Hardkernel kondigt Odroid HC4-NAS met twee bays aan voor 65 dollar

Hardkernel heeft zijn Odroid-HC4 aangekondigd. Dit is een soort NAS met twee bays, die ruimte bieden aan 2,5"- en 3,5"-drives. De HC4 krijgt een adviesprijs vanaf 65 dollar en komt op 27 oktober uit.

De Odroid HC4 heeft een kleine behuizing die ruimte biedt voor twee ssd's of hdd's, hoewel deze grotendeels aan de bovenkant van het apparaat zullen uitsteken. Hardkernel spreekt zelf van een 'toaster-formfactor'. De HC4 gebruikt een PCIe-naar-SATA-controller voor de twee drives. Bij de voorgaande HC2, die over een enkele bay beschikt, gebruikte het bedrijf een USB 3.0-naar-SATA-controller.

Odroid HC4Odroid HC4Odroid HC4Odroid HC4

Het systeem maakt gebruik van een Amlogic S905X-soc met vier Cortex-A55-cores op 1,8GHz. De HC4 beschikt over 4GB DDR4-geheugen en een MicroSD-kaartlezer voor het OS, hoewel het besturingssysteem ook vanaf een van de SATA-drives kan worden geladen. Verder beschikt het systeem over gigabitethernet, HDMI 2.0 en een enkele USB 2.0-aansluiting. Het geheel wordt van stroom voorzien met een DC-connector.

Er is momenteel alleen nog een officiële Ubuntu 20.04-image op basis van Linux 4.9.230 beschikbaar voor de HC4, maar op termijn moeten ook Linux-distro's van derde partijen beschikbaar komen voor het apparaat. Zo moeten CoreELEC, OpenMediaVault en Android 'binnen enkele weken' voor de HC4 verschijnen.

Hardkernel noemt op zijn website een adviesprijs van 65 dollar. Voor 10 dollar meer levert het bedrijf een realtimeklok en een 1"-oledscherm mee. Het bedrijf noemt op zijn forum ook verschillende accessoires, waaronder een ir-afstandsbediening en wifi- en bluetoothadapters.

Odroid HC4Odroid HC4

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-10-2020 • 09:38

53 Linkedin Whatsapp

Submitter: TheVivaldi

Reacties (53)

53
53
33
3
0
19
Wijzig sortering
Leuke eerste poging.
Maar zou mooier zijn als de SATA aan de processor zat ipv USB. Hoewel met USB3.0 dat natuurlijk minder een probleem is.
En de behuizing kan ook wel beter voordat het met een Synology NAS de strijd aan kan ;)

Zie meer mogelijkheden in de nieuwe Raspberry Pi 4 die een PCIe aansluiting heeft. Daar zou je met een mooi custom PCIe kaartje SATA aan toevoegen en eventueel een tweede netwerkkaart.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 21 oktober 2020 10:19]

Dit nieuwe ding heeft PCIe SATA, de oude versie deed dat nog met USB controller er tussen.
Het is niet hun eerste poging, maar hun 2e. Daarbij maken ze al heel lang dit soort bordjes, nu hangt er alleen een behuizing aan.

Het artikel geeft aan dat hier en S905X in zit, dat klopt niet, het is een S905X3 die beduidend sneller is dan een RPi4 en ook in staat is om héél goed media te encoden/decoden en daardoor voor een NAS met mediafunctionaliteit heel nuttig is. Je kunt 'm zelfs naast je TV zetten en met een afstandsbedieninkje iets met Kodi draaien, terwijl je daarnaast gewoon gebruik kunt maken van de NAS mogelijkheden. Niet gek hoor.
Het is een snelle soc voor de prijs, probleem met Amlogic is de ondersteuning voor nieuwere u-boot en mainline linux (4.4 is al wat ouder).
De HC4 heeft net als de RPi 4 een enkele PCIe 2.0 lane, waar in dit geval een 2xSATA-600 brug aan hangt (bij de RPi4 is er een 2xUSB 3.0 hub aan verbonden).
Denk dat hij doelt op de nieuwe RPi compute unit 4, die de pcie poort exposed heeft in plaats van een usb3 controller er aan
Wat een gemiste kans om een degelijke behuizing te maken.
Natuurlijk ga je in de compactere (stapel alles op mekaar) form-factor een extra PCB nodig hebben die geassembleerd moet worden. Dat kost meer. Eventueel hadden ze een breakout board met een (soort van) PCI connector kunnen plaatsen; aangezien ze toch al over PCIe draaien.

Ik heb zelf een NASje gebouwd: hoofdzakelijk een archive box (met nog een offline backup) en download station. Mijn beaglebone black had enkel USB, dus mijn twee 2.5" schijven (1 SSD voor actieve operaties, 1 HDD voor archival) hangen via USB aan het systeem.

De 2 schijven en de beaglebone liggen plat op mekaar, en dat zorgt dat dit doosje echt klein is! Al veel plezier aan gehad. Had fantastisch geweest moest dit bord een gelijkaardige formfactor hebben, dan zou ik mijn hele NAS migreren.

Als jullie interesse hebben, ik heb het allemaal gedocumenteerd op mijn blog: https://phalox.be/wp/cros...-box-with-a-bbb-part-3-3/
Goed om het DIY te documenteren.

Maar naast de behuizing, heeft dit bordje wel wat je zoekt. (sata) Aan gelijke kosten als een BB.

Dan is het wel enkel een kastje bouwen. Een berg beklimmen is natuurlijk minder leuk als je naar de top vliegt dan dat je vanuit een lager basiskamp vertrekt.

De vorm is natuurlijk ook een esthetisch standpunt. Met alleen vierkante dozen val je minder op in het veld van concurrenten.
Leuk dingetje voor de echte tweakers onder ons.

Ik ben er na verschillende pogingen toch achter gekomen dat een NAS waar al mijn belangrijke data op komt wat meer is dan zomaar een hobby projectje. Ik draai inmiddels naar tevredenheid Freenas maar daar heb je toch wat serieuzere hardware voor nodig dan dit...
Waarom heb je voor freenas serieuzere hardware nodig dan dit? Het enige grote probleem is dat FreeNAS officieel volgens mij geen ARM doet. Maar de hardware hier is serieus genoeg, FreeNAS is dan niet serieus genoeg wat mij betreft. Meer storage slots zou mij interessanter lijken maar de SoC lijkt mij meer dan voldoende. Wel vraag ik mij af hoe de performance van de AMLogic SoCs tegenover de Annapurna Labs socs is.

Transcoding ga je hier wel mee kunnen, dat kan niet met Annapurna Labs socs, maar die AL socs zijn weer geoptimaliseerd voor gebruik in een NAS en zijn bijzonder rap met datatransfers, ze zijn soms sneller dan x86 hardware die het viervoudige kost.
ZFS misschien? Hardware RAIDs zijn voor grote schijven niet wenselijk meer. 4GB RAM is dan wel erg beperkt. Wat dat betreft blijft dit een entry-level FreeNAS HW product.

Echter bij grotere arrays geef je ook >200 euro aan schijven uit, dus kunnen een paar tientjes voor een grotere 2-bay NAS er ook wel van af. Het gaat uiteindelijk wel om je data.

Ik ben overigens ook geen fan hoe de schijven gemount zijn, of het algehele gebrek daar aan.
Er kunnen maar 2 schijfjes in. Hoe zinvol ZFS dan is, is nog maar de vraag en zo wel dan is 4GB ram meer dan genoeg voor 2 schijfjes.
Genoeg redenen.

ZFS kan snapshots maken bijv.
Verder als je ZFS in mirror hier op zet en er bijv. 2x 4TB disks in doet en later bedenkt dat je meer storage nodig hebt dan kun je eerst de ene disk vervangen voor bijv. een 6TB variant, laten syncen en vervolgens de andere disk vervangen voor een 6TB variant. Hierna is je ZFS pool van 4TB naar 6TB gegroeid, dat zie ik je niet met bijv. mdadm doen.

Er zijn dus zat redenen om zelfs bij 2 disken ZFS te gebruiken.
Freenas doet het niet voor minder dan 8Gb RAM.
https://www.freenas.org/hardware-requirements/

Zoals Hans al aangeeft dit heeft te maken met ZFS. Is inderdaad jammer maar don't shoot the messenger... :)
FreeNAS heeft inderdaad hoge eisen, maar dat heeft weinig met ZFS zelf te maken. ZFS zelf vereist niet zoveel. Mogelijk doet FreeNAS iets bijzonders met hun implementatie.

FreeBSD zelf zegt minimaal 1GB.
Zou kunnen, dat weet ik niet.

Ik weet alleen dat ik best wat geld aan hardware heb moeten uitgeven. Daarvoor terug krijg ik een NAS die alles doet wat ik wil, mooi stabiel draait en niet bij elke upgrade gezeik oplevert.
Freenas beweerd ook minstens 8gb ECC memory nodig te hebben. Ik ben toch blij dat ik effectief voor een whitebox server gegaan ben ipv een oplossing zoals dit, of als een nas. Heb nu het equivalent van een 3rde gen i7 xeon processor en 16gb ddr3 en merk toch bij het overzetten dat de cpu aardig moet werken (sommige cores springen in het rood, zou zeggen 60% load over alle cores). Als ik dan kijk naar alle dockers die er op draaien en dergelijke zou ik zwaar teleurgesteld zijn als ik een nas voor 250-300(diskless) eur gekocht had ipv dit systeem , wat me ongeveer hetzelfde kost.

Freenas is een aardig systeem voor NAS oplossing, maar ben uiteindelijk toch voor unraid gegaan omwillen van gebruiksgemak. Nu allemaal goed en wel is allemaal ook deels voorkeur, en de ene is moeilijk vergelijkbaar met de andere omwille van stroomverbruik en dergelijke. Had ik dit systeem niet gekocht/samengesteld en wist ik niet hoeveel ik er mee kon. Had ik gegarandeerd iets zoals dit de kans gegeven (was origineel ook een van de plannen om iets vergelijkbaar met raspberry's te doen)
FreeNAS is leuk en wel, maar heb je de skills om troubleshooting te doen als her misloopt? Velen onder ons kennen wel linux in meer of mindere mat, maar Unix is toch wat anders op bepaalde vlakken hoor.
FreeNAS is gebaseerd op FreeBSD, en FreeBSD is geen Unix. Als je met Linux overweg kunt , dan is FreeBSD leren prima te doen. Met name enige kennis van ZFS is handig.
Anoniem: 14842
@Jerie21 oktober 2020 10:35
Dit apparaat kan prima als NAS dienst doen, de gemiddelde gebruiker heeft daar geen ZFS of raid of wat voor setup dan nodig.

Ik heb zelf OpenMediaVault (dit is trouwens geen OS maar gewoon een app based op Debian) draaien in een VM op een laptop, met daaraan welgeteld één 8TB externe schijf. Verder heb ik een offsite backup draaien, waar zo'n apparaatje ideaal voor zou zijn.

Waarom zou ik ingewikkelde RAID of ZFS setups gaan maken waarbij het een crime kan zijn om dingen te restoren op andere hardware? RAID (en in mindere mate ZFS) is gemaakt voor uptime. Maar serieus: ik heb al jaren geen defecte schijf meer gehad. Als het dingetje stuk gaat koop ik een nieuwe en restore ik van de offsite backup, die dag kan ik wel even zonder nas.

Enterprise omgevingen is een totaal ander verhaal, maar voor thuis snap ik het in 95% van de gevallen niet. Tenzij je gewoon een home lab hebt natuurlijk.
ZFS is juist eenvoudiger, maar je zit wel met een learning curve. ZFS gebruik je niet omdat je schijf defect raakt; je gebruikt het omdat het silent data corruption voorkomt via self healing icm redundancy. Dat is iets waar elke HDD vroeg of laat last van heeft. Die feature heb jij met jouw ene disk met Ex4FS niet. Jouw offsite backup kan die silent data corruption 1 op 1 kopieren.
FreeNAS is gebaseerd op FreeBSD, en FreeBSD is geen Unix.
Wat? Als de *BSD's geen Unix zijn, wat dan wel?
Unix-like. macOS is een Unix.
Unix-like. macOS is een Unix.
Op die manier, zoals horizontale lamellen niet te onderscheiden zijn van Luxaflex, niet omdat MacOS van BSD/FreeBSD afgeleid is, in tegenstelling tot FreeBSD, dat alleen van BSD afgeleid is.

Als je horizontale lamellen kunt bedienen, weet je ook hoe Luxaflex werkt. @Aardbol_23564 's stelling dat Unix anders werkt dan Linux is volledig terecht en van toepassing op FreeNAS, het onderscheid Unix-met-label/Unix-zonder-label maakt daar geen verschil in.
BSD is geen SysV. macOS userland was deels van FreeBSD. Kernel deels Mach. UI NextStep (een Unix). De laatste was proprietary, en is ook het meest belangrijke deel. Hoe dan ook heeft Apple voor de certificatie betaald, en Sun destijs voor SunOS en Solaris (wel SysV). FreeBSD of een Linux distributie niet.

Verder is macOS of FreeBSD niet wezenlijk ingewikkeld. OpenZFS is stabieler dan Btrfs.

Dit alles is coherent met deze twee weerleggingen.
FreeNAS is gebaseerd op FreeBSD, en FreeBSD is geen Unix.
Als je met Linux overweg kunt , dan is FreeBSD leren prima te doen. Met name enige kennis van ZFS is handig.
Mijn ervaring is dus dat er niet heel veel troubleshooting is. Alles is gewoon via de GUI in te stellen en dan werkt het ook.

Ik heb hiervoor OMV geprobeerd, daar was het wel anders. Bij iedere update weer gezeik of dingen gingen gewoon 'zomaar' stuk... Daar heb ik inderdaad wel wat linux skills aan over gehouden maar gelukkig heb ik die nu niet meer nodig :)

Verschil is gewoon dat Freenas de gratis versie is van enterprise grade software. Daar zit dus ook een team achter met commerciele belangen om te zorgen dat het allemaal werkt. Alternatieven zijn vaak toch meer hobby projectjes voor een groepje developers die het leuk vind om dit in hun vrije tijd te doen. Uiteraard heel sympatiek van ze dat ze zich daar zo voor inzetten en dat veel mensen er plezier van hebben. Gevolg is echter wel dat je of zelf moet bijdragen en kennis hebben om dingen op te lossen of moet wachten tot er iemand is met tijd en zin om je te helpen. Je kunt je uiteraard ook niet als consument opstellen en zeggen: ik wil dat het werkt!
Unraid hier, geniet grandioos van mijn eigen bouw systeem.
geinig ding, maar een iets meer rugged case zou ik wel wenselijk vinden imo...

Hopelijk komt er nog een closed case optie..
Die optie komt er zeker, Ik ken 2 mensen die momenteel bezig zijn om een "echte" nasbehuizing te maken ervoor. Dat is dan wel 3d-print, geen metalen/productie versie.
Ah nice, ik zat daar ook al aan te denken..
zou je die niet beter zelf kunnen (laten) printen ?
Mooi voor een offsite backup! Compact en functioneel en voor die prijs goed te doen. Via de link naar het forum gaan ze op details in. Ze geven aan dat de schijven bij een kamer temp van 25C ongeveer 40C worden, een usb fan of usb -> 3/4pin fan header + fan met een 3d-geprint bracket zou via de beschikbare usb poort een extra toevoeging zijn als ze in een afgesloten ruimte (meterkast) worden geplaatst.
Waar zou ik zoiets als dit off-site plaatsen? En is het daar ook echt geschikt voor of is dit meer iets voor in de meterkast?
Ik vermoed dat hij bedoelt dat je eenvoudig je backup disk uit het dockje kunt trekken en mee kunt nemen naar een andere locatie. Zo heb ik bijvoorbeeld een encrypted disk in USB caddy op m'n werk liggen waar ik om-de-zoveel-tijd een sync naar draai van mijn data thuis.
Het lijkt me niet erg wenselijk om de schijven uit een nas te trekken.
SATA kan hotswap aan. Als het OS atomic writes ondersteunt is er niets aan de hand. Je kunt evt OS op losse disk draaien en de boel netjes unmounten maar je kunt ook net zo goed even halten.
Ja ik snap dat het kán. Maar dat is toch niet echt hoe een nas bedoeld is.
Wat mij betreft wel, want RAID.
Het zal best kunnen, maar het is persoonlijk not done. Ik ga het in ieder geval niet doen met serieuze data die ik wil archiveren.
Je hebt toch een backup? Hot spare is hier notabene voor bedoelt.
Meer dat je dit dan bij je ouders plaatst of bij een vriend waarmee je dat hebt afgesproken.
Zodat je een goedkope manier van offsite backup hebt, voor als jouw NAS gestolen wordt of dat je huis afbrandt.
Zoiets dacht ik dus al. Op zich wel een grappig idee. Maar om dat goed te laten werken zie ik wel wat haken en ogen. Voor de prijs is het zeker leuk om te testen.
Wat @SeenD zegt inderdaad! Een klein docker containertje oid er op voor een VPN en je kan van thuis makkelijk remote inloggen bij je ouders. Via Rsync, of andere sync software kan je dan je NAS thuis elke nacht of zelfs vaker een backup laten maken. Stel je huis vliegt in de fik heb je al je data nog.

Bij mijn ouders hangt het Ziggo modem met router in de meterkast en een klein UTP kabeltje hierheen is dus ideaal!
Jammer dat die geen eMMC heeft.
Nu vraag je je gelijk af: waarom? Hij heeft toch een HDD/SSD, is booten daarvan niet beter en sneller?

... Denk stel de vraag maar gelijk zelf voor die als een comment komt :)

Ja, via de HDD/SSD is (op zich) veel beter!
Maar, dit heeft als doel om het te gebruiken als "home cloud" of eigenlijk als "NAS". In die situatie wil je die HDD/SSD alleen formatteren en in zijn geheel gebruiken voor storage. Je wil dan eigenlijk niet moeten partitioneren voor een boot partitie! Daarnaast houd een boot partitie de HDD ook langer "wakker" (minder in idle). Voor SSD is dit minder een probleem.

Nu is er een MicroSD optie, maar dat is gewoon erg traag. Beter zou eMMC zijn om van te booten.
Nu moet je kiezen tussen of partitioneren (niet ideaal) of MicroSD (ook niet ideaal).
Verder een leuk setje met een leuke prijs :)
De HC4 gebruikt een PCIe-naar-SATA-controller voor de twee drives.
De Odroid-HC4 maakt gebruik van de ASMedia ASM1061 controller.
Leuk, maar het is een stofmagneet. Makkelijke oplossing als het quick and dirty moet, maar als je een ARM NAS wil zou ik toch eerder naar bv. een Kobol Helios64 kijken.
Dat is een fantastisch product...als je een NAS nodig hebt over 2 jaar...misschien...
Er zijn mensen die 'm al in huis hebben... En ja, dat zijn de early adopters.
Is toch niet erg als er stof op komt?
Ik ken oude machines die je letterlijk niet meer kunt zien door het stof, werken nog prima :)

En jouw oplossing kost 300 dollar. Deze 75. Lijkt me een andere use case.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 14842 op 21 oktober 2020 10:45]

Anoniem: 696166
21 oktober 2020 10:39
Heb hier zelf een HC2, tof ding en ingenieus ontwerp met heat sink die dienst doet als behuizing (of andersom). Zijn ook te stacken, waardoor het multibay wordt (maar zelf geen ervaring mee), jammer dat ze van die heat sink/behuizing zijn afgestapt, is wel een leuke gimmick
Mmm.. 3 van die dingen, elk met 1 SSD en 1 HDD en ik zie een heel mooi Rook/Ceph cluster voor opname in K8S. Rook/Ceph op ARM64 is nog een beetje behelpen, maar sinds gisteren nacht kan ik alles op ARM64 met Rook/Ceph wat ik ook op x86 kan doen. Maar voor de fractie van de prijs van de HW.
Precies wat ik zocht, zeer tevreden gebruiker van de HC1, maar qua rekenkracht iets te zwak voor transcoding. Draai hier wel met volle tevredenheid nextcloud, miniflux, qbittorrent, adguardHome en JellyFin op (met transcoding disabled)
Dit systeempje met raid1 zal hier zeker wel aan voldoen, en is veel minder duur dan een Synology

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee