RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Tweede coronagolf? In Latijns-Amerika is de eerste nooit gestopt

Mondkapjes op straat tijdens Mexicaanse feestdag

Argentinië heeft de grens van één miljoen coronabesmettingen bereikt. Deskundigen verwachten dat Colombia, Mexico en Peru de volgende in het rijtje zijn die de miljoen aantikken. Terwijl Europa aan de tweede coronagolf is begonnen, is de eerste coronagolf in Latijns Amerika in feite nog steeds bezig. Correspondent Sandra Korstjens legt uit hoe dat komt.

De manier waarop landen in Latijns-Amerika de coronacrisis hebben aangepakt verschilt sterk, vertelt Korstjens. "In Brazilië en Mexico piekte het coronavirus aan het begin van de pandemie", vertelt de correspondent. "Beiden landen hadden wel een lockdown, maar die was niet zo streng als in bijvoorbeeld Argentinië of Peru.

In Brazilië, waar Korstjes woont, kon ze gewoon naar buiten, zonder dat ze daarvoor een goede reden nodig had. "Ik heb filmpjes uit Peru voorbij zien komen, waar mensen in elkaar werden geslagen omdat ze hun vuilnis buiten zetten."

Ook hebben de presidenten van Brazilië en Mexico vanaf het begin een argwanende houding ten opzichte van het coronavirus gehad, legt de correspondent uit. "President Bolsonaro van Brazilië vond bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes maar onzin."

Bolsonaro besmet met coronavirus: 'Ja, ik ben positief getest'

00:36

Met ruim vijf miljoen besmettingen staat Brazilië in de top drie van landen met de meeste coronabesmettingen. Op dit moment blijft het aantal nieuwe gevallen per dag stabiel.

Dat geldt ook voor Mexico. In de landen worden maatregelen versoepeld. "Ik merk in Brazilië dat bij veel mensen de angst voor het virus wat aan het wegzakken is", zegt Korstjens. "Maar dat geldt niet voor iedereen. Waar ik woon, in São Paulo, zijn de scholen sinds begin deze maand weer open. Er zijn nog steeds mensen die uit angst voor het virus hun kinderen thuishouden."

Eindeloze lockdown

In landen als Peru, Colombia en Argentinië stijgt het aantal coronabesmettingen nu in rap tempo. "In feite zie je bij die landen nu pas een eerste golf", zegt Korstjens. "Dat heeft te maken met de strenge lockdowns waar deze landen aan het begin van de crisis in terecht kwamen."

Op 20 maart ging Argentinië als één van de eerste landen in de regio in lockdown. Mensen mochten alleen naar buiten om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan. Sindsdien is er een stijgende lijn te zien. Vooral de laatste paar maanden. Hetzelfde geldt voor Peru. Korstjens: "Zo’n strenge lockdown houden mensen op een gegeven moment niet meer vol. In Peru mochten kinderen maar een half uur per dag naar buiten. Je kunt mensen niet zo lang opsluiten. Op een gegeven moment moet je eruit. Naar familie of om te gaan werken. Op dit moment zijn mensen daar echt lockdown-moe." 

Heeft zo’n strenge lockdown dan helemaal geen zin? "Het zou kunnen werken", denkt Korstjens. "Maar in veel landen in Latijns-Amerika is het testbeleid niet op orde. In Argentinië wordt nog steeds erg weinig getest. En in Peru wordt er niet getest op het coronavirus, maar op antistoffen om te kijken of je het virus hebt gehad. Daar hou je de verspreiding onder mensen niet mee tegen."

Brazilië vreest grotere kloof tussen arm en rijk: 'Thuis kan ik niet studeren'

02:40

Van stad naar platteland

Op dit moment zijn er vooral in kleine steden en op het platteland uitbraken. "Rijkere mensen brachten het virus in het begin vanuit het buitenland mee naar de grote steden', zegt Korstjens. "Veel landen in Latijns-Amerika zijn een stuk minder dichtbevolkt dan landen in Europa. Daardoor duurt het soms langer voordat het virus ook kleinere steden of het platteland bereikt. Maar als het virus die plekken dan heeft bereikt, kunnen de gevolgen groot zijn. De gezondheidszorg is op die plekken vaak een stuk slechter dan in grotere steden. En mensen op het platteland zijn armer. Ook als ze ziek zijn moeten ze gaan werken, want anders verhongeren ze. Daardoor verspreidt het virus zich daar nu gemakkelijk."

Het einde van de wereld

Het Argentijnse Ushuaia is de meest zuidelijke stadje ter wereld en wordt ook wel 'het einde van de wereld' genoemd. Er wonen zo’n 60.000 mensen. Het coronavirus bleef er lange tijd onder controle. Ushuaia was aan het begin van de pandemie zelfs een voorbeeldstad voor de rest van het land. Maar de laatste weken gaat het hier helemaal mis. Ushuaia is een enorme coronabrandhaard geworden. Het aantal bedden in de ziekenhuizen is verviervoudigd in een maand tijd. En bij zo'n zestig procent van de mensen die getest wordt op het coronavirus, is de test positief.