nog altijd in buitenlandse handen komen, wordt nu ook weer over gesproken. Dat levert ook risico’s op. Dat is kritieke infrastructuur. Dat kan de overheid beter overnemen als dat gaat gebeuren, al is ‘t enkel de netwerktak...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 november 2020 14:10]

Precies wat bij mij als eerste binnen kwam. En het is 'iets meer' dan een gerucht
nieuws: 'Zweedse investeringsmaatschappij EQT voert overnamegesprekken met KPN'
Daar is wel wat meer voor nodig. Je moet namelijk heel diep in de routering springen. Het gaat hier echter wel voornamelijk om de "last mile" naar het callcenter, niet de hele infrastructuur

Aan de ene kant is er het nadeel van een enkele provider voor de last mile. Dat is natuurlijk wel terecht.

Aan de andere kant, zit je er als 112 callcenter op te wachten dat er van veel verschillende providers ingangen naar het callcenter geïnstalleerd gaan worden? Vooral ook omdat 112 veel meer kan doen met de call informatie dan welke andere klant dan ook (locatie opsporen, geen anonieme nummers, etc.)

Het feit dat 112 heel anders behandeld moet worden dan elk ander nummer dan ook, maakt het natuurlijk ook niet makkelijk. Je kunt als overheid misschien de last mile afhandelen, maar wordt het dan ook echt beter? Gaan die geen fouten maken? Uiteindelijk moet er 1 partij zijn die "eigenaar" is van 112 en dus is er altijd een enkel punt waar het fout kan lopen.

Een alternatief kan zijn dat elke provider in ieder geval een backupnummer heeft dat via normale routering het callcenter kan bereiken. 31112 of zo.
Belgar dat bestaat dus. Ik kan (zakelijk, binnen de overeenkomst met de provider) bellen naar iedere meldkamer in het land middels een apart nummer. Omdat de provider niet weet waar de beller zit (medewerker op een kantoor in het land), kunnen wij dat configureren en bellen we onder water naar het 112 nummer van de meldkamer bv in Limburg-Zuid.
Maar dat is geen publiek oplossing toch? Ik weet me te herinneren dat er tijdens de storing tientallen "normale" nummers werden getwitterd etc. Ik zou dan liever een algemeen nummer zien dat dan intelligent gerouteerd kan worden.
Providers kunnen dat prima faciliteren, daar moet je een eindgebruiker niet mee belasten (zou jij een 13 cijferig nummer willen intoetsen om 112-meldkamer te bellen?):
https://www.voys.nl/weblo...envoudig-kunt-verkleinen/

Nummers kun je zelf inderdaad niet bellen.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 27 november 2020 15:20]

Dat kan de overheid beter overnemen als dat gaat gebeuren
Maar we wilden jaren geleden met z'n allen juist dat alle overheidsorganisaties geprivatiseerd werden. Kijk naar KPN, de NS, de nutsbedrijven. Het is er niet beter op geworden, maar ook niet slechter. Alleen winstoogmerk is veranderd.

Maar dat KPN overgenomen kan worden door een buitenlands bedrijf, heeft denk ik weinig gevolgen. Ten eerste zal de mededingingsautoriteit er wat van moeten vinden. Ten tweede heeft de overheid nog altijd aandelen in KPN en zal kunnen meestemmen over zo'n overname. Sterker nog, jij kunt ook andelen kopen, en dan ook meestemmen. Maar zelfs áls zo'n hypotetische overname erdoor komt, is de kans dat ons netwerk naar de kloten gaat, astronomisch klein, want het is dan nog stééds in KPN's "best interest" om een werkend netwerk te houden. Immers, als ze er een zooitje van maken, zal de overheid (of een andere infraboer) het van ze overpakken, en dan zijn ze al die inkomsten kwijt.
"Ten eerste zal de mededingingsautoriteit er wat van moeten vinden."

Laten we eerlijk zijn, wat is de laatste overnamepoging geweest die geblokkeerd werd door het ACM?
Het ACM is iets anders ;)
Inderdaad, een dienst die men kan scharen onder 1e levensbehoefte zou in overheidshanden moeten zijn en bovenal niet afhankelijk van 1 provider.
Kan dat routeringsplatform niet dynamisch worden gemaakt zodat er continu verkeer via alle telecom providers loopt. Daarmee kun je vrij flexibel schalen als er een provider wegvalt en ben je niet afhankelijk van een volledige back-up die je continu onderhouden in de hoop dat deze ook levert wanneer je hem nodig hebt.

Ik begrijp dat dat voor KPN niet interessant is maar voor kritieke infrastructuur zoals 112 is wellicht wel de toekomst.

[Reactie gewijzigd door AlainSki op 27 november 2020 14:17]

Het genoemde routeringsplatform is een intern platform van KPN. Alle providers moeten hun 112 verkeer op het moment bij KPN afleveren, die dat dan vervolgens via dat platform naar de meldkamers stuurt.

Op basis van mijn ervaring zou het relatief eenvoudig moeten zijn voor meerdere providers om verkeer rechtstreeks bij '112' af te leveren. Op die manier kunnen providers direct zelf verkeer afleveren bij 112 of kunnen kleinere spelers voor meerdere leveranciers kiezen en op die manier redundantie inbouwen.
Helder, dank je. Misschien dat dit specifieke platform dan het kritieke stukje infrastructuur is dat de overheid in eigen beheer moet nemen? Bijzonder dat zoiets in zo'n rapport niet eens worden besproken.
Goed dat hier een rapport over verschenen is maar ergens zou je denken dat ze dit zelf toch ook wel kunnen bedenken? Dat er een backup moet zijn?
Is het niet mogelijk dat er een landelijk platform wordt opgezet die door alle providers ondersteund moet worden? Hierbij worden de schakelingen/routeringen gelijk verdeelt over alle providers en als provider 1 het verzoek niet kan afhandelen wordt automatisch doorgerouteerd naar de eerst volgende provider.
-edit-
Doet refresh, ziet dat AlainSki deze vraag al heeft gesteld en beantwoord is...

[Reactie gewijzigd door nugscree op 27 november 2020 14:57]

Mooi artikel geschreven nadat het gebeurde: https://www.voys.nl/weblo...envoudig-kunt-verkleinen/

Kunnen we discussies of al die vragen ("is het mogelijk...", "kunnen ze...") hier weer voorkomen }>

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 27 november 2020 15:01]

Aan de andere kant moeten we misschien ook wel weer een stapje terug doen en het lokale politieburo weer telefonisch bereikbaar maken. Even terug naar af vroeger was er ook maar 1 telefoonlijntje. Hoeveel geld willen we besteden aan 100% veiligheid en redundantie om er vervolgens achter te komen dat het nog steeds kan falen. Vergeet niet dat met het wegnemen van het ene risico je al gauw weer een nieuwe introduceert.
Dit is voor 112 niet de oplossing. Je belt een lokaal politie buro, maar je hebt een medisch noodgeval.
Daar kan de persoon die de telefoon beantwoordt niets mee. Doorschakelen naar een meldkamer, politie kant, die moet dat dan weer doorzetten naar de medische kant. Als hij/zij al het directe nummer weet te vinden. Want normaal gebruik hij/zij de porto. Want de medische noodgevallen bleken bij de verstoring het grootste probleem.
Buiten dat. Waar ik nu ook ben, ik weet dat ik 112 moet hebben. Als ik onderweg ben van Amsterdam naar Maastricht en ik zie een ongeluk gebeuren ergens nabij Beesd, hoe moet ik dan het lokale nummer weten. 112 is makkelijk, je belt ze, geeft aan wat je wilt ("wilt u politie, brandweer of een ambulance") en geeft aan waar je rijdt (A2 links/rechts hmp 123.45 rijstrook xy).
Er mag sowieso goed onderzocht worden hoe in mijn mening beroerd 112 functioneert.

Laatst was hier een petrochemische stank te ruiken die de huizen binnendrong en van laat in de morgen tot begin van de avond urenlang overlast gaf.

Ik leef hier in een Dorp waar heel veel 80 en zelfs 6 90+ers en een 100+er wonen, die er niet alleen bang maar ook misselijk werden.

Die wisten niet waar je dat kunt melden, en 112 verbrak de verbinding omdat het geen Politie, Brandweer, Ambulance melding zou zijn.

Ik heb toen 112 gebeld waarom ze die mensen niet eens wilden helpen. Heb zelf in Pernis en op Shell Moerdijk gewerkt in het verleden en daar ging geregeld iets mis en ik weet dat daar erg gezondheidsschadelijke vrijkwamen zeker bij de explosies in de kraker op moerdijk waar bij de herstelwerken slachtoffers vielen.
Bij DSM gaat ook om de haverklap heel wat mis, maar het interesseert de draaiboekschrijvers geen zak of er mensen overleiden door foute regie, als ze maar een zinlose App die voornamelijk op dataminen gericht is hebben.

Het word zeker nu met de falende pandemie regie hoog tijd om het hele beleid tegen het licht van menselijkheid te houden.

Als het Groene Kruis niet wegbezuinigd was, had het BCO / TBC protokol gevoerd kunnen worden en hadden we inplaats van nu bijna 9000 doden, er net als Taiwan nog geen 10.

Inmiddels weet ik dat het een drukgolf van het Gaspompstation bij Libeek moet zijn geweest.

Stel je even de ramp voor als die uitstoot van Russisch Moerasgas nog iets langer had geduurd en er iemand in Onder Mheer een vonk getrokken had door zijn eg over een putdeksel te schrapen of een peuk richting de grub te schieten. , wetende dat Methaan eerst een 'deken' op de grond vormt.

Want wat hebben we aan 112 als we geen levensgevaarlijke (gif) gas lekkages mogen melden...

En over de bizarre telekom ellende zwijg ik maar beter, want hier was het al vaker niet bereikbaar omdat er regelmatig blackout zijn en dan alleen POTS het nog doet, maar iedereen of een mobiel heeft of bij de nog veel vaker onbruikbare Ziggo vast zit.

Want keuze hebben we hier niet de glavezelkabels liggen al wel in de grond, maar worden niet gebruikt, Ziggo heeft vorig jaar de hoofd Coax nog vervangen, inplaats van fiber to the home uit te rollen wat veel sneller te realiseren was geweest.

Het agentschap Telecom denkt maar over 1 ding na, hoe kunnen we de burger via de staat zoveel mogelijk geld uit de zak trekken.

Want waarom ga je in godsnaam zes verschillende 4G zenders in de masten hier hangen waarvan alleen die van Tele2 KPN en een belgische hier in beneden Mheer stabiele telefoonverkeer mogelijk maakt, maar o.a. Vodafone het alleen op de bovenverdieping hier, en bij de buren alleen achter in de tuin doet?

Houd de infrastructuur in godsnaam in publieke hand, en laat al die prutzers en wederverkopers maar fijn roaming over dezelfde zenders verzorgen, inplaats van zoveel verschillende zenders op te hangen dat er meerstoring en ruis dan effectief bereik is.

In heel Afriks doet je Mobiel het altijd (als je accu niet leeg is) maar en Nederland zijn er nog grote witte plekken in het 3G en 4G netwerk en misleiden ze de consument door een 5G marker aan 4G(+) te hangen.

Waarom niet:
112 = politie
113 = Ziekenhuis/PAAZ
114 = Brandweer
115 = Burger bescherming/overige Calamiteiten

En dan niet eerst naar een LSP, maar slim regionaal, want dan weet de callcentre medewerker dat ze Valkenburg moet hebben en niet Maastricht, en dat Vaals te koop staat...

Van mij mag die hele incompetente bende baantjes (de) Jager's opRutte.
En wat nou als ik een ongeluk zie gebeuren waarbij ik politie, ambulance en mogelijk brandweer nodig ga hebben?
offtopic: Heeft kpn een eigen toplevel domein.... dat had ik niet gedacht. Lijkt me eerlijk gezegd een dure investering. Zeker nu blijkt dat kpn eigenlijk geen aspiraties heeft om naar het butenland uit te breiden (activiteiten in belgie zijn (voor het grootste deel) afgebouwd.) en er serieuze gesprekken gaande zijn om kpn over te nemen.
Het probleem met automatische redundantie of fall back systemen is dat die ook een storing kunnen krijgen en dan creëer je schijnveiligheid. Soms is simpel gewoon het beste bij kritische systemen.

Hoe meer partijen er bij kritische systemen zijn, hoe meer men naar "de ander" wijst als het fout gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee