Google test functie om Assistant te activeren zonder stemcommando op slim scherm

Google is bezig met het testen van een functie om Assistant te activeren op slimme schermen zonder dat gebruikers een stemcommando hoeven te roepen. Het is nog onduidelijk hoe het werkt, maar het lijkt te gaan om detectie van personen via ultrasoon geluid.

De functie zat bij ontwikkelaar Jan Boromeusz in 'Dogfood Features' van zijn Nest Hub Max. Dogfooding is de naam die in gebruik is voor het intern testen van functies voor een bedrijf ze aan de buitenwereld laat zien. De functie heeft de naam Blue Steel.

Android Police gokt dat het werkt via detectie door ultrasoon geluid of via de camera, maar het slimme scherm kan in elk geval opmerken dat er een persoon de ruimte binnenloopt op behoorlijke afstand. Dan activeert hij Assistant, die dan gelijk gaat luisteren. Als de gebruiker niets zegt, gaat Assistant vanzelf weer weg. Momenteel is het zo dat gebruikers 'hey Google' moeten roepen om de Assistant te activeren.

Het is onbekend of Google de functie ooit gaat aanzetten op slimme schermen. Omdat hij automatisch luistert als mensen binnenkomen, bestaat de kans dat veel gebruikers het zien als inbreuk op hun privacy en de functie daarom niet willen gebruiken. Vorig jaar was Google een van de bedrijven die onder vuur kwam toen bleek dat mensen af en toe ingesproken commando's of per ongeluk opgenomen fragmenten afluisteren om spraakassistenten te verbeteren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-10-2020 • 21:53

44 Linkedin Whatsapp

Reacties (44)

44
43
24
4
1
13
Wijzig sortering
Zit meer te wachten op de mogelijkheid tot verandering van de 'Hey Google' als term voor activatie.
Constant hey google zeggen staat me tegen en dus gebruik ik het niet.
Liever gewoon helemaal geen google. Ik zie liever iets programeerbaars als 'hey james' of iets in die strekking.
Haha! Good one😆
Egoogoo werkt ok prima en in 1 adem uit te spreken
Mede hierdoor ben ik aan het overwegen om over te stappen naar Amazon assistent.
Idd 'ok Google' begint mij ook te irriteren.
Ok Google ga dat eens veranderen/aanpassen!
Het is onbekend of Google de functie ooit gaat aanzetten om slimme schermen.
Als ze het binnen de privacyregels weten te krijgen doen ze dat sowieso toch of zie ik dat verkeerd?

Misschien is mijn vertrouwen vrij laag in Google, maar is het niet obvious dat die dataslurpers Google dit sooner or later gaat proberen te implementeren in apparaten met Google Assistant (evt in het begin met opt-in, maar later opt-out)?

Meer meeluisteren = meer data = ''betere'' advertenties = profit

[Reactie gewijzigd door Zaanone op 21 oktober 2020 22:13]

De Hub Max toont nu al een scherm met agenda en andere nuttige info als hij je ziet naderen en herkent. Dat gebeurt hier alleen als je er ook echt voor staat. Als hij dan zou luisteren, zou ik dat wel handig vinden.

Natuurlijk is Google een advertentiebedrijf maar ik heb genoeg vertrouwen in ze om niet te denken dat ze bewust uit zijn om stiekem meeluisteren met gesprekken om zo meer over je te weten te komen. Er is echt nog wel iets van moreel besef binnen Google. En misschien vinden anderen mij nu naïef, maar ik ben niet zo cynisch dat ik denk dat ze alles afluisteren. Als je dat wel echt denkt, dan zou je ook kunnen denken dat ze elk gevoerd telefoongesprek opsturen naar Google HQ of stiekem de microfoon van je telefoon activeren gedurende de dag. Nee, ik snap heus hun verdienmodel wel maar ik geloof niet dat er een stel kwaadaardige mensen werkt.
Anoniem: 715452
@vrow22 oktober 2020 02:01
Het businessmodel van google draait om data en adverteerders. Dus als ze de voorbeelden die je geeft wettelijk zouden mogen implementeren zou dat direct gedaan worden. Het gaat niet over kwaadaardige mensen maar een bedrijf dat als plakjes salamiworst steeds iets meer (privacygevoelige) data van je weet te achterhalen en combineren totdat ze je zo goed profileren dat jij dingen gaat kopen. Elk persoon is een uniek persoon en eigenaar van de data die hij/zij creëert, echter op dit moment wanen bedrijven zich eigenaar van al die data, en ze komen er nog mee weg ook door gebrekkige wetgeving en blind vertrouwen door consumenten die toch “niets te verbergen hebben”.
Over wetgeving gesproken, het valt me op dat hier op tweakers helemaal niet gepsroken/geschreven wordt over het voornemen van de DoJ om Google een boete van 5 miljard dollar te geven.
The Justice Department has filed its antitrust lawsuit against Google

Lijkt me best een belangrijk verhaal voor een 'tech'-site, negatieve artikelen over bepaalde partijen lijken hier de website steeds minder te halen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 22 oktober 2020 08:42]

Dat staat toch ook gewoon netjes vermeld op Tweakers? nieuws: Amerikaanse justitie klaagt Google aan voor misbruik monopoliepositie...

In de algemene nieuws berichten zie ik op Tweakers overigens vrijwel nooit diepgaande onderzoeksjournalistiek, meer vermelden van persberichten en verwijzen naar andere sites. De achtergrond artikelen gaan vaak wel dieper op de materie in (o.a. bijv. AVG en recenter de corona app) dus het lijkt me dat de aandacht die wel of niet gegeven wordt redactioneel prima verantwoord kan worden.
Onzin natuurlijk.
Als mensen merken dat bedrijven te ver gaan met hun data, dan delen ze hun data niet meer met dat bedrijf. (indien mogelijk...)
Ik vul ook mijn gegevens niet zomaar meer in op elke site waar je 'iets kan winnen'.
Google heeft mijn vertrouwen nog niet geschonden... In tegendeel, ik krijg veel terug voor amper iets af te geven :p
Anoniem: 715452
@telenut22 oktober 2020 12:16
Google heeft jou vertrouwen misschien niet geschonden maar dat van anderen allang en is daar ook voor op de vingers getikt. Bijvoorbeeld voor het scannen en opslaan van ssid’s icm hun geografische gegevens.
Eugh ... nee, dat mocht. En daar gebruiken we dagelijks gebruik van om locatiebepaling te doen zonder gps.
Ze werden op de vingers getikt omdat er meer dan enkel dat werd opgeslagen (wat perfect te verklaren was door de manier waarop men scande, maar dat is een andere discussie)
Anoniem: 715452
@telenut22 oktober 2020 18:44
Nee het mocht niet, in Nederland is er een opt-out optie gekomen en in andere landen zijn er boetes uitgedeeld.
Er is echt nog wel iets van moreel besef binnen Google.
Vandaar natuurlijk dat ze hun motto, 'Don't be evil', een paar jaar geleden hebben afgeschaft..
Echt, hoe dom kun je wezen om er vertrouwen in te hebben dat een beursgenoteerd bedrijf (dus een bedrijf met een enorme berg schuld) en geld verdient met informatie over zijn gebruikers zich moreel gaat gedragen. Het enige dat ze doen is binnen de wet opereren en dan enkel als ze denken het niet te kunnen ontwijken. Voor de rest hebben ze sch..t aan jou en je moreel besef. Als ze er niet op kunnen verdienen dan heeft het geen waarde voor hun.
Als je een inhoudelijke discussie wilt voeren, dan heel graag maar als je mij direct als 'dom' neerzet dan schiet dat niet erg op :-)

Elk bedrijf opereert uiteraard binnen de wet. Soms kleuren ze net buiten de wet en krijgen ze een boete. Prima.
Maar als jij ervan overtuigd bent dat de mensen bij Google het liefste alle telefoongesprekken mee gaan luisteren om te horen wat je met je familie bespreekt zodat ze je gerichtere advertenties kunnen voorzetten, dan vind ik dat wel een erg cynische gedachte.
We zullen nooit weten wie van ons gelijk heeft, want de kans dat afluisteren door Google toegestaan wordt in de wet, lijkt klein.
dan heel graag maar als je mij direct als 'dom' neerzet dan schiet dat niet erg op :-)
Ja, nou, ik wou jou niet dom noemen, maar wel die uitspraak dat Google nog moreel besef heeft. :) Dit soort multinationals hebben geen moreel besef. Wat ze wel hebben zijn legertjes advokaten.
Elk bedrijf opereert uiteraard binnen de wet. Soms kleuren ze net buiten de wet en krijgen ze een boete. Prima.
Nee, helemaal niet prima als je wilt kunnen vertrouwen op hun 'moreel besef'.
Maar als jij ervan overtuigd bent dat de mensen bij Google het liefste alle telefoongesprekken mee gaan luisteren om te horen wat je met je familie bespreekt zodat ze je gerichtere advertenties kunnen voorzetten, dan vind ik dat wel een erg cynische gedachte.
Heu, dit soort multinationals zijn dan ook cynisch tot op het bot. Of eigenlijk, het kan ze gewoon niks schelen behalve als ze er aan kunnen verdienen dan wel verliezen, afhankelijk van de situatie.
Ik bedoel, als voorbeeld, shell heeft soms heel mooie reclames over hoe erg ze met het milieu bezig zijn om een mooie en groene planeet te maken terwijl ze diep in rechtzaken verwikkeld zijn omdat ze hun giftige rotzooi niet opruimen.
Ik denk dat er geen bedrijf van formaat bestaat waar je kunt vertrouwen op hun blauwe morele ogen. They don't give a flying fnck. Dat is waarom we wetten hebben moeten maken.
We zullen nooit weten wie van ons gelijk heeft, want de kans dat afluisteren door Google toegestaan wordt in de wet, lijkt klein.
Kennelijk ken jij het idee van lobbygroepen niet. Je zou ook denken dat opiaten niet in veelgebruikte pijnstillers zouden moeten zitten maar toch heeft b.v. the verenigde staten (en in mindere mate ook nederland) een opiatenprobleem omdat er ontzettend veel geld door de pharmaindustrie is gepompt in het belobbyen van artsen. Je hebt het hier dus over een industrie die ontstaan is om de maatschapij te helpen die nu geld pompt in het verslaafd maken van mensen om ze zo financieel uit te zuigen (fnck hun gezondheid als ze maar kunnen worden uitgebuit).
Of wat dacht je van dieselgate, waarbij er keihard met software wordt geklooid om het te doen lijken alsof de auto's veel schoner zijn dan ze werkelijk zijn.

Dat is helaas de werkelijkheid van grote beursgenoteerde bedrijven. Ze handelen niet ethisch voorzover de wet het toelaat en gaan er vaak genoeg overheen. Dat laatste feit moet je toch wel duidelijk maken welke kant ze het liefst op zouden gaan. Als we geen wetten hadden dan hadden die bedrijven geen enkel argument meer om zich niet volledig onethisch te gedragen. Nul. Dat is de wereld waarin we leven en dat is waarom ik ook google (die ditzelfde gedrag vertoont, welliswaar voorzichtiger maar toch) niet vertrouw. En ik kan je alleen maar aanraden om door de 'mooie toekomst' advertenties heen te kijken en skeptischer naar dit soort grote firma's te kijken.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 22 oktober 2020 13:14]

Klinkt eng en we kunnen zelf wel bepalen wat we willen. We worden steeds meer gestuurd en dom gehouden. Geen fijne ontwikkelingen allemaal.
Dat scheelt niet veel met nu toch? :+ Die krengen vliegen continu op aan als je iets van een tv programma kijkt, of als je je kat roept. Google hoort van "hey Google" of "OK Google" op de één of andere manier. Ik heb al m'n Google spulletjes op de V&A staan om die reden. Het is gewoon nog niet volwassen genoeg imo.

[Reactie gewijzigd door spokje op 21 oktober 2020 22:02]

Wellicht dat het ook geen slim idee was om je kat Google te noemen? 8)7 :+
Hahaha. Je zult niet zitten wachten op de uitleg, maar de kat heet Mattie, en ik noem haar vaak Moes. Dus als ik zeg "hey moes" of iets wat daar ook maar een beetje op lijkt, dan gingen al die dingen in m'n huis tegelijk af :+

En ook andere trigger words die daar op lijken :P
Katten kunnen oud worden. Die van m'n schoonmoeder is ruim 16. Stel je kat is 15 jaar oud. In 2005 was Google nog leuk met zoeken. Toen hadden ze in ieder geval in mijn huis nog geen 24/7 microfoon.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 oktober 2020 02:44]

Mijn hond heet Google :+
De gevoeligheid van het commando is instelbaar dus gewoon even sleutelen (gevoeligheid voor Hey google optie in het menu van de geselecteerde smartspeaker).

Wij hebben inmiddels het hele huis vol met dit spul (in combinatie Met Homey) en "kunnen bijna niet meer zonder" (zijn eigenlijk gewoon verpest)...
Iets op in de koelkast? even roepen en het staat op het boodschappenlijstje hetzelfde voor de agenda, muziek bedienen door het hele huis, intern bellen met elkaar, lampen en zonneschermen bedienen steeds meer doen wij hier met stem.

(en dat Google alles van me bijhoud is weer een andere discussie)

EDIT; Mooiste is nog dat we allemaal Apple gebruikers zijn...

[Reactie gewijzigd door m.noijens op 21 oktober 2020 22:16]

Die gevoeligheid is helemaal niet instelbaar, in ieder geval niet in het Nederlands. Best jammer.
Je hebt het "in ieder geval nog niet in het Nederlands" deel gemist denk ik.
https://tweakers.net/foto...MjpT2v0EdmeJNKTQEQH6b.png
Google begint al met luisteren als ie iets van goo hoort, zelfs Nederlandse programmas triggeren mijn Engelse Google :+

Als ik ook maar Hey Goo zegt dan springt ie al aan.

[Reactie gewijzigd door Megamind op 21 oktober 2020 22:07]

Dan moet je toch echt overstappen op Apple / Siri. Ik moet namelijk 30x "Hey Siri" proberen te zeggen voordat dat kreng eens begint te luisteren (met als resultaat dat hij het nooit snapt :X ) :9
Opzich werkt het best goed, maar ALS google je niet snapt dan hangt ze er gelijk een verhaal aan wat je moet doen. Lijkt wel een vrouw.
Apart aangezien bij Apple false positives ook vaak genoeg voorkomen.
Klopt ja, vooral in de auto irritant als ik een luisterboek luister. Dan vliegt 'ie ook continue aan met weer een pauze in je boek tot gevolg.

Je zou zeggen dat ze geluid dat de telefoon zelf produceert wel kunnen uitfilteren.
bij nader inzien kan dat ook een leuk droste-effect geven "Het Google, zeg 'Hey Google'" 8)7

[Reactie gewijzigd door dixet op 22 oktober 2020 08:37]

Haha ja, hoef er ook niet de hoofdprijs voor :)
Ok dus dan bepaalt het apparaat wanneer het gaat luisteren en niet de gebruiker.
We kunnen Google vast wel vertrouwen toch?
De software van Google bevat nooit foutjes die altijd in het nadeel uitvallen voor de privacy van de gebruiker, toch?
Gaat altijd per ongeluk.

Nou kopen dat ding jongens
Ben ik de enige die hier aan denkt?
Waarschijnlijk moet je er zo naar kijken i.p.v. "Hey Google" zeggen :+
Het is nog onduidelijk hoe het werkt
Hopelijk niet dat ze gedachten lezen. Dat zou helemaal privacy schending zijn ;). Al verwacht ik eigenlijk dat er bij mij weinig te lezen valt 8)7 (ja hamer op je kop is blijkbaar toch niet helemaal verstandig m te doen)
Ik snap niet helemaal wat het nut hiervan is. Uiteindelijk moet je het apparaat toch nog steeds vertellen wat het moet doen? Dan is het toch niet raar om een aanhef te gebruiken zoals je dat ook bij mensen doet?

Meestal, als ik wil dat mijn kinderen iets doen dan zeg ik ook "Hee [naam van mijn kind]. Kun je even je bord opruimen?" Of iets dergelijks. Soms is de volgorde anders of is het uit de context duidelijk wie je aanspreekt, maar het is in ieder geval niet onnatuurlijk om "Hee Google, doe zus of zo" te zeggen.

Overigens is het logisch dat Google apparaten altijd meeluisteren, anders kunnen ze niet weten wanneer iemand "Hey Google" zegt. :)
Vroeg of laat gaat Google zwaar tegen de GDPR-lamp aanlopen - en zwaar verbrand raken. Die dag zal ik meedoen met Max Schrems - en ze genadeloos helpen afmaken! Dat mag me tot m'n laatste € kosten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee