Acer introduceert Chromebook met Snapdragon 7c-soc met acht Kryo 468-cores

Acer heeft de Chromebook Spin 513 aangekondigd, een laptop die een Snapdragon 7c-octacore bevat en mede hierdoor een geclaimde accuduur van maximaal veertien uur zou bieden. De startprijs bedraagt 429 euro.

De Acer Chromebook Spin 513 krijgt met de Snapdragon 7c een vorig jaar aangekondigde Qualcomm-chip voor laptops met twee krachtige Cortex A76-cores op 2,4GHz en zes zuinige Cortex A55-cores. Qualcomm laat deze chip op 8nm bij Samsung maken en combineert de Andreno 618-gpu op de soc. Standaard is er 8GB Lpddr4x-ram en 128GB opslag.

De Spin 513 heeft een omklapbaar 13,3"-scherm met ips-paneel en 1080p-resolutie. Het gewicht is 1,2 kilogram. Er komen modellen van de Chromebook met een verlicht toetsenbord en Acer gaat ook varianten met een LTE-modem voor 4G-verbindingen leveren. Daarnaast kunnen verbindingen via 802.11ac-wifi verlopen en is er Bluetooth 5.0-ondersteuning. De accuduur van maximaal veertien uur is gemeten met Googles eigen loadtest voor Chrome OS.

Acer brengt de Acer Chromebook Spin 513 in januari 2021 uit voor een vanafprijs van 429 euro. In februari verschijnt een Enterprise-model met beheermogelijkheden voor grootzakelijk gebruik voor een startprijs van 699 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-10-2020 • 16:20

27 Linkedin Whatsapp

Reacties (27)

27
26
22
1
0
4
Wijzig sortering
Heeft dat ding nou een touchscreen? Zie het nergens genoemd.
Het heeft inderdaad een touch screen. Het word vermeld op de Acer website dat het apparaat beschikt over een 13.3-inch full HD IPS[2] touchscreen display.

bron: https://news.acer.com/ace...portable-4g-lte-equipped#

[Reactie gewijzigd door Omega op 21 oktober 2020 18:37]

Aangezien ze marketen met tent modus kan het bijna niet anders dat deze een touchscreen heeft ja.

Bron zegt het ook:
A super sleek and ultraportable design allows users to further make the most of the Acer Chromebook Spin 513, which has a durable and stylish aluminum top cover as well as a Corning® Gorilla® Glass display and touchpad that provide resistance to scratches and damage. Additionally, narrow bezels allow for a 78% screen-to-body ratio that keeps the focus on the notebook’s 13.3-inch full HD IPS[2] touchscreen display.
Moesten ze ook eens met tv's gaan doen, een goeie 800 serie snapdragon plaatsen, zal veel sneller zijn dan wat men er nu instopt.
Ik koop tv's vaak voor een periode van minimaal 5 jaar. De huidige heb ik al bijna 7 jaar.
Raakt zo'n SoC dan niet verouderd? Ik sluit er liever zelf een device op aan (bv. een Shield).
De meeste tv's zijn wel een stuk sneller langzaam. Ik denk dat je wel kan zeggen dat de high end smartphone soc's dan wel deze laptop soc sneller is dan de tv van hetzelfde moment.

Ik heb zelf geen shield maar volgens mij gaat de originele shield ook nog goed mee, die soc is al best oud ondertussen.
Mijn Philips lijkt in ~2 jaar niet echt langzamer te zijn geworden. Ja, de SoC raakt veroudert maar je gaat er ook niet ineens veel meer mee doen. Netflix op 4K heb je alleen een relatief sterke GPU voor nodig.
Zelfs de oudere 8xx series is beter dan dit.

Doe een 850/855 met 4/6gb erin en klaar. En dan indien nog storage hoeft niet veel te zijn 32GB of 64GB dit ding blijft toch wel constant aan. Dus batterijen niet nodig.

Vraag me dat dus ook af waarom geen snapdragons. Oude ook al goedkoop. En vreet energie gekkies kunnen me gestolen worden. Dan koop je geen product wat energie verbruikt.
Een laptop is vooral bedoeld om mee te nemen (daarom nemen mensen een laptop en geen desktop). Een goede accuduur is daarom wel cruciaal, anders heb je er in vrel gevallen weinig aan. Maar ja, de oudere 8xx lijken me qua performance wel geschikt (correct me if I am wrong), maar zijn ze oik geschikt voor chromebooks? Dat is de vraag. En de impact op de accuduur is ook handig om te weten
Hmm, maar deze laptops in het artikel hebben juist de 700-serie...
Ik snap niet dat hier een markt voor is. Voor deze prijs kan je ook een gewone Windows laptop kopen. Het voordeel van een Chromebook zou toch juist zijn dat die goedkoop is?
Studenten en kleine ondernemers die niet een volledig MS pakket kunnen betalen.

Vriend van me is er jaren geleden mee begonnen. Nu is hij wat down the rabbithole met anti-MS uitspraken de hele tijd.
Office kun je online en legaal al voor ongeveer 3 tientjes kopen, dus dat zou het verschil niet mogen maken.
Denk dat mensen tegenwoordig gewoon wat minder ms oriented zijn doordat ze vast geplakt en hun Android of iOS device opgroeien.
er zijn meerdere voordelen waarom je een chromebook kan gebruiken, ook voor bedrijven.

ik heb bij een bedrijf gewerkt die compleet in de google cloud werkte.
Gmail. google agenda, docs,sheets en noem maar op.

Voordeel voor bedrijven is dat chromebooks een stuk makkerlijker te beheren valt dan een windows of apple laptop. Tevens zitten icters ook niet met de ronslom van optimalisatie, virusscanners en verouderde hardware wat windows niet kan trekken. Ook kunnen gebruikers zo ergens anders inloggen en doorwerken zonders alles te moeten installeren of in te stellen.

Voor studelnten kan een chromebook ook oplissing zijn omdat voor sommige opleiding geen speciafieke software of hardware nodig is. tevens is een chromebook een stuk goedkoper dan een macbook of windows laptop.

Natuurlijk heeft het ook een schaduw kant. als je afhankelijk bent van bepaalde software om je taken te doen en die alleen op apple/ windows computers werkt kan het al wat lastiger worden bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door jbuijvoets op 21 oktober 2020 21:23]

Op zich ben ik het wel met je eens over beheer, maar dat kan allemaal ook goed op ms hoor. En Windows heeft tegenwoordig niet meer moderne hardware nodig om soepel te werken hoor; hebben hier een laptopje van ongeveer 7 jaar oud dat met een ssd erin en 4 ipv 2 GB geheugen dat prima trekt allemaal.
Koop eens op MP een Chromebook, voor een paar 10jes kan je er al een vinden. Dan zal je zien dat voor 80 a 90% van de gevallen je met een Chromebook super simpel en snel werkt en dat er geen meldingen komen over een update die weer een meerdere minuten moet duren maar elke seconden. En het gaat echt om de beleving, die is echt soepel, simpel en makkelijk. Ik raad het de gemiddelde zoon/dochter aan die voor de ouders iedere keer weer als een helpdesk medewerker de laptop/desktop onderhanden moet nemen omdat er weer eens niets niet werkt. Of een foutcode geeft, etc. Maar wat al vaker is gezegd, het ligt volledig aan wat je gebruik is en je wensen.
  • Gewicht en afmetingen
  • Accuduur
  • Prijs
Het hangt er van af wat je er mee gaat doen.
Voorbeeld: management en veiligheid. Een kennis van mij is redelijk a-technisch en werkt met zeer gevoelige patiënt data. Ik raadde een Chromebook aan omdat zij voornamelijk via web-apps werkt. Dan is de Chromebook een hele uitkomst gezien de gesloten environment, en instant updates vanuit Google.
Omdat je bij een Windows laptop van dezelfde prijs ook tegen beperkingen aanloopt. Dat zijn ook geen laptops waar je intensieve beeldbewerking mee doet bijvoorbeeld. Dus de activiteiten die je op een goedkope Windows laptop doet, kunnen voor 99% ook prima op een Chromebook. En als je Windows laptop op ARM draait, heb je ook nog eens dat niet alle Windows apps native draaien op ARM.
Bovendien heeft een Chromebook ook duidelijke voordelen. Heel makkelijk in gebruik, goede accuduur, makkelijk te migreren naar een nieuw device, virusvrij, alles standaard in de Cloud opgeslagen.
Het jammere aan arm laptops is dat er niet zoiets is als een "generic" arm laptop. Koop je aan laptop als deze, dan zit je waarschijnlijk voorgoed aan chromeos. Koop je voor een relatief zelfde bedrag een x86(-64) laptop, dan bepaal je zelf wat je erop draait. Of dat windows, linux, bsd, maakt me niet uit wat - is. Dat blijft voor mij de achilleshiel van een laptop als deze. Je zit vuistdiep in google en je hebt geen kans om er iets anders op te draaien.

Op de x86 chromebooks kan je tenminste nog een generic uefi firmware flashen en er een ander os op laten draaien. Dat is met een arm-based chromebook zeer moeilijk. Of er moeten hobbyisten opstaan die zelf firmwares gaan bakken, maar dan nog kom je waarschijnlijk op iets *android uit, of een unofficial linux port met zeer beperkte support.
Is het niet zo dat alle support uiteindelijk in de mainline kernel terecht komt? Dan is het alleen een kwestie van een firmware erop zetten die SBSA ondersteunt, voor zover dat met Coreboot of wat er verder met Chromebooks meegeleverd wordt, standaard al niet het geval is. De Freedreno driver zou inmiddels ook zonder blobs moeten werken met de Adreno GPU's in de Snapdragon chips.
In een ideale wereld misschien. In de praktijk veelal niet. Er bestaat een oerwoud aan componenten waarvan de FOSS drivers niet worden vrijgegeven, en de sources al helemaal niet. gnu/gpl wordt op grote schaal geschonden, chipbakkers geven vaak niet thuis of hebben simpelweg lak aan hun verplichtingen.

Als fabrikanten zich zo netjes zouden gedragen was er ook geen noodzaak voor panfrost geweest:
https://panfrost.freedesktop.org/
Nu nog wachten op de WoA laptops. Die zouden als het goed is ook met deze socs geleverd moeten gaan worden...
ARM laptopjes vind ik zelf enorm leuke machines. Redelijk vlot, klein in form factor, geweldige batterijduur en over het algemeen betaalbaar. Zelf zoek ik al langer naar een ARM laptopje voor development en tweaking, maar wat mij weerhoud van de aanschaf van een ARM laptop is dat deze apparaten vaak pot dicht zitten en enorm afhankelijk zijn van binary blobs om te functioneren. Dus je eigen software op de machine draaien is in vele gevallen onnodig moeilijk, moet met behulp van lelijke hacks zoals Crouton of is zelfs onmogelijk.

Ik zal waarschijnlijk voor een Pinebook Pro gaan die deze problem niet heeft. Maar dan zit ik wel op een 5 jaar oude SoC met 6GB aan geheugen, I guess dat ik dit als een uitdaging moet zien en het meeste uit de machine moet trekken met de limited resources dat het apparaatje heeft.

Zelf denk ik dat ARM de toekomst is, zowel in mobile computers also desktops. Een RISC achitectuur is veel geschikter voor consumenten hardware, het transistor budget kan beter worden besteed aan meer rekenkracht dan hardwarematige oplossingen voor problemen gezien de meeste consumenten het merendeel van de instructiesets in hun CISC processor toch nooit gebruikt. Er zijn momenteel al een aantal mooie chips op de markt zoals de LX2160A die in prestaties gemakkelijk op kan tegen mid-range x86 processoren in veel benchmarks en real-world workloads.
Het zou mooi zijn, als er ook een Chromebook model uitkomt met de Snapdragon 8c, die 4 Cortex A76 cores zou moeten hebben. En anders is het even wachten op SoC's die volgend jaar uit zouden moeten komen van de gebruikelijke bedrijven zoals Allwinner, Rockchip en Amlogic. ARM is het verleden (vooral in mobiele/embedded apparaten) en het heden en de toekomst voor alles waar een beetje processorkracht nodig is.

De enigszins langzame ontwikkelingen op het gebied van laptopchips zijn de laatste barrière om ook daar voor ARM te kiezen, want voor de rest hebben we (wellicht ongemerkt) alles al op ARM draaien. Iets als een LX2160A in een laptop zou ook wel mogelijk moeten zijn voor degenen die echt wat meer rekenkracht willen hebben. Hopelijk komt er zoiets beschikbaar in een volgende generatie van een SoC met Cortex A78 en X1 cores.
Krijgt arm nu zoveel power dat het ook voor laptops steeds breder inzet baar wordt? Waarom word arm zo geprezen als the next big thing? En wat is het verschil tussen arm en de huidige laptop processoren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee