RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Ook de brouwers hebben het nu moeilijk, en dat is slecht nieuws voor cafés

Bierflesjes over de lopende band in de brouwerij van Heineken. Beeld © ANP

De sluiting van de horeca heeft ook grote impact op brouwers, zoals Heineken en AB InBev. Na de lockdown in maart konden de brouwers vaak huur kwijtschelden of aangebroken fusten compenseren, maar dat is nu in sommige gevallen niet meer mogelijk. En dat is slecht nieuws voor de horeca, die het toch al zwaar verduren heeft.

Na de horecasluiting begin maart lieten de brouwers zich van hun beste kant zien. Zo besloot Heineken dat de huur in de maanden april en mei werd kwijtgescholden van alle 900 panden waar ze direct of indirect bij betrokken waren.

Ook werden evenementen, materialen en bestellingen kosteloos geannuleerd en niet in rekening gebracht. Tank- en fustbier werd opgehaald, tapinstallaties afgesloten en leidingen gespoeld zodat hygiëne en kwaliteit werd gewaarborgd.

Brouwers
Lees ook:
Brouwers pompen overgebleven bier terug en maken er handgel van

En nu?

Na de tweede horecasluiting kan de brouwer zich niet meer zo coulant opstellen. Horecaondernemingen krijgen uitstel van betalingen en aangebroken biertanks worden opgehaald en later verrekend.

Met maatwerk wordt er nu gekeken wat er voor de ondernemer kan worden betekend, maar kwijtschelding van de huur is nu niet aan de orde.

"Vooralsnog doen we dat niet, ook wij moeten keuzes maken", zegt horecadirecteur Marc Jitta tegen RTL Nieuws. Wel geeft de topman van Heineken aan dat er met iedere ondernemer individueel het gesprek wordt aangegaan voor passende maatregelen.

Volgens de vereniging Nederlandse Brouwers draaien de brouwers door de nieuwe sluiting gemiddeld zo’n 30 tot 40 procent omzetverlies.

Kleine
Lees ook:
Kleine brouwers zijn creatief, maar zullen de coronacrisis niet allemaal overleven

"Ook voor ons ligt de verkoop in de horeca nu grotendeels stil, dat is het feit waar ook wij ons in bevinden", zegt Jitta. "We gaan kijken wat de ondernemer kan dragen, wat we uitstellen en welke steun er vanuit de overheid komt. Dat kunnen wij als brouwers niet alleen."

De brouwers voelen de angst en paniek bij de cafés en andere horecaondernemingen, maar ze wijzen vooral richting de overheid.

Dichtgooien

Volgens Jitta is de woede bij de ondernemingen nu groter dan bij de eerste sluiting. "Er zijn nu meer mensen die het opgeven, hun zaak dichtgooien en in de lente pas weer opengaan."

"Ik maak me best wel zorgen over de Nederlandse horeca", zegt de horecadirecteur. " Veel ondernemers delen die zorgen. Het is belangrijk om te kijken of de steun van de overheid de boel overeind gaat houden."

Er zijn ook ondernemers die een alternatief bierplan hebben bedacht:

01:21
Nu alle cafés gesloten zijn, blijft er in hun opslag veel bier over. Daarom besluiten steeds meer brouwers om het bier terug te pompen en er iets anders mee te doen.

Wijzen

Horecadirecteur Mark Hanssen, die met AB InBev zakendoet met zo’n 7.000 ondernemingen in Nederland, zegt 'keihard mee te voelen' met de cafés en restaurants. Ook hij kwam de horeca tegemoet met regelingen over de huur, maar wijst nu vooral richting het kabinet.

"Er is steun vanuit de overheid en daar zijn we heel dankbaar voor, maar hoe lang is die er? En is dat toereikend genoeg?", vraagt Hanssen zich af. "Uiteindelijk zullen ze met een breder steunpakket moeten komen, daar willen wij graag het gesprek voor aangaan."

Corona-baas
Lees ook:
Corona-baas Nederland: 2021 jaar van waarheid voor biermarkt

Overleven

De vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich 'vreselijke zorgen' over de nabije toekomst van de cafés en andere horecaondernemingen. "Nu is het tijd om de horeca en de leveranciers extra te steunen zodat ze deze moeilijke tijd overleven", zegt directeur Lucie Wiegboldus.

Vooral het uitblijven van perspectief, zorgt voor woede bij de ondernemers. "Dit hakt er heel hard in, ook voor de brouwers", zegt Wiegboldus. "Er zijn kleine brouwers die voor meer dan 70 procent aan de horeca leveren. Voor hen wordt het heel erg zwaar."

Rechter:
Lees ook:
Rechter: horecagelegenheden moeten dicht blijven