main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:18

‘Pijnlijk stil’ rondom onthoofding Franse leraar Paty: ‘Wij nemen onze democratie niet serieus’

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de onthoofde leraar Samuel Paty. De Franse ambassade in Den Haag houdt vanmiddag om 16.30 een minuut stilte. In een tweet nodigt ambassadeur Luis Vassy “al onze vrienden in Nederland” uit om daar ook aan mee te doen. Radicaliseringsexpert Keklik Yücel betreurt dat die oproep nodig is. “Wij zouden dat eigenlijk al vanuit onszelf moeten doen, een statement maken. Dat heb ik gemist. Het is verdrietig en pijnlijk stil.”

Docent Paty werd vrijdag onthoofd door een 18-jarige extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. “Het gaat over een leraar die gewoon lesgeeft over onze verworvenheden, over het belangrijkste wat we hebben: de vrijheid van meningsuiting. Die is juist bedoelt om de minderen en zwakkeren een stem te geven”, beklemtoont Yücel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Met deze onthoofding zien we volgens de radicaliseringsexpert dat IS “in feite gewoon onder ons” is. “Op Europees grondgebied, en gewoon zijn gang gaat. Want wij nemen onze democratie niet serieus met zijn allen, en zij nemen hun overtuiging wel serieus. Dus als wij het niet anders aanpakken, laten we alles uit onze handen vallen.”

‘Stilte wakkert polarisatie aan’

Toen terroristen in 2015 een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, stonden ook in Nederland de pleinen vol. Volgens Yücel komt dat omdat er toen vanuit mensen zelf en vanuit de media meer aandacht aan het onderwerp besteed werd. “Dit bewijst eigenlijk: op het moment dat er geen onrust in de samenleving is over een onderwerp, dan laten onze politieke leiders niet voldoende hun eigen overtuiging spreken.”

Ook presentatrice Fidan Ekiz deelde gisteren in het tv-programma De Vooravond haar zorgen over de stilte rondom deze aanslag.

Yücel is het helemaal met Ekiz eens, zegt ze. “Iedereen die een stem heeft, een microfoon, moet zich uitspreken. Als we met zijn allen niets zeggen capituleren we, en dan krijgen we dit soort gekken juist achter ons.”

Volgens de radicaliseringsexpert ontstaat deze stilte doordat de politiek leiders van Nederland bang zijn om net op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. “Om polarisatie aan te wakkeren. Maar de stilte wakkert de polarisatie aan. De stilte maakt dat de verdeeldheid voet aan de grond krijgt. Uitspreken is in dit geval verbinden, is zorgen dat je staat voor je waarden waar iedereen zich in herkent.”

Collectieve stellingname

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch benadrukt in Goedemorgen Nederland dat we “dit soort barbarij samen geen kans mogen geven”. Het moslimextremisme noemt hij een machtsideologie. “Wat deze jongeren leren is dat als iemand jouw profeet beledigt, daar de doodstraf op hoort te staan. En omdat die heilstaat, die Islamitische Staat, er niet is, moet jij dat uitvoeren.”

Volgens Marcouch is het iedere keer weer belangrijk om te laten merken waar we staan. “Ik merkte in Nederland dat heel veel docenten zich herkenden in die docent die bijvoorbeeld bepaalde gevoelige onderwerpen niet kan of kon bespreken.”

De taak van een docent is niet om in te schatten welk onderwerp voor wie gevoelig is, benadrukt Yücel. “De taak van een docent is om onze verworvenheden mee te geven aan onze kinderen. Dus dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat mannen en vrouwen gelijk zijn, en dat homoseksualiteit iets is wat ook gelijkwaardigheid en vrijheid heeft in ons land. En als dan de maatschappelijke boodschap niet continue is dat wij pal voor onze verworvenheden staan, en zeker als er zoiets gruwelijks gebeurt, staan die docenten in de kou. En dan is het nog moeilijker voor die docenten om onze democratische rechten en normen te leren aan die leerlingen.”

‘Bescherm samen liberale democratie’

Dat op Marcouch, PvdA-leider Lodewijk Asscher, CU-leider Gert-Jan Segers en PVV-leiders Geert Wilders na weinig bestuurders zich hebben uitgesproken over de onthoofding, zegt volgens Yücel dat men meer bezig is met politiek bedrijven voor de eigen achterban en voor eigen specifieke deelbelangen dan voor de gezamenlijke democratie en vrijheid. “Het zegt vooral dat we niet over de manier van samenleven debat voeren. Het gaat om je eigen deelbelang, en dat vind ik problematisch.”

De Westerse open liberale democratie is volgens Yücel “net zo sterk als onze moed en onze overtuiging om hem ook te beschermen, en de wil om door te geven.” Daarom roept zij iedereen op om dat, samen met elkaar, “echt consequent te doen”.

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer