RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Gezocht: schadelijke stinkwants die graag in huis overwintert

Bruingemarmerde schildwants Beeld © T. Haye

Kijk eens even goed op de gevel of muren van je huis. Het kan zomaar zijn dat de bruingemarmerde schildwants – ook wel stinkwants genoemd – bij jou overwintert. De Wageningen Universiteit roept op het beestje te vangen voor onderzoek.

De bruingemarmerde schildwants wordt steeds vaker in Nederland gesignaleerd. En dat is geen goed nieuws, want het beestje kan enorme schade aanrichten doordat het sap uit bladeren en vruchten zuigt. In Italië heeft het (van oorsprong Aziatische) beestje volgens de universiteit vorig jaar voor honderden miljoenen euro's schade aangericht door peren, appels, kiwi's en perziken aan te vreten. 

Voor
Lees ook:
Voor het eerst iemand in Nederland besmet met westnijlvirus: 'Gaat vaker gebeuren'

"In 2018 heeft werd de soort voor het eerst in Nederland gesignaleerd. In Limburg", schrijft onderzoekster Karin Winkler. "Later dat jaar werd hij in de Betuwe gevonden en vorig jaar in Utrecht en Amsterdam."

De wants rukt dus langzaam op en Winkler wil in kaart brengen hoe het diertje zich verspreidt en roept daarbij de hulp in van het publiek. "Het najaar leent zich hiervoor bijzonder goed, omdat de volwassen wantsen nu op zoek zijn naar een beschutte plek voor de winter. Tijdens deze zoektocht zijn zij vaak op muren of gevels te zien. Ook kunnen ze in huis worden aangetroffen. "

Zoek de verschillen

Het beestje lijkt veel op de grauwe schildwants, die veel voorkomt in Nederland. Op dit kaartje kun je de verschillen goed zien.

Winkler roept op om het beestje niet met de handen aan te raken. Hij heeft als bijnaam de stinkwants, en dat is niet voor niets. "Uit klieren kunnen zij bij bedreiging een vies stinkende vloeistof afgeven. Deze is voor mensen onschadelijk, maar om de penetrante geur niet aan de handen te krijgen, is het aan te bevelen de wants niet direct aan te raken, maar hem met een potje of buisje te vangen."

Wegbelijning
Lees ook:
Wegbelijning over dode possum in Nieuw-Zeeland: 'Je had één taak'