'Update voor app reset standaard mailclient of browser onder iOS 14'

Een update voor een app die een gebruiker heeft ingesteld als standaardapp voor mail of browsen, zorgt ervoor dat iOS 14 teruggaat naar Apple Mail of Safari als standaardapp. Het is de tweede bug in iOS 14 die standaardapps reset.

De bug treedt elke keer op als gebruikers een update vanuit de App Store installeren, zegt ontwikkelaar David Clarke en The Verge bevestigt dat. Dat gebeurt bij handmatige updates, maar ook als gebruikers ervoor hebben gekozen om app-updates automatisch te installeren. De apps blijven wel werken, maar zijn niet langer de standaard.

Het is de tweede bug in de iOS 14-functie om standaardapps voor browsen en mail in te stellen. Eerder bleek dat de instelling een reboot niet overleefde. Dat heeft Apple aangepakt in iOS 14.0.1. Apple heeft nog niet gereageerd op deze nieuwe bug.

Er zijn inmiddels diverse apps in te stellen als standaard onder iOS 14, waaronder Edge en Outlook van Microsoft, Chrome en Gmail van Google, de Firefox-browser van Mozilla en de browser van DuckDuckGo.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-10-2020 • 19:08

55 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (55)

55
51
17
1
0
22
Wijzig sortering
Ik kan dit niet beamen. Direct toen het kon heb ik Spark als mail-app ingesteld en dat is zo gebleven. Die app heeft al een stuk of 10 updates gehad sinds de lancering van iOS 14.

Desalniettemin vond ik het wel erg vreemd dat deze functionaliteit niet beschikbaar was in de publieke bèta’s van iOS 14. Dat houdt automatisch in dat het minder goed is getest dan functionaliteit die wel in bèta’s is verschenen.

Edit: wellicht heeft het ermee te maken dat ik Apple’s Mail-app van mijn iPhone heb verwijderd. 8)7

[Reactie gewijzigd door x Gotcha x op 21 oktober 2020 21:11]

Ja dan is er natuurlijk niks om op terug te vallen.

Bij Safari plus een andere browser als standaard zou je de bug wel kunnen hebben. Safari kun je namelijk niet verwijderen dus je houdt altijd 2 browsers.
Je kan Safari uitschakelen via Beperkingen - Toegestane Apps. Dan verdwijnt de app overal. Dat gebruikte is op iOS 12 en 13 als trucje om een andere browser de de facto default te maken... Ik heb dus ook al jarenlang een andere standaardbrowser. :P Anyway, Safari uitschakelen zorgt er ook voor dat het geen default optie meer is op iOS 14 :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 oktober 2020 05:17]

Hoe werkt dat precies? Ik dacht dat zelfs andere browsers onder water safari waren? Maar dan hooguit andere skin?
Je schakelt enkel Safari uit, maar WebKit-libraries blijven gewoon beschikbaar. Dus “in-app Safari” en third-party browsers blijven gewoon werken; je schakelt dus niet de engine uit, enkel Apple’s eigen browser op basis van die engine.
Dat trucje heb ik ook eens geprobeerd (in iOS 13), maar dan kon ik geen linkjes meer openen, dus nam ik het toen maar voor lief dat ik linkjes moest kopiëren om ze in Edge te openen. Nu is het wel een optie om inderdaad Safari nooit weer als standaard browser te krijgen na een update van Edge (wat vaak gebeurt doordat ik de beta gebruik).
Dat ligt aan de browser. Ik gebruikte iCab Mobile, die registreert zichzelf in iOS met x-url handlers. Edge doet dat niet. Als Safari er niet is, valt het OS daar op terug. Firefox Focus doet hetzelfde en als je ze beiden geïnstalleerd hebt en Safari staat uit dan is het een coin-flip welke van de twee dominant wordt. :+

Bij mij werkte de browser dus alsof het de native browser was. Linkjes openden altijd in deze browser en zelfs iDeal-transactie ed werkte zo; app opent iDeal in browser, browser opent bankieren app, bankieren app opent netjes browser. Ging prima en heb Safari geen dag gemist! Enkel bunq probeerde Safari af te dwingen en dat hebben ze na een bug report meteen aangepast :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 oktober 2020 14:19]

Reageer je op de verkeerde reactie? Dat instellen van een "standaard" browser werkte blijkbaar wel, maar niet met alle browsers.
De functie kon niet getest worden omdat ontwikkelaars nog geen apps mochten indienen voor iOS 14... ze konden het volgens mij wel zelf testen maar dat is blijkbaar niet goed gebeurd.

Het lijkt me een vrij makkelijke functie overigens.
Dit ervaarde ik al direct met iOS 14. Geen idee of ik dit soort bugs nog ergens kan melden. Dit was 1 van de features waar ik al heel lang naar uit keek en dus ook direct in gebruik had genomen.
Slordig en moet gerepareerd worden aangezien dit niet de bedoeling kan zijn. Als Apple dit ondersteunt dan moet het werken. Ik geloof niet in dat ze de optie aanbieden maar vervolgens bewust buggy opleveren. Althans, dat zou mij verbazen en zou in mijn ogen slecht zijn.

Ik vermoed dus een oplossing in een release en dan is de kous af.
Dit lijkt me niet een gevalletje “slordig”. En tuurlijk willen ze ingebakken apps promoten, waarom heeft deze optie anders zo lang op zich laten wachten?
Natuurlijk is dit wel slordig. Zo’n onmisbare bug zetten ze er niet expres in omdat ze dan zouden weten dat dit snel aan het licht zou komen. Overigens was ik altijd heel tevreden over de standaard mail app, maar sinds iOS 13 is hij nog nooit zó traag geweest.
Deadline is daar. Software is nog niet af. Maarja deadline, dus hup, buggy software releasen, en daarna maandenlang patchen. iOS13 all over again.
Nou nou, overdrijven is ook een vak. Dit is een slechte zaak en moet opgelost worden, maar dat zal ook gewoon gebeuren.

De meeste mensen zullen er geen last van hebben, want die gebruiken gewoon de standaard apps van Apple. Dus heel de iOS-release gelijk buggy noemen is flauwekul.
Noem 1 product wat geshipped wordt zonder 1 bug...
Haha true true. My bad!
Wat is er gek aan? Over het algemeen merkt de gebruiker er niet veel van tenzij ze automatisch updates uitzetten. Het gebeurt steeds vaker bij software dat het niet af is of buggy en dat dit opgelost wordt dmv updates.
Het is al gek dat je het niet gek vind.
Vroeger toen software nog gereleased was toen het af was :)
Vroeger had je nu ook niet bepaald de updates/software van deze tijd.

Geen verdediging tov de slechte releases van software.

Heb nu al een tijdje meegewerkt in software development als 3th party en moet zeggen dit is niet evident, regelmatig als ik een update vraag werkt er iets anders niet meer.

En nee hoor, niet alles is op te lossen door gewoon maar wat meer te gaan testen.
Hoe zou dit dan op te lossen zijn?
Daar zijn toch geweldige SCRUM processen voor?

In mijn vakgebied zie ik ook vaker dat na een update de bux is verholpen, maar er weer iets ander omvalt. Dat is gewoon prutswerk.
Vroeger had je nu ook niet bepaald de updates/software van deze tijd.
Waarom zou dat moeten? Ik lees hier op Tweakers al vaak genoeg dat mensen niet zitten te wachten op nieuwe uitgaven en bij niet-tweakers zal dat nog veel minder zijn (die weten zelfs niet eens altijd wat updates inhouden). Dus terug naar de 'oude' updateschema's is voor de meesten helemaal geen probleem.
De oude uitgaven werken toch nog steeds? Je kan gewoon de oude software op jouw windows 98 zonder internet aansluiting gebruiken.. Hoe bedoel je we hebben geen nieuwigheden nodig?

Alsof het vroeger allemaal beter was..

Anyhow, keuze genoeg voor iedereen, niet alle software heeft hetzelfde beleid op gebied van updates en nieuwe versies.
De oude uitgaven werken toch nog steeds? Je kan gewoon de oude software op jouw windows 98 zonder internet aansluiting gebruiken..
Ik had het over moderne software-upgrades (uitgave = release) voor moderne apparaten. Die kunnen prima volgens het oude model worden gemaakt en vrijgegeven.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 oktober 2020 11:22]

Release early release often. Dat werkt heel goed, maar dan moet je wel vól inzetten op kwaliteit, het efficiënt maken van je feedback loop én op het enorm snel kunnen releasen van updates. Ideaal voor centrale applicaties, minder geschikt voor applicaties op meerdere devices.

Feedback loop verkorten met pilot groepen, early-access, korte lijnen intern tussen support, development en beheer. Technische oplossingen met monitoring (uptime, usage statistics én crash reportage).

Release cycle verkorten door development direct te laten releasen. Kwaliteit hoog houden door goed gekozen unit tests én integratie tests.

Goede Quality Assurance. In planning, design én ontwikkeling. Met nadruk op 'in', want QA is niet een afdeling maar een methodiek.

Een van deze componenten niet goed genoeg uitvoeren leidt al snel tot irritatie bij gebruikers en klanten.

Bugvrije software bestaat niet en elk streven ernaar gedoemd is te mislukken. Zorgen dat de impact klein blijft en de oplossing er snel is kan je enorme goodwill van gebruikers opleveren.

Software is dus nooit af, en dat is ook nooit zo geweest.
Precies wat je zegt. Kwaliteit moet bovenaan staan, en tegenwoordig staan de features bovenaan en kwaliteit niet perse op de 2e plaats, soms zelfs niet eens op de 3e..
Software is dus nooit af, en dat is ook nooit zo geweest.
Dat is niet erg, als het maar goed gebeurt :)
Hoeveel vroeger moet ik terug in de tijd gaan? Want als het niet hebben van minieme bugs als dit de vereiste is voor "af" dan is er nog nooit een Windows OS geproduceerd dat "af" was tijdens de release. Om maar een voorbeeld te noemen, maar wat mij betreft mag je ieder OS van de afgelopen drie decennia daar in copy/pasten voor hetzelfde antwoord.

Dat is wat mij betreft een onmogelijke standaard. Zijn bugs slordig? Sure. Zijn ze uniek, een product van de huidige tijdsgeest? Zeker niet en ook nooit geweest.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 21 oktober 2020 20:31]

Er is een verschil tussen een bug en gewoon niet getest. Dit soort bugs met standaard apps zijn van die testgevallen die iedere tester met meer dan vijf minuten ervaring als een van de eerste gevallen afdekt. Waarschijnlijk zelfs automatisch.

Veel iOS versies zitten vol met van die stommiteiten tegenwoordig. Alsof Apple niets meer test en een beetje aanklooit. Dit soort voor de hand liggende troep zit echt niet in een Windows release hoor.

Nee, perfecte software bestaat niet maar dit is van zodanig droevig niveau dat het gepakt had moeten worden. Sowieso al tijdens de betaperiode.
Af is af, wanneer je de functionaliteit erin hebt zitten wat je wilt, en dit ook hebt getest.
Het moet niet zo zijn dat je functionaliteit hebt toegevoegd, welke half getest is en dan denkt; we releasen nu en fixen de bugs wel in een komende upgrade.

Bugs zijn bugs en komen gewoon voor, het kan niet zo zijn (en dat is gewoon quality assurance) dat er een bug is iOS 14, het wordt gefixed in 14.0.1 en in 14.1 is de bug weer terug. Dan ben je niet goed bezig.
Precies, daarom gebruik ik ook gewoon Windows 3.0. Is gewoon af.
Ik lees op de wiki dat zelfs Windows 3.0 twee updates heeft gekregen... :)
Wat jij wilt :)
Maar dat is niet wat ik bedoelde, btw, toen werd het inderdaad pas gereleased als het af was, er werd niet gereleased met het idee dat iets half af was en met een volgende patch ronde wel rechtgetrokken werd.
Lijkt niet altijd het geval te zijn. Ik heb een iPhone SE (de oude) en daar heb ik nog steeds Firefox als browser.

En outlook als email.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 21 oktober 2020 20:47]

Misschien toch eens switchen van browser
Ik heb er geen probleem mee met iCab Mobile op iOS 14. Hij blijft netjes de default.
Kwalijke zaak. Wordt tijd dat Apple dit nu eens goed oplost. Al denk ik niet dat veel mensen er hinder van ondervinden omdat de meeste mensen de standaard apps van Apple gebruiken.
Bug or feature? Ik vermoed het eerste; maar het zou ook een stoute manier kunnen zijn om de nieuwe client te demonstreren en daarmee paar procentjes weg te kapen van de concurrentie }>
Ze maken geen winst op ingebakken apps, dus dat klinkt een beetje zinloos.
Ohja? Waarom zouden ze die apps dan hebben? Dan hoeven ze daar ook geen tijd in te investeren. Zijn immers genoeg alternatieven.

Er zit wel degelijk een winst verhaal achter.
Ohja? Waarom zouden ze die apps dan hebben?
Nou misschien om een standaard pakket te bieden :)

Met dat standaard pakket maken ze uiteraard winst dat is logisch maar de app op zichzelf niet en ik neem aan dat @Anoniem: 420148 dat bedoelt.
Ik denk dat je het niet op waarde inschat. Elk persoon dat op zijn iPhone voor Gmail kiest als e-mail-client wordt een beetje het Google ecosysteem ingezogen. Dat geldt voor alle concurrerende apps (bijv. Google Maps vs. iOS Maps).

Zeker als het Google betreft, die alsmaar machtiger wordt naarmate jij hun diensten gebruikt en hun daarmee voorziet van data (=digitaal goud). Daar is Apple niet mee geholpen.

Nogmaals, ik denk dat het gewoon een bug is, maar ik denk niet dat het Apple compleet koud laat welke e-mail client jij gebruikt.
Ik denk dat je het niet op waarde inschat. Elk persoon dat op zijn iPhone voor Gmail kiest als e-mail-client wordt een beetje het Google ecosysteem ingezogen.
Als de standaard-client niet al vanaf dag 1 Gmail zou ondersteunen zou ik je gelijk geven. Of nou ja, dan had je misschien meer een punt.

De reden dat Apple zo van de standaard-apps is geweest is veel meer vanuit hun 'walled garden' veiligheid- en performance perspectief te beschouwen. Zeker in den beginnen was er veel minder sandboxing en privacy-controles dan nu. Background activity (zoals een mailclient wel nodig heeft) was oorspronkelijk niet eens een optie voor third-party apps, omdat Apple bang was voor batterijzuigers.

Daarom schermden ze standaard-apps, zoals Safari en Mail af door geen andere defaults toe te staan. Oorspronkelijk waren alternatieve browsers zelfs totaal niet toegestaan, meen ik en volgens mij (maar niet recent gecheckt) is het staand beleid om geen andere rendering toe te staan.

Met het volwassener worden van het OS en van de app market speelt dat allemaal veel minder en was het vooral een kwestie van mogelijk maken. Daar heeft nooit prioriteit gelegen (niet echt veel baat bij voor Apple en hun perceptie van de gebruikservaring), maar ze hebben het nu wel gedaan, omdat gebruikers het echt begonnen te vragen.

Maar commercieel maakt het hen niet zo veel uit (op zijn hoogst dat ze invloed verliezen op webstandaarden omdat Mobile Safari marktaandeel licht zal dalen).
[...]
Als de standaard-client niet al vanaf dag 1 Gmail zou ondersteunen zou ik je gelijk geven. Of nou ja, dan had je misschien meer een punt.
Je kan misschien Gmail als imap instellen, maar als de UI van Apple is, dan zit je dus nog steeds in het Apple ecosysteem. De sappige data is dan voor Google, maar de verslaving aan de iOS UX blijft in stand gehouden.

Verder ben ik het helemaal eens met je stellingen.
En Apple wil niet dat je verder in de Apple experience opgezogen wordt?
Jazeker. Ik claim in mijn posts ook nergens het tegendeel.
Omdat een klant een volledig werkende telefoon verwacht misschien? Ze hebben geen keuze, er moet bij het begin van het gebruik in ieder geval een browser op staan. Een mailclient is misschien in deze tijd minder vanzelfsprekend, maar voor mij valt dat ook nog steeds onder basisbehoeften van een OS.
Wat wil je anders? Chrome en Gmail voorgeinstalleerd op iOS apparaten? Als ze die Google spyware gaan preloaden ga ik echt op zoek naar alternatieven, ik wil niks met Google te maken hebben. Anders had ik wel een Android gekocht, die zijn veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door kozue op 21 oktober 2020 20:07]

Hoe dan? De apps zijn "gratis"...
Om een complete ervaring te bieden, waarvan die app een klein onderdeel is. Apple verdient evenveel aan jou als je Mail.app gebruikt of Outlook.app voor je emailtjes. Je hebt immers al 700 euro voor de telefoon neergelegd en doet je aankopen via de App Store, of je nou Spotify, Google of whatever gebruikt.

Microsoft verdient ook niks op de Calculator en Paint afzonderlijk, maar wel aan de licentie die je de hele suite geeft aan OS + apps. Als jij de helft links laat liggen, maakt die licentie niet goedkoper. Die iPhone wordt geen 50 euro goedkoper als jij Safari links laat liggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 21 oktober 2020 21:26]

Heb ik al lang niet meer gehad anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee