NASA-sonde 'landt' kort op planetoïde op 334 miljoen km om gruis te verzamelen

De NASA-ruimtesonde Osiris-Rex heeft succesvol een touchdown uitgevoerd op de planetoïde Bennu, die zich op 334 miljoen kilometer van de aarde bevindt. Daarbij is gepoogd om ruimtegruis op te pikken, wat uiteindelijk terug naar de aarde zal gaan.

NASA osiris rex
Het uiteinde van de robotarm en het ronde mondstuk

NASA's Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer, ofwel Osiris-Rex, heeft kortstondig Bennu aangeraakt met zijn uitgestrekte arm om stof en kiezels van het oppervlak van de planetoïde op te zuigen. Dat gebeurde rond middernacht. Althans, volgens de NASA blijkt uit de eerste data dat de korte touchdownprocedure is verlopen zoals gepland. Uit de data blijkt dat het Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism succesvol contact heeft gemaakt met het oppervlak en een stoot stikstofgas heeft afgevuurd, waarmee gruis is opgepookt, zodat een deel daarvan met de 3,35m lange arm en het ronde mondstuk kon worden opgezogen. Technici hebben bevestigd dat de sonde kort na het contact met het oppervlak zijn motoren heeft ontstoken om de planetoïde weer te verlaten.

Deze landingsprocedure is autonoom uitgevoerd aan de hand van vooraf geprogrammeerde instructies. Het doel was om minstens 60g gruis te verzamelen. Of dat gelukt is, moet nog worden vastgesteld. Daarvoor wordt onder meer een speciale SamCam-camera ingezet, waarmee wordt gekeken naar de hoeveelheid stof en gruis die bij de 'mond' van de arm te zien is. Bij de juiste lichtomstandigheden kunnen ook foto's worden gemaakt van de binnenkant van de mond. Daarnaast kan de sonde worden geïnstrueerd om een paar keer om zijn as te draaien om vast te stellen of er voldoende gruis is verzameld. De eerste indicatie of de sonde succesvol gruis heeft opgepikt, volgt op woensdag, als de beelden van het weer verlaten van Bennu op aarde worden gedownload.

NASA osiris rex

Als technici daar zeker van zijn, worden de monsters op 30 oktober opgeslagen, wordt de arm ingeklapt en zal Osiris-Rex in maart volgend jaar Bennu definitief verlaten om koers te zetten naar de aarde. Op dat moment staat Bennu goed 'uitgelijnd' met de aarde, wat brandstof scheelt voor de terugvlucht. Mocht de conclusie luiden dat er te weinig monsters zijn verzameld, dan vindt op 12 januari weer een touchdown plaats. Dat zal gebeuren op een alternatieve locatie met relatief weinig rotsblokken. De zojuist geslaagde landing vond plaats in een krater genaamd Nightingale, een van de weinige plekken die redelijk vrij is van rotsblokken.

NASA TagSam

Osiris-Rex werd op 8 september 2016 gelanceerd van de aarde en bereikte Bennu op 3 december 2018. De sonde bevindt zich sinds 31 december 2018 in een baan om de planetoïde. Volgens planning moet de robot op 24 september 2023 weer aankomen bij de aarde, waar de capsule met de monsters via een parachute het aardoppervlak zal bereiken. De sonde zelf zal in een baan om de zon blijven draaien. Aan de hand van het gruis hopen wetenschappers meer te leren over hoe het zonnestelsel er miljarden jaren geleden uitzag. Planetoïden zoals Bennu zijn als het ware het gruis dat is overgebleven toen de planeten in ons zonnestelsel zijn gevormd. Bennu is een relatief kleine planetoïde met een straal van ongeveer 260 meter. De keuze voor de Osiris-Rex-missie viel op dit rotsblok omdat Bennu relatief dicht bij de aarde staat en omdat de planetoïde bijna in hetzelfde vlak rondom de zon draait.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-10-2020 • 07:59

72 Linkedin Whatsapp

Reacties (72)

72
69
25
2
0
16
Wijzig sortering
Weet iemand waarom de sonde zich al zo lang in een baan om de planetoïde bevind (2018) voordat er geland werd?
Zo'n landing is best gevaarlijk. Daarom hebben we eerst zo veel mogelijk data verzameld op een veilige afstand. Naast de wetenschappelijke waarde van de data hebben ze ook veel geleerd over het navigeren rondom Bennu.
Ze hebben het gele oppervlakte tot op een paar centimeter nauwkeurig in kaart gebracht. Met verschillende camera's hebben ze de steensoorten en stof compositie proberen te identificeren. Zo zijn plekken waar recenter gevormde asteroïden zijn ingeslagen.
De zwakke zwaartekracht en eventuele stofdeeltjes hebben een kleine invloed op de baan van het ruimtevaartuig. Ze hebben Osiris beter instructies gegeven om dicht en nauwkeuriger bij het oppervlakte te laten vliegen. Dit is allemaal uitvoerig getest en getweaked. Zo zijn ze stap voor stap dichter bij gekomen.

Na 3 test vluchten die vlak voor de landing werden afgeboken was het nu eindelijk zo ver om voet aan grond te zetten.
En dat lange onderzoek bleek nodig ook: het oppervlak van Bennu bleek veel ruiger dan verwacht en ze moesten daarom ook lang zoeken naar een plek waar ze veilig de arm konden neerzetten.
En ook dachten ze het oppervlak met LIDAR in kaart te brengen, maar dat bleek door die ruigheid niet voldoende. Ze zijn dus overgegaan op beeldherkenning, waarbij de probe volledig autonoom in staat is het oppervlak van de landing in te schatten en te corrigeren (zodat de "schep" niet half op eem steen terecht komt) en de landing te stoppen als de gehele probe in gevaar komt (te dicht in de buurt van grote rotsblokken). En dit alles is dus pas ontworpen en ingeprogrammeerd nadat de probe bij de Bennu aankwam. :)

De reden voor die autonomie is omdat een rounttrip communicatie met de probe er 37 minuten over doet, met een rate van 39 bits per seconde. Geen mogelijkheid voor handmatige besturing dus.
Dat remote werken van tegenwoordig gaat wel heel ver...
Zo'n 334 miljoen kilometer ver :o
Dit.
En waarschijnlijk stond de duur van de missie al vast door de banen van de Aarde en Bennu.
Dan kan je het beste wachten met het meest riskante deel van de missie totdat het weer bijna tijd is om te vertrekken.
Ik neem aan dat ze na de Rosetta missie ook heel voorzichtig zijn geweest in het plannen en uitzoeken van een landingsplaats, ;)
Bedankt voor je uitgebreide uitleg, weer wat geleerd :)
Hij heeft hem van alle kanten gefotografeerd. (NOS)
In die tijd is er onderzoek gedaan vanuit de orbit, en gezocht naar landingsplaatsen.
Omdat: het geen KSP (KerbalSpaceProgram) is, waarbij je na een crash gewoon weer opnieuw kan beginnen :P
Ik snap je opmerking verder ook wel. En de reacties hieronder kloppen ook. Het is lastig te bevatten.
Ooit een keer op moment X die 250mtr doorsnede rotsblok gezien die 333miljoen km verderop vliegt, daar over nagedacht dat we daar maar eens heen moeten vliegen, dat we ook graag wat monsters van willen hebben, dat het hightech is met tech van zeg 5 jaar voor de lancering (ivm betrouwbaarheid) dat het een eeuwigheid kost om daar te komen, het een eeuwigheid kost om foto's te maken, en geschikte plek of 2 uit te zoeken, te landen en weer te gaan, en dan weer een eeuwigheid terug vliegen.
Veel informatie is door digitalisering onder vingerbereik, maar dit "duurt en duurt"
Het is wel een sector die zeker de laatste 5 jaar heel erg onder een vergrootglas ligt. Er zijn zat YT kanalen die er mooi over vertellen of technische zaken/problemen/hindernissen uitgebreid uitleggen.
Ik kijk vaak naar Scott Manley.
Hij heeft ook veel vids over KSP (Het spel) waarin vrij accuraat wordt nagebootst hoe het werkt met de interactie tussen planeten, en die afstand niet altijd de hemelsbreed afstand is, maar bijvoorbeeld de afstand die het ruimtevaartuig heeft moeten afleggen om met zo min mogelijk brandstof ergens te geraken. Dus dmv een gravitational slingshot of gravity assist maneuver.
Er zit een vertraging van zo'n 20 minuten in om een aanpassing in de besturing te doen door deze grote afstand. Daarom is er eerst zorgvuldig alles in kaart gebracht om zo een landing te simuleren en deze live toe te passen met deze vertragingen.
Zou iemand mij in een eli5 taal kunnen uitleggen hoe er eigenlijk contact wordt gemaakt op zo een afstand, hoe ver gaan radio golven bijv?
Radiogolven, net als andere elektromagnetische straling, blijft gewoon altijd doorgaan, we vangen bijvoorbeeld ook nog de kosmische achtergrondstraling op van de oerknal, 13,8 miljard jaar geleden.

Maar voor wat betreft ruimtesondes: we kunnen zelfs nog steeds communiceren met bijvoorbeeld de Vogayer 1, die in september 1977 is gelanceerd en die nu meer dan 20 miljard kilometer weg is, buiten het Zonnestelsel.

Dus communiceren met Osiris-Rex, die veel dichterbij is, is geen probleem; je kunt er alleen geen "live" commando's naartoe sturen omdat het zo ver weg is dat de radiogolven er een tijd over doen voordat ze het ruimtevaartuig bereiken. Dus hij moet vantevoren geprogrammeerd worden om dat stof van Bennu te verzamelen, en pas nadat het gebeurd is ontvangen we de signalen dat het is gelukt.
"Maar voor wat betreft ruimtesondes: we kunnen zelfs nog steeds communiceren met bijvoorbeeld de Vogayer 1"

En ook niet zomaar: die sonde heeft een flinke antenneschotel, en de communicatiestations op aarde zelfs heel grote, zowel om het zendsignaal sterk te bundelen als zoveel mogelijk van het zwakke ontvangstsignaal op te vangen. De ontvangers werken op zeer lage temperatuur zodat thermische ruis minimaal is. En dan is de communicatiesnelheid nog beperkt tot 16 bits per seconde.
Fun fact: De versterkers en ruisonderdrukkers die nodig waren om de Voyager signalen vanaf Saturnus op te vangen bestonden nog niet op het moment dat ze gelanceerd werden. (Ze waren uiteraard wel al in ontwikkeling.)
Over het algemeen wordt hier het Deep Space Network voor gebruikt die schotels vanuit Californie, Spanje en Australie in zet om ten alle tijden contact te kunnen leggen met de sondes en rovers die nu onderzoek doen in ons zonnestelsel.

EDIT:was zelf niet bekend met de "Explain Like I am 5" term, goed om te weten!

[Reactie gewijzigd door Rexus op 21 oktober 2020 08:26]

Vroeger heette dat gewoon 'Jip en Janneke-taal'. En dat begreep iedereen meteen :-)
Moet je wel oud genoeg zijn om Jip en Janneke te kennen, hoewel ik het ook aan mijn kleine nog voorlees overigens.
Kijk, jij bent opvoedkundig goed bezig. 👍
Ja, jammer dat ook dat soort termen vervangen worden door de Engelse varianten.

Nota bene gisteren nog, m'n dochter van 13 die zich irriteerde aan ouders die afkortingen overnamen van de jeugd. En dat terwijl ik het normaal Nederlandse woord "lol" gebruikte in een zin...
Persoonlijk heb ik een grafhekel aan dergelijke zelf verzonnen internet meme afkortingen die de rest van de wereld domweg niet kent...
Een geluk dat we hier op het internet zitten dan? :)
Ik kan me niet direct voorstellen dat iemand irl (see what I did there? ;) ) tegen je zegt 'hey, eli5 hoe een led-lamp werkt?'
irl vind ik eigenlijk van de zelfde catagorie.
Als ik google aanslinger op eli5 kom ik ook uit op:
https://www.eli5.io/
https://eli5.readthedocs.io/en/latest/
https://pypi.org/project/eli5/
Etc.

Eli5 komt wel redelijk snel naar boven als iets van reddit (nee, niet de hele wereld zit op reddit) met een logische verklaring, maar dat is bij lang niet al die reddit-afkortingen het geval.
Opbokken met die hap, het is echt geen moeite om te tikken "kan iemand me dat eenvoudig uitleggen" of eli5. Het ene is duidelijk voor de hele wereld, het andere niet.
Ik hou het wel op het Jip en Janneke's.
In dit specifiek geval past de wereld zich maar aan ons aan.
Zelf moet ik vaak aan deze XKCD denken als ik een dergelijk term vaak veel-te-laat ontdek.
Radiogolven zijn, net als het (on)zichtbare licht, onderdeel van het elektromagnetisch spectrum, alleen de frequentie varieert. Licht is eigenlijk een visuele vorm van radiogolven.

De snelheid van licht en radiogolven in vacuum zijn dan ook gelijk.
En er is geen theoretische limiet hoe ver de golven kunnen gaan, dus het antwoord is 'ver'. ;)

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisch_spectrum en de link van Rexus.
Prachtig gedaan, ik ben erg benieuwd naar de stof die ze mee terug brengen.
Toch knap staaltje van technisch kunnen eigenlijk. Spijtig genoeg zal ik het misschien (waarschijnlijk) niet meer meemaken, maar ruimtereizen en de vraag zijn we nu helemaal alleen zou ik wel graag willen meemaken. Ter info: dat laatste besef ik maar al te goed, dat er wel ergens anders leven is (in welke vorm dan ook), en de kans zeer klein is dat de "evolutie" op een zelfde niveau zit. Maar de kans ik ook zeer klein dat ik euromillions win. Dit is wel nog een magnitude groter, maar toch. Ik heb de "WC papier droogte" van 2020 meegemaakt, en met een beetje geluk heb ik nog 40-50 jaar te gaan, dus er kan nog veel gebeuren.
Eigenlijk weten we niet hoe groot de kans is dat we elders leven vinden dat qua evolutie gelijk is. We weten bijna niks om die inschatting te kunnen maken: hoe groot is de kans dat leven ontstaat? Hoe groot is de kans dat er het soort bewustzijn dat mensen hebben ontstaat? Hoe groot is de kans dat dat ras zich naar de ruimte zal verplaatsen cq andere rassen zal zoeken, etc.

Ik weet even niet precies hoe euromillions werkt, maar als 1 iemand die kan winnen, is de kans dan niet 100%? :p
Ruimtereizen ga je vast nog wel meemaken. De Lunar Roundtrip van SpaceX voor Yusaku Maezawa staat gepland voor 2023. En een jaar later de eerste twee Mars missies (Mars Cargo in mei 2024 en Mars Crew in September 2024). Goed, Musk kennende is dat wellicht ietwat te optimistisch, dus laten we zeggen dat ze door vertraging 2 Mars Transfer Opportunities zullen missen, dan zou dat ergens in 2028 kunnen plaatsvinden.

De vraag of we al dan niet alleen zijn waar het gaat om leven buiten onze planeet zal waarschijnlijk deze eeuw nog wel beantwoord worden als het gaat om (microbiologisch) leven binnen ons zonnestelsel. Voldoende kandidaten (waar zeer recent Venus nog aan werd toegevoegd) om eens met een (robot)missie op onderzoek uit te gaan.

Intelligent leven buiten ons zonnestelsel ontdekken is nogal een 'dingetje'.... Als de scheiding qua afstand het al niet onmogelijk maakt, dan heb je inderdaad ook nog de scheiding in tijd. Gaat niet echt lukken met de huidige stand van technologie. Daar hebben we nog wel wat baanbrekende ontdekkingen en/of uitvindingen voor nodig. Of 'mazzel' als we per abuis gevonden worden.

Maar goed, nog voldoende om mee te kunnen maken in de komende decennia... Denk je eens in hoe ver SpaceX in de 18 jaar sinds hun oprichting gekomen is.
'The first man on the moon' heb ik niet bewust meegemaakt, 'the last men on the moon' wel. Ik was toen bijna 5 jaar oud. Ik heb daar nog wat hele vage herinneringen van de uitzendingen op onze zwart/wit tv die nog moest opgloeien als je hem inschakelde. Hoe dan ook heeft het behoorlijk indruk gemaakt op mij, te oordelen aan mijn kleuterschool tekeningen, want letterlijk op iedere tekening kwam wel een raket voorbij vliegen. :)

Dus mijn hele bewuste leven breng ik nu door tussen de maanlandingen in, want met een beetje mazzel zal Nasa's Artemis III missie weer een maanlanding uitvoeren in November 2024. In 2023 zal Artemis II een bemande fly-by zijn, zoals Apollo 8 rond de kerst van 1968, en over een maand of 13 kunnen we genieten van Artemis I die een onbemande demonstratiemissie naar de maan zal maken.

Dus 'iets historisch' ga je de komende jaren zeker meepikken !!
In de titel staat 334 miljoen km van de aarde en in de eerste alinea 33 miljoen. Ik neem aan dat die laatste een typo is?

Niettemin en knappe prestatie van NASA.

EDIT: Ik zie inmiddels dat het is aangepast naar 334 miljoen km.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 21 oktober 2020 10:17]

En ieder ander nieuwsbericht 333 miljoen kilometer.
Canberra Dish 35 van het DeepSpaceNetwork zegt 333.11 Miljoen KM.

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html
klik op de antenne "ORX 35" en vervolgens rechts op "spacecraft".
Dit veranderd wellicht, maar klopt op het moment van schrijven.
Cool, ben benieuwd of die genoeg stof/gruis heeft verzameld :)
Vanochtend werd bekend dat er ca. 300 gg (gramgruis :D ) opgezogen is. Weet niet zeker welke nieuwsdienst dit melde (waarschijnlijk RT).
Toch bijzonder jammer dat jullie het gisteren niet gepost hebben als reminder, het was namelijk via een livestream te volgen. Te meer jammer omdat de NOS dat wel deed en ik gistermiddag nog een nieuwstip heb ingestuurd...
Ik kan je dit topic op GoT aanraden, daar worden dit soort gebeurtenissen vooraf (en achteraf) besproken.
Topics met honderden pagina's zijn ook niet leuk meer als je niet verwent fervent forum bezoeker bent.

[Reactie gewijzigd door batjes op 21 oktober 2020 09:02]

Er is een app die je voor raket lanceringen maar ook dit soort bijzondere ruimte gebeurtenissen waarschuwt: Next SpaceFlight

Bijv. voor IOS: https://apps.apple.com/us/app/next-spaceflight/id1448055760
Blijft bijzonder dat dit kan, gaaf hoor.
Vroeger was het ook bijzonder dat je praatte door een kastje met iemand anders heel ver weg zonder vertraging.
Je gaat je langzaam wel afvragen wat de toekomst in petto heeft. Van dromen over reizen sneller dan het licht etc.
Wereldpolitiek zal er denk ik ook wat moeten veranderen. We zijn nu vooral met elkaar bezig, wat ontzettend veel onnodige energie kost (al komen daar ook innovatieve ideeën uit voort (dus ik spreek me eigen een beetje tegen)) die beter in Wij-in-de-Wereld-Samen tegen de rest van het heelal..
Hoelang zal het duren voordat we echt Realtime dié landing zien, en de instructies verstuurd voor landen en opstijgen niet via vooraf geprogrammeerde instructies zijn maar gewoon door een operator hier op de aarde...
Sneller dan het licht gaat nooit gebeuren, tenzij we een iets in de natuurkunde over het hoofd hebben gezien. Op basis van wat we nu weten is dat echter onmogelijk. De lichtsnelheid is in feite de maximale snelheid van causaliteit (oorzaak en gevolg).
https://www.youtube.com/watch?v=msVuCEs8Ydo is wel een interessant filmpje hierover.

Ook kwantumverstrengeling is geen oplossing, want daar kun je geen informatie mee versturen. Om informatie te versturen moet je meten en meten verbreekt de verstrengeling.
Wat je zegt, klopt op zich allemaal, je kunt inderdaad geen materie of informatie sneller dan het licht door de ruimtetijd jagen.

Echter, als het gaat om je verplaatsen ten opzichte van je thuisplaneet bijvoorbeeld, dan lijkt het wel te kunnen door de ruimtetijd zelf achter je op te rekken, en voor je in te krimpen. Dit is de in Sci-Fi zo bekende "Warp Drive". Er is theoretisch geen limiet aan de snelheid die delen van ruimtetijd ten opzichte van andere delen van ruimtetijd kunnen hebben.

Dit is ook onderzocht door ene meneer Alcubierre, die in feite concludeert dat het mogelijk ook echt zou kunnen werken, maar alleen als er zoiets bestaat als negatieve energie, en dit ook echt gemanipuleerd kan worden:

https://www.google.com/search?q=alcubierre+drive

Er zijn vele slimme koppen die hierover nadenken, en de schattingen van de hoeveelheid energie die er nodig is om zoiets technisch voor elkaar te krijgen, lopen nogal uiteen.

De initiele inschattingen waren in de orde-grootte van meer energie nodig dan er in het hele universum aanwezig is, tot wat "behapbaardere" hoeveelheden als de totale massa-energie van de planeet Jupiter (E=MC^2 van de gehele massa van die planeet).

Exotisch en onvoorstelbaar, maar heel misschien dus niet echt helemaal onmogelijk ;)

We gaan dat als mensheid hoogstwaarschijnlijk niet op korte termijn voor elkaar krijgen in ieder geval...
Realtime meekijken zal (waarschijnlijk) niet gaan omdat we met natuurwetten zitten,
maar inderdaad we gaan het hopelijk meemaken :)
Zonder vetraging?
Ik wist niet dat quantum entanglement onderzoek al dusdanig ver gevorderd is dat men audio berichten instantaneous kan verzenden en ontvangen op een manier die praktisch is voor jan de arbeider.

Anders dan dat zul je vertraging op de lijn hebben zelfs bij de theoretisch maximum doorvoer snelheid, de snelheid van het licht.
In de titel staat een kleine typo, er wordt vermeld dat de afstand van Bennu 33 miljoen km is, maar dat zou 333 miljoen kilometer moeten zijn.

Kleine foutje, kan iedereen gebeuren :)
Er is een Mars Orbiter die het niet eens is met 'maar een typo'... ;)
:P Inderdaad een heel erg klein foutje.
Ja, zuig maar eens wat op in vacuum. Daar heb je wel een plan voor nodig. Overigens, op wikipedia zie ik dat "Bennu /ˈbɛnuː/[1] is an ancient Egyptian deity linked with the Sun, creation, and rebirth. He may have been the original inspiration for the phoenix legends that developed in Greek mythology."
Als ik het filmpje goed begrepen hebben "zuigen" ze niet echt, maar blazen ze stof in opvangbakjes.

Theoretisch bestaat "zuigen" niet, je creëert een drukverschil waardoor de kant met de overdruk "blaast" naar de kant met onderdruk :).
Ja, zoiets lijkt het inderdaad wel te zijn aan de hand van dat filmpje.
Wat ik me dan weer afvraag: kan dat blazen / die touch-down niet een minieme baanverandering tot gevolg hebben, die in de loop der tijd uitgroeit tot iets catastrofaals? Beetje jammer als we de mensheid op het spel blijken te hebben gezet voor de wetenschap in 2020 :).
De touch down: Kan an sich een lichte baanverandering tot gevolg hebben vermits de bewegings energie (versnelling x massa) van de sonde omgezet moet worden (actie-reactie zoals bij biljart).
Het blazen: Als de sonde en de planetoïde aan elkaar vast hangen (met haken bvb), dan is het netto resultaat 0. Door dezelfde reden kun je jezelf niet voortbewegen door een magneet voor je auto te hangen
Dat kan. Maar de massa van dit ding is zo klein ten opzichte van de asteroide dat er dan wel al een paar miljoen jaar overheen zijn gegaan.

En het kan natuurlijk ook zijn dat we het net genoeg uit z'n baan hebben geduwd om ons niet te vermorzelen over 10 miljoen jaar. Glas halfvol ;)
Ja, zuig maar eens wat op in vacuum. Daar heb je wel een plan voor nodig.
Ja precies wat ik me afvroeg: hoe doen ze dat ? :?

Op het filmpje in het artikel is te zien dat er (schijnbaar) lucht in het mondstuk van de robotarm wordt geblazen en dat die lucht stof meeneemt naar verzamelbakjes in de zijkant van het mondstuk. Dat deel kan ik in aardse omstandigheden nog wel volgen, maar hier heerst buiten het mondstuk een vacuum ! Die lucht zal vooral ónder de rand van het mondstuk ontsnappen (en dat met een noodgang, vermoed ik) Naar mijn idee zal er maar héél weinig lucht (en daarmee het opgeporde gruis) de omweg via de verzamelcontainers nemen.

Echt spannend of dit voldoende zal zijn ! :|
Die stoot lucht dient vooral om materiaal van het oppervlak van Bennu los te blazen. Dat materiaal wordt dan opgevangen door de mand. Er is dus niet zozeer sprake van "de mond in blazen" of "opzuigen", maar van losmaken van materiaal van het oppervlak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee